luni, 26 mai 2014

Expozitie de fotografie veche




Muzeul de Etnografie Brasov


Albumul de familie la romanii si ceangaii din zona Sacele


Muzeul Etnografic Sacele


27 mai - septembrie 2014





   Marţi, 27 mai 2014, ora 12.00, la Muzeul Etnografic Săcele, B-dul Braşovului nr. 153, va avea loc vernisajul expoziţiei ALBUMUL DE FAMILIE LA ROMÂNII şi CEANGĂII DIN ZONA SĂCELE.
  Proiectul, apartinand Muzeului de Etnografie Brașov și al filialei sale Muzeul Etnografic Săcele: Albumul de familie la românii și ceangăii din zona Săcele și-a propus să recupereze memoria unui spațiu cultural într-o perioadă de timp, prin imagine, folosind fotografii-document din colecțiile personale ale locuitorilor din Săcele, Purcăreni, Zizin și Tărlungeni.
   Prin intermediul fotografiilor, oamenii sunt încurajați să se manifeste față de spațiul cultural în care trăiesc, stabilindu-se o legătură afectivă cu valorile personale din trecut.
Fotografiile primite de la locuitorii din zona Săcele au scos în evidență modalitatea de structurare expozițională în cinci teme majore precum: familia, obiceiurile, ocupațiile, viața comunitară, copilăria/școala. Sunt ipostaze care se manifestă uneori diferit în funcție de apartenența lor la o comunitate etnică sau alta (români, ceangăi). 
   Expoziția este o incursiune în viața privată prin intermediul fotografiilor, care prezintă scene de familie: de la nașterea și botezul copilului, la primii pași făcuți de acesta, întâia zi de școală, serbarea de la sfârșit de an școlar, fotografii din armată, pețitul, logodna, căsătoria, nunta, ceremonialul funebru. Fotografiile devin bunuri culturale care pot fi transmise mai departe.
  Prezența doamnei György-Papp Margit din Săcele, în proiectul nostru este justificată având în vedere calitățile de veritabilă păstrătoare și trasmițătoare a tradițiilor ceangăiești, ale doamnei, care a devenit în timp un model cultural local.


Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu