vineri, 25 aprilie 2014

Primăvara în Moldova




Arta plastică contemporană românească


Valeria Tofan


Muzeul Mixt, Galeria de Artă Gheorghe Petrașcu, Tecuci


24 aprilie - 10 mai 2014



    Pictoriţa Valeria Tofan s-a născut la Rânzeşti, Vaslui, este licenţiată în Arte Plastice şi este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi doctor pe specialitatea Artă Naivă. 
   Profesional şi artistic, doamna Valeria Tofan este, întâi de toate, un profesor împlinit, dar şi un artist desăvârşit, care structurează în biografia sa o activitate expoziţională inpresionantă.
   Domnia sa începe să expună din anul 1981, iar în acest moment, în activitatea sa pot fi numărate mai mult de patruzeci de expoziţii personale şi peste o sută de expoziţii colective sau de grup, care au fost deschise la Bucureşti, Slătioara, Galaţi, Curtea de Argeş, Piteşti, Goleşti şi Rânzeşti, România; New-York, SUA; Viena, Austria; Seul, Corea; Köln, Germania; Salonic, Grecia; Mantria Veronna şi Roma, Italia; Tel-Aviv, Israel; Paris, Orleans, Ambise, Sf. Loubes şi Verneuil-Sur-Avre, Franţa; Katonice, Polonia; Bruxelles, Belgia; Copenhaga, Danemarca; Magdenberg, Germania, dar şi alte ţări, precum: Liban, Portugalia, Bulgaria sau Elveţia.
Doamna Valeria Tofan participă la numeroase tabere de creaţie dedicate acestei arte şi întreprinde călătorii de studii în Egipt, Bulgaria, Franţa şi Grecia, iar lucrările sale pline de căldură, culoare şi bucurie au fost deseori achiziţionate şi se află în colecţii particulare, muzee şi galerii din ţară şi străinătate.
   În expoziţia PRIMAVARA ÎN MOLDOVA doamna Valeria Tofan scoate din lada de zestre şi lucrări ale copiilor pe care domnia sa îi îndrumă la Cercul Naţional de Artă Naivă şi Cercul de Pictură al Bisericii Iancu Vechi din Mătăsari-Bucureşti.
   Iată ce impresii şi gânduri lasă în albumul realizat de Muzeul din Fălciu şi dedicat doamnei Valeria Tofan în anul 2012, Înalt Preasfinţitul Casian Crăciun, Arhiepiscop al Dunării de Jos:
“Doar <Duhul sărbătorii>, adică miezul ei, mesajul ei sufletesc ne conferă adevărată bucurie… Doamna Valeria Tofan ne îndatorează şi prin penel şi reuşeşte să ne convingă cu încă un argument că fără familia aşezată pe temelia tradiţiei şi statorniciei tradiţionale, fără satul purificat de toate adausurile nespecifice, fără acurateţea şi limpezimea datinilor nu mai putem resfira în oraşe, în special Duhul Sărbătorii”
   Invitaţii doamnei Valeria Tofan la deschiderea expoziţiei PRIMĂVARA ÎN MOLDOVA sunt doi importanţi oameni de cultură din Galaţi: jurnalistul Angela Ribinciuc şi muzeograful Eugen Holban. Vom însoţi înflorirea pânzelor doamnei Valeria Tofan cu o caldă sărbătoare a sufletului cu bucurie si muzică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu