miercuri, 23 aprilie 2014

Mediile pictorului




Muzeul Brailei - Sectia de Arta


Scurta privire asupra tehnicii, temelor si ambiantei lui 

Gheorghe Naum


Braila


26 aprilie 2014





   Vă invităm sâmbătă, 26 aprilie, ora 11:30, la cea de-a treia întâlnire cu publicul din cadrul seriei Aer. Apă. Artă. Prelegerea de luna aceasta are ca subiect pictura lui Gheorghe Naum.
   Pentru cei care îi cunosc opera, Gheorghe Naum rămâne, înainte de toate, cel mai aplicat monograf al meleagurilor brăilene. Puţini pictori au fost atât de investiţi în explorarea propriilor împrejurimi, a peisajului local cu particularităţile sale geografice, economice şi sociale, cu poezia, dar şi cu limitele sale intrinseci. Dacă este adevărat, după cum se spune, că "geografia este destin”, este sigur că Dunărea, portul şi docurile, Balta, Brăiliţa şi Comorofca au fost destinul artistic al lui Gheorghe Naum. Mai mult decât pentru alţii, mediul, pe care l-a părăsit rareori şi din întâlnirea cu care şi-a extras, aproape de fiecare dată, subiectele, a rămas esenţial pentru acest pictor care s-a încăpăţânat să facă performanţă cu datele unui loc aflat la periferia circuitului artistic naţional.
   Prelegerea de sâmbătă îşi propune să reviziteze creaţia lui Gheorghe Naum având drept fir călăuzitor noţiunea de "mediu”, în cele trei accepţiuni ale sale: de procedeu al picturii, de ambianţă locală, de context artistic şi cultural mai amplu. Fiecare dintre aceste accepţiuni deschide câte un culoar de investigaţie la capătul căruia aşteaptă rezultate ce ar putea să surprindă, anume: valenţele universale ale unui pictor, în aparenţă, atât de parohial.
    Se vor constitui grupuri de maximum 15 persoane. Aşteptăm înscrieri pe adresa de e-mail alina.mircea_mbr@outlook.com şi la numărul de telefon 0749609565.

Persoană de contact: Alina-Ruxandra Mircea

Vă aşteptăm sâmbătă, 26 aprilie, ora 11:30, în Corpul C al Muzeului Brăilei 
din Piaţa Traian nr. 3!

Alina-Ruxandra Mircea
muzeograf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu