joi, 10 aprilie 2014

Bijuterii din cutia neagra




Arta plastica contemporana romaneasca


Cristina Bolborea


Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, Mogosoaia


13 aprilie - 31 mai 2014




    Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, va invita de Florii, sa deschidem sezonul artelor focului în vechea Ghetărie de la Mogosoaia cu Bijuterii din cutia neagra, expozitie de ceramică, sticlă, metal semnată Cristina Bolborea. Vernisajul are loc duminică 13 aprilie, ora 16:00.
    Exaltind virtutile plastice ale gresiei delicat glazurate si sticlei optice brute în obiecte ce sugerează inele expandate, Cristina Bolborea îsi atrage publicul în lumea ei de fantasme, miraje, victorii si înfrângeri, în care lumina smulge boltilor umbrite miracole de fast teluric si de artă.
(Doina Mandru)

2 comentarii:

  1. In ritm de fado
    In primavara anului trecut in complexul expozitional Palatele Brancovenesti Mogosoaia se inaugura, cu expozitia de succes a maestrului Dan Popovici, un spatiu de expunere aparte: Ghetaria.
    La exact un an de la acel debut semnificativ al ineditului spatiu de expunere, am iarasi prilejul sa recomand iubitorilor de arta o expozitie puternica si socanta prin mijloacele de exprimare abordate, manifestare semnata, de asta data, Cristina Bolborea. Ceramista, ajunsa la o splendida maturitate artistica, demonstreaza, parca pentru a ne contrazice, ca este stapana unor mijloace artistice mereu noi, curajoase, de-a dreptul tineresti. Caci, cum altfel ar putea fi categorisite acele splendide ‘Bijuterii din cutia neagra’ decat manifestarea unui spirit artistic absolut modern, original si european? Cristina Bolborea a atins deja acel stadiu in care experienta se imbina armonios cu tineretea, in care fantezia se impleteste cu rigoarea profesionistului ajuns pe culmea carierei sale artistice.
    Istoria bijuteriilor a inceput cu acel prim ‘Inel cu safir’ prezentat de artista la unele manifestari colective inca din anul 2013. Vazandu-l asezat cuminte pe un stativ elegant, cine si-ar fi putut imagina explozia de originalitate ce i-a urmat? Astazi la Mogosoaia vizitatorul are ocazia sa parcurga cu ochii, cu mintea si cu sufletul creatii superbe, inele cu forme surpinzatoare incarcate de mesaje incriptate, forme obtinute prin alaturarea de materiale pline de senzualitate. Bronzul straluceste mat, tacut si bogat langa cristalele rosii, albastre sau verzi aruncate obraznic, dar cu stiinta gradarii; gresia mata da valoare smaltului colorat aplicat cu talentul artistului de geniu; formele gresiei arse, culorile sticlei si rugozitatea metalului se desfasoara peste tot cu o fantezie si o pasiune debordante ce par conduse de ritmul unui fado. Peste toate intrevine, asa cum foarte bine a observat Doina Mandru, aerul care are menirea sa creeze contrastul necesar, care lasa fanteziei privitorului loc de manifestare. Pe scurt, expozitia, in intregul ei, este o reusita de-a dreptul impresionanta.
    Dar acest nivel artistic si de imagine atins de ceramista ce expune la Mogosoaia nu a trecut neobservat atata vreme cat Institutul Cultural Roman de la Lisabona a gasit cu cale ca a venit timpul pentru celebrarea Cristinei Bolborea in anul 2014. Si astfel un artist vizual roman a avut marea onoare sa fie acceptat de una din cele mai reputate institutii muzeale lusitane si europene care este ‘Museu Nacional do Azulejo de Lisboa’. Asadar, timp de trei luni, din iulie pana-n septembrie, sub numele ‘Janelas para o Jardim do Paraíso’ o colectie exhaustiva din creatiile Cristinei Bolborea va putea fi admirata in salile reputatului muzeu.

    P.P. 17 aprilie 2014, Bucuresti

    RăspundețiȘtergere
  2. Deosebit de frumos comentariu, sa tot primesc astfel de completari si contributii ! Va multumesc mult pentru interventie. Poate la urmatoarea ocazie ne si cunoastem - macar in spatiul virtual !

    RăspundețiȘtergere