vineri, 14 martie 2014

Obiecte de tezaur




Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane


Deva


17 martie 2014




Plăcuţă din foiţă de aur cu reprezentarea Dianei, descoperită la Germisara 
(Geoagiu-Băi, judeţul Hunedoara). Piesa datează din secolele II-III p. Chr.

  Evenimentul va avea loc într-un spaţiu special amenajat în Palatul Magna Curia şi va cuprinde câteva sute de exponate dintre cele mai valoroase existente în colecţiile muzeului devean.
  Printre acestea se numără piesele care compun tezaurul de la Sărăcsău (comuna Şibot, astăzi în judeţul Alba), datat în secolul I a. Chr., între care se numără nouă fibule, trei colane, patru brățări și șase inele plurispiralice dacice din argint. Nu vor lipsi nici celebrele plăcuţe din foiţe de aur descoperite la Germisara (Geoagiu-Băi, judeţul Hunedoara) sau aplica cu reprezentarea Gorgonei-Medusa, descoperită la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Expoziția prezintă diferite obiecte realizate din metale prețioase care au fost utilizate pe meleagurile hunedorene pe parcursul mai multor milenii, din preistorie, până în evul mediu.
  Vă aşteptăm să le descoperiţi pe toate în cadrul expoziţiei organizată de către Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, expoziţie ce a fost gândită de către curatorii ei, dr. Iosif Vasile Ferencz şi dr. Oana Bărbat, alături de o echipă formată din profesioniști cu diverse specializări, astfel încât să sugereze atmosfera hiberbolizată a unei tainiţe în care sunt păstrate în poveşti, în filme şi – uneori – în realitate, comorile.

Biroul de Relaţii cu Publicul


Brăţară din argint cu capetele libere, descoperită în satul Sărăcsău, 
astăzi în comuna Şibot, judeţul Alba. Piesa se datează în secolul I a. Chr.


Colan dacic din bandă de argint descoperit la Sărăcsău 
(comuna Şibot, astăzi în judeţul Alba). Piesa se datează în secolul I a. Chr.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu