miercuri, 19 martie 2014

Jocul cu culorile




Arta plastica contemporana romaneasca


Elena Persinaru, Dan Persinaru


Galeriile Municipale de Arta, Targu-Jiu


21 martie - 2 aprilie 2014





   Autoarea de goblen Elena Pierșinaru și artistul vizual Dan Pierșinaru prezintă prima expoziție de goblen ca formă de artă și fotografie conceptuală, realizată în spațiul expozițional al Galeriilor Municipale de Artă din Târgu-Jiu. Deschiderea expoziției va avea loc vineri 21 martie, ora 18. 00 la Galeriile Municipale de Artă ale UAP, str. Traian nr. 27, și va putea fi vizitată până pe 2 aprilie.
   Zece lucrări de artă realizate în tehnica goblenului de Elena Pierșinaru și expuse la Galeriile Municipale de Artă ale UAP Târgu Jiu se constituie ca o premieră, aducând într-un punct comun compoziția artistică și tehnica goblenului. Comparativ cu alte tehnici de lucru în artă, goblenul cere o răbdare și o minuțiozitate greu de dobândit, dacă nu există nativ.
  “Fiecare dintre cele 10 goblenuri reprezintă o stare sufletească diferită. Sunt plăsmuiri și imagini mentale transpuse în punct de goblen. Stările mele sufletești, căutările și încercările mele interioare sunt exprimate punct cu punct în fiecare lucrare în parte. Din acest motiv fiecare lucrare în sine este un alt univers.” declară autoarea.
   Cele zece fotografii expuse de artistul vizual Dan Pierșinaru fac parte din proiectul în desfășurare Eseu despre conservare. Un obiect banal cum este borcanul îşi transcende rolul funcţional şi devine un instrument de introspecţie, dacă ne oprim să privim şi să analizăm Ce conţine; suntem obligaţi să ne analizăm propriile dorinţe: dorinţa de a păstra un lucru în starea sa actuală pentru a-l folosi mai târziu, pentru a-l privi, pentru a-l studia sau examina, pentru plăcere, de dragul fascinaţiei şi pentru satisfacţia de a controla omniprezentele forţe ale descompunerii. Pe lângă conservarea de dragul amintirii, trebuie să admitem şi impulsul de a exercita captivitatea. Conţinutul său reprezintă totem-ul dorinţelor, plăcerilor şi fascinaţiilor noastre, cât şi o mărturie materială a acţiunilor şi abilităţilor noastre.
   "Oare de câte ori suntem cu adevărat în ‘interior’?
Cel mai des ne mulţumeşte să privim din exterior pe cei de lângă noi, lumea, viaţa…
Borcanul, un obiect banal care îşi conţine propriul spaţiu. Un obiect în care putem păstra tărâmuri ale enigmei, absenţă, memorie, schimbări, idei, artificialitatea și stilizarea unor vise”,declară artistul.
    Lucrările sunt expuse în premieră la Galeriile Municipale de Artă ale UAP - Târgu Jiu, iar expoziția poate fi vizitată în perioada 21 martie - 2 aprilie, la parterul galeriei din strada Traian, nr. 27, Târgu Jiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu