vineri, 7 martie 2014

Iadul rosu in orasul de pe Cris




Lansare de carte


Cristina Liana Puscas


Primaria Municipiului Oradea


8 martie 2014



  Jurnalistul Crișanei, Cristina-Liana Pușcaș, își va lansa sâmbătă, 8 martie, în Sala General Traian Moșoiu a Primăriei Municipiului Oradea cartea Iadul roșu în orașul de pe Criș. Penitenciarul Oradea (1945-1977). Lucrarea va fi prezentată de realizatorul documentarului Memorialul Durerii, Lucia Hossu Longin și fostul deținut politic (condamnată în Lotul Beiusenilor) Aurora Dumitrescu.
   Scrisă de doctorul în istorie Cristina Liana Pușcaș, publicarea cărții a fost sustinută de mediul de afaceri bihorean prin intermediul Bursei Talentelor, desfășurată de Fundația Comunitară Oradea.
   Lucrarea vizează restituirea în spațiul istoriografic a unor realități necercetate până acum:
   Penitenciarul Oradea în perioada comunistă, cu tot ce a însemnat sistemul concentraționar: mii de deținuți politici, Frig, Foame și Frică, cei "3F” ai universului mizeriei umane.
   Îi găsim încarcerați între zidurile pușcăriei de pe Criș pe cel mai mare duhovnic al României, Arsenie Boca, pe episcopii greco-catolici Iuliu Hirțe și Justin Paven, pe episcopul romano-catolic Schubert Joseph, canonicul Coriolan Tamaianu și protopopul ortodox de Vașcău, Aurel Terebentiu.
   Alături de ei, liderul Mișcării Oastei Domnului Traian Dorz, Arlette Coposu, soția lui Corneliu Coposu, Gheroghe Rizea, soțul Elizabetei Rizea, și alți martiri din Munții Făgărașului, Lucreția Jurj și Roman Onet, executat la Oradea pentru apartenența la Grupul Susman, cărora li se adaugă zeci de membri ai organizațiilor locale anticomuniste.
   Printre ele Lotul Beiușenilor, Organizația România Independentă, Organizația G4, Vlad Țepeș II, dar și mii de țărani arestati pentru neplata cotelor.
    Penitenciarul Oradea a știut, din păcate, să se ridice la nivelul așteptărilor generale comuniste, în privinta ingrădirii libertăților cetățenești, asuprindu-i pe toți cei care au militat pentru o societate liberă și democrată.
    Temutele temnițe de la Pitești, Aiud, Sighet sau Jilava au avut în recluziunea orădeană un rival pe măsură în privința dezumanizării, infometării și torturării celor care se opuneau imbecilizării forțate și dictaturii roșii.
   "Aceasta carte nu este decât un OMAGIU pe care un tânăr cercetător îl poate aduce unor OAMENI care, timp de 60 de ani, au preferat anonimatul unei vieți de eroi. Sunt MARTIRII ROMÂNI care au suferit in tăcere, nu numai în tenebrele închisorilor comuniste, ci și după eliberare, când s-au văzut umiliți a doua oară, de o societate care nu le-a ințeles sacrificiul."
***OradeaPress

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu