joi, 6 martie 2014

Expozitie eveniment




Invazia de la Praga


Josef Koudelka


Halele Timco, Timisoara


6 martie - 6 aprilie 2014




  În această primăvară Timişoara este gazda unuia dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului. Lucrări ale faimosului fotograf Josef Koudelka vor fi prezentate într-o expoziţie organizată de către Institutul Francez din România în parteneriat cu Centrul Ceh din Bucureşti. 

Expoziţia se desfăşoară la Halele Timco (str.Circumvalaţiunii nr.12) în perioada 6 martie - 6 aprilie. Expoziţia foto a sosit în România în toamna anului trecut cu ocazia aniversării a 45 de ani de la invazia Cehoslovaciei de către forţele militare din Uniunea Sovietică şi aliaţilor ei din Pactul de la Varşovia, cu excepţia României.



În timpul celor şapte zile din august 1968 Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de 30 de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reuşit ulterior să le scoată din ţară. Fotografiile lui au fost publicate de agenţia Magnum Photos din Paris, în 1969, în numeroase reviste internaţionale cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără a menţiona numele autorului.



   În acelaşi an a primit medalia de aur Robert Capa, conferit "fotografului ceh anonim". De abia în 1984, după moartea tatălui său, când ameninţarea represaliilor împotriva familiei a dispărut, Josef Koudelka a recunoscut public că el este autorul fotografiilor. Fotografiile sale din timpul invaziei, realizate pe parcursul a celor mai dramatice şapte zile din acel august, au devenit un simbol al luptei pentru libertate şi sunt considerate astăzi lucrări clasice ale fotojurnalismului. Josef Koudela este considerat unul dintre cei mai importanţi fotografi contemporani din lume.
Program de vizitare: de marti pana duminica, intre orele 11:00-19:00.

***adevarul.ro

2 comentarii: