marți, 4 martie 2014

Exponatul lunii




Muzeul Campulung Muscel


Campulung Muscel


martie 2014





   Piesa a fost descoperită în anul 1952 în săpăturile arheologice efectuate la Cetățenii din Deal în punctul La Cruce și reprezintă o calotă craniană având osul frontal fragmentar și oasele parietale.    Pe frontal se află un mic cerc incizat, bine conturat, realizat în doi timpi, specific unei încercări de trepanație. S-a descoperit într-un mormânt cistă, având o greutate de 180 grame și dimensiuni de 160x160x6 mm.
   Trepanarea este cea mai veche formă de chirurgie atestată arheologic, cele mai vechi vestigii fiind datate în neolitic şi chiar în mezolitic. Operaţia consta în perforarea craniului în scopul îndepărtării unei porţiuni de os cranian. Se urmărea fie reducerea hipertensiunii craniene, fie alungarea spiritelor rele.
   O contribuţie semnificativă la succesul operaţiei era dată de abilităţile "chirurgului". Dacă el nu ştia foarte bine ce paşi trebuia să urmeze, exista riscul de a afecta creierul, sau numai învelişurile sale exterioare . Dar, aşa cum o dovedesc descoperirile arheologice, cei care realizau astfel de operaţii erau bine pregătiţi, erau familiarizaţi cu anatomia şi fiziologia umană şi erau în stare să evite leziunile la nivelul învelişurilor creierului, a vaselor de sânge, dar şi a sinusurilor existente în craniu. O consecinţă naturală a acestor intervenţii era mortalitatea scăzută a pacienţilor, care adesea decedau din alte cauze decât cele aflate în legătură cu trepanaţia.
   Povestea craniului “operat” este, de fapt, povestea răbdării si tenacitătii unui cercetător pentru care timpul istoric se suprapune peste cel real, iar în arheologie, marea descoperire poate veni după o așteptare de o viată. Interventia asupra osului cranian s-a făcut foarte probabil cu o lamă tăioasă de silex sau obsidian (o rocă vulcanică), oricum nu din metal, pentru că acesta nu ar fi reușit să ajungă la finețea tăieturii unei lame de piatră.. Simultan, în mod sigur a existat si un tratament “medicamentos”, cu diverse componente, în vederea prevenirii unei infectii. Care au fost acestea? Cum a fost protejată zona deschisă după operație? Iată întrebări care așteaptă în continuare răspuns
Exponatul poate fi văzut zilnic la Secția de Istorie în cursul lunii martie 2014.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu