luni, 24 februarie 2014

Parcuri vechi boierești din Republica Moldova




Lansare de carte


Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală


Chișinău, Republica Moldova


25 februarie 2014




   La 25 februarie 2014, în incinta Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală (Sala de Conferinţe, ora 15.00), va avea loc lansarea oficială a monografiei Parcurile vechi boiereşti din Republica Moldova. Autorul ediţiei este renumitul savant fiziolog, doctorul habilitat, profesorul Petru Tarhon.
    Parcurile vechi boiereşti din Republica Moldova, fondate în a doua jumătate a sec. XIX şi începutul sec. XX, ca obiecte preţioase de cultură a poporului nostru, au contribuit mult la dezvoltarea culturii şi educaţiei estetice şi ecologice a populaţiei. În toate parcurile boiereşti au fost atestate specii şi forme de plante lemnoase exotice decorative, naturalizate în condiţiile Moldovei.
    Studierea acestor parcuri, monumente de arhitectură peisagistică, a acestui impunător tezaur de cultură, are importanţă nu numai ca arii de spaţii verzi. Este important faptul că parcurile boiereşti, fiind create la un înalt nivel artistic, au servit şi servesc drept model de planificare a parcurilor de stil landşaft cu folosirea structurilor compoziţionale de mare valoare artistică. Fără îndoială, ele trebuie să servească atât ca obiect de cercetare pentru toţi specialiştii în materie, cât şi ca obiect de cercetare estetică şi ecologică a populaţiei.
   În această ordine de idei, doctorul habilitat, profesorul Petru Tarhon, cercetător ştiinţific principal la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, şi-a propus drept scop cercetarea ştiinţifică multilaterală şi complexă a acestor parcuri. Astfel, în baza rezultatelor obţinute, a văzut lumina tiparului lucrarea Parcurile vechi boiereşti din Republica Moldova.
   Cercetările efectuate de autor au ţinut de starea parcurilor boiereşti, a conacelor şi altor edificii ca structuri compoziţionale; istoricul fondării parcurilor; structura compoziţională a parcurilor, însoţită de fotografierea celor mai importante peisaje; biodiversitatea florei dendrologice şi particularităţile ecologice şi biologice ale plantelor din cadrul acestor parcuri. De asemenea, a fot atrasă atenţia asupra moralităţii colective a societăţii în diferite perioade, sub diferite regimuri.
   Monografia a fost elaborată în cadrul Proiectului instituţional Interpretarea ştiinţifică a patrimoniului muzeal în contextul sporirii interesului faţă de identitate şi autenticitate. Editarea lucrării a fost posibilă datorită susţinerii financiare a Fondului Ecologic Naţional şi a Primăriei municipiului Chişinău.
   Lucrarea este destinată, în egală măsură, atât specialiştilor în materie de ecologie, protecţie a naturii, dendrologie, protecţie a monumentelor de arhitectură peisagistică, cât şi publicului larg şi prietenilor naturii. (Sergiu Pană)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu