miercuri, 26 februarie 2014

Martisor cu o semnificatie deosebita




Muzeul Agriculturii


Slobozia


2013





   Muzeul Agriculturii deţine în colecţiile sale un mărţişor mai neobişnuit, vechi de 101 ani. Micuţ, având formă de medalie rotundă, argintată, prezintă pe avers un torpilor în prim plan, iar pe revers înscrisurile: "MĂRŢIŞORUL FLOTEI NAŢIONALE ROMÂNE” şi numele gravorului Fessler, dispuse pe margine, şi "VOCEA POPORULUI, VOCEA LUI DUMNEZEU”, pe marca ţării (un scut cu ramuri de lauri şi coroana regală), ca sim¬bol central.
   În contextul istoric al conflictului militar din Balcani şi iminenţei intrării României în război, Regele Carol I face un apel către ţară cerând cetăţenilor să contribuie la constituirea unui fond pentru înzestrarea marinei militare. Se deschide Subscripţia Publică pentru mărirea marinei militare naţionale, acţiune susţinută intens şi de presa vremii. Să mărim şi să întărim flota militară a ţării. Ce trebuie pentru aceasta? Să ne deschidem pungile cu toţii, fără ezitare, ca un singur om, şi să oferim îndată obolul nostru, oricât ar fi el. (scria ziarul Universul). Funcţionarii publici, cadrele didactice şi alte categorii profesionale îşi donează salariul pe o zi, se organizează concerte şi spectacole de teatru şi circ, pentru strângerea de fonduri în beneficiul marinei militare ş.a. Asociaţia ofiţerilor în re¬zervă din Ploieşti are iniţiativa de a fi emis un mărtişor special în acest scop - mărţişorul flotei naţionale române. Au fost distribuite şi vândute în toată ţara 100.000 de mărţişoare (50.000 argintate şi 50.000 aurite). Cu numai 50 de bani pentru mărţişoarele argintate şi cu un leu pentru cele aurite, românul făcea un gest de mare patriotism, contribuind la mă¬ri¬rea flotei militare a Regatului. S-a strâns, astfel, suma de 75.000 de lei; impresionantă, având în vedere valoarea leului din acea vreme!

   Mărţişorul nostru provine dintr-o colecţie specială, Fondul Stoianovici, fond obţinut prin donaţie de la doamna Ileana Stoianovici (în perioada 1993-2010), moştenitoarea Fermei Model Perieţi (pe care o donează muzeului în 2005), descendentă dintr-un arbore genealogic ce coboară în timp în familii ilustre de personalităţi culturale şi de artă, ctitori de aşezăminte religioase, diplomaţi şi militari de carieră ş.a.

Muzeograf Viorica Croitoru-Capbun
Foto: Ştefan Olteanu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu