luni, 10 februarie 2014

Himalaya




Expozitie de fotografie: Ionel Onofras


Galeriile Cupola, Iasi


11 februarie 2014





    Uniunea Artiştilor Plastici din Romania - Filiala Iaşi vă invita la vernisajul expoziţiei Himalaya a artistului fotograf Ionel Onofraş. Acesta va avea loc marţi, 11 februarie 2014, de la ora 17.00, la Galeriile Cupola de pe strada Cuza Vodă, nr. 2.
   Fotograful Ionel Onofraş este un temerar, primul artist din zona Moldovei care a surprins frumuseţile Himalayei prin lentila unui profesionist, putându-i număra pe degetele unei mâini pe ceilalţi fotografi români care s-au avântat spre "acoperişul lumii”.
   Fotografiile, 50 la număr, transmit plăcerea călătoriei, entuziasmul aventurii, purtându-l pe privitor dintr-un loc în altul, simţind imaginile prin ochii artistului călător.
   Artistul ne invită să îi urmărim traseul intim, să pătrundem în ritmul diferit al vieţii umane din aceşti munţi, viaţă care de mult nu mai este izolată, fiind expusă diferitelor forţe de schimbare caracteristice lumii contemporane. Ionel Onofraş descoperă însă umanitatea în spaţii şi chipuri neaşteptate; frumuseţea oamenilor emană din bucuria cu care îşi trăiesc existenţa, o frumuseţe nealterată de prezenţa călătorului. De o compoziţie imaculată, ce emerge dintr-o riguroasă planificare şi răbdare, de la aşteptarea celei mai bune lumini naturale asupra vârfului montan, la obiectele surprinse într-un moment anume, imaginile rezultate evocă spiritul locului şi al oamenilor lui, explicând relaţia dintre om şi natură, aşternând fragmente de poveste.

Exploratorul umanităţii

   Pentru majoritatea dintre noi, fotografia de călătorie surprinde previzibila frumuseţe a unui răsărit, a solitudinii unui munte, însă Ionel Onofraş descoperă frumuseţea în cele mai neaşteptate locuri. La o primă impresie, fotograful se lansează cu această expoziţie pe calea adesori explorată, cea a fotografiei de călătorie. Spunând aceasta ne putem întreba care poate fi în acest moment condiţia fotografului care vrea să surprindă imagini într-o călătorie pe care el (dar şi privitorii) ar putea-o considera ca fiind "iniţiatică”. În această expoziţie descoperim cu surprindere că fotograful Ionel Onofraş imortalizează peisajele montane de o incontestabilă splendoare, dar care, în mod paradoxal sunt dublate de un alt fel de "măreţie”. Doar aparent aceste fotografii ar dori să surprindă vastele întinderi ale munţilor, soarele şi norii care la mângâie culmile, pentru că, într-un fel, aceste mari întinderi rămân pe fundal iar în prim plan ajunge o realitate imediată, o nouă descoperire. Ne dăm seama că în prezent călătorul este lipsit de posibilitatea de a descoperi noi teritorii, aşa cum au avut privilegiu călătorii descrişi în epopeile Greciei antice, până la jurnalele de călătorie ale secolului al-XVIII-lea. Lipsit de această posibilitate, dar ca un adevărat explorator (înzestrat şi cu calităţi de poet), Ionel Onofraş se apleacă spre un alt fel de descoperire: descoperirea umanităţii, deseori în spaţii şi chipuri neaşteptate. Frumuseţea oamenilor emană din bucuria cu care îşi trăiesc existenţa, o frumuseţe nealterată de prezenţa călătorului, atemporală.
    De o compoziţie imaculată, ce emerge dintr-o riguroasă planificare şi răbdare, de la aşteptarea celei mai bune lumini naturale asupra vârfului montan, la obiectele surprinse într-un moment anume, imaginile rezultate evocă spiritul locului şi al oamenilor lui, explicând relaţia dintre om şi natură, aşternând fragmente de poveste. Lumina ce cade pe piscurile înzăpezite, surprinse atât la răsărit cât şi la apus, nu crează doar un contrast între umbră şi lumină, ci o senzaţie de linişte, de absolut. Ionel Onofraş ştie să aprecieze frumuseţea naturală a razelor soarelui asupra unui pământ neatins de "civilizaţie”.
   Trecând prin şi surprinzând aşezări mici şi concentrate, din ce în ce mai risipite odată cu ascensiunea sa pe munte, la figuri umane care trădează doar în aparenţă greutăţile vieţii într-un climat aspru, la peisaje de-a dreptul maiestuoase, fotograful extrage şi amplifică culorile aşa cum le-a găsit în acest colţ de univers atins doar din mers de fiecare călător, Himalaya.
***via Muzeul de Arta Prahova

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu