marți, 11 februarie 2014

Henri Coanda




Muzeul National Tehnic prof. ing. Dimitrie Leonida


Bucuresti


12 februarie 2014






   Intrat în legendă, Henri Coandă este cunoscut îndeosebi pentru realizarea primului avion cu reacţie şi descoperirea efectului care îi poartă numele, însă moştenirea sa este cu mult mai bogată şi cuprinde peste 250 de invenţii concretizate în peste 700 de brevete.
   În octombrie 1910, marea senzaţie a celui de-al II-lea Salon Aeronautic din Paris a constituit-o primul aeroplan cu reacţie din lume, conceput, proiectat, construit , testat şi pilotat de inginerul şi inventatorul român Henri Coandă.
   Aparatul era unul de tip biplan cu două locuri, cu propulsor fără elice, cu turbină. Aripa avionului prezenta un element nou şi anume fanta de bord de atac, ce avea prerogative hotărâtoare în ce priveşte sporirea portantei la aterizare şi exercitarea controlului lateral în cazul în care ar fi intervenit pierderea vitezei. Macheta motoreactorului Coandă 1910 va expusă în cadrul miniexpoziţiei dedicată lui Henri Coandă.
   Deşi realizarea avionului cu reacţie a marcat doar începutul unui lung şir de invenţii uimitoare, pe care savantul a continuat să le ofere omenirii până în ultimul an al vieţii sale, prea puţini ştiu de existenţa acestora. Din dorinţa de a ilustra din bogata activitate a lui Henri Coandă în miniexpoziţie vor fi prezente şi alte invenţii, respectiv:
•           Macheta Rezervorului subacvatic pentru depozitarea petrolului;
•           Macheta Aerodinei Lenticulare – farfuria zburătoare Coandă, fără piese mecanice în mişcare, capabilă de decolare-aterizare pe verticală şi de zbor la punct fix;
•           Macheta Aerosaniei – sau sania automobil echipată cu motor cu reacţie Coandă;
•           Macheta Edificiului cruciform, menit să adăpostească peste patru mii de persoane
 în şapte sute de apartamente;
•           Macheta Avionului Bristol Coandă BR7.

Adresa si contact:

Str. Candiano Popescu nr. 2 (Parcul Carol I), Bucureşti, 
fax (+40-1) 021 336 77 77; tel: (+40-1) 021 336 93 90, 021 336 9399, 
40581 Bucharest, Romania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu