sâmbătă, 1 februarie 2014

Exponatul lunii februarie




Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane


Deva


1 februarie 2014






   Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 februarie 2014, o nouă piesă în categoria Exponatul lunii, piesă ce va putea fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia. 
   Este vorba despre un POTIR realizat în cadrul manufacturii de faianţă fină de la Batiz (judeţul Hunedoara), atelier care a funcţionat între anii 1805-1865. Potirul face parte din categoria de obiecte de o deosebită valoare artistică, fiind creat în serie mică în cadrul manufacturii.


   Piesa se încadrează ca perioadă de execuţie între anii 1820-1859, interval în care atelierul practica cu predilecţie decorarea cu albastru de cobalt. Corpul piesei are formă de clopot cu buza evazată şi uşor răsfrântă. Piciorul se prelungeşte din corp, evazându-se spre bază şi formând talpa ce poartă semnătura pictorului Rógan Károly, data 15 martie şi parţial anul execuţiei 18.., ultimele două cifre nefiind lizibile. Pe cupă sunt redate sub formă de medalion două compoziţii cu motive şi simboluri creştine, în timp ce extremităţile piesei sunt marcate de un decor liniar, care face în acelaşi timp şi delimitarea între volumele mari.


Biroul de Relaţii cu Publicul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu