marți, 11 februarie 2014

Clinamen. Cum a inceput Renasterea




Lansare de carte


Stephen Greenblatt


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


16 februarie 2014




   Cartea de non-ficţiune mult aşteptată de istorici şi filologi, pentru care Stephen Greenblatt a primit premiul Pulitzer în 2012, Clinamen. Cum a început Renaşterea, apărută recent la editura Humanitas, va fi lansată duminică, 16 februarie 2014, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cişmigiu.
   Invitaţii sunt Mihaela Irimia, prof. univ. dr. Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti şi directorul Centrului de Excelenţă pentru Studierea Identităţii Culturale, Centrul de Studii Britanice, Şcoala Doctorală de Studii Literare şi Culturale, Andrei Cornea, eseist, filosof şi profesor la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti şi Vlad Russo, redactorul cărţii.
   Stephen Greenblatt este profesor de ştiinţe umaniste la catedra John Coogan de la Universitatea Harvard, cu o activitate foarte preţuită în mediile academice şi în cele editoriale, coordonatorul antologiilor Norton de literatură engleză şi a celei dedicate lui Shakespeare şi fondator al şcolii literare Noul Istoricism. În spiritul acestei metode foarte investigative, Stephen Greenblatt merge pe fire laterale pentru a completa detaliile unui moment esenţial în istoria culturii. Ne întoarcem cu totul în 1417, pe urmele unui umanist, fost secretar apostolic al unui papă detronat, care descoperă printre manuscrisele pierdute ale Antichităţii, ascunse în bibliotecile mănăstirilor, Despre natura lucrurilor a lui Lucreţiu.
   Influenţa acestui poem dispărut secole la rând va fi esenţială pentru producerea mutaţiei culturale pe care o cunoaştem astăzi drept Renaştere.
  Aprecierea a trecut şi în paginile marilor cotidiane şi săptămânale. Este cu putinţă ca un poem să schimbe lumea, se întreabă cronicarul din Newsweek: "Stephen Greenblatt ne povesteşte cum a ajuns până la noi textul antic care a zguduit din temelii Europa renascentistă şi a inspirat idei şocant de moderne”. Publishers Weekly consideră cartea "cu adevărat revoluţionară, deopotrivă biografie şi istorie intelectuală”, iar Philadelphia Inquirer o descrie ca "o relatare pasionantă (..), paginile din care aflăm cum am ajuns să fim ceea ce suntem astăzi şi să trăim în lumea pe care o vedem dinaintea ochilor sunt scrise atât de bine, încât au verva ficţiunii”. În New York Times este remarcată mai degrabă puterea evocativă a poveştii. "Marele merit al lui Stephen Greenblatt este acela de a ne face să simţim din plin forţa trecutului de mult apus”.
    Volumul Clinamen. Cum a început Renaşterea a apărut în traducerea din limba engleză a Adinei Avramescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu