luni, 13 ianuarie 2014

Lansare de carte - eveniment




Muzeul Literaturii Romaâne Iași


Muzeul Mihai Eminescu, Iași


15 ianuarie 2014





  Muzeul Literaturii Române Iași organizează miercuri, 15 ianuarie 2014, de la ora 16:00, la Muzeul Mihai Eminescu evenimentul de lansare a volumelor Mihai Eminescu, Poezii. Ediție întocmită și comentată de G. Călinescu și Viața lui Mihai Eminescu de G. Călinescu.
  Ediția poeziilor eminesciene, întocmită și comentată de G. Călinescu, este cea mai importantă de dinaintea apariției ediției îngrijite de Perpessicius. Aceasta conține o selecție riguroasă a textelor, precum și comentarii complexe la poem, strofă sau chiar vers. Este considerată a fi prima ediție românească livrescă.
  Viața lui Mihai Eminescu reprezintă o biografie elaborată de G. Călinescu care descrie și impune în cultura românească portretul interior al marelui poet, devenit model cultural exemplar.
  Volumele vor fi prezentate de criticul Doris Mironescu, iar moderatorul întâlnirii va fi Corina Olimpia Negură. 
  Evenimentul se vrea atât o celebrare a operei și vieții lui Mihai Eminescu, cât și o punere în lumină a contribuției aduse culturii românești de către G. Călinescu, 15 ianuarie fiind și Ziua Culturii Naționale.
  Editura Muzeelor Literare a fost înființată în mai 2013, la Iași, și este coordonată de muzeograful Mirel Cană. Printre aparițiile editurii se regăsesc: Ion Creangă, Amintiri, povești, povestiri; I.L. Caragiale, Momente și schițe; Ion Creangă, Punguța cu doi bani, Fata babei și fata moșneagului, Capra cu trei iezi; M. Eminescu, Făt Frumos din lacrimă; I.L. Caragiale, D-l Goe. De asemenea, Editura Muzeelor Literare a editat în limba engleză două antologii cu textele poeților, respectiv prozatorilor ieșeni (Anthology of Contemporary Poetry from Iași, Anthology of Contemporary Prose from Iași) care au fost lansate în cadrul primei ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași, 23-27 octombrie 2013.
   Volumele care vor fi lansate miercuri sunt distribuite în rețeaua muzeelor literare ieșene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu