luni, 16 decembrie 2013

Ansamblul folcloric Tara Vrancei




Spectacol aniversar: Daruri...in prag de Craciun


Sala Balada, Focsani


18 decembrie 2013







***evenimentefocsani.blogspot.ro

Colindul Vocilor Transilvane




Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Craciun romanesc - Craciun european


Cluj-Napoca


17 decembrie 2013





   Vă invităm marți, 17 decembrie 2013, de la ora 18:00, în sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, pentru a participa la COLINDUL VOCILOR TRANSILVANE, desfășurat sub genericul CRĂCIUN ROMÂNESC – CRĂCIUN EUROPEAN.
   Evenimentul este susținut de ANSAMBLUL CORAL VOCI TRANSILVANE, cu participarea extraordinară a mezzosopranei DANA CIUCĂ-MATTEI și a basului ALIN ANCA. La pian: NATALIA CONSTANTIN. 
Dirijor: ADRIAN COROJAN.
  În program, lucrări din creația compozitorilor: A. Adam, A. Bena, T. Brediceanu, I. Brie, I. D. Chirescu, I. Costescu, Gh. Cucu, M. Cuteanu, F. Gruber, G. F. Haendel, D. G. Kiriac, M. D. Leontovici, D. Pop, T. Popovici, C. Saint-Saens, J. Sibelius, A. Stoia, A. Stradella, Y. Jacobson. 

Arhitecți români creatori de patrimoniu cultural




Institutul Cultural Român


București


17 decembrie 2013 - 24 ianuarie 2014



   Institutul Cultural Român şi Uniunea Arhitecţilor din România au plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziţiei Arhitecţi români creatori de patrimoniu cultural, care va avea loc pe 17 decembrie, ora 17.00, la sediul Institutului Cultural Român (Aleea Alexandru nr.38, Bucureşti).
   Expoziţia Arhitecţi români creatori de patrimoniu cultural prezintă unele dintre cele mai importante opere de arhitectură edificate între anii 1869 şi 1989. Conceptul acestei expoziţii este evidenţierea evoluţiei temporale constante şi de calitate a spaţiului construit românesc, indiferent de vicisitudinile istoriei, de schimbare de regimuri politice, crize economice și financiare.
  În această etapă, cercetarea a cuprins continuarea prezentării unor imobile din perioada interbelică, dar și a unor creații remarcabile din perioada socialistă 1949-1989, teatre, case de cultură, instituții, hoteluri, aeroporturi.
  Continuitatea Şcolii Superioare de Arhitectură, care i-a păstrat printre profesori pe marii arhitecți interbelici, a creat premisele formării unor tineri arhitecți foarte talentați care au marcat cu operele lor această perioadă, precum Cezar Lăzărescu, Nicolae Porumbescu, Hans Fackelmann, Șerban Manolescu, Nicolae Vlădescu, Gheorghe Dorin, Constantin Săvescu, Gheorghe Leahu, Gheorghe Nadrag.
   Expoziţia îşi propune punerea în valoare a patrimoniului arhitectural ca axă majoră de dezvoltare culturală şi, totodată, sublinierea contribuţiei arhitecturii la coagularea spiritului comunitar şi la dezvoltarea identităţii naţionale, indiferent de epocă.
   La manifestare vor participa personalități ale vieții culturale.
   Expoziţia va putea fi vizitată la ICR până pe data de 24 ianuarie 2014, între orele 9.00 – 17.00.

Pe simezele timisorene




Arta plastica contemporana romaneasca


Horia Bojin: Ganduri


Papillon Cafe, Timisoara


19 decembrie 2013 - 23 ianuarie 2014






  Alfabetul lui Horia Bojin sunt nişte glife ancestrale; fiecare în sine un semn-simbol, încărcat metafizic, în dialog cu Divinul, unde mersul, repausul şi meditaţia sunt stări apriori de graţie.” (Dana Sarmeş)
   Desenele din seria Gânduri, realizate de sculptorul Horia Bojin, vor fi expuse pe simezele Papillon Café în perioada 19 decembrie 2013 – 23 ianuarie 2014. 
   Vernisajul va avea loc joi, 19 decembrie, de la ora 19.00. 
   Prezintă istoricul de artă Dana Sarmeş.
***Fundatia Rubin

Istoria timpului prezent



Alexandru Matei: O tribuna captivanta


Librarium, Sun Plaza, Bucuresti


18 decembrie 2013






   Curtea Veche Publishing invită cititorii la o dezbatere în jurul cărţii O tribună captivantă. Televiziune, ideologie, societate în România socialistă (1965-1983) de Alexandru Matei, un volum ce ridică întrebări pertinente despre rolul Televiziunii Române socialiste, atât ca fereastră spre cultura de masă europeană, cât şi ca instrument politic şi ideologic. 
   Evenimentul va avea loc miercuri, 18 decembrie, la ora 18.30, la Librarium din Sun Plaza (etaj I, Calea Văcărești nr. 391). 
   Discuția va fi moderată de Igor Mocanu (Librarium) şi va beneficia de prezenţa autorului şi unor experţi în domeniul comunicării media: cunoscutul om de televiziune Teodor Brateș, prezentatorul și producătorul Catălin Ștefanescu (TVR), regizorul Thomas Ciulei, producătorul Bogdana Pascal (TVR). 
   “Într-o societate închisă, în care o subţire minoritate avea ocazia să treacă dincolo de graniţe, în lumea liberă, Televiziunea a fost o deschidere spre ce se întâmpla în jurul nostru. (...) Într-o vreme în care niciunul dintre noi nu visam că vor exista posturi precum Discovery sau National Geographic, TVR avea emisiunea Teleenciclopedia, astăzi clasică; (…) difuza, sâmbăta seara, seriale cu detectivul Kojak sau inspectorul Columbo. (…) Majoritatea românilor — dacă nu toţi — au urmărit, seară de seară, la finele anilor ’70, teribilele aventuri ale familiei Ewing din Dallas. Dar televiziunea acelor ani nu a fost numai entertainment. Televiziunea mai însemna ceva: ideologie şi politizare, manipulare a Istoriei şi — mai ales în anii ’80 — un sinucigaş cult al personalităţii Conducătorului. Povestea televiziunii noastre între anii ’60 şi ’80 este, pentru mulţi români, parte din povestea lor”. (Adrian Cioroianu).
   Alexandru Matei s-a născut la Bucureşti. Este licenţiat al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, unde a urmat de asemenea un masterat în antropologie culturală. Este doctor în literatură franceză contemporană, la Universitatea din Bucureşti şi la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris (2007). Între anii 2003 şi 2006 a beneficiat de o bursă doctorală oferită de Guvernul Francez. A avut alte burse şi rezidenţe, toate în Franţa şi România, între 2009 şi 2013. În prezent, este lector doctor la Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Universităţii Europei de Sud-Est Lumina şi bursier New Europe College. Predă cursuri de Teoria literaturii la Universitatea din Bucureşti. Semnează studii, eseuri şi articole de teorie literară şi de istoria televiziunii române în numeroase reviste culturale din ţară şi din străinătate. Este colaborator permanent la revistele Observator cultural (începând cu anul 2000), Dilema veche, România literară, Bucureştiul Cultural. Deţine rubrica de teorie literară în revista Astra, de la Braşov. În 2008 publică volumul de eseuri Ultimele zile din viaţa literaturii (Editura Cartea Românească), care primeşte Premiul Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România. În acelaşi an, obţine locul I în topul celor mai buni eseişti români organizat de revista 22. 
  Cartea O tribună captivantă. Televiziune, ideologie, societate în România socialistă (1965-1983) reprezintă rezultatul cercetării întreprinse în cadrul Programului postdoctoral pentru formare cercetători în ştiinţe (ID: POSDRU/89/1.5/S/58852), la Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii din Bucureşti, octombrie 2010 – martie 2013.

Pentru informaţii suplimentare: 
Ioana Schiau
PR Executive 
Curtea Veche Publishing
Ioana.schiau@curteaveche.ro
0756 091 268

Jertfa pe frontul de est




Libraria Predania


Seara dedicata istoriei


Bucuresti


18 decembrie 2013




Expozitie de arta bizantina




Icoane si miniaturi


Policlinica Providenta, Iasi


decembrie 2013 - februarie 2014






***Dorin Macovei

Cu si despre armeni




Lansare de carte


Madeleine Karacasian


Biblioteca Dudian, Bucuresti


19 decembrie 2013






***Ararat - Nor Ghiank

Etnici romani in pelerinaj la manastiri din Oltenia




Diaspora romana


Institutul Eudoxiu Hurmuzachi


14 - 15 decembrie 2013






COMUNICAT DE PRESĂ

   În perioada 14-15 decembrie 2013, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni (IEH) a organizat un pelerinaj la mai multe mânăstiri din Oltenia pentru un grup de 52 de copii care participă la proiectul pilot de predare a limbii române în Bulgaria.


  Copii care au vizitat România fac parte din comunitatea română din regiunea Vidin şi au fost selectaţi de Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria AVE. 
  Pelerinajul a inclus unele din cele mai importante mânăstiri din zona Olteniei: Mânăstirea Turnu, una dintre vetrele monahale de mare spiritualitate creştina din Eparhia Râmnicului, Mânăstirea Cozia, ctitoria voievodului Mircea cel Bătrân, Mânăstirea Hurezi, cea mai de seamă ctitorie a domnului martir Constantin Brâncoveanu, Mânăstirea Tismana, cel mai vechi așezământ monahal din Țara Românească, şi Mânăstirea Sfânta Ana, aşezată pe coama Dealului Moşului, care domină oraşul Orşova.


  Ospeţii au fost impresionaţi de frumuseţile României şi de splendoarea mânăstirilor, care, prin podoabele arhitecturale şi prin fresce, oferă vizitatorilor posibilitatea de a cunoaşte o parte importantă din istoria României. 

  Pelerinajul organizat de IEH a avut drept scop cuoaşterea obiectivelor cultural-religioase din România şi conştientizarea aparteneţei la filonul cultural român a tinerelor generaţii de etnici români din Bulgaria dar şi păstrarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase în rândul comunităţii româneşti din Bulgaria.

Departamentul de Comunicare
Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni
Ministerul Afacerilor Externe
Telefon 004 021 310 26 98
Fax 004 021 310 15 36
E-mail office@hurmuzachi.com
www.hurmuzachi.com

Targ al mesterilor populari si obiceiurilor de iarna




Traditii pe Ulita Lapusneanu


Iasi


editia a IV-a, 17-19 decembrie 2013





traditii

foto: ziaruldeiasi.ro




Gradinariu Mihaela (indrumator si animator) al grupul Flori de mar din Rasca Sucevei ne asteapta marti, 17 decembrie 2013 ("la ceasuri 12"), in fata Muzeului Unirii.
Pana atunci, cateva imagini ale grupului, la Institutul Cultural Roman; 
la inceput de decembrie, alaturi de Grigore Lese.





Expozitie de pictura, sculptura, ceramica si icoane



Targul de Arta


Galeria de Arta ARTEX, Ramnicu Valcea


editia a XXII-a, 20 decembrie 2013




Descopera secretele Olteniei




Raritati din colectia Muzeului Olteniei


Craiova


17 decembrie 2013 - 1 mai 2014






   Orice muzeu, fie că e emblematic pentru o zonă geografică sau stil cultural, fie că e o modestă colecţie particulară sau comunitară, deţine un număr mai mare sau mai mic de piese valoroase nu în sensul de obiecte din metale sau pietre preţioase, ci de rarităţi pentru epoca sau stilul ce-l reprezintă. Adesea, marile muzee care deţin sute de mii de piese strânse de-a lungul a zeci sau sute de ani îşi redescoperă la un moment dat valoarea propriului patrimoniu deoarece după o perioadă mare de timp, de acumulare a acestuia, încep să-l şi cerceteze şi descoperă rarităţi, multe, fundamentale în înţelegerea unor procese istorice obscure.
   Muzeul Olteniei din Craiova a organizat de-a lungul ultimilor ani numeroase expoziţii temporare prin care şi-a pus în valoare o parte din imensul patrimoniu format din aproximativ 250 000 de piese, expoziţii cu piese deosebite, valoroase, dintr-o anumită colecţie, dar nu a venit niciodată în întâmpinarea publicului cu rarităţile din toate colecţiile. 
  Iată, prin această expoziţie, Rarităţi din Colecţia Muzeului Olteniei, specialiştii Secţiei Istorie-Arheologie prezintă publicului tot ceea ce are secţia mai valoros în colecţiile de Arheologie, Istorie Medievală şi Istorie Modernă şi Contemporană. 
  Aşa cum Consiliul Judeţean Dolj a încercat şi a reuşit să scoată în evidenţă această frumoasă bijuterie arhitectonică reprezentată de imobilul Secţiei de Istorie-Arheologie, tot aşa, a venit, acum, rândul muzeografilor să sublinieze importanţa patrimoniului cultural deţinut pentru care s-a făcut acest deosebit efort de a i se restaura aşezământul. În antichitate, un templu vestit era cu atât mai cunoscut cu cât i se aduceau mai multe ofrande de orice fel ar fi fost acestea. În epoca medievală, o biserică era mai cunoscută nu atât prin proprietăţile ei ci prin valoarea odoarelor sfinte deţinute. Tot aşa, şi în prezent, valoarea unui aşezământ muzeal este dată de valoarea patrimoniului deţinut iar rarităţile scot mai pregnant în evidenţă acest lucru.
Importanţa pieselor de patrimoniu cultural prezentate în această expoziţie depăşeşte cu mult graniţele Olteniei, multe dintre ele fiind de valoare universală datorită unicităţii lor. Totodată, ne întâlnim în această expoziţie cu accesoriile obişnuite, din mai multe puncte de vedere, ale familiilor cunoscute, din Oltenia secolelor XIX şi XX, familii care au avut o contribuţie deosebită la progresul comunităţii noastre.
   Această expoziţie se înscrie într-un program mai amplu de valorificare a pieselor deosebite care există în patrimoniul Muzeului Olteniei, program iniţiat din acest an sub numele Descoperă Secretele Olteniei iar publicul craiovean şi nu numai este aşteptat să ni se alăture din nou în acest deosebit demers începând cu luna decembrie 2013.
  În cadrul expunerii, vor fi prezentate publicului, piese ce ţin de evoluţia armamentului antic şi medieval din Asia şi Europa de Est, carte veche românească şi străină, ceramică grecească antică, podoabe şi arme dacice, statuete, ceramică şi piese de podoabă romane, vase de lemn şi lut neolitice (unicate naţionale), podoabe de epocă medievală şi modernă, elegante rochii din sec. XVIII. 
  Centrul atenţiei îl va reţine cu siguranţă craniul uman de Homo Sapiens de la Peştera Muierii, ce are o vechime de aproximativ 30 000 de ani, Tetraevangheliarul bizantin datat în sec. XII – XII, sabia haiducului Iancu Jianu, tezaurul domnesc, medieval, de la Dudaşul Schelei, jud. Mehedinţi, inelul sigilar al Banului Manta, sec. XVI, crucea relicvar ce a aparţinut lui Nicolae Pătraşcu, fiul lui Mihai Vitezul, călimara de brâu a boierului Nicolae Glogoveanu, harta Valahiei din anul 1718, ceasurile lui Alexandru şi al Aristiei Aman dar şi ceasul lui Gheorghe Chiţu, tocul de scris cu care marele diplomat, Nicolae Titulescu, a semnat Tratatul de la Trianon – 4 iunie 1920.
  Această valoroasă expoziţie, iniţiată de către Muzeul Olteniei, se desfăşoară în cadrul programului Consiliul Judeţean Dolj Investeşte în Cultură, program ce are în vedere, între alte componente, şi promovarea patrimoniului cultural naţional.
  Vernisajul va avea loc marţi, 17 decembrie, ora 11:00, la sediul Secţiei Istorie – Arheologie din str. Madona Dudu nr. 14.

Targul Craciun Taranesc




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


19 - 23 decembrie 2013






Pictura naiva: Adriana Dinu Florian

  Piața Țărănească şi Meşter(Eşti)! organizează în perioada 19-23 decembrie Târgul CrăciunȚărănesc în curtea interioară a Muzeului Naţional al Țăranului Român din Soș. Kiseleff nr.3, unde vă așteaptă de dimineața până seara, cu multe bunătăți și cadouri de sezon producători tradiţionali, meşteri populari, artisti handmade şi colecţionari.
  Veți putea degusta la Piața Țărănească produse naturale și produse tradiționale speciale pentru Crăciun: șorici, tobă, lebăr, cârnați, afumături specifice zonei Buzăului si Vrâncene, brânzeturi de oaie, vacă sau capră din satele argeşene, Cozonacul Bujor, Cozonacul Domnesc si Cozonacul Bunicii, prăjituri tradiționale din Maramureș şi din Lipova, jud. Arad dar și produse de post: zacuști muntenești și moldovenești, dulcețuri, miere și produse apicole, siropuri, , covrigi, turtă dulce, poale-n brâu, plăcinte întinse din Turnu, păstrav afumat in cetină de brad la la Doftana şi produsele tradiţionale din peşte Deltaica, din Tulcea. 
  Terasa tradiţională dâmboviţeană se pregăteşte cu: sarmale de dulce şi de post, caltaboş, fasole la ceaun, grătare-încinse, mere coapte, vin fiert, lipii si mamaligă. 
  Meșter(Esc)! pentru domniile voastre meșteri populari și artiști hand made care vă vor încânta în aceste zile de sărbătoare cu diverse obiecte pentru Crăciun: ornamente pentru pom, felicitări realizate manual, ceramică, ii, icoane pe lemn si pe sticlă, pictura naivă, obiecte din piele, mic mobilier pictat, bijuterii hand made, obiecte realizate din lână și croșetate, obiecte din lemn etc. 
  Dacă vă e dor de atmosfera satelor și târgurilor de odinioară vă invităm la o călătorie printre obiectele de antichități( cufere, mobilier ţărănesc, tablouri, lăzi de zestre, ulcioare, costume tradiţionale, bijuteri, cărți, cărți poștale, patefoane, roţi de car, fuioare şi alte minunăţii).
  Vă asteptăm cu drag, într-o lume aparte, în curtea interioară a Muzeului Naţional al Țăranului Român, din 19 până în 23 decembrie, la Crăciunul Ţărănesc!
Intrarea liberă!

Detalii:
Corina Berariu – Event Manager 
Tactic Events & Marketing
Tel: 0744 860 082
Fax: 031 424 34 88
E-mail: office@tacticevents.ro 
https://www.facebook.com/mesteresti.mesteresti
https://www.facebook.com/ptaraneasca 

Icoana - Rugaciune prin culoare




Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea


Expozitie de icoane pe sticla


Casa Avramide, Tulcea


19 decembrie 2013





România, oameni și locuri



Sorin Onișor


Expoziție de fotografie


Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa


21 decembrie 2013 - 20 decembrie 2014





   Cele mai valoroase 100 de fotografii ale artistului Sorin Onișor, care înfațișează locuri cu totul speciale, din toate regiunile Romaniei, surprinse mai ales la răsărit sau apus şi, fără excepţie, în toate anotimpurile, bătrâni înţelepţi care încă trăiesc izolat şi arhaic, oameni cu preocupări sau meserii aparte, dar şi veşnicia de la sate, compun expoziţia intitulată România, oameni şi locuri, care va fi vernisată la Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa din Bucureşti, sâmbătă, 21 decembrie 2013, ora 17.00.

   Pe langă promovarea culturii, expoziţia are și scop caritabil, cele 100 de exponate putând fi achiziționate în cadrul vernisajului, iar pentru cele mai disputate fotografii se va licita. Fotografiile cumpărate vor fi semnate, la fața locului, de către autor. Banii obţinuţi vor fi utilizați pentru a cumpăra alimente, haine, medicamente, lemne de foc, rechizite, dar şi pentru transportul la şcoală al unor copii sărmani din familii pe care Sorin Onişor le sprijină. 

  “Vreau să ofer bucurie pentru a primi… zâmbete. De aceea, în prag de Crăciun, scot la vânzare cele mai bune 100 de fotografii ale mele, realizate în ultimul deceniu. Banii vor ajunge la cele 10 familii necăjite pe care le am în grijă de câţiva ani”, a afirmat cunoscutul fotograf Sorin Onişor. 

  Fotografiile aflate sub genericul România, oameni şi locuri vor fi expuse la Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa până la data de 20 ianuarie 2014. Expoziția este deschisă publicului în cadrul expunerii permanente, la etajul 1 al clădirii, în intervalul orar 10.00 – 18.00 (în cursul săptămânii) și 10.00 – 19.00 (în week-end). 

Despre organizatori:

  Sorin Onișor a fost desemnat în 2010 Fotograful anului de către Asociaţia Artiştilor Fotografi din România, are la activ peste zece expoziţii personale de fotografie şi mai mult de 40 de expoziţii colective. A primit numeroase distincţii la diverse concursuri de fotografie, fiind supranumit şi 'fotograful dedicat 100% satului românesc'.

  Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa din București adăpostește o colecție științifică de cca. 2 milioane exemplare de nevertebrate şi vertebrate (actuale şi fosile) provenind din România şi din diverse zone geografice, de la Ecuator la regiunile polare, sau colectate de la suprafaţa apei şi până la mai mult de 6.000 de metri adâncime. Prin aceasta, Muzeul conservă o parte din biodiversitatea României şi a Globului, reprezentând cea mai importantă sursă de documentare pentru cercetarea zoologică românească.

  Asociația EquiLife este este o organizație non-profit, partener în acest proiect, desfășurând, printre activitațile sale, acțiuni de promovare, în țară și în strainătate, a diversitații culturale și artistice, a tradițiilor naționale, precum și a inițiativelor de succes ale românilor. Misiunea sa constă în creșterea nivelului calității vieții oamenilor, prin informare, educare și incurajarea dezvoltării individului, a familiei și a societății către un stil de viață echilibrat.

  AME design este lider de piață de necontestat în ceea ce privește calitatea imprimării de mari dimensiuni și mari rezoluții, având drept caracteristici lipsa totală a dungilor de imprimare, densități foarte mari de culoare, gamă de culori RGB cu profile specifice fiecărui material, viteză foarte mare de printare, lipsa punctului de raster datorita tehnologiei tradiționale de printare fotografica durst lambda (expunere și developare) în tonuri continue, ducând astfel la o rezoluție aparentă de 4000 DPI pe o gama variata de materiale.

Pe simezele bistritene




Arta plastica contemporana romaneasca


Calin Magda


Galeria Lina, Sinagoga, Bistrita


16 decembrie 2013






***Magdalena Vaida

Targ de Craciun




Fundatia Calea Victoriei


Bucuresti


16 - 18 decembrie 2013



Photo: Diseara va asteptam la prima zi a targului nostru de Craciun. :)




Ilustratii pentru camera copiilor si cea de zi (Arina Gheorghita)


Genti din material textil (Anca Dorombach)


Sapunuri in fetru (Raluca Mocanu)


Colier Soutache cu ochi de tigru (Mariana Tanasescu)


Suporturi de lumanari pictate (Petreanu Irina Maria)

Sunt doar cateva exemple din ceea ce puteti gasi la sediul fundatiei


Festival de datini si obiceiuri populare de sarbatori




Muzeul de Istorie Paul Paltanea Galati


Sfanta noapte de Craciun


Casa rurala Ion Avram Dunareanu, comuna Suhurlui


editia a IV-a, 19 decembrie 2013






   Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi în parteneriat cu Primăria Suhurlui, Asociaţia Culturală pentru Tradiţie, Istorie şi Justiţie Socială Casa Rurală Ion Avram Dunăreanu şi Centru Cultural Dunărea de Jos Galaţi vă invită joi, 19 decembrie 2013, ora 10.00, la Casa Rurală Ion Avram Dunăreanu din comuna Suhurlui, judeţul Galaţi, să participaţi la cea de a IV-a ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri Populare Sfânta Noapte de Crăciun.
  Festivalul îşi propune aducerea în scenă a unui program de colinde străvechi din zona judeţului Galaţi, completat de scenete tematice referitoare la Naşterea Domnului. 
 În cadrul Festivalului se vor organiza două concursuri cu tema Sfânta Noapte de Crăciun: un concurs de poezie (creaţie proprie) şi un concurs cu lucrări de grafică şi pictură.
 În încheiere, participanţii la manifestare vor prezenta un scurt moment artistic, alcătuit din cântece şi dansuri populare caracteristice sărbătorilor de iarnă.

De la arhetip la arta contemporană




Arta plastică contemporană românească


Galeria de Artă DANA, Iași


17 decembrie 2013





Expun artiștii plastici ieșeni: 

Felix Aftene, Zamfira Bîrzu, Smaranda Bostan, Claudiu Ciobanu, 
Cristian Diaconescu, Gabriela Drinceanu, Sabin Drinceanu, Sabina Drinceanu, 
Eugen Harasim, Manuell Mănăstireanu și Sorin Otînjac 
Lucrari realizate în cadrul Simpozionului de pictură 
organizat la Dragomirești – Maramureș în perioada 1-10 august 2013 
de către Galeria de artă DANA, Fundația AXART și
 Primăria Dragomirești- Maramureș. 
Vernisajul expoziției va avea loc marți, 17 decembrie 2013, ora 18.00 
la sediul de pe str. Prof. Cujbă, nr. 17;
în deschiderea evenimentului va vorbi criticul de artă Petru Bejan.

Seara de colinde la Conacul Bellu




Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova


Muzeul Conacul Bellu, Urlati


18 decembrie 2013





   Miercuri, 18 decembrie 2013, începând cu ora 17.00, la Muzeul Conacul Bellu din Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr. 2, va avea loc seara dedicată colindelor.
   Elevi ai Școlii Cănuță Ionescu din Urlați vor încânta publicul cu o serie de colinde în cadrul activității culturale desfășurate sub genericul O seară de colinde la Conacul Bellu. 
    în cadrul acestui eveniment, 
Casa de Cultură a orașului Urlați este partener.