sâmbătă, 14 decembrie 2013

Expozitie fotografica




Vlad Dumitrescu


E vremea povestilor


Terroirs Boutique du Vin, Brasov


16 decembrie 2013 - 15 ianuarie 2014





***Brasov oras magic

Bucurestiul de la ultimul etaj




Stefan Tuchila


Carol 53, Bucuresti


21 decembrie 2013





Lansare de carte




Libraria Humanitas


Tatiana Niculescu Bran: 

Povestea Domnitei Marina si a basarabeanului necunoscut


Cismigiu, Bucuresti


16 decembrie 2013



Asa cum a fost




Romania de-altadata


Inscrisuri de toate felurile (XXXII)


Colectii si Colectionari







Intr-una din "excursiile" mele de prin targurile cu vechituri m-am ales si cu...
o jumatate de document. Mai bine spus, cu o coperta a unei Carti de mester.
Din perioada interbelica
Nu stiu cui i-a apartinut si nu stiu si ce fel de mester era;
atata doar, ca era cu domiciliul in Targu Frumos, judetul Iasi


Pana acum, nu am acordat o atentie speciala acestui tip de "inscris". M-am decis sa mai caut si alte exemplare; mi-ar placea sa alcatuiesc un nomenclator al ocupatiilor de altadata atestate prin astfel de documente. 


Pana atunci, sa vedem si cum arata, acum aproape 40 de ani, o 
Diploma de absolvire a scolii profesionale.
Ivan I. Georgica a absolvit dupa trei ani, cu o medie deosebita, 9:50, 
Scoala Profesionala M.I.U. de la Sigisoara.
 - Sesiunea din iunie 1976 - 


De remarcat distanta mare fata de casa (comuna Gorbanesti, judetul Botosani) 
la care s-a situat scoala urmata. Nu a fost o raritate dar nici un fapt atat de des intalnit.

Daca aruncam o privire asupra medilor obtinute in cei trei ani de scoala 
putem observa urmatoarele:
la toate materiile "trendul" mediilor obtinute a fost descrescator, cu doua exceptii:
Purtarea (unde media, maxima - deci un baiat "cuminte") s-a pastrat si la Instruire practica unde trendul a fost in crestere.
La examenul de absolvire la Proba practica a obtinut maximum iar la cea de
 Utilaj si tehnologia materiei tot o nota mare, respectiv 9:00.
In concluzie, putem spune ca Georgica a fost nu numai un elev silitor dar si un muncitor calificat in meseria de strungar avand cunostinte de baza solide.

Expozitie de icoane




Icoane-n colind


Cercul Militar, Sibiu


17 decembrie 2013 - 7 ianuarie 2013





   La ceas de sarbatoare cand colindele ne încălzesc sufletul, Uniunea Artiștilor Plastici, Sucursala Sibiu, invită publicul, marți, 17 decembrie, ora 17:00, la Cercul Militar din Sibiu, la vernisajul expoziției de icoane Icoane-n colind dedicată Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.

Expun: 

Cosmin Bedereaga, Maria Crișan, Marieta Fleacă, Maria Mirela-Moldor, 
Ion Onuc Nemeș, Silvia Pandrea, Ioan Șarlea, Iulia Sava, Elena Zouain. 

Prezintă: Marcela Tatu, muzeograf, etnolog.
***Maria Mirela-Moldor 

In Memoriam Octavian Ion Penda




Arta plastica contemporana romaneasca


Povestea Inorogului


Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, Bucuresti


20 decembrie 2013 - ianuarie 2014





   Ideea Bienalei Povestea Inorogului s-a născut în anul 2011, în urma dispariţiei unuia dintre cei mai importanţi artişti plastici contemporani: Octavian Ion PENDA. 
   Odată la doi ani, această manifestare îşi deschide porţile celor care doresc să se alăture grupului prietenilor de suflet care se opresc o clipă pentru a evoca personalitatea artistului plecat prematur dintre noi.
   Aşadar vă asteptăm să ne onoraţi cu prezenţa Dumneavoastră la vernisajul expozitiei de pictură, grafică şi sculptură, care va avea loc vineri, 20 decembrie 2013, ora 17.00, la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, str. Londra, nr. 39, sector 1, Bucureşti.
Evenimentul va fi prezentat de criticii de artă: Virgil Mocanu şi Marius Tiţa.
Curator: Dan Tudor Truică.

TRIBUTUL UNUI INOROG

   O expoziţie de artă plastică cu tematică, aşa cum astăzi Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi din Bucureşti propune, Povestea Inorogului, reprezintă pentru toţi artiştii participanţi o provocare atât din punct de vedere al interpretării semantice cât şi stilistice a subiectului.   Tema Inorogului a tranzitat, de-a lungul mileniilor, prin multiple abordări, în diferite culturi, spatiul metafizic şi transcendental al omenirii.
  Bienala de artă plastică Povestea Inorogului aflată la cea de a doua ediţie în 2013, se doreste a fi o manifestare de artă de anvergură naţională care , în plină confuzie valorică pe scena artelor plastice româneşti, vine să statueze - în urma unei riguroase şi competente jurizari - calitatea şi mai ales responsabilitatea actului de creaţie. Acest imperativ s-a născut din dorinţa de a omagia memoria unuia dintre cei mai valoroşi graficieni români contemporani,
OCTAVIAN ION PENDA.
  Plecat dintre noi prematur, asemenea unui INOROG hăituit şi încolţit de mediocritatea societăţii căruia îi era contemporan, OCTAVIAN ION PENDA rămâne în sufletul familiei, colegilor, prietenilor şi tuturor iubitorilor de artă un reper de profesionalism, dăruire şi entuziazm, până la epuizare, pe care le poate avea doar “spiritul superior”.
  Această expoziţie care reuneşte lucrări de pictură, grafică şi sculptură semnalează, odată în plus, necesitatea păstrări în memoria afectivă a valorilor de netăgăduit ale culturii româneşti!
Reuşita acestui demers se datorează colaborării eficiente între instituţia gazdă, graţie domnului director Ovidiu Dumitru, tuturor angajaţiilor acesteia şi prietenii devotaţi ai artistului.
  Tributul plătit de INOROG în faţa destinului nu este unul redundant deoarece, fără voia sa, readuce pe simeze, într-o formă coagulată aplecarea colegilor de breaslă către echilibru şi frumos.
(Curator: Dan Tudor Truică).

Trei generații de iconari lipoveni




Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti


Familia Gurei 

Trei generații cu ales har al penelului de subțire


București


18 decembrie 2013 - 25 februarie 2014





   Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti vă invită, miercuri, 18 decembrie 2013, ora 14.00, în sala Lena Constante, la vernisajul expoziţiei:

FAMILIA GUREI. 
TREI GENERAŢII CU ALES HAR AL PENELULUI DE SUBŢIRE.

  Evenimentul îmbină obiectivele a două mari programe de cercetare ale muzeului, Comunităţi etnice din România şi Biserica, centrul spiritual al satului românesc, în ideea de a prezenta credinţa unei etnii, cea a ruşilor-lipoveni, şi o foarte succintă prezentare a elementelor tradiţionale care-i definesc, ambele punctate în pliantul expoziţiei. 
  Astfel prezentăm, prin măiestria şi harul penelului lor, 3 meşteri iconari lipoveni, din Slava Cercheză, jud. Tulcea: Nikita, Ştefan şi Timofei Gurei – bunic, tată, fiu - 3 generaţii dedicate întrutotul credinţei, talentului lor şi transmiterii tradiţiei.
  Alături de aceste icoane, rod al talentului lor, a mai fost etalată şi o suită de icoane vechi şi de carte rară, din colecţia particulară a lor. Această expoziţie, "de familie”, grupează un număr de 57 obiecte, dintre care 25 icoane şi triptice noi (autori Ştefan şi Timofei Gurei), 1 icoană a bunicului (Nikita Gurei), 11 cărţi şi manuscrise vechi, datate sau databile în sec. XVII - XIX şi 20 de icoane databile în sec. XVIII - XX.
   Ineditul evenimentului se regăseşte şi în prezentarea, în premieră pe simezele muzeului nostru, a unei colecţii exclusive de icoane şi carte veche creştin-ortodoxă de rit vechi. Această credinţă i-a făcut pe străbunii lor, după 1654, să-şi părăsească meleagurile natale şi să se stabilească în Dobrogea, locul binecuvântat de Dumnezeu să primească toate credinţele şi să le facă să trăiască într-o deplină armonie. 
   Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 18 decembrie 2013 – 25 februarie 2014, în Sala Lena Constante a muzeului nostru (Şos. Kiseleff, nr. 30, sector 1, Bucureşti) de luni până vineri, între orele 9.00 – 17.00.

Conf. univ. dr. Paula Popoiu
Director General

Editura Filos




Lansare de carte


Alex Radescu, Paul S. Grigoriu: Jurnal athonit


Cristian Boros: Suplu zvacnet vertical


Muzeul Tiparului, Targoviste


16 decembrie 2013



Editura Filos's photo.


   Editura Filos vă invită la o dublă lansare de carte luni, 
16 decembrie, ora 17:30.
   Evenimentul îl va avea invitat pe Vasile Lupașc.

   Primul volum lansat, Jurnal athonit. Pagini de ucenicie, este un proiect editorial inedit, o frumoasă încercare de reproducere a unei experiențe itinerante pe cărările Muntelui Athos a doi autori: Alex Rădescu și Paul S. Grigoriu. Muntele Athos este considerat prin excelență o fortăreaţă sau un bastion al Ortodoxiei, fiind o adevărată republică monahală. Frumoasa intocmire o constituie însăși abordarea: diferită - prin cele două perspective - dar, în același timp, unitară. Autorii, un jurnalist consacrat și un artist, tratează subiectul cu un firesc aparte. Pios, prietenos, cald, un jurnal neterminat. Neterminat pentru că autorii încă trăiesc experiența Muntelui Athos, experiență pe care o transmit mai departe ori de câte ori au ocazia.

   Volumul este însoțit de fotografii inedite realizate de artistul Irinel Cîrlănaru și de o prefață semnată de Silviu Andrei Vlădăreanu.

   Cel de-al doilea volum lansat, Suplu zvâcnet vertical, aparține lui Cristian Boros și este un volum de poezii. Poezia ca o stare de fapt, ca un studiu permanent. Un volum ce surprinde momente de libertate, arcuiri de libertate, zvâcniri libere, explozii spre frumos, notate în fragmente lirice.

    
La final va avea loc o sesiune de autografe. 
Intrarea este liberă.

Clinchet de colinde




Arta plastica contemporana romaneasca


Salonul de arta


Galeriile de Arta Stefan Luchian, Botosani


14 decembrie 2013 - 13 ianuarie 2014







Expun artisti din Botosani si din tara:
Marcel ALEXA, Aurel AZAMFIREI, Silviu BABII, Mariea BOZ (Iaşi), 
Emil CARANICA, Carmen-Denisia CĂLIN (Bucureşti), 
Petre CHIREA (Bucureşti), David CROITOR (Vatra Dornei), Victor FOCA, 
Florin GROSU, Cristian HÂRTIE, Gheorghe HUIVAN, Ofelia HUŢUL (Iaşi), 
Maria JARDA (Bucureşti), Florin PRODAN, Liviu ŞOPTELEA, George ŞPAIUC, 
Mihai TAKACS (Arad), Ioan ZAIŢ.

Stele din cer




Diaspora romana


Asociatia Bastina


Liceul de Arta A. Modigliani, Padova, Italia


22 decembrie 2013




Craciunul traditional in Banat




Muzeul Satului Banatean


Timisoara


16 decembrie 2013





  Aleile noastre vor fi pline luni (16 decembrie 2013) de colindători. Cetele de colindători vor fi conduse de condeierii plugari Nicolae Gheju, din Soceni, judeţul Caraş-Severin, Sabina Şerban, din Frumuşeni, județul Arad şi Lavinia Şerban, din Remetea Mare, județul Timiş.
  Tot luni, la ora 13:00, vernisăm expoziția Crăciunul tradițional în Banat.

Seri muzicale de suflet




Magia Craciunului in spiritul muzicii


Scoala Gimnaziala de Arte nr. 5, Bucuresti


15 - 22 decembrie 2013




Photo: Va invitam sa participati la seri muzicale de suflet, care vor aduce candoarea si farmecul sarbatorilor de iarna in inimile dumneavoastra

In 15 decembrie debuteaza seria de evenimente dedicate Craciunului, cu concertul sustinut de  Grupul Vocal Acapella, dirijor George Miron.
In deschiderea concertului, vor avea loc recitaluri ale elevilor Scolii Gimnaziale de Arte nr. 5.

Duminica, 15 decembrie 2013, de la ora 19,00, vă asteptam la sala George Enescu a Scolii Gimnaziale de Arte nr. 5, din str. Gh. Petrascu, nr. 55. 
Intrarea libera!

   Va invitam sa participati la seri muzicale de suflet, care vor aduce candoarea si farmecul sarbatorilor de iarna in inimile dumneavoastra.
   Pe 15 decembrie debuteaza seria de evenimente dedicate Craciunului, cu concertul sustinut de Grupul Vocal Acapella, dirijor George Miron.
   In deschiderea concertului, vor avea loc recitaluri ale elevilor Scolii Gimnaziale de Arte nr. 5.
   Duminica, 15 decembrie 2013, de la ora 19,00, vă asteptam la sala George Enescu a Scolii Gimnaziale de Arte nr. 5, din str. Gh. Petrascu, nr. 55. 
Intrarea libera!

Pe simezele sucevene




Arta plastica contemporana romaneasca


Cristina Hreamata Macoveiciuc


Iulius Mall, Suceava


14 decembrie 2013







***Ana Maria Ovadiuc Amo