duminică, 8 decembrie 2013

Initiative de toata lauda




Casa de Cultura Mihai Ursachi


Impreuna pentru copii


Iasi


18 decembrie 2013









   Decembrie este luna în care ar trebui să zâmbim cel mai mult. Este acea perioadă a anului în care timpul petrecut cu familia devine de neprețuit, grijile și problemele par mai puțin copleșitoare și ne putem apropia de oamenii din jurul nostru mult mai ușor.
   Decembrie este luna care ne motivează cel mai mult să facem bucurii sub formă de cadouri, mai mari sau mai mici, persoanelor dragi nouă. Mă întreb: dacă o surpriză de la cineva îndrăgit ne poate pune un zâmbet pe față, cum ar fi dacă am primi, pe neașteptate, cadouri de la persoane străine?

   Pornind de la această idee, Casa de Cultură Mihai Ursachi Iași în parteneriat cu Organizația Non-Guvernamentală C.O.N.TOUR și Fundația Speranță și solidaritate au demarat un proiect caritabil pentru ajutorarea a 100 de copii ce provin din familii defavorizate. 

  Acesta se va concretiza într-un eveniment caritabil ce va avea loc miercuri, 18 decembrie, în intervalul orar 13:00-15:00, în sala de spectacol Diotima a Casei de Cultură Mihai Ursachi.

  Obiectivul acestui eveniment este de a organiza un set de activități strâns legate de Sărbătorile de Iarnă și de a-l aduce pe Moș Crăciun în inimile acestor copii. Cu ajutorul unor sponsorizări primite de la partenerii noștri în valoare de 100, 200 sau 300 de RON, dorim să achiziționăm cadouri pentru copii, cu speranța că îi vom face să uite greutățile zilei de ieri și îi vom determina să privească cu mai mult entuziasm spre ziua de mâine.

  Necesitatea organizării unui eveniment de acest gen a venit ca reacție la anumite atitudini pesimiste întâlnite din ce în ce mai des: realizarea de către diferite organizații a unor programe similare dispersate fără a avea un caracter unitar, scăderea gradului de interes în a ajuta alte persoane, înțelegerea greșită a mesajului când vine vorba de crearea unui eveniment din acest registru, influența negativă a grupurilor care nu cunosc necesitatea organizării și promovării unui astfel de eveniment.

  Parteneri și sponsori: Casa de Cultură Mihai Ursachi, Fundația Solidaritate și Speranță, Primăria Municipiului Iași, ROTARACT Iași, Asociația ATRAG, Fundația Hecuba, Centrul DIFAIN, Editurile 24 ORE, Apollonia, Princeps Edit, Sedcom Libris, Junimea, Zona Publishers, ALFA.

Premieră spectacol creștin - Diaconița Olimpiada




Compania teatrală Zona


Biblioteca Națională a României, București


17 decembrie 2013





  Din exil, Sfântul Ioan Gură de Aur a avut o vastă corespondență din care ni s-au păstrat 236 de scrisori adresate unui numar mare de persoane. Cele mai complexe și elaborate sunt adresate unui personaj feminin Diaconița Olimpiada.
  Acțiunea spectacolului surprinde corespondența dintre Sfântul Ioan Gură de Aur și Diaconița Olimpiada. 
  Actualitatea textului adaptat constă în faptul că raspunde și marilor întrebări ale omului contemporan.
  Adaptare
cu Ana Calciu;  regia: Marian Popescu
  Spectacol realizat sub coordonarea Prea Sfintitului Varsanufie Prahoveanul.

  Manager cultural: Malvina Rosu 
cu multumiri domnului Ovidiu Paul Stathy

Ora de incepere a spectacolului: 19:00.
INTRARE LIBERA
DURATA SPECTACOLULUI: 50 MIN.

Din lumea lui Mitica Popescu




Romania de-altadata


Colectii si Colectionari


Cartofilie




  De cateva luni bune, la targul de vechituri, stiam cateva piese cartofile nespectaculoase si, initial, la un pret de vanzare nerealist. Recent, cand valoarea de tranzactionare a coincis cu bietul meu buget (10 bani/bucata), am si avut curiozitatea sa le studiez mai atent. Am vazut astfel ca aceste carti postale sunt purtatoarele unei corespondente bogate si deci cu atat mai interesante pentru mine. Desi mi-a luat ceva timp descalcirea scrisului, am decis sa va prezint si voua, cititorilor mei, acest crampei din viata lui Mitica...Asa cum a fost...



  "Dragii mei copii. Aflati despre noi ca suntem binisor pana in present si dorim ca si voi sa fiti sanatosi. Draga Mitica mai sti ca Mata (mama, n.a.) a venit bine acasa si este bine in present, mai sti ca la Banca pentru Ziua de Sf. Imparati adica la 21 Mai nu este nici un bal, numai se face inaugurarea iar seara se face un fel de serata si cu Cinematograf asa ne-am informat, ca vad ca biletele de bal nu au distribuit pana acum cand scriu acesta, asa ca nu se stie positiv ce are sa fie mai frumos, de cat ce tiam scris mai sus. Spunei lui Nicu sa faca economii la banii, sa lase tutunu si cinematografu sa-si faca pe el haine si camasi, caci ca maine vine iarna sil va apuca gol caci nu mai am nici o putere ca sa-i pot face ceva, la mine nu are ce cauta, stii situatia in care ne gasim, ramane ca cu banca sa dispozezi tu. Asa ca cu banca ramane sa dispozezi tu, daca vii sau nu, in tot cazul vei vedea si tu ce vei face si daca timpul va fi bun, Pana scriu aceasta c.p. nu am primit inca c.p. ta postala ce mi-ai scris la 8 Mai, nu stiu cauza. Primiti sarutari de la noi si va dorim la toti. Al vostru parinte N. Popescu."  
Gruiu. 14 mai 1926.



  "Draga Mitica. Eri ce-am primit c.p. ce ne ai trimis, am vazut cuprinsul ei, mai ales in ce priveste chestia cu mata (mama, n.a.) mare nu stiu in ce fel ai aranjat tu, caci eu cu mata (mama, n.a.) am aranjat atunci cand va veni pe la Buc. ...cate ceva de ale mancari si sa prinda acolo, asa scriemi in ce fel ai aranjat daca ai dat tot sau ai mai ramas ceva, caci poate daca no mai fi timpul bun sa mai vina mata pe la Buc. si reusind ii va aduce de ale mancari dupa cum imi spune ca sau inteles cu dansa cand a luat acel lucru, asa ca daca tu ai aranjat eu nu stiu as mai putea trimite pana ce nu imi scrii tu in ce fel, odata cu aceasta acui scriu si lui Gica, de Nicu nu imi scrie de fel nu stim de el ce va face, este greu de tot de el ce va mai face si cum se va hrani, eu nu stiu ce sa zic despre viata lui destul de trist pentru mine  cand il vad in halul acesta, daca este bolnav de ce nu vine acasa sa nu se imbolnaveasca mai rau. Primiti sarutari de la noi si va dorim. Al tau parinte N. Popescu.".
Carte Postala circulata prin Of. Postal Peris (coltul stang, jos)
O mica ciudatenie, nr. strazii este schimbat 
(53 in loc de 51; e posibila si o eroare)
Ca si formularea: "La Bucuresti".
4 octombrie 1926.



  "Draga Titelule. Aflati despre noi ca suntem sanatosi , ceia ce va dorim si voua, am primit scrisoarea ce ne ai trimis si vazand cuprinsul ei nea parut bine ca poti si tu a face ceva mai binisor, nu stiu de ce Gica nu vine si el de sarbatori acasa, poate ca nu are baston are mama poate veni si Nicu si pot veni toti barem cat va tine sarbatorile daca au pe ei haine sa reziste la frig, in fine tu poti sa le spui ca daca pot veni noi ii asteptam cu placere. Draga Titelule daca la caz crezi ca saptamana viitoare o sa mai fie o zi doua serviciu si o sa se ia vacanta, tu insa daca crezi ca nu o sa mai fie asa castig cum poate este acum in aceste zile, poti veni de Duminica 19 Decembrie acasa insa cum crezi tu sa nu zici ca te am pus noi la cale sa vii si sati perzi interesele tale daca este castig stai  si iti vezi de treaba pana la vacanta asta am zis ca mai sunt treburi de facut pe acasa am porcu de taiat si altele, te mai rugam daca ti se va mai intampla sa ai parale sa ei 1/2 stafide negre ca pe aici nu se gaseste de fel si bani tii dau eu acasa. Sa ei si matii (mamei, n.a.) o sticluta de glicerina. Va asteptam cu nerabdare pe toti si va dorim. Al vostru parinte N. Popescu."
Gruiu, 15 decembrie 1926.  


   "Dragii mei copii. Aflati despre noi ca suntem sanatosi asa dupa cum ne stiti, vei sti draga Mitica ca am primit c.p. si scrisoarea ce ai trimiso prin Mitu lui Raduta, insa nu tiam raspuns din cauza ca am crezut ca ati raspunde cu ceva succes ca ti-ai putut gasi serviciu, insa vad ca nici pana in present nu ai putut gasi. De Nicu nu stiu ce o fi facut la spitalul Militar, nu te inteleg cand l'ai vazut in halul acela gol cand sau dus la Spit. Militar trebuia sa ii dai tu vestonul tau acela cu care ai facut serviciul milit. sa nu il lasi ca pe un caine sa moara copilu de frig. Pe de alta parte...cand sau dus de l'au imbracat sa te duci tu la el sa ii ei rupturile de haine ce va fi avut si el caci asa nu va zacut parca esti un caine nu iti este frate. Gica mia scris si el , acum vrio 2 saptamani ca ti-a dat ceva de te ai achitat....raspundemi ce ai facut. Macar ce a facut si Gica macar sa aflu. Va saruta si multa sarutari  de la noi. Al vostru parinte N. Popescu."
Gruiu, 19 februarie 1927.



   "Draga Mitica. Afla despre noi ca suntem bine, dorim ca si voi sa fiti sanatosi, am primit scrisoarea ta in 6 c. (curent, probabil, n.a.) relativ la cele ce ne ai scris este bine , dar nu se poate asa in graba dupa cum vrea celealte neamuri, de nu se grabesc ori facem cum a facut si cu casele, ei fac intr'un fel si catre noi spun alt fel, asa au facut cu casele, acum nu se mai poate asa repede, trebue sa stim si noi care este pretul vanzarii in localitate si cu ce pret a dat acel Mitica care vrea sa cumpere ca nu cumva sa ne mai faca vreo (un termen argotic, nedescifrabil, de genul soparla, n.a.) neamurile cu el sa tocmeasca intr'un fel si noua sa ne spuna alt fel, asa trebue lucru facut, aflat cum este in localitate. procura nu se poate face asa repede, caci trebue sa ma duc eu cu mata la Fierbinti ca sa ii dau procura la Judecatoriu alt fel nu se poate si eu sunt dupa cum stii subred imi este greu de dus , in fine o sa se faca toate ca si noi vrem repede, nu am stiut mai de mult, asa spunele la neamuri sa mai astepte pana termin cu procura ca sa trimit pe mata (mama. n.a.), saptamana asta cred ca sa ne putem duce la Fierbinti si poate vine si la Buc. ar fi bine daca sar putea face si cu acela al Mati (mamei, n.a.) ceva. Lupta cea mare ar fi pentru acela al mati (mamei, n.a.) daca vrea acel var al mati (mamei, n.a.) sal ia. Primiti sarutari de la noi. Al vostru parinte N. Popescu."
Gruiu, 7 noiembrie 1927.

   Recunosc, nu este o lectura usoara; mie oricum imi pare desprinsa din universul Morometilor. Sunt cateva cuvinte pe care nu le-am putut descifra in niciun fel dar per total nu afecteaza "istoria" relatata. Un parinte dintr-o localitate mica, rurala, caruia cei doi baieti i-au plecat in Capitala; pentru a-si gasi rostul, cum s-ar spune. 
   Mitica pare ca a reusit sa se adapteze si sa supravietuiasca, cumva. Celalalt frate, Nicu, n-a avut parte de o perioada prea fericita. Poate pentru ca si-a cheltuit banii pe "tutun" si "cinematograf". Dramatice mi s-au parut referirile la imbracamintea acestuia, neavand nici macar haine adecvate sezonului rece. In cele din urma s-a imbolnavit si a ajuns la Spitalul Militar.
   Mai este un aspect important; al proprietatilor (pamant si case) care ar urma sa se imparta intre "neamuri". Probabil ramase dupa "mata mare". Valoros este insa ce are (probabil ca dota de nunta) mama de vanzare (un var chiar s-a oferit sa cumpere). Acolo a fost "lupta cea mare"....
   Se mai pot face si alte speculatii lecturand randurile scrise acum aproape nouazeci de ani; sarbatorile de iarna, felul de adresare al expeditorului (cand lui Mitica, cand ambilor copii), daca nu cumva cei doi frati sunt vitregi (dupa mama sau dupa tata). Va las si pe voi sa incercati o reconstituire a epocii (balul de la banca - serata cu Cinematograf) sau al vietii personajelor care se perinda pe ecranul timpului...
chiar nu este asa de greu...



Steaguri medievale imaginare




Arta plastică contemporană romănească 


 Muzeul Național de Istorie a României, București


16 decembrie - 16 ianuarie 2014





COMUNICAT DE PRESĂ
Bucureşti, decembrie 2013


   Muzeul Naţional de Istorie a României are plăcerea de a anunţa vernisajul expoziţiei temporare de artă plastică şi decorativă STEAGURI MEDIEVALE IMAGINARE, luni, 16 decembrie 2013, ora 13.00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr.12. 
   Expoziţia este realizată sub egida Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi a Reţelei Naţionale a Muzeelor din România. 
   Dorinţa de a organiza această manifestare expoziţională la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României, materializează o parte a programului realizat în colaborare cu Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, program demarat în anul 2011 prin organizarea expoziţiei Lutul, pânza, culoarea, continuat în anul 2012, prin organizarea expoziţiei Istorii rescrise. 
  În acest cadru, scopul esenţial constă în prezentarea unui dialog expoziţional fecund, cu frecvenţă anuală, între artiştii plastici tineri sau consacraţi, cu patrimoniul arheologic şi istoric deosebit de valoros al Muzeului Naţional de Istorie a României. Prin intermediul acestor manifestări, marelui public i se propun noi modalităţi de percepere a fenomenului istoric sublimat de percepţia artistică contemporană.

   Expoziţia STEAGURI MEDIEVALE IMAGINARE prezintă publicului opere de artă plastică şi decorativă realizate de artişti consacraţi sau tineri artişti, din: Bucureşti, Iaşi, Focşani, Bârlad, Buzău, Timişoara, Cluj- Napoca, Deva, Curtea de Argeş, Constanţa; în aceste lucrări, reprezentările heraldice medievale sunt trecute prin filtrul gândirii şi sensibilităţii creatorului, devenind astfel, embleme personale. 
  În expoziţie vor putea fi admirate steaguri: ţesute, imprimate, pictate, realizate sculptural, grafic sau în tehnici mixte. Aceste opere vor compune tabloul percepţiilor artistice diferite a 36 de autori.

  Artişti participant sunt următorii: Raluca Aioniţoaie . Raluca Luiza Blaj . Cornelia Brustureanu . Alexandra Buduru . Adriana Maria Costaş . Hermina Csata . Valeria Diaconu . Adriana Alexandra Dobra . Adina Dolcan . Şerbana Drăgoescu . Suzana Fântânariu . Daniela Frumuşeanu . Miruna Haşegan . Georgeta Hlihor . Ana Hoble . Adina Iftode . Răzvan Aureliu Ionescu . Rodica Magdan . Ecaterina Marghidan . Cosmin Matei . Alexandra Neacşu . Liviu Nedelcu . Vasile Pop Negreşteanu . Adriana Popa Canija . Ramona Claudia Prodan . Eugenia – Elena Riemschneider . Ana Roşoga . Ana Maria Rugescu . Mermeze Sibil . Ruxandra Socaciu . Rodica Strugaru . Valentina Ştefănescu . Camelia Todoroc . Iulian Toma . Niculina Vlad Leonte . Alina Vodă.



   Expoziţia este deschisă în perioada 16 decembrie 2013 – 16 ianuarie 2014 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 -18:00.

**** 
Instituţii organizatoare: 

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Muzeul Naţional de Istorie a României, 
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România. 

Curatori/Organizatori: 

Daniela Frumuşeanu, Dragomir Nicolae Popovici.
Prezintă: critic de artă, Mihaela Varga. 

Parteneri: 

Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Uniunea Artiştilor Plastici din 
România, Fundaţia Ileana Mustatza, Asociaţia D’arte Da Vinci.

Grafică materiale promoţionale: Alexandra Buduru.


Vernisaj: 16 decembrie 2013, ora 13:00, 
Muzeul Naţional de Istorie a României, 
Calea Victoriei 12, București. 

MNIR – ERPMCOE – 08CP/2012
_______________________________________________________________
Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să contactaţi:
MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI 
Secţia Relaţii Publice, Marketing Cultural, Educaţie Muzeală şi Organizare Expoziţii
Tel./fax. 021 – 311.33.56; Tel. 021 – 315.82.07 / int. 1008, 1015; E-mail: pr.mnir@gmail.com 
http://www.mnir.ro/, http://www.facebook.com/pages/MNIR, http://twitter.com/MNIR_

Initiative de toata lauda




Asociatia Autentic Romanesc


Licitatia brazilor de Craciun


Casa de Cultura Constantin Brancoveanu, Horezu


13 decembrie 2013





   Asociatia Autentic Romanesc in parteneriat cu : Primaria orasului Horezu, Clubul copiilor Horezu, D.G.A.S.P.C Valcea si Asociatia Totul Pentru Valcea deruleaza in perioada 1 Noiembrie-10 Decembrie 2013 campania intitulata Din suflet pentru un suflet, editia a IV-a, care are drept scop ajutorarea copiilor din centrul Casa de copii Pinochio Babeni, apartinand D.G.A.S.P.C Valcea.
  In fiecare an, cu ajutorul institutiilor mai sus enumerate si cu sprijinul multor persoane cu suflet mare, am reusit sa le facem un Craciun frumos copiilor care au nevoie de dragostea noastra pentru a creste si ei cu speranta ca dincolo de zidurile institutiei sunt oameni care le pot sta alaturi pentru a-i sprijini in alegerea drumului drept in viata.
  Le-am oferit jucarii si multe rechizite, i-am indulcit cu diverse bunatati si le-am oferit spectacole cu ajutorul Ansamblului Stelute Brancovene Horezu si Ansamblului Floare de colt Campulung Moldovenesc. Toate acestea le-au umplut sufletul de bucurii si de dorinte. Una din dorinte s-a materializat datorita bunavointei Dnei Mioara Vaduva si i-am ajutat sa se uneasca intr-un ansamblu folcloric intitulat Ghioceii Casei Pinochio Babeni. Pentru ca ne dorim sa le facem rost de costume populare, ne-am gandit sa punem in practica, la indemnul inimoasei Doamne Mioara Vaduva, actiunea pe care o fac si vedetele noastre din Bucuresti: Licitatia brazilor de Craciun. 
  Dorind, de asemenea, sa avem o actiune caritabila de mare valoare in care sa avem implicate foarte multe persoane cu un simt creativ dezvoltat, am hotarat ca 50 % din pretul primit pe un brad impodobit sa mearga la creator, iar 50 % din pretul primit pe un brad impodobit sa mearga pentru achizitionarea costumelor populare.
  Licitatia brazilor de Craciun va avea loc pe data de 13 Decembrie 2013, ora 17.00 la Casa de Cultura Constantin Brancoveanu Horezu unde veti avea parte de un spectacol plin de emotie si multe surprize.
  Va asteptam cu drag sa ne fiti alaturi pentru a demonstra ca inca exista solidaritate.
  VA MULTUMIM ANTICIPAT CELOR CE NI SE VOR ALATURA!

Drumul crucilor




Lansare de carte


Peter Hurley


Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti


10 decembrie 2013




   Marţi, 10 decembrie, la ora 17.30, Muzeul Naţional al Ţăranului Român găzduieşte, la Studioul Horia Bernea, lansarea dublă a ediţiilor în limba română şi engleză ale volumului Drumul crucilor, respectiv The Way of the Crosses semnate de Peter Hurley şi publicate de Editura Martor a Muzeului.

   Cartea prezintă experienţele uimitoare trăite de Peter Hurley de când se află în România, în special călătoria pe jos de la Săpânţa la Bucureşti. Pornind de la credinţa că spiritul popoarelor europene trăieşte în satul românesc, că România este ultima ţără "vest” europeană care încă mai păstrează vie, nealterată, civilizaţia rurală autentică, Peter Hurley face o încercare de a convinge românii să descopere atât comoara neprețuită pe care o reprezintă tradițiile populare, cât şi responsabilitatea care le revine pentru păstrarea acestora.

   "Irlanda este o ţară străveche, dar noi trăim cu vestigiile civilizaţiei noastre ţărăneşti. În România, aceleaşi tradiţii le găseşti încă vii. Este un aspect definitoriu pentru tot ce înseamnă poziţionarea României”, afirmă Peter Hurley.

   La 26 noiembrie 2012, Peter Hurley a pornit într-o călătorie de 650 de kilometri, singur, pe jos, având ca unică sursă de supravieţuire bunătatea și ospitalitatea oamenilor. A mers de la Cimitirul Vesel până la Muzeul Național al Țăranului Român, parcurgând câte 30 de km pe zi. Douăzeci şi sase de zile mai târziu, pe 21 decembrie 2012, ajungea la destinație.
  După lansarea de la MNȚR, Peter pornește din nou la drum, înapoi spre Săpânța, de data aceasta cu o mașină plină de cărți. 

  Va face popasuri pentru a-și prezenta cartea în urmatoarele orașe: Brașov (11 dec.), Odorheiul Secuiesc (12 dec.), Reghin (13 dec.), Cluj-Napoca (14 dec.), Bistrița (16 dec.), Vatra Dornei (17 dec.), Centrul Cultural Sighetu-Marmației (18 dec.), Baia Mare (19 dec.), Slatina (Ucraina) (20 dec.) și, în final, Săpânța, pe 21 decembrie, exact la un an după ce a încheiat drumul pe jos.



   Pentru mai multe informații: www.traditia.ro, facebook: Peter Hurley - irlandezul din Romania, Twitter: peterhurley13, peterhurley68@gmail.com.

Restituiri...




Muzeul National de Istorie a Romaniei


Bucuresti


10 decembrie 2013






   Muzeul Național de Istorie a României găzduiește marți, 10 decembrie, ora 13.00, o conferință de presă cu prilejul restituirii, de către statul român, a unui lot de bunuri culturale către autoritățile italiene, obiecte ce au fost exportate ilegal din Italia și au fost recuperate de autoritățile judiciare române.

   Evenimentul de presă va avea loc la sediul muzeului, din Calea Victoriei nr. 12, București, în Sala Lapidarium și va fi urmat de ceremonia de restituire a bunurilor, către autoritățile judiciare italiene, reprezentate de ofițeri ai unităţii Carabinieri della Tutela per i Beni Culturali.

   În cadrul conferinței vor lua cuvântul domnul Radu Stroe, ministrul Afacerilor Interne, domnul Daniel Constantin Barbu, ministrul Culturii, domnul Tiberiu-Mihail Nițu, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia și domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al Muzeului Național de Istorie a României.

   Urmare acțiunilor desfășurate de autoritățile judiciare române, alături de cele italiene, în anii 2012-2013 au fost recuperate, în România, 22 de lucrări de artă, reprezentând picturi în tehnica ulei pe pânză, pictură pe folie de metal și tempera pe lemn, respectiv 18 tipărituri vechi, din secolele XVII-XX.

Craciun in Maramures




Muzeul de Etnografie si Arta Populara


Baia Mare


21 decembrie 2013




***Fotomotica

Portret de autor




Libraria Humanitas


Dinu Pillat


Cismigiu, Bucuresti


8 decembrie 2013







Paraschiva Mituca și cântările ei




Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Arheologii sonore


Cluj-Napoca


9 decembrie 2013





"...sau despre ce o cântat întro sară de iarnă acum ezact 100 de ani (9 dec 1913
o fată din Hațeg dlui Bartok și pe care el leo pus mintenaș pe note.
Participă fete, fișiori, muieri,... oameni care le dă viață la cântări.
9 Decembrie 2013, orele 6 sara, la Muzeu Etnografic al Transilvaniei.
Intrarea fără bani”
Coordonator: Prof. Dr. Ioan Haplea, Academia de Muzică Gheorghe Dima

Cele mai frumoase poeme din 2012




Clubul de lectură Institutul Blecher


Tramvaiul 26, București


8 decembrie 2013






   Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită, duminică 8 decembrie 2013, de la ora 19:00, în Tramvaiul 26 (strada Cercului nr. 6, sect. 2, București). 

  Vor citi (şi se va citi din) poeţii publicaţi în antologia Cele mai frumoase poeme din 2012 (Editura TracusArte, 2013; selecţie de Claudiu Komartin şi Radu Vancu).

   "E limpede, acum, că 2012 a fost anul debuturilor. De prin 2002-2003 n-au mai fost atâtea debuturi foarte bune, câteva chiar excepționale, într-un singur an; ceea ce îmi dă senzația că, vorbind à la Vasile Conta « ondulațiunea universală » a poeziei are la noi o periodicitate de aproximativ zece ani: debuturile extraordinare nouăzeciste s-au grupat între 1992 și 1994; cele douămiiste, în 2002 și 2003; iar cele post-douămiiste, în 2011 și 2012. Anii anteriori cartografiați de Claudiu Komartin și de mine, adică 2010 și 2011, erau unii ai come back-urilor șaizeciste și optzeciste; 2012 e un an al newcomer-ilor, și cred că va fi privit de istoria literară drept momentul emergenței unei noi generații (sau promoții, sau contingent, whatever – căci, la urma urmei, what's in a name…). Am avut, recitind debuturile lui 2012, certitudinea că asist la geneza unei lumi.” (
Radu Vancu)


   "A compune o hartă din numeroasele apariții editoriale ale unui an (niciuna nedepășind, ca peste tot în ziua de azi, tiraje mici și un public restrâns dar foarte devotat) nu ar însemna mare lucru dacă poeții care le semnează nu ar fi, prin textele lor, niște prezențe ce solicită limbii române – aceleia care se vorbește și în care se scrie astăzi – expresivitate și ascuțime, energie, vigoare lingvistică, înnoire și continuitate. Dorința noastră de a alcătui o imagine credibilă a poeziei scrise astăzi în limba română, selectând în fiecare an poeme remarcabile din cărți demne de remarcat, trebuia să adâncească o căutare conștiincioasă, atentă la vocile și discursurile care se impun în poezia noastră contemporană. Cele mai frumoase poeme reprezintă încercarea noastră de a scoate în evidență câteva linii de demarcație între teritoriile cele mai aglomerate și mai disputate ale poeziei românești de la acest început de secol. Pentru că limitele de demarcație sunt adeseori mai interesante decât teritoriile pe care le separă: am învățat asta de la câțiva dintre cei mai buni, iar unuia dintre ei, poetul, eseistul și profesorul Alexandru Mușina, plecat dintre noi prea devreme, îi este dedicată, în semn de recunoștință și de respect, această carte.” (

Claudiu Komartin)

Colectii si Colectionari




Cartofilie




Initial, am crezut ca este un fel de eticheta/reclama - amintire care se ataseaza, eventual, de bagaje. Mi-a placut aspectul exotic dar si retro asa ca am pus-o bine; odata si-odata ii va veni si ei randul...


Plaja Pradisului, Nassau, Bahamas. 1972.

Mi-a placut si snurul, in culori foarte asemanatoare tricolorului nostru; 
ca sa nu zic identice....


La o simpla cercetare, ulterioara, 
am constatat ca am de face cu un alt fel de carte postala;
 o bucurie suplimentara, va dati seama !