vineri, 6 decembrie 2013

Balul Brazilor de Craciun




Muzeul National de Arta al Moldovei


Expozitia Brazilor de Craciun


Chisinau, Republica Moldova


editia a III-a, 11 - 19 decembrie 2013






   Miercuri, 11 decembrie 2013, ora 11:00, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, va avea loc conferinţa de presă consacrată celei de-a treia ediţii a Balului Brazilor de Crăciun.


   Balul Brazilor de Crăciun este un proiect-concurs, unic şi extraordinar, al cărui scop este încurajarea potenţialului tânăr creator şi al instituţiilor care îl cultivă. Ne propunem să susţinem arta contemporană din Republica Moldova şi să atragem atenţia publicului asupra importanţei acesteia într-o societate civilizată şi europeană. 

   Evenimentul din acest an, ajuns la cea de-a treia ediţie, va încununa o frumoasă expoziţie a brazilor propuşi pentru concurs. Expoziţia va cuprinde 50 de brazi, realizaţi manual, în diverse tehnici, de către studenţii Academiei de Teatru, Muzică şi Arte Plastice şi Universitatea Tehnică din Moldova. Vizitatorii vor avea posibilitatea să voteze, în baza biletului de intrare, pentru bradul preferat din expoziţie. Lucrarea care va acumula cele mai multe voturi ale vizitatorilor va fi desemnată câştigătoare în categoria Ales de public. Pe 20 decembrie, în cadrul Balului Brazilor de Crăciun, cele mai frumoase lucrări vor fi licitate şi va fi desemnat câştigătorul premiului Cel mai frumos Brad de Crăciun.

   Organizatorii evenimentului sunt : jurnalista şi prezentatoarea de televiziune Nata Albot, Evenimente Klumea şi Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.

   Evenimentul este susţinut de companii autohtone, care în aceste timpuri deloc uşoare, au dat dovadă de responsabilitate civică avansată: Vegetal Org; Zahărul 5 inimioare (Sudzucker Moldova); Vinurile Mimi; Student Travel; Incasso, Imago şi AQA
  Parteneri media ai evenimentului: www.pentruea.md, www.locals.md, www.allfun.md, unica.md, www.nataalbot.md

  Mai multe detalii despre proiect puteţi găsi pe www.facebook.com/balulbrazilordecraciun

Expoziţia va fi deschisă pentru public în perioada 11-19 decembrie 2013

Seri de folozofie si literatura antica




Sofocle: Oedip rege


Facultatea de Litere, Bucuresti


10 decembrie 2013






Oedip Rege sau despre condiția umană

   Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate -  ARCEN organizează marți, 10 decembrie, începând cu ora 18.00, în Sala de Lectură a Bibliotecii Facultății de Litere a Universității din București, filială a Bibliotecii Centrale Universitare ,Carol I, evenimentul Oedip Rege sau despre condiția umană. 
   Deschiderea evenimentului va fi marcată de lectura publică a celor mai reprezentative fragmente din tragedia Oedip Rege, care vor înlesni întâlnirea cu teme precum destinul, libertatea, problematica suferinței şi a devenirii, înțelepciunea. La finalul lecturii, publicul va fi invitat să înțeleagă ce este tragedia greacă, cum se poate apropia omul de azi de textul antic, urmând ca mai apoi să fie lansată o dezbatere filozofică care va avea ca idee centrală condiția umană.
  Evenimentul face parte din cadrul proiectului Seri de filozofie și literatură antică, proiect care își propune să apropie pe cititorul contemporan de textele literaturii antice, încercând ca pe baza acestora să fie creată o dezbatere filozofică de actualitate.
   Următoarele evenimente din cadrul proiectului Seri de filozofie și literatură antică vor aborda texte precum Orestia de Eschil, Iliada și Odiseea de Homer, Metamorfoze de Ovidiu și alte asemenea repere ale literaturii și filozofiei universale.
   ARCEN invită publicul larg la o seară de reîntâlnire cu tragedia greacă, prin intermediul evenimentului Oedip Rege sau despre condiția umană, la o conștientizare a reminiscențelor anticului în contemporan și la o redescoperire a lui Oedip - omul, care își asumă pasiunea pentru adevăr.
  Intrarea la eveniment este liberă, iar accesul se va face pe la Facultatea de Litere a Universității din București, str. Edgar Quinet, nr. 5-7

Fabricat în Runcu Salvei - aspecte monografice




Lansare de carte


Căminul Cultural, Runcu Salvei


8 decembrie 2013




***via Gradinariu Mihaela

În recital: Eusebiu Ștefănescu




Muzeul Național al Literaturii Române


Visător la steaua singurătății


București


11 decembrie 2013








Datini si obiceiuri pastrate in timp




Centrul Judetean pentru Promovarea Culturii Traditionale, Artelor si Meseriilor Vrancea


Festivalul National de Datini si Obiceiuri de Iarna


Focsani


editia a XIII-a, 13 decembrie 2013






   Consiliul Judeţean Vrancea, Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, Artelor şi Meseriilor Vrancea, în parteneriat cu Ansamblul Folcloric Ţara Vrancei, organizează pe data de 13 decembrie 2013, la Focşani, Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă, ediţia a XIII-a.
  Această manifestare tradiţională este înscrisă în programul acţiunilor cultural-artistice având ca principal obiectiv cunoaşterea şi valorificarea patrimoniului de datini şi obiceiuri păstrate în timp şi practicate cu prilejul sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou.

Sașii în Transilvania - o istorie comună




Resturi și Rosturi


Muzeul Național al Țăranului Român, București


12 decembrie 2013 - 2 februarie 2014




Asociatia Renascendis ne informeaza:   

  Vă invităm joi, 12 decembrie 2013, ora 17.00, la vernisajul expoziției Resturi și rosturi. Sașii în Transilvania: o istorie comună, la Muzeul Taranului Roman, sala Laolaltă (în expunerea permanentă, etaj I).
   Expoziția ne pune față în față cu mărturii şi fragmente de memorie materiale şi imateriale ale civilizatiei saşilor din România, atrăgând în acelaşi timp atenţia asupra pericolului în care se află patrimoniul cultural săsesc – mobil şi construit.
   Prin intermediul a aproximativ 200 de obiecte selectate din colecţiile Asociaţia Renascendis, datând din secolele XVI-XX (ceramică, sticlărie, textile, obiecte din cupru şi cositor, carte veche şi publicaţii, documente, scrisori, fotografii şi cărţi poştale), expoziţia reconstituie imagini şi rosturi ale unei culturi de importanţă naţională, a cărei continuitate este astăzi ameninţată.


Vă așteptăm cu drag!

Nici Muzeul National al Taranului Roman nu se lasa mai prejos:

   Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Asociaţia Renascendis vă invită joi, 12 decembrie, ora 17.00, la vernisajul expoziţiei Resturi şi rosturi. Saşii în Transilvania: o istorie comună, care are loc la sediului muzeului, sala Laolaltă.
   Expoziţia este structurată în cinci secţiuni care prezintă aspecte diferite din viaţa comunităţilor săseşti precum: imaginea de ansamblu a zonei de locuire săsească din Transilvania, fragmente ale vieţii comunităţii şi de familie, interacţiuni culturale între saşi şi celelalte etnii din Transilvania, aspecte legate de viaţa religioasă şi importanţa bisericii în existenţa comunităţilor săseşti sau imaginea individului sas scos din comunitate şi adesea pus în faţa opţiunii de a-şi părăsi ţara natală.
   În expoziţie au fost incluse şi elemente de mobilier şi fragmente provenind de la biserica evanghelică fortificată din Felmer, judeţul Braşov - monument aflat într-o avansată stare de degradare - pentru a atrage atenţia asupra pericolului dispariţiei patrimoniului construit săsesc.
   Această expoziţie face parte din seria evenimentelor organizate de Asociaţia Renascendis în luna decembrie, cu scopul de a marca trecerea a 95 de ani de la Adunarea Naţională a Germanilor din Transilvania şi Banat de la Mediaş din 15 decembrie 1918, eveniment prin care etnicii germani au aprobat decizia românilor transilvăneni de a se uni cu Regatul României, devenind astfel particicpanţi direcţi la construcţia statului român modern.
  Seria de evenimente dedicate saşilor din Transilvania mai cuprinde următoarele manifestări: 
- Conferința Evoluția comunităților germane din Transilvania și Banat după 1945, 10 decembrie 2013, ora 14.00, Universitatea București, Biblioteca Facultății de Istorie, sala Periodice. 
Participă: dr. Cosmin Budeancă – istoric, Florentin Olteanu – istoric;
- Dezbaterea Soluții sustenabile pentru patrimoniul construit săsesc aflat în pericol, 11 decembrie 2013, ora 17.00, Casa Mincu (str. Pictor Arthur Verona nr. 19). Participă: prof. dr. Corina Popa, Aurelian Stroe - istoric, Adriana Stroe - istoric de artă, prof. dr. Antal Lukács, prof. dr. arh. Hanna Derer;
- Conferința Deportările etnicilor germani din Transilvania și Banat în URSS, 16 decembrie 2013, ora 16.00, Casa de Cultură Friedrich Schiller (str. Batiștei nr. 15). Participă: lector univ. dr. Ilarion Țiu, dr. Cristina Diac.
  Expoziţia Resturi şi rosturi este un proiect al Asociaţiei Renascendis, prin intermediul Centrului de Studii Medievale şi Moderne, şi face parte din programul Felmer – inţiativă urbană pentru dezvoltare rurală.

Parteneri: 
Biserica Evanghelică C.A. Făgăraş, Univesitatea Bucureşti/ Facultatea de Istorie, 
Biblioteca Centrală Universitară Carol I, Ordinul Arthitecţilor din România, 
Casa de Cultură Friedrich Schiller, Carol 53

Expoziţie organizată cu sprijinul:
Ambasada Republicii Federale Germania la Bucureşti, 
Departamentul pentru Relaţii Interetnice, 
HeimatOrtsGemeinschaft Felmern,
 Cramele Voievodului

Lansare de carte




Mihaela Oana Bojinca


Fara alte cuvinte


Libraria Scienta, Arad


13 decembrie 2013





"o tanara autoare care promite" - Balanescu Dana Antoaneta.
Se mai poarta discutii daca cel care va prezenta este cel trecut pe afis sau
...Ioan Matiut

Simpozion national




Muzeul Brailei


In Lumea Sfantului Nicolae


Braila


editia a III-a, 7 decembrie 2013






   Muzeul Brăilei, în colaborare cu Școala Gimnazială Aurel Vlaicu Brăila, Inspectoratul Școlar Judeţean Brăila, Parohia Sfânta Treime și Casa Corpului Didactic Brăila organizează sâmbătă, 7 decembrie, ora 9.00, Simpozionul naţional În Lumea Sfântului Nicolae, ediția a III-a.
   Scopul îl reprezintă cunoaşterea şi valorificarea tradiţiilor şi obiceiurilor poporului român în vederea păstrării şi promovării valorilor tradiţionale din diferitele regiuni ale ţării şi din alte ţări, prin diverse activităţi, implicând copii şcolari şi preşcolari, cadre didactice, specialişti din alte domenii.
SECŢIUNEA I - Lucrări metodico-ştiinţifice:

În lumea Sfântului Nicolae
– puncte de vedere cu privire la educaţia moral-religioasă 
în şcoli şi grădiniţe şi rolul dascălului;
Sfântul Nicolae, prietenul copiilor 
– valorificarea experienţei didactice 
în vederea promovării tradiţiilor şi obiceiurilor poporului român.

SECŢIUNEA a II-a - Creaţii artistice ale preşcolarilor şi şcolarilor 
(clasele pregătitoare şi clasele I-IV):

a) lucrări artistico - plastice: Icoana din sufletul meu;
b) lucrări artistico - plastice şi practice: Ghetuţa lui Moş Nicolae.

SECŢIUNEA a III-a - Colinde de Crăciun 

interpretate de grupe/ clase de copii;
Interpretare vocală/ instrumentală.

PROGRAM:
9.00-10.00 – primirea invitaţilor la sediul Muzeului Brăilei 
(Piaţa Traian, nr. 3, Brăila) şi deschiderea festivă a simpozionului 
10.00-11.00 – interpretarea colindelor de către premianţi
11.00-11.30 – vernisajul expoziţiei
11.30-12.00 – pauză
12.00-13 – premierea pentru secţiunile a II-a şi a III-a
13.00-15.00 – prezentarea lucrărilor pe secţiuni
15.00 -15.30 – evaluarea simpozionului

Coordonatori:
- prof. înv. preprimar Ştefana Căldăruş, Școala Gimnazială Aurel Vlaicu Brăila
- dr. Brîndușa Ilie, muzeograf, Muzeul Brăilei.

Așa cum a fost




România de-altădată


Reclame


Colecții și Colecționari


Cartofilie




De fapt, este mai mult vorba despre propagandă...

Doar muncind cu abnegație...



1958.


...pentru creșterea păsărilor de rasă...


1958.


...cultivând cât mai multe legume în apropierea orașelor și centrelor muncitorești...


1959.


...lucrând cu mijloace moderne în pădure...


1958


...sau stropind livezile, se poate asigura o "Producție mare"...


1959.

și raporta, cu mândrie, îndeplinirea sarcinilor cincinalului...


la producția de energie electrică,


1960.



1961.


la ritmul de dezvoltare a industriei constructoare de mașini,


1961
În tot acest timp, de fulminante eforturi și realizări, 
oamenii obișnuiti se confruntau cu probleme de viață, banale:
"Dragii noștri copiii ! Am cam întârziat cu răspunsu, Noi am primit banii de la voii, și vă mulșumim că nu ne uitați, vedem că Viorica are grijă și nea trimis îi mulțumim că a avut grijă. Noi suntem binișor, dar tare e frig, sa pus un ger mare, în colo e binișor. Ion cu Joița mai lucrează pe unde pot, noi neam cumpărat vreo 18 baniți de grâu câte 26 lei bănicioru. Voi ce mai faceți să ne mai scrieți, eu nu știu când să vin la control cred că dupa paște. Vă sărutăm cu drag."


la producția de ulei comestibil,


1960

 

și pe ansamblu, la producția globală industrială !


1960.

Evocare Nichita Stănescu




Muzeul Național al Literaturii Române


București


12 decembrie 2013






Evocare, incepand cu ora 14:00, Nichita Stănescu (1933 – 1983)

Invitaţ: Nicolae Breban
Lectura: Ioana Pavelescu, Florin Zamfirescu
Amfitrion: Lucian Chişu

Lansarea CD-ului Eu nu sunt decît o pată de sânge care vorbeşte 
– imagini ale poetului şi o rostire a lui Augustin Frăţilă

Expoziţie de fotografii şi documente din arhiva MNLR

Obiceiuri de Craciun, An Nou si Boboteaza




Muzeul de Arta Populara


Constanta


4 decembrie 2013 - 15 ianuarie 2014







   Expoziţia temporară Obiceiuri de Crăciun, An Nou şi Bobotează, deschisă la Muzeul de Artă Populară Constanţa, în perioada 4 decembrie 2013- 15 ianuarie 2014, îşi propune să reconstituie acel duh al sărbătorii în care trăia satul tradiţional din Ajunul Naşterii Domnului până la Botezul Mântuitorului.



  Prin elemente de recuzită ceremonială, costume de sărbătoare sau de travesti şi măşti zoomorfe şi antropomorfe sunt evocate momente importante ale acestui segment temporal sărbătoresc: colindatul copiilor (cu Moş Ajunul, cu Steaua, cu Sorcova, cu Pluguşorul, cu Semănatul, cu Chiraleisa), colindatul cetelor de feciori, colindatul bărbaţilor maturi şi vârstnici, al fetelor şi femeilor, uratul cu Plugul Mare, Vasilca şi jocurile cu măşti (Capra, Turca sau Brezaia, Ursul, Cerbul, Căiuţii).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Exponatelor li se alătura fotografii şi texte care indică specificitatea zonală în performarea obiceiurilor de iarnă sau sugerează diferenţieri tipologice ale unui bogat repertoriu de colinde laice şi religioase.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bucurie magică




Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai Bihor


Oradea


9 decembrie 2013




Imortalizand clipa




Muzeul de Arta Constanta


Expozitie foto


6 - 13 decembrie 2013







   La Muzeul de Artă se deschide astăzi (6 decembrie 2013), de la ora 14.00, o inedită expoziţie de fotografie contemporană, realizată de 15 participanţi la un curs de formare profesională în domeniul artei fotografice. Vernisajul va avea loc în spaţiul dedicat expoziţiilor contemporane, sala Alexandru Ciucurencu.

  Vor expune pe simeze: Daniel Anghelache, Dragoş Bucovală, Dan-Valeriu Călinescu, Dănuţ-Adrian Dincu, Liviu Dumitru, Andrei Gherghina, Bogdan Istrate, Dan-Mihai Lupescu, Tudor Mirescu, Laura Simionescu, Anemona Ştefănescu, Lorelei Isabelle Talmaci, Gabriel Paraschiv, Corneliu Popescu şi lector Francisc Vaida.


   Expoziţia de fotografie va rămâne deschisă o săptămână, până pe 13 decembrie. 


   Evenimentul este organizat de GMB Computers, prin Centrul de Instruire în Informatică Dobrogea.


***telegrafonline.ro

Gala Premiilor MNLR




Muzeul National al Literaturii Romane


Bucuresti


10 decembrie 2013






Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române, Bd. Dacia nr. 12, ora 18:00.

Juriul format din: acad. Eugen Simion (preşedinte), prof. univ. dr. Ioan Simuţ, 
prof. univ. dr. Paul Cornea, prof. univ. dr. Nicolae Mecu şi
 prof. univ. dr. Liviu Franga (consultant), va acorda următoarele premii:

- Premiul Perpessicius pentru ediţii critice
- Premiul Şerban Cioculescu pentru memorialistică
- Premiul Petru Creţia pentru filologie clasică

Amfitrion: Lucian Chişu

Spiridusii il aduc pe Mos Nicolae




Centrul Cultural Palatele Brancovenesti


Mogosoaia


6 - 8 decembrie 2013





   Primaria Municipiului Bucuresti, prin Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, organizeaza in perioada 6-8 decembrie, spectacole dedicate copiilor din centrele de plasament si scolile bucurestene. Evenimentul va avea loc la Palatul Brancovenesc, spatiul va fi decorat in asa fel incat cei mici vor intra intr-o lume de poveste. Peste 100.000 de beculete si globuri luminoase decoreaza domeniul din Mogosoaia, iar in curtea interioara a palatului a fost impodobit un brad imens.
  In asteptarea lui Mos Nicolae, copiii vor fi invitati de spiridusi sa participe la atelierele de creatie. Aici vor invata sa confectioneze braduti si oameni de zapada, sa picteze globulete si clopotei, sa faca felicitari 3D. Muzica, dansul, momentele de magie, dar si cadourile Mosului nu vor lipsi de la Palatul Brancovenesc.

Program

6 decembrie
11.00 – 11.30 – ateliere de creatie
11.40.-12.00 – Trupa de copii Dinamic, mos Nicolae va fi invitat la dans
12.00 – 12.30 – Spectacol de magie – Marius Paraschiv
12.30 – 13.00 – Grupul vocal – Lilliput, micii artisti vor canta colinde 
si piese specifice sarbatorilor de iarna

7 decembrie

11.00 – 11.30 – ateliere de creatie
11.40.-12.00 – Trupa de copii Dinamic, mos Nicolae va fi invitat la dans
12.00 – 12.30 – Spectacol de magie – Marius Paraschiv
12.30 – 13.00 – Grupul vocal – Lilliput, micii artisti vor canta colinde
 si piese specifice sarbatorilor de iarna

8 decembrie – Ziua portilor deschise

    Bucurestenii sunt invitati sa viziteze Palatul Brancovenesc, intre orele 9.00 – 17.00, intrarea este libera. Cei mici vor avea parte si de surprize, iar in Sala Scoartelor vor putea asculta colinde si povesti de iarna.

Din ciclul "Numai cine nu joaca nu castiga!"




România de-altădată


Reclame (VIII)


Colecții și Colecționari


Cartofilie







1960.



1960.



1961.

Sugestii, sugestii...


27 august 1971.


17 septembrie 1971.


15 octombrie 1971.


22 octombrie 1971.


29 octombrie 1971.


5 noiembrie 1971.


Ca să se știe!


Posibil numere rorocoase: 42, 32, 56...


...sau 65, 7, 12.
Data "tragerii": 19 aprilie 1987.


17 mai 1987.





1961.



1960.



O invitație primită cu întârziere; de peste 30 de ani...


La Teatrul de Operetă, București. 8 ianuarie 1984.




Tragere excepțională: 25 martie 1984.



1959.