luni, 2 decembrie 2013

Asa cum a fost




Romania de-altadata


Calatorind prin tara mea (IV)


Piatra Craiului, 22 iunie 1957


Colectii si Colectionari







Pe creasta. 


In drum spre Isvorul Capitanului.


In drum spre Isvorul Capitanului.


La Isvorul Capitanului.


Pe grohotis la Isvorul Capitanului.


Oare tine in mana un pistol ?


Acelasi personaj ca mai sus; pare ca tine un pistol in mana dreapta. 
Banuiesc ca era de jucarie.


Privire inapoi, spre Taunas (?), de pe drumul spre Cabana Ascunsa.


Saritoarea din partea de jos a Padinei lui Calinet (partea de jos).


Pe stincile din stinga Isvorului Capitanului (spre Cabana Ascunsa).


Peretele nordic.


Peretele nordic.


Peretele nordic (poate lipsi din montaj).


Peretele nordic.


Peretele nordic.


Peretele nordic (poate lipsi din montaj).


Peretele nordic.


Peretele nordic.


Peretele nordic.


Peretele nordic.


Coboris prin hornuri spre Isvorul Capitanului.



***Fotografiile de mai sus fac parte dintr-un lot (de cateva sute) primit zilele trecute si ilustreaza viata mai multor familii pe o perioada de zeci de ani. Pentru ca sunt atat de numeroase si-mi este aproape imposibil sa realizez o istorie corecta si cat de cat coerenta, am decis sa realizez mai multe episoade, pe teme, perioade...dupa cum imi va dicta inspiratia.
  La final, am sa fac o lista cu postarile care "incheaga" istoria sus pomenita...pentru eventualii doritori...
  Primul episod a fost publicat pe 26 noiembrie 2013. - Diham
 Al doilea pe 27 noiembrie 2013 - Litoral
Al treilea pe 1 decembrie 2013 - Muntii Leaota


***Am respectat intocmai inscriptionarile fotografiilor.


Concert de Chants de Noel




Prezente romanesti peste hotare


Un tablou al traditiilor romanesti de Craciun si Anul Nou


Luxemburg


14 decembrie 2013






Afisul reproduce un fragment din lucrarea Iarna pe strada Negresti 
din Vatra Dornei (David Croitor)

Crăciunul Regal




Casa Regală a României


Lansare de carte


Ateneul Român, București


11 decembrie 2013





  Principesa Moștenitoare și cu mine suntem foarte fericiți să vă anunțăm un eveniment editorial acum, în prag de sărbători. În câteva zile, vor ieși de sub tipar primele exemplare ale unui album, publicat de Editura Curtea Veche, intitulat Crăciunul regal.
  Volumul cuprinde povestea celor aproape 150 de Crăciunuri petrecute de Națiunea română alături de Coroană. La București, Sinaia, în exil sau la Săvârșin, Crăciunurile regale au reflectat, de fiecare dată, starea de spirit a întregii societăți românești, precum și tradițiile, sufletul și aspirațiile românilor.
  În zilele următoare, Editura Curtea Veche primește, online, solicitări de precomandă a albumului, la adresa http://www.curteaveche.ro/colectii/carti-regale/precomanda-craciunul-regal.html
  Volumul Crăciunul regal va fi lansat în Foaierul Ateneului Român miercuri, 11 decembrie 2013, la ora 17, în prezența noastră. Vă așteptăm în număr cât mai mare. Va fi ultima noastră întâlnire publică înainte de plecarea la Săvârșin a Familiei Regale.
  Începând cu mijlocul lunii decembrie, Crăciunul regal se va afla în toate librăriile din țară. De asemenea, el va putea fi comandat online.
   Anul acesta, Crăciunul la Săvârșin va fi sărbătorit într-un fel special. Majestatea Sa Regele, alături de Principesa Moștenitoare și de mine, de Principesa Elena și de Principele Nicolae, va primi colindători, grupuri de studenți și de elevi, coruri, delegații din întreaga țară. Săvârșinul va deveni, pentru câteva zile, un loc simbolic al Crăciunului tradițional românesc. Vă vom ține la curent cu fiecare filă din programul de sărbători.

  Curând se va împlini un secol şi jumătate de la fondarea Casei Regale a României. Principesa Moştenitoare a României şi Principele Radu al României au ales să evoce în preajma sărbătorilor de iarnă cea mai intimă, mai personală şi mai definitorie sărbătoare a familiei fiecăruia dintre noi: Crăciunul, aşa cum a fost petrecut în Familia Regală a României timp de aproape o sută cincizeci de ani.
  În calendarul Familiei Regale, sărbătorile de Crăciun reprezintă fila cea mai bogată în înţelesuri, în tradiţii şi credinţă, iar totul are un început mult mai îndepărtat, în decembrie 1866, când tânărul Principe Suveran Carol găzduia, în modestul său Palat Domnesc de pe Calea Victoriei, primul Crăciun în România.
   Astfel, acest volum este structurat în funcţie de locul în care au fost găzduite sărbătorile de iarnă şi ilustrat cu fotografii din fiecare perioadă. În primul capitol, se vorbeşte despre Crăciunul din vremea Regilor Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea şi Mihai, petrecut, pe de o parte, la Bucureşti: la Palatul Regal din Calea Victoriei, la Palatul Cotroceni, la reşedinţa princiară din Şoseaua Kiseleff şi la Palatul Elisabeta, iar pe de altă parte, la Sinaia (Castelele Peleş, Pelişor şi Foişor), locul care rămâne, prin excelenţă, Scaunul Casei Regale.
  Cel de-al doilea capitol cuprinde Crăciunul regal din exil (în principal reşedinţele Bramshill şi Ayot St Lawrence din Anglia, Villa Fantasia şi Villa Serena de la Versoix, Elveţia, şi Villa Sparta, casa Reginei Elena din Florenţa, Italia), precum şi sărbătorile petrecute în România în anii 1989–2001, când Familia Regală nu se întorsese definitiv.
  Al treilea capitol este dedicat Crăciunului regal din zilele noastre petrecut la Săvârşin de Regele Mihai şi de familia sa, care, din anul 2001, au reluat tradiţiile dinainte de plecarea Regelui în 1948.
  În fine, ultimul capitol cuprinde mesajele de Crăciun ale Regelui Mihai din anul 2001 încoace.
  Prin urmare, această carte vă invită la o călătorie de un secol şi jumătate, în care vehicul nu sunt o trăsură, un vagon de tren sau o maşină, ci reşedinţele regale.
***Principele Radu al Romaniei

Serile Patrimoniului Național




Institutul Național al Patrimoniului


Critica Economiei Politice a Patrimoniului Cultural


Jockey Club, București


ediția a II-a, 11 decembrie 2013





   Vă invităm să participați la a doua ediție a evenimentului 
Serile Patrimoniului Național, organizat de Institutul Național al Patrimoniului.
   În cadrul evenimentului, dl. Daniel BARBU, Ministrul Culturii, va susține prelegerea Critica Economiei Politice a Patrimoniului Cultural.

   Acesta va avea loc miercuri, 11 decembrie 2013, începând cu ora 18:00, la Jockey Club Român, Strada Episcopiei 9, București.

   Serile Patrimoniului Național  reprezintă o dezbatere lunară, cu scopul de a trage un semnal de alarmă în vederea salvgardarii patrimoniului național.
  Personalități ale vieții publice vor pune în discuție probleme actuale pentru cultura română, mediul educațional, social sau politic din perspectiva unui domeniu fundamental pentru România.
  Vom vorbi atât despre arhitectura spaţiului construit înainte și după 1989, cât și despre mentalități, discurs, identități, memorie colectivă și politici culturale.

In premiera: Targ al artizanilor




Festivalul Zile si nopti albe 


Fagaras


decembrie 2013 - ianuarie 2014






   In luna decembrie va avea loc primul targ al artizanilor din Tara Fagarasului, organizat cu sprijinul Primariei Fagaras care anul acesta a dorit sa promoveze Cetatea Fagarasului si artizanii locali.
   Pe platoul Cetatii Fagaras se va desfasura targul de unde puteti cumpara bijuterii, accesorii, jucarii, obiecte de imbracaminte, felicitari si tablouri quilling, costume populare si produse traditionale din lana.
  De asemenea, in cadrul targului veti gasi produse din legume, fructe, lapte si carne de la producatorii traditionali din Tara Fagarasului! 
  Fiecare cumparator va primi un bilet de tombola si in cele doua perioade vor avea loc extrageril la care premiile vor fi produse donate de catre expozanti.
***Atelierul Simonei

Asa cum a fost




Romania de-altadata


Inscrisuri de toate felurile (XXVIII)


Matricola scolara


Colectii si Colectionari





  Sa continuam studiul invatamantului romanesc (evident, fara veleitati de mari cercetatori) pe baza unor "inscrisuri" aflate in mica mea colectie...Hai sa vedem si cum arata o Matricola Scolara... 



Matricola Scolara, 30 iunie 1916
Grama I. Anghel (n. 18 decembrie, 1899), fiu de profesor.
Anul scolar: 1915-1916. Clasa a VI-a, reala.
Liceul Mihai Viteazul, Bucuresti.
Suntem insa in plin razboi asa ca tanarul este nevoit sa-si intrerupa studiile.
Din mentiunea facuta in partea dreapta, jos, aflam ca a fost inscris in anul scolar 1923-1924, la Liceul Gheorghe Sincai, Bucuresti,"ca pregatit in particular pentru cl. a VII-a M" si "nu s-a prezentat decat la primul examen scriptic".


Pe spatele documentului sunt trecute mediile obtinute in anul scolar 
1914-1915, in clasa a V-a, reala.


Copie Matriculara, 29 octombrie 1924.
Lazarescu Radu (n. 19 octombrie, 1905, Bucuresti), fiu de proprietar.
Anul scolar 1923-1924, clasa a VII-a M.
Liceul Gh. Lazar, Bucuresti.
Din mentiunea facuta in partea dreapta, sus, aflam ca a fost inscris in anul scolar 1924-1925, la Liceul Matei Basarab, Bucuresti, in clasa a VIII-a M.


Fiind o copie, poarta si taxarea corespunzatoare


Matricola Scolara emisa de 
Directiunea Generala a Invatamantului Particular
Trifan Gheorghe (n. 6 august, 1909, comuna Popesti, jud. Ramnicu-Sarat), 
fiu de agricultor
Anul scolar 1923-1924, cl. a II-a.
Liceul Matei Basarab, Bucuresti
Si acest caz reflecta situatia urmarilor dramatice ale razboiului, elevul fiind nevoit sa-si intrerupa studiile dupa clasa I-a (urmata la acelasi liceu). Au urmat ani de refugiu, poate si de boli...
O scurta analiza a mediilor obtinute (se poate face la oricare dintre cazurile prezentate aici) ne arata aptitudini sporite pentru Caligrafie, Desen si Gimnastica, urmate de Istorie, Geografie si Matematica. La polul opus se situeaza Limba romana, Limba germana si Limba franceza.


Cum arata verso-ul unor astfel de "inscrisuri" (necompletate).


Matricola Scolara, 5 septembrie 1940.
Ionescu E. Mircea (n. 30 decembrie 1930), fiu de arhitect.
Anul scolar 1939-1940, clasa a II-a.
Liceul Sf. Nicolae, Gheorgheni.
Singurul exemplu de astfel de document la care rubrica "vaccinat" este completata.


Pe spatele documentului este trecuta situatia elevului 
in anul scolar 1938-1939 (clasa I-a)


Initiative de toata lauda




Campania:...si la mine vine Mos Craciun !


Adopta un ghiozdan


Avrig


editia a III-a, decembrie 2013





  Campania Si la mine vine Mos Craciun, editia a III-a are ca tema Adopta un ghiozdan. 
  Copiii au nevoie de multe la scoala si posibilitatile familiilor sarace sunt putine asa ca ne-am gandit sa-l ajutam pe Mos sa puna ghiozdanele sub pom cu tot ceea ce este necesar pentru scoala si... dulciuri bineinteles, n-ar fi Mos daca n-ar aduce dulciuri. 
  In loc de jucarii... jocuri, acestea pot dezvolta creativitatea si spiritul de grup. Va asteptam cu darurile voastre pentru a umple ghiozdanelele. Multumim frumos.
***Grancea Maria

Ciclul de conferințe: Interferențe




Arhivele Naționale ale României


Adrian Cioflâncî


Importanța istoriei orale și arheologiei contemporane 

în studierea crimelor în masă


București


9 decembrie 2013




Elita intelectuala romaneasca intre 1930-1950




Libraria Humanitas


Lucian Boia: Capcanele istoriei


Cismigiu, Bucuresti


5 decembrie 2013





Expozitie foto




Muzeul Tarii Crisurilor


Marton Venczel, Ovidiu Pascu


Biodiversitatea Bihorului in obiectiv


Oradea


4 - 10 octombrie 2013







   Expoziţia cuprinde fotografii realizate de dr. Márton Venczel şi Ovidiu Pascu în arii protejate din judeţul Bihor, ilustrînd specii de faună şi floră ocrotite la nivelul Uniunii Europene sau la nivel naţional, dar şi alte specii caracteristice pentru biodiversitatea din ecosistemele respective. 
  Mesajul pe care îl propune această expoziţie este o invitaţie adresată publicului larg de a cunoaşte ceva mai îndeaproape unele specii şi habitate care pot fi periclitate din cauza neglijării lor sau a unor excese ale activităţilor umane (poluare, deşeuri, exploatarea neraţională şi necontrolată a unor resurse naturale etc.). 
  Dincolo de obligaţiile legale ale României ca membru al UE (inclusiv în domeniul protecţiei naturii), păstrarea biodiversităţii poate fi o garanţie a unui mediu natural sănătos pentru generaţiile actuale şi viitoare.

Arta plastică contemporană romanească




Salonul de desen


Radu Rodideal: Counterpart Condition


Art Yourself Gallery, București


3 decembrie 2013 - 7 ianuarie 2014



Counterpart Condition

   Nu imi propun sa fac artă de dragul subiectului. Ma intereseaza numai atmosfera pe care lucrarile mele o degajă. Nu am pornit nici cu gandul de a aduce un comentariu prin artă dar pe măsură ce portofoliul meu s-a lărgit am început sa observ un pattern orientat spre comportamentul uman si auto-analiză.
   Counterpart Condition a luat naștere ca o continuare firească a proiectului meu anterior, asimilând, și ulterior evoluând din faza finală a acestuia. Demersul meu propune un comentariu asupra cuplului în accepțiunea sa contemporană, o analiză, prin prisma stereotipiilor, a tensiunilor si disensiunilor ce iau nastere dintr-un dialog masculin – feminin aflat într-o perpetuă pendulare în jurul unui ax central al echilibrului. 
   Counterpart Condition nu critică și nu judecă; ci propune o introspecție în psihicul uman, al individului frământat de întrebări despre sine, în raport cu celălalt.
Radu Rodideal


   De-a lungul anilor, mi-am notat scurte consideratii despre desen ca stare de spirit, ca unul dintre limbajele cele mai directe si mai sincere pe care le-a avut si le are arta. 
   De asemenea, am adunat citeva ganduri ale unor artisti celebri referitoare la arta desenului, unul dintre ele, emblematic, apartinandu-i sculptorului August Rodi: “ Desenul, aceasta conjuratie mistica a liniilor, care capteaza viata” 
  Iata cateva dintre notele despre aceasta functie instrumental-simbolica a creierului, de valoare egala cu a limbajului oral si a scrisului , aceasta alchimie a gandului materializat intr-un “ limbaj care se leaga direct de sfera personalitatii globale a individului”. 
-Desenul cauta mai mult raspuns decat pune intrebari. 
-Desenul este dusmanul mortii lente a sensurilor. Are darul de a vedea sensul in mijlocul haosului, dar si darul de a nu-l dezghioca de miez.
-Desenul gaseste coerenta in centrul incoerentei.
-Desenul este dincolo de orice constrangere conceptuala.
-“Desenul regizeaza totul, este generos ca si scrisul.” ( Geta Bratescu)
-Parafrazandu-l pe Baudelaire, desenul “este doar un vis intr-unul mai mare”.
-Desenul poate fi demolator, dar si ziditor de mituri. Poate fi umbra luminii, anatomia durerii, matematica libertatii, dar si geometria visului.
-“Desenul, precum visul…” ( Auguste Rodin)
-Precum cuvantul, desenul poate fi piatra sau petala, strigat sau soapta, muzica sau zgomot.
-…Desenul poate fi stanjenitor…
-A desena inseamna a-ti “zgaria”viata pe foi albe.
-Desenul contemporan- ideea resemnificarii, si nu neaparat a originalitatii.
-…A explica o revelatie inseamna moartea acesteia…
-…Desenul, ca si poezia, este “luxul saracilor”…
-…Desenul care “cloneaza realitatea” este la fel de “interesant precum o plimbare intr-un cartier de blocuri comuniste”…
-…Desenul mimetic este vaduvit de magie, lumea lui infatisandu-se doar ca un dispozitiv rational, linistit si lipsit de vreo bucurie, definitiv neutru…
-Desenul este cool…
-Desenul este misto…
-Desenul poate fi un pumn invelit in catifea.
-“Poezia este floare la ureche”(Gellu Naum). La fel si desenul.
-Desenul este reintoarcerea in tine insuti.
-“Desenul este facut pentru copii si rafinati.”(Max Jacob)
-“Nu mai imita, e plictisitor ca jumatatile unui pepene.”(Strindberg)
-Desenul este anatomia memoriei, anatomia utopiei.
-Parafrazandu-l pe Cugler, desenul, ca si poezia, “nu are nici un nonsens”.
-Desenul poate spune ca infernul este in altii, dar si ca “frumusetea va mantui lumea”.
Dragos Patrascu/ curator

Comori naturale din China




Complexul Muzeal de Științele Naturii Răsvan Angheluță


Galați


4 decembrie 2013 - 28 februarie 2014





   Miercuri, 4 decembrie 2013, începând cu ora 12.00, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi va fi vernisată fotoexpoziţia Comori naturale din China – destinaţii necunoscute din Patrimoniul UNESCO, realizată de dr. Gabriela Costea – şef Secţie Muzeu în cadrul instituţiei gălăţene. 
   Expoziţia prezintă imagini care promovează frumuseţea şi fragilitatea câtorva parcuri naturale din China, majoritatea incluse în patrimoniul natural UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură) şi care au o valoare excepţională pentru întreaga umanitate. 
   Dr. Gabriela Costea a participat în perioada septembrie-octombrie 2012 în cadrul unui proiect organizat de un institut de cercetare din Germania, care a avut ca scop evaluarea ecosistemelor acvatice din câteva râuri din China, în vederea dezvoltării unor proiecte ulterioare de cercetare, restaurare ecologică şi educaţie non-formală. Astfel, sunt documentate cu peste 100 de imagini şi informaţii, parcuri naturale situate în estul, sudul şi vestul Chinei cum ar fi: Jiuzhaigou, Huanglong, Centrul pentru Cercetarea şi Reproducerea Urşilor Panda din Chengdu, Muntele Emei şi Rezervaţia de maimuţe macac tibetane, Muntele Wuyishan cu Râul celor Nouă Meandre, Lacul de Vest din Hangzhou, Insula Gulangyu - Xiamen. 
   "China este o ţară cu o istorie lungă, resurse naturale bogate precum şi diverse culturi. Are o suprafaţă atât de vastă că traversează deşerturi, zone temperate, subtropicale şi tropicale cu habitate rare şi preţioase care adăpostesc specii de animale şi plante aflate sub protecţie specială. Peisajele naturale spectaculoase precum şi cele create de om, fiecare punând în valoare pe celălalt, reprezintă cristalizarea sârguinţei şi înţelepciunii poporului chinez care duc mai departe tradiţia şi spiritul acestuia” ne-a declarat dr. Gabriela Costea – autoarea fotoexpoziţiei. 
   Vernisajul expoziţiei va fi urmat de conferinţa Călător în ţara lui Confucius susţinută de conf. Univ. Dr. Carmen Gache de la Universitatea Al. I. Cuza Iaşi şi, nu în ultimul rând, de o degustare de ceaiuri chinezeşti ! 
   Fotoexpoziţia Comori naturale din China – destinaţii necunoscute din Patrimoniul UNESCO, realizată de dr. Gabriela Costea, va putea fi vizitată la muzeul gălăţean până pe data de 28 februarie 2014.

Reportaje, interviuri, editoriale...




Intalnire cu Cornel Nistorescu


Liceul Aurel Vlaicu, Orastie


2 decembrie 2013






***Dan Orghici

145 de ani de la nasterea lui Emil Racovita




Gala: Expeditia - Chemare in necunoscut


Biblioteca Judeteana Gh. Sincai, Oradea


9 - 11 decembrie 2013





***via Erika Posmosanu

Zeruya Shalev - Soț și soție




Dialog între două cupluri de scritori


Cafe Verona, București


3 decembrie 2013





La început de săptămână vă lansăm o invitație foarte specială:
  Pe 3 și 4 decembrie aveți ocazia să o vedeți și să o ascultați pe scriitoarea israelină Zeruya Shalev în cadrul celei de a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură Bucureşti. 

  Marţi, 3 decembrie, de la ora 18:00, la Café Cărtureşti Verona va avea loc un dialog inedit între familia alcătuită din Zeruya Shalev şi Eyal Megged şi cea formată din scriitorii Cecilia Ştefănescu şi Florin Iaru, pe baza romanului Soţ şi soţie al lui Zeruya.

  Iar miercuri, 4 decembrie, de la ora 18:00, la Muzeul Ţăranului Român, Zeruya Shalev va participa la o sesiune de lecturi publice împreună cu alți invitați de marcă. 

Pentru programul festivalului, accesați link-ul http://www.filb.ro/
***Israel in Romania

Muzeul - sursa de cultura si educatie




Muzeul Judetean Teleorman


Sfantul Nicolae - ocrotitorul copiilor


Scoala Mihai Viteazul, Alexandria


3 decembrie 2013






   Muzeul Judeţean Teleorman organizează marţi, 3 decembrie 2013, ora 14.00, la Şcoala Mihai Viteazul din Alexandria, manifestarea Sfântul Nicolae – ocrotitorul copiilor. 
  În ajunul sărbătorii Sfântului Nicolae, elevii clasei a V-a B vor afla de la muzeograful Claudiu Olaru care este semnificatia religioasă dar şi populară a acestei date din calendarul ortodox.
  Acţiunea se înscrie în cadrul parteneriatului educaţional Muzeul- sursă de cultură şi educaţie, parteneriat încheiat între cele două instituţii.

Design Your Christmas




Targ de design romano-austriac


Baneasa Shopping City, Bucuresti


28 noiembrie - 24 decembrie 2013






   A inceput la Mall Baneasa Targul de design romano-austriac, de unde binenteles nu putem lipsi cu Wagner Arte Frumoase si Povesti. Va asteptam in zona Carturesti cu ultimele colectii pentru anul 2014.
***Wagner Arte Frumoase si Povesti

Exercitii de sinucidere




Centrul Cultural Dunarea de Jos


Lansare de carte


Cristian Pavel


Teatrul Dramatic Fani Tardini, Galati


12 decembrie 2013