miercuri, 6 noiembrie 2013

Revista Familia - unde a debutat Eminescu




Zilele Revistei Familia


Oradea


editia a XXIII-a, 7 - 9 noiembrie 2013






Program

Joi, 7 noiembrie 2013, ora 17:00 - Deschiderea ZRF 23 

Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai Oradea
- Lectură publică - poeţi invitaţi citesc poezii de dragoste din propria creaţie
- Lansări de carte

Vineri, 8 noiembrie 2013, ora 17:00 - Colocviu Canonul literar - vreme în schimbare 
Biblioteca Judeţeană

Gheorghe Şincai
- Decernarea Premiului De-aş avea…
- Recitalul poeţilor nedebutaţi în volum
- Lansări de carte

Sâmbătă, 9 noiembrie 2013, ora 10:00 - Hotel Terra
- Dialogul Redacţiilor literare

Pe simezele Campinei




Arta plastica contemporana romaneasca


Salonul de toamna Art Foyer


Casa Municipala de Cultura, Campina


9 noiembrie 2013




Asociatia Identitate Culturala Contemporana




Expozitia: Columna lui Traian in arta contemporana


Casa Academiei, Bucuresti


25 octombrie - 3 decembrie 2013







   Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC) organizează, ȋn perioada 25 octombrie - 3 decembrie 2013, o expoziție de lucrări de artă inspirate de imaginea Columnei lui Traian, de la inaugurarea căreia se ȋmplinesc anul acesta 1900 de ani. 
   Expoziția Columna lui Traian ȋn arta contemporană este deschisă la Casa Academiei (Calea 13 Septembrie Nr. 13). Pe toată durata expoziției, AICC va organiza săptămȃnal la Casa Academiei seri culturale cu tematici variate, orchestrate de amfitrioni din domenii şi medii diferite.
  Cu sprijinul partenerilor (Academia Romȃnă, Uniunea Artiştilor Plastici din Romȃnia şi Universitatea de Artă Bucureşti), AICC a colectat ȋn ultimele luni zeci de lucrări ale artiştilor din Romȃnia şi din străinătate care au găsit inspirație ȋn celebrul monument. Pe lȃngă importantele conotații istorice, Columna a reprezentat dintotdeauna un reper artistic care a inspirat, de-a lungul secolelor, nume importante ale culturii universale, precum Michelangelo Buonarroti, Raffaello Sanzio sau Peter Paul Rubens. Mai puțin ştiut este faptul că monumentul continuă să inspire mediul artistic chiar şi astăzi, la 1900 de ani de cȃnd a fost inaugurat.
  Preşedintele de onoare al AICC, cercetătorul Leonard Velcescu, doctor ȋn istoria artei, spune despre relevanța acestei expoziției: “Importanța Columnei lui Traian în contextul cultural românesc este indiscutabilă. Aşa cum istoricul şi arheologul au un rol important pentru cunoaşterea şi cercetarea culturii României, aşa şi artistul prin opera sa are rolul de a susţine şi promova cultura”.
   Columna lui Traian este unul dintre cele mai importante monumente ale Antichităţii europene şi un izvor de o mare ȋnsemnătate pentru cunoaşterea istoriei Romȃniei. Construit de arhitectul Apolodor din Damasc, din ordinul ȋmpăratului Traian, monumentul reprezintă o preţioasă cronică vizuală a războaielor daco-romane (101-102 şi 105-106 d.Hr.). Columna a inspirat şi ridicarea a numeroase alte monumente comemorative celebre, precum Columna Vendôme din Paris, Coloana lui Nelson din Londra sau Monumentul Washinton din Baltimore (SUA).
   Pe 24 mai 2013, AICC a organizat o gală aniversară dedicată ȋmplinirii a 1900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian. Evenimentul a cuprins o conferinţă susţinută de cercetătorul Leonard Velcescu, proiectarea unei serii de filme documentare, dar şi un recital de pian.
  Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC) este o organizaţie nonguvernamentală care dezvoltă proiecte culturale menite să nască dezbateri cu privire la importanţa unei identităţi naţionale într-o lume multiculturală. Principalele proiecte dezvoltate de AICC până în prezent sunt portalul Romanian Letters (romanianletters.ro), care popularizează informaţii pozitive despre România, emisiunea săptămânală Romanian Letters, difuzată de Activ eFeM şi site-ul Statui de daci (statuidedaci.ro), care aduce în atenţia publicului larg statuile de daci realizate de artişti antici romani în timpul domniei lui Traian. La începutul acestui an, pentru a marca aniversarea a 1900 de ani de la inaugurarea Columnei, AICC a lansat şi portalul www.columnaluitraian.ro.
  In august 2013, AICC a depus la Primăria Municipiului Bucureşti o adresă, prin care solicita aprobarea amplasării, ȋn Bucureşti, a replicii uneia dintre statuile de daci realizate de sculptorii romani, ȋn timpul domniei lui Traian. Aceste monumente se află astăzi în diferite muzee şi colecții private din întreaga lume, ȋnsă niciuna dintre ele nu se găseşte ȋn Romȃnia.

Caravana culturii romane in Spania




Diaspora romana


Romania din diaspora


Fuenlabrada


10 noiembrie 2013







   Vă invităm duminică 10 noeimbrie 2013, după sfânta liturghie de la Biserica Ortodoxă din Fuenlabrada, la evenimentul cultural denumit România din diasporacaravana culturii române în Spania (ediția cu nr. 9) - un proiect elaborat și coordonat de scriitorul Gelu Vlașin, proiect realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe - Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP).
   Proiectul este structurat în mai multe secțiuni: o expoziție de carte românească (100 de cărți fundamentale din literatura română), o prezentare video cu 25 de personalități marcante din cultura română, un recital de muzica și o lectura de poezie în interpretarea unor cunoscuți autori români. 
   Scopul acestui proiect este să contribuie la păstrarea valorilor culturale, la o mai bună cunoaștere a literaturii, limbii și culturii române și la îmbunătățirea imaginii comunității românești din Spania. 
  Colaboratorii acestui proiect sunt scriitorii: Marius Gîrniță, Marin Dumitrescu, Elisabeta Boțan și artiștii: Cristina Maria Vlașin (voce) & David Sanz (pian). 
  Fotograful oficial al caravanei culturale este Oana Robu. 
  Parteneri: Federația Asociațiilor de Români din Spania - FEDROM, Rețeaua literară, România din Diaspora, Biblioteca Lucian Blaga – Madrid, Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei. 
  Detalii despre celelalte ediții ale caravanei puteți găsi pe blogul oficial al proiectului: http://lobby-rumania.blogspot.com.es/.


Pe simezele din Targu-Jiu




Arta plastica contemporana


End of Emotions


Galeriile Municipale de Arta, Targu-Jiu


7 - 22 noiembrie 2013










Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiştilor Plastici din România
Primăria şi Consiliul Local Târgu Jiu 
Centrul Municipal de Cultură Constantin Brancuşi Târgu Jiu
şi TRUICART EVENTS 

Vă invită la vernisajul expoziţiei de pictură, grafică şi sculptură 
END OF THE EMOTIONS

Vernisaj: 
vineri 7 noiembrie 2013, ora 17.00, 
în Galeriile Municipale de Artă Târgu Jiu, str. Traian, nr. 27.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 7 – 22 noiembrie 2013.

  Expoziţia END OF THE EMOTIONS va reprezenta un alt palier vizual, după expoziţiile BETWEEN EMOTIONS de la Bistriţa, AFTER EMOTIONS, de la Iaşi şi LAST MINUTE OF THE EMOTIONS de la Slobozia. 
  Vor fi prezentate lucrări atât de factură nonfigurativă cât şi figurativă, încărcate de chintesenţa actului creator şi de superlativele pe care le presupune o abordare intens cognitivă. 

In Memoriam Gheorghe Struna (VIII)




Colectii si Colectionari


Ada-Kaleh


Cartofilie




Introducere

  Articolul face parte dintr-un nou serial. Acesta se doreste a fi un omagiu adus unui pasionat colectionar, filatelist in primul rand, dar si cartofil. Colegii din Asociatia Filatelistilor Timisoara isi aduc aminte cu siguranta de Gheorghe Struna si sunt convins ca intr-un mod elogios.
  Dincolo de satisfactiile personale pe care ti le aduce orice colectie, eu cred ca nu exista implinire mai mare decat aceea in care rodul pasiunii tale, dincolo de premiile obtinute in cadrul unor expozitii, indiferent de rangul acestora, ajunge la un public cat mai larg, la sufletul lui as indrazni sa spun.
  Acesta este si rostul demersului meu: de a face sa parvina la cat mai multi dintre noi aceste imagini, stranse cu migala, cu sacrificii uneori, imagini ale unei pasiuni de-o viata. Viata din pacate curmata prea repede.
  Multumesc mult fiicei lui Gheorghe Struna pentru acordul pe care si l-a dat in a impartasi din rezultatele pasiunii tatalui ei. Si mai trebuie sa aduc multumirile mele D-nei Dorotea Momir fara de care nici nu as fi stiut de aceste adevarate comori pe care vi le voi prezenta in serial. Tot Doro s-a ingrijit de scanarea cartilor postale ca si de "expedierea" lor catre mine; cheltuind un timp extrem de pretios fie si numai pentru propria-i pasiune (filumenia). 
  Tare mi-as dori ca articolele publicate sub titulatura In Memoriam Gheorghe Struna sa va provoace interes si apreciere. Printr-un like, un comentariu sau distribuire in propriul cerc de prieteni. Poate ca cineva s-ar bucura, acolo Sus...



Circa 1920.


Antebelica.


Pe la 1900...


Anii '30.


Antebelica.


Antebelica.


Bazarul. Antebelica.


Bazarul. Antebelica.


Bazarul. 1905.


La inceput de secol XX.


Anii '20.


La inceput de secol XX.


La inceput de secol XX.


Cetatea. La inceput de secol XX.


Ruinele cetatii. Anii '50.


Ruinele cetatii. 1955.


Anii '30.


Cazematele cetatii. 1955.


Moscheea. La inceput de secol XX.


Moscheea. La inceput de secol XX.


Moscheea. La inceput de secol XX.


Moscheea. La inceput de secol XX.


Giamia. 1925.


Moscheea. Anii '30.


La inceput de secol XX.


Pe la 1900.


Interbelica.


Colaj. Interbelica.

Totalitarismul si politologia




Libraria Humanitas


Vladimir Tismaneanu: Diavolul in istorie


Cismigiu, Bucuresti


7 noiembrie 2013







Salonul Literar Axis Libri




Biblioteca Judeteana V. A. Urechia


Galati


7 noiembrie 2013





  Joi, 7 noiembrie 2013, ora 17:00, se desfăşoară o noua editie a Salonului Literar Axis Libri, manifestare cultural-artistică saptamanala organizată de Biblioteca Județeană V.A. Urechia. 
  La această întâlnire se vor lansa volumele: Dicționarul artiștilor plastici gălățeni și Popasuri ale privirii, autor Corneliu Stoica, Vâltoarea clipelor eșarfe, autor Ioan Toderiță, Spitalul Județean și alte întâmplări – vol. 2, autor Vasile Popa. 
  Evenimentul va fi precedat de un recital artistic susținut de elevi ai Liceului de Arte Dimitrie Cuclin. Moderator va fi prof. Theodor Parapiru.

Pe simezele Devei




Arta plastica contemporana romaneasca


Alina Rizea Gherasim, Marin Gherasim


Expozitia: Gradini, chipuri, zidiri


Galeria Forma, Deva


8 - 20 noiembrie 2013








Lansare de carte




Nicolae Pop: Radu Enescu  - Publicistica (1990-1994)


Facultatea de Stiinte Politice si Stiintele Comunicarii, Oradea


14 noiembrie 2013






   Volumul Radu Enescu – Publicistică (1990-1994), ediţie îngrijită de Nicolae Pop, va fi lansat şi la Universitatea din Oradea. Evenimentul va avea loc joi, 14 noiembrie 2013, ora 12:00, la sediul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării (sala S1). 
   Figura complexă a celui mai important om de cultură pe care l-a avut municipiul Oradea va fi evocată de directorul revistei de cultură Familia, Ioan Moldovan, de custodele Muzeului Iosif Vulcan, Ioan F. Pop, şi de "gazda” lector univ. Florin Ardelean. 
  Organizatorii mizează, în special, pe prezenţa studenţilor de la Jurnalism, Litere şi Filosofie. Precizăm că, doar pentru studenţi, preţul volumului va fi de 10 lei!
  Vă reamintim că volumul Radu Enescu – Publicistică (1990-1994) a apărut în 2013, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Bihor şi al S.C. AdePlast SA.
***Revistadecultura Familia

Adolescent in Marea Britanie




Muzeul National de Arta al Romaniei


Imagine subiectiva, parere obiectiva


Bucuresti


6 noiembrie 2013







   Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să studiezi sau să trăieşti în Marea Britanie? 
   Ce înseamna să fii student în altă ţară? Ce se schimbă, ce rămâne la fel? 
   Crezi că există asemănări între peisajul nostru cultural şi cel britanic? E timpul să afli.

   4 întâlniri – 4 invitaţi – 4 feluri diferite de a privi – 4 maniere de receptare a artei şi a peisajului ca ilustrare a culturii şi cotidianului unei ţări – 1 privire de ansamblu, cât mai amplă, despre ce înseamnă să trăieşti în Marea Britanie.

   Miercuri, 6 noiembrie 2013, are loc prima întâlnire din seria celor 4. 
   Cine este primul invitat? 
   Alexandra Ion, antropolog şi arheolog, pasionată de artă şi lucrul cu tinerii, fostă studentă la Sheffield University.

   Vă aşteptăm miercuri, sătui de rutina zilnică, fix în mijlocul săptămanii, să ieşim din propriul cotidian şi să explorăm un altul, să discutăm şi să dezbatem o imagine a peisajului insular sub diversele lui aspecte rurale şi urbane. 

   Pentru participarea la această întalnire, înscrieri prin e-mail la mona.timofte@art.museum.ro sau la numărul 021.313.30.30 interior 876. 
  Preț bilet: 10 lei/ persoană (include biletul de intrare în expoziție și taxa de participare la program)



  În lunile noiembrie 2013 – ianuarie 2014, Muzeul Naţional de Artă al României organizează în expoziţia Imagini din Marea Britanie. 100 de ani de artă a peisajului din colecţia British Council seria de întâlniri pentru elevii de liceu Adolescent în Marea Britanie. Imagine subiectivă, părere obiectivă.

  Adolescent în Marea Britanie. Imagine subiectivă, parere obiectivă/Teens in Britain. Subjective image, objective view este un proiect de 4 întâlniri-conferinţă pentru publicul tânăr (15-19 ani) al MNAR, organizate şi facilitate în întregime de voluntarii adolescenţi ai muzeului.

Arta plastica contemporana romaneasca




Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru 

Romanii de Pretutindeni


Expozitia: Galeria Vibratiilor Tinere


Sala Constantin Brancusi, Palatul Parlamentului, Bucuresti


7 noiembrie - 5 decembrie 2013









COMUNICAT DE PRESĂ

Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni 
organizează expoziţia de artă 
Galeria Vibratiilor Tinere


   Directorul general al Institutul Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni (IEH) va participa la lansarea oficială a expoziţiei de artă contemporană intitulată Galeria Vibratiilor Tinere organizată de către unul din partenerii IEH, Asociaţia Atheneum din Bucureşti.
   Vernisajul va avea loc joi, 7 noiembrie 2013, iar expoziţia va fi deschisă în perioada 
7 noiembrie – 5 decembrie 2013 la Sala Constantin Brancuşi din cadrul Palatului Parlamentului din Bucureşti. 
   Evenimentul va fi lansat de prof. dr. Radu George Serafim, care va prezenta şi tematica întregii expoziţii. Galeria Vibratiilor Tinere este o manifestare concepută pentru a promova artiştii contemporani români care demonstrează talent şi pasiune în domeniile artelor aplicate şi decorative şi este destinată consumatorilor de artă mari şi mici, dar şi industriilor creative.
  Prin prezentarea unor lucrări de artă contemporană, dar şi a unor opere ale secolului XX, expoziţia îşi propune să obţină un culoar spiritual al oglinzilor paralele, definitoriu pentru evoluţia viziunii colective asupra artei contemporane şi a manifestării acesteia.
  Prin organizarea unor astfel de evenimente împreună cu partenerii noştri, IEH îşi îndeplineşte obiectivele clare privind păstrarea identităţii etnice, culturale şi lingvistice şi, totodată, promovează cultura şi tinerii artişti români aflaţi la începutul carierei. 

Departamentul de Comunicare
Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni
Ministerul Afacerilor Externe
Telefon 004 021 310 26 98
Fax 004 021 310 15 36
E-mail office@hurmuzachi.ro
www.hurmuzachi.ro
www.facebook.com/IEHurmuzachi

In cautarea identitatii





Academia Artelor Traditionale din Romania


Conferinta, lansare de carte, primiri de noi membrii


Casa de Cultura a Studentilor, Cluj-Napoca


7 noiembrie 2013







   Academia Artelor Tradiționale din România și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj invită publicul iubitor de folclor, joi, 7 noiembrie 2013, începând cu ora 16.00, la Casa de Cultură a Studenților unde cu prilejul simpozionului În căutarea identității – aventura vieții mele va avea loc și primirea în Academia Artelor Tradiționale din România a tarafului Zorile din Mociu, a cântărețului în frunză Eugen Nucu Pandrea, a interpretei Sava Negrean Brudașcu și a pictorului-iconar clujean Ioan Cozma. 

   La eveniment vor participa prof. dr. Corneliu Bucur, președintele Academiei Artelor Tradiționale din România, prof. dr. Ilie Moise, dr. Ioan Bocșa – membri ai Consiliului Științific al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Tiberiu Groza, manager al C.J.C.P.C.T. Cluj, etnomuzicologul Mircea Câmpeanu, precum și membrii clujeni ai Academiei Artelor Tradiționale din România. 

    Cu această ocazie va avea loc și lansarea cărții autobiografice a profesorului Corneliu Bucur 50 de ani în căutarea identității, apărută la Editura ALTIP din Alba-Iulia, precum și un spectacol folcloric susținut de noii membri clujeni ai Academiei Artelor Tradiționale din România. Acestora li se alătură interpreții Mariana Morcan și Adrian Buza, acompaniați de orchestra profesionistă Cununa Transilvană a C.J.C.P.C.T. Cluj.
   Vă așteptăm cu plăcere în sala Europa a Casei de Cultură a Studenților.

Serie de intalniri pe teme banatene




Sara Banateana


Miscarile anticomuniste ale studentilor din Timisoara


Bierhaus, Timisoara


editia a XXXV-a, 6 noiembrie 2013






   Cea de-a XXXV-a ediţie a Serii Bănăţene este dedicată mişcărilor studenţeşti anticomuniste din Timişoara între 27 octombrie - 4 noiembrie 1956. Vom afla mai multe despre cele întâmplate atunci de la invitatul nostru, domnul Teodor Stanca, participant activ la acele evenimente.
***via Dorotea Momir