vineri, 6 septembrie 2013

Expozitie itineranta



Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea


Expozitia: Europolis


Muzeul Farul din Sulina


11 septembrie 2013




Invitatie

  Institutul de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea va invita miercuri, 11 septembrie 2013, ora 17:00, la vernisarea expozitiei EUROPOLIS care va avea loc la Sulina “…acolo unde batranul DANUBIU isi pierde si apa, si numele in mare…”.
  Expozitia este realizata in cadrul proiectului cu acelasi nume implementat de ICEM Tulcea si finantat de AFCN (Administratia Fondului Cultural National) si surprinde aspecte privind viata cosmopolita a acestui mic port in timpul Comisiunii Europene a Dunarii si pana la mijlocul secolului al XX-lea.
Va asteptam cu drag !

Europolis

Vom putea vedea si noi, cei din Capitala aceasta expozitie, incepand cu 28 octombrie. la Muzeul National al Literaturii Romane...dupa trecerea aesteia prin Tulcea, la Muzeul de Istorie si Arheologie (4 octombrie 2013)
***blog.npviodunum.ro

Ai mei sunt cei mai buni !




Triathlon Challenge


Mamaia


7 septembrie 2013







poster triathlon challenge mamaia

V-am informat, mai deunazi, despre startul iminent al provocarii numite 
Trithlon Challenge. 
O scurta rememorare insa nu strica asa ca intrati, va rog, aici:  www.trichallenge.ro
Si ca mi-am ales o echipa pe care sa o sustin, iarasi v-am spus. 
Una dintre cele patru alcatuita din bloggeri veniti din cele patru zari ale pamantului (romanesc) sa culeaga laurii victoriei (mai taras - la alergari, mai in stilul "broasca" - la inot sau pedaland cu spor si fara lant - la ciclism).
Azi noapte am stat si am cugetat profund, dom'le echipa asta (aia favorita) trebuie sa aiba si un nume. Si dupa indelungi brainstorming-uri m-am oprit la 

De Neopritii !!!

Aveti mai jos si pe cine ma bazez

Inotător: Daniel Iancu


Cu o asa deviza, "indrazneata" i-as spune in actuala conjuctura politica interna, 
este clar ca va iesi primul (din cada !)

Alergător:  Elly Weiss.


Antrenat in conditiile extrem de dure ale trecerii granitei dintre Mexic si S.U.A. 
nu cred ca il poate depasi vreun rival. 




Pai daca a ajuns, zi de zi, la jobul lui, mi-am zis, nici ca se existe sa nu ajunga la finish chiar si in conjucturi, hai sa le zicem, nefavorabile.

Trebuie sa recunoasteti ca AM ECHIPA si AM VALOARE !

Singura mea problema este cea din dimineata de pe 8 septembrie. Cineva, nu stiu, rude, organizatori, trebuie sa le spuna baietilor mei dragi: 
No, concursu-i gata, Opriti-va ! 
Asta daca nu au ajuns intre timp sa treaca granita,
 pe uscat, la bulgari, sau pe mare, la turci. 

Si ca sa nu uit, aveti o provocare suplimentara, la care daca participati nu veti regreta










Asociatia 6 Dorobanti




Festivalul de Reconstituire Istorica: 


In Numele Trandafirului


Rasnov


7 - 8 septembrie 2013





   Asociaţia 6 Dorobanţi a fost invitată să participe la o acţiune organizată în parteneriat de M.Ap. N. şi Primăria Râşnov în zilele de 7 – 8 septembrie 2013, la care va participa Batalionul 21 vânători de munte din Predeal. 
   Militarii acestei unităţi, care au participat şi la misiunile din Afganistan, urmează să facă demonstraţii şi prezentări în Cetatea Râşnov şi la Cheile Râşnoavei. Asociaţia noastră a fost solicitată să se alăture vânătorilor de munte şi să constituie componenta istorică a acestei manifestări. 
  Având în vedere că Asociaţia 6 Dorobanţi nu abordează arma vânătorilor de munte, prestaţia noastră fiind mai mult legată de secolul al XIX-lea, cu o mică prelungire până la Războiul cel Mare, am decis să participăm la această manifestare cu reconstituirea unui post de dorobanţi de la graniţa cu Austro-Ungaria, din zona muntoasă (1873-1890), dat fiind că dorobanţii din judeţele de munte au îndeplinit şi misiuni de pază a frontierelor şi de infanterie montană, până la apariţia trupelor specializate, la începutul secolului al XX-lea: prima unitate de grăniceri s-a înfiinţat în 1904 iar prima unitate de VM, în 1916.
   Deşi manifestarea se desfăşoară sub egida Festivalului de Istorie Militară Numele Trandafirului, nu va mai fi vorba de o nouă ediţie a acestuia, aşa cum s-a desfăşurat el în anii precedenţi, ci de o manifestare separată, care va avea şi o componentă istorico-militară. Din păcate, din lipsă de timp şi din cauza resurselor financiare limitate, Asociaţia 6 Dorobanţi va fi singurul grup de reenactment participant la acţiune. 
   Detaşamentul Asociaţiei va fi compus din 13 oameni, echipaţi în uniforme de epocă: 2 ofiţeri, 6 dorobanţi, 3 artilerişti, 1 călăraş şi 1 subofiţer veteran.
   Deschiderea manifestării va avea loc sâmbătă 7 septembrie 2013, ora 10.00, pe platoul din curtea Cetăţii Râşnov, unde va fi amplastă tabăra militară. Publicul va putea vizita tabăra şi asista la demonstraţii până la ora 18.00. Sâmbătă seara, la ora 18.30 la Cinematograful Amza Pellea din Râşnov vor avea loc prezentări ale tradiţiilor vânătorilor de munte în armata română, ale participării VM la misiunile internaţionale etc.
   Duminică 8 septembrie 2013, după un scurt ceremonial la mormântul unui militar originar din Râşnov, căzut la datorie în misiunea din Afganistan, programul va fi reluat în Cetate, tot de la ora 10.00 dar, în paralel, militarii VM vor face demonstraţii la Cheile Râşnoavei. Manifestarea se va încheia în jurul orei 14.00.
  Detalii privind manifestarea se pot vedea aici: http://www.mytex.ro/prima-pagina/eveniment-la-festivalul-de-reconstituire-istori ca-vanatorii-de-munte-se-vor-antrena-live-la-rasnov_363488.php

In Tinutul Contelui Dracula




Festivalul Usturoiului


Pasul Tihuta


7 - 8 septembrie 2013





Program bogat: jocuri traditionale pentru copii, concursuri culinare cu participare internationala, sporturi extreme, mountain bike si un veritabil cap de afis:
Grigore Lese (8 septembrie).

Cand poetii nu tac




Prezente romanesti peste hotare


Ion Muresan: Speranta


Bruxelles, Belgia


26 septembrie - 26 octombrie 2013



Poezia românească la drum prin Bruxelles

   Cu ocazia celei de a treia ediţii a proiectului Transpoesie, Institutul Cultural Roman Bruxelles readuce poezia românească în mijloacele de transport în comun din Bruxelles. 
   Poezia Speranţa a lui Ion Mureşan va putea fi citită în română, franceză şi neerlandeză de călătorii belgieni sau străini în reţeaua de transport  public din Bruxelles. Participarea ICR Bruxelles la acest proiect este constantă, reuşind să asigure o vizibilitate importantă creaţiilor poetice româneşti.
  Proiectul Transpoesie, organizat de EUNIC Bruxelles (Reţeaua Europeană a Institutelor Culturale Naţionale din Bruxelles) cu sprijinul tuturor institutele membre, al STIB şi al Casei Internaţionale a Literaturii Passa Porta, reuneşte anul acesta poezii din 25 de ţări, pe care publicul din Bruxelles va avea ocazia să le citească în mijloacele de transport în comun sau să le asculte în serile de poezie organizate cu ocazia evenimentului. În fiecare an, tema poeziilor coincide celei alese de instituţiile europene, anul acesta tema fiind "cetăţenia activă”.
  Festivalul începe pe 26 septembrie, cu ocazia Zilei europene a limbilor, şi sărbătoreşte multiculturalismul şi multilingvismul european, vizând să crească receptivitatea publicului local şi străin pentru poezie, cultură şi limbi străine, şi să pună accentul pe rolul fundamental al traducătorilor. Poeziile vor fi prezentate călătorilor atât în limba originală, cât şi în traducerile franceză şi neerlandeză. 
  Transpoesie este o experienţă care permite călătorilor să descopere creaţiile artiştilor internaţionali şi să îşi transforme cotidianul într-o sursă de inspiraţie.
  Din 26 septembrie până pe 26 octombrie, poemele vor fi expuse în Galeria Anspach. 
  Pe 26 septembrie la sediul Passa Porta si pe 17 octombrie la Institutul Balassi, vor fi organizate seri literare şi lecturi de poezie în prezenţa poeţilor din Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Franţa, Insulele Feroe, Lituania, Olanda, Polonia,  Slovenia, Ungaria.
  Partenerii proiectului sunt STIB, Loteria Naţională, Libris-Agora şi Galeria Anspach.
  Pentru mai multe detalii despre programul Transpoesie şi poemele expoziţiei din Galeria Anspach, vizitaţi pagina web  http://www.transpoesie.eu/, http://www.eunic-brussels.eu sau www.passaporta.be .

Speranţa

E rău. Şi doar speranţa că mâine va fi şi mai rău ne ţine-n viaţă.
Însă noi, sperăm cu o aşa putere
încât deodată mâine e azi şi este foarte rău.
Şi deodată mâine e ieri şi este foarte rău. 
Şi acum e bine, căci e foarte rău, 
iar răul s-a stabilizat la cota supremă. 
Mai rău nu poate fi nici în trecut.