duminică, 18 august 2013

Comunitatea armeneasca bucovineana




Lansare de carte


Turnu Rosu 500 - Hagigadar 501


Suceava


august 2013






  Uniunea Armenilor din România – Filiala Suceava, în colaborare cu Serviciul Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale, a scos de sub tipar, în aceste zile de sărbătoare pentru comunitatea armenească (16-18 august 2013), albumul intitulat Turnu Roşu 500 – Hagigadar 501. XVI – un veac fast pentru spiritualitatea armenească bucovineană.
  Dacă anul trecut, când la aniversarea a 500 de ani de la târnosirea Bisericii Sf. Maria a Mănăstirii Hagigadar (moment care a fost celebrat la Suceava printr-o suită de manifestări de amploare), prin grija dr. Ioan Foit, preşedintele Uniunii Armenilor din România – Filiala Suceava, a fost editat albumul Hagigadar – Împlinitoarea dorinţelor, anul acesta un alt album marchează jumătate de mileniu de la prima ctitorire a Bisericii Sf. Simion.
  Albumul aniversar bilingv (română – engleză) cuprinde informaţii despre comunitatea armenilor din Suceava, prezintă pe larg istoria bisericii Sf. Simion, dar oferă date şi despre alte biserici armeneşti din Bucovina (unele dintre ele dispărute), cum ar fi bisericile Sfânta Treime sau cea cu hram necunoscut din Suceava.
  Alte construcţii menţionate sunt capelele armeneşti din Şerbăuţi şi Iacobeşti, precum şi cea construită de familia Prunkul, la Suceava.
  Albumul reproduce textul Armenii, de Dimitrie Dan (text publicat în monumentala lucrare Monarhia Austro-Ungară în cuvinte şi imagini – Viena, 1899) şi conturează o galerie de profesori şi absolvenţi de origine armeană ai Gimnaziului Superior Greco-Oriental din Suceava (actualul Colegiu Naţional „Ştefan cel Mare”).

  Un album bogat ilustrat cu o serie de Fotografii din trecutul şi prezentul bisericilor armeneşti bucovinene şi cu câteva portrete de armeni suceveni.

***araratonline.com

Poezia - sufletul orașului




Prezențe românești peste hotare


Nora Iuga


Festivalul Internațional de Poezie Meridian Czernowitz


Cernăuți, Ucraina


editia a VII-a, 6 - 8 septembrie 2013










  În perioada 6-8 septembrie 2013, la Cernăuţi va avea loc Festivalul Internaţional de Poezie MERIDIAN CZERNOWITZ, ediţia a IV-a. Ideea principală a acţiunii culturale este Locurile (ne)cunoscute din Czernowitz. Cu această ocazie vor avea loc recitaluri de poezii, prezentări de carte, lecţii, performanceuri teatrale şi muzicale, serate poetice şi de vin, serate de ElectroPoezie. 
   Evenimentele se vor desfăşura în sinagogile de cândva şi cele actuale ale oraşului, în cadrul redacţiei Bucovina Sovietică, biserica iezuită Preasfânta inima lui Isus, Casa evreiască, şcoli în care au studiat scriitori importanţi ai oraşului Cernăuţi. Vor avea loc 30 de evenimente poetice în circa 20 de locuri ale oraşului. Participanţii la festival sunt poeţi, traducători, publicişti şi muzicieni din Germania, Austria, Elveţia, România, Republica Moldova, Polonia, Israel, Marea Britanie, Belarus, Rusia, SUA şi Ucraina. România va fi reprezentată în cadrul acestui festival de scriitoarea şi traducătoarea Nora Iuga.


  Operele selectate ale autorilor-participanţi la festival vor fi editate în cadrul unui volum aparte în limba autorilor şi în traducere de Mark Beloruseţ (Ucraina), Petro Ryhlo (Ucraina).
  “Deoarece poezia este sufletul Cernăuţiului, pe parcursul festivalului participanţii vor avea ocazia să pătrundă în interiorul atmosferei literare inedite, să cunoască poezia europeană modernă, să se apropie de arta fără hotare în interpretarea autorilor ucraineni şi europeni.” (organizatorii)

  Festivalul este organizat de Organizaţia publică regională din Cernăuţi Capitalul cultural, cu sprijinul Kulturstiftung des Bundes, în colaborare cu iniţiativa publică Oraşul natal din Cernăuţi.

***agentiadecarte.ro via Raducu Cezara

Un alt parfum de epoca




De prin lume adunate...



Calatorie prin intermediul bancnotelor (IX)


Colectii si Colectionari














































Un strop de viata




Initiative de toata lauda


Club Rotary Mangalia


Rotary Mangalia Charity Regatta


Life Harbour Limanu


24 august 2013





Afis Rotary Mangalia Charity Regatta

  Sambata, 24 august, ora 10:00,  la LIFE HARBOUR Limanu  se va desfasura prima  REGATA DE CARITATE ROTARY MANGALIA organizata de  CLUB ROTARY – Mangalia in asociere cu   Life Harbour – Limanu. 
  Regata are drept  scop demararea  proiectului UN STROP DE VIATA, care isi  propune  sa sensibilizeze  populatia  pentru donarea voluntara de sange  si infiintarea in  Mangalia a unui Centru de recoltare si conservare a sangelui. Proiectul  are ca  parteneri Centrul de Transfuzie Constanta , Spitalul Municipal Mangalia si Primaria Mangalia.
  Asteptam participanti la Regata si parteneri la Proiect pentru a darui UN STROP DE VIATA.

regatta_rotary_mangalia

***mangalia.tv via Luiza Cala

Asa cum a fost




Romania de-altadata


Reclame (V)


Colectii si Colectionari







Enunt mobilizator tiparit, spre sfarsitul anilor '20, pe coperta III a albumului 
Societatea Tinerimea Romana.



Acelasi text, aceeasi coperta, din albumul tiparit in anii '30.


Un text, in versuri, mult mai elaborat...


...pe care il gasim aici (coperta III):


Carnet realizat la sfarsitul anilor '40.



Cu dovada depunerii "stabilizate".


Un plan de economisire stabil, pe 30 de ani...


Replica promotionala survenita la inceputul anilor '70. Pe coperta IV a unei lucrari mult folosita in albumele mele de ilustrate...



Dragele noastre "mijloace de economisire" de pana la inceputul anilor '90.



Si vedeta acestora. 70.000 lei erau bani pe vremea aceea !