sâmbătă, 17 august 2013

Aducem culoare țării



Arta plastică contemporană românească


Casa de Cultură, Filiași


21 august 2013





Manifestare completata si de lansarea volumului umoristic 
Dialoguri de râsul lumii, autor: Nelu Pochea

Manifestare autentica romaneasca




Festivalul de traditii romanesti - Din lada de zestre


Piata Cetatii, Alba Iulia


prima editie, 23 - 24 august 2013









   În_perioada 23-24 august 2013, în Piața Cetății din Alba Iulia, se va desfășura prima ediție a Festivalului de tradiții românești – Din lada de zestre, un proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Fundația Comunitară Alba, prin programul Fondul pentru Cultură, program care are ca partener național Asociația pentru Relații Comunitare.
   În Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, care cuprinde județele Alba și Mureș, în cele 10 protopopiate (Alba Iulia, Sebeș, Aiud, Câmpeni, Blaj, Târgu Mureș, Reghin, Luduș, Sighișoara și Târnăveni) există interes pentru promovarea și valorificarea zestrei tradiționale locale, prin implicarea directă a preoților.
   Festivalul de tradiții românești – Din Lada de zestre se dorește să fie un eveniment cultural tradițional de înaltă ținută. Publicul albaiulian și turiștii prezenți vor avea ocazia să vadă care este diferența dintre un spectacol folcloric și o manifestare autentică românească. Vor putea vedea cum anume se manifestau oamenii în satul tradițional românesc, care erau obiceiurile pe care le practicau și care se mai practică, ce înseamnă un cântec autentic și cum anume a ajuns acesta să fie stilizat și interpretat de cântăreții de muzică populară. Este foarte important ca publicul să cunoască aceste aspecte legate de viața tradițională, mai ales că în zilele noastre nu se promovează bunul gust, ci doar nonvalorile și kitsch-ul. 
  Astfel, din întreaga Arhiepiscopie au fost alese 12 grupuri și ansambluri tradiționale, care vor aduce din lada de zestre locală fragmente din viața satului tradițional românesc. Prin valorificarea scenică a lor, albaiulienii și nu numai, au posibilitatea să descopere tezaurul lor autentic, care constă în obiceiuri și tradiții, jocuri bătrânești, rapsozi și creatori populari.    
   Pentru a accentua nota tradițională, organizatorii vor amenaja, în spatele Sălii Unirii, o casă tradițională, realizată din împletituri de alun și acoperită cu paie, cu sprijinul meșterului popular Nicolae Comșa din Stremț. Acesta va realiza și un gard din împletituri de alun, care va marca curtea unei gospodării țărănești. Casa va fi împodobită cu obiecte și cusături tradiționale, din care nu va lipsi, bineînțeles, lada de zestre. În acest cadru tradițional, ansamblurile și grupurile invitate vor reuși cu siguranță să îi transpună pe cei prezenți în universul arhaic de odinioară.


Iată, programul evenimentului tradițional:

Vineri, 23 august 2013, începând cu ora 20,00, vor participa: 
Ansamblul Urmaşele dacilor din Şerbeni, judeţul Mureş, instructor Pop Maria, 
prezintă obiceiul Cununa la secerat
Ansamblul Cântul Sălciuan din Sălciua, judeţul Alba, instructor Vasile Gog, 
prezintă obiceiul Nunta la Sălciua
Ansamblul Vinţana din Vinţu de Jos, judeţul Alba, instructor Albu Eneşel,
prezintă Jocul căluşarilor
Ansamblul Ecoul Călimanilor din Petriş Vale, judeţul Mureş, 
instructor Emilia Sorlea şi Friciu Stelian, prezintă obiceiul Urcatul oilor la munte
Ansamblul Hodăceana din Hodac, judeţul Mureş, instructor Pop Maria şi Cornelia Butilcă – prezintă obiceiul Întoarcerea ţapinarilor

Sâmbătă, 24 august 2013, de la ora 19:00, vor participa:

Ansamblul Urisana din Urisiu de Sus, judeţul Mureş, instructor Pop Maria, 
prezintă obiceiul Şezătoarea
Grup tradiţional din Deal, Câlnic, judeţul Alba, instructor Alexandru Başa, 
prezintă obiceiul De unde cătana pleacă
Ansamblul Coroniţa din Solovăstru, judeţul Mureş, instructor Florentina Bathory, 
prezintă obiceiul Coborâtul jocului
Ansamblul Amintiri din strămoşi din Idicel Pădure, judeţul Mureş, 
instructor Rafila Moldovan, prezintă obiceiul Bgilitul pânzei
Ansamblul Mărginenii de pe Valea Frumoasei de la Căpâlna, judeţul Alba,
 instructor Antoneta Mihaiu, prezintă obiceiul Seara la stână.
Invitat special, în încheierea Festivalului, este Ansamblul Glanetaşul din Agrieş, 
judeţul Bistriţa – Năsăud, instructor Flore Pop, care va valorifica scenic un obicei de nuntă.

  Ansamblul Glanetaşul a participat la diferite festivaluri concurs de folclor din ţară, obţinând numeroase premii, la spectacole folclorice, la concerte de colinde, la emisiuni televizate sau radio, promovând cu succes valorile tradiționale locale. Pentru că în perioada anilor 1920-1970 erau doi vestiţi clarinetişti, Vasile din Laz şi mai târziu Alexandru din Laz – Agrieş, cărora oamenii le spuneau clanetişti sau glanetiştii, primarul Ştefan Perhaiţă a dat denumirea grupului folcloric, Glanetaşul. Această denumire mai are la bază şi personajul din romanul Ion, scris de Liviu Rebreanu (născut în Târlişua), Ion al Glanetaşului.
  Ambele seri ale Festivalului de tradiții românești – Din lada de zestre, vor fi difuzate live pe TVR 3,TVR Cluj și TVR Internațional, fiind prezentate de cunoscutul realizator Sergiu Vitalian Vaida, chiar în emisiunile Cântec și poveste (TVR 3) și Vine Cluju pe la noi ! (TVR Cluj).
  Cu sprijinul Muzeului Național al Unirii, în Sala Unirii, pe 24 august 2013, se va organiza simpozionul național de etnografie și folclor Cultura tradițională în era globalizării, la care vor participa specialiști din domeniu, etnografi, folcloriști, scriitori și iubitori de folclor. Se vor prezenta lucrări legate de tematica stabilită, lansări de carte și vizionări de filme tradiționale.

     
  De asemenea, se vor amenaja expoziții de icoane și fotografii vechi, reliefând aspecte din viața satului românesc tradițional.
  Nici cei mici nu sunt uitați. Sâmbătă, 24 august 2013, de la ora 16:00, tot în piața Cetății, Teodora Popa și Amalia Pop le prezintă celor mici o Poveste veselă, piesă de teatru de păpuși, inspirată, de asemenea, din satul tradițional românesc.
   Evenimentul pur tradițional este inclus în cadrul Târgului Meșterilor Populari din Cetatea Marii Uniri, un proiect mai amplu cultural-educativ, care dorește ca publicul să îndrăgească adevărata cultură tradițională, care reprezintă cu adevărat neamul românesc și care ne ajută să fim mai puternici în această societate desacralizată.
  Festivalul Din lada de zestre este organizat de Primăria Municipiului Alba Iulia și Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba, în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Primăria Municipiului Reghin, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale, Biblioteca Județeană Lucian Blaga Alba, Asociația Prietenii Muzeului Unirii și Asociația ASTRA Blaj.
***comorilealbei.ro

Tabara de arta contemporana




Asociatia K'ARTE


Padurea Rotunda


Reghin


19 - 25 august 2013









Artiști invitați: 

Codruța Cernea, Coate Goale, Mihai Florea, Monotremu

   Proiectul beneficiază și la această ediție de o valoroasă colaborare cu Independența Film și cu British Council. În fiecare seară, de marți până vineri, vom proiecta in aer liber patru filme, motivați şi de succesul programului de anul trecut: 
  Marți: The War You Don't See (2010, regia: John Pilger, 96 min.) - film din cadrul proiectului British Documentary
  Miercuri: Micul maratonist  ( 2010, regia: Gemma Atwal, 90 min.) - film din cadrul proiectului British Documentary
  Joi: Melancholia (2011, regia: Lars von Trier, 130 min.)
  Vineri: Lumea văzută de Ion B. (2010, regia: Alexandru Nanau, 61 min.)

  Proiecția filmelor va avea loc în amfiteatrul din pădure, începând cu ora 21:30, în spatele Hotelului Marion, accesul fiind liber.

   Pădurea Rotundă sperăm sa devină, în timp, una dintre platformele care să comunice si să dezbată liber, prin artă si filme, teme comunitare importante, dar şi să stimuleze initiativa culturală si civică locală. Ne propunem și să recuperăm local o generație extraordinară de tineri artiști contemporani cu origini mureșene (dar nu numai) activă și performantă la nivel național/internațional dar cvasi-necunoscută în comunitatea care i-a generat.  Asociatia K'ARTE va expune "rezultatele" acestei tabere in noua galerie de care beneficiază in centrul municipiului Targu Mures, pe strada George Enescu nr. 2.


Imortalizand clipa





Careul Artelor Amfora


Vali Toma, Marcel Tudor


Expozitie de fotografie: Dialoguri vizuale


Cercul Militar, Constanta


22 august 2013






Patimi si suferinti in memoria orala




Libraria Humanitas Kretzulescu


Duminicile lui Grigore Lese


Bucuresti


18 august 2013






Asa cum a fost




Romania de-altadata


Inscrisuri de toate felurile (VI)


Colectii si Colectionari
















Anii 1917-1918, Bucurestiul ca si o buna parte a Regatului Romaniei, se afla sub ocupatia germana. Viata se desfasoara insa in tiparele ei obisnuite, inclusiv privind plata utilitatilor, 
in cazul de fata a gazelor...
Am exemplificat cu cateva chitante pe 1917 (aprilie, mai, iunie, noiembrie, decembrie) 
si 1918 (ianuarie, martie, iunie, noiembrie). Toate emise de catre 
Societatea Generala de Gaz si de Electricitate din Bucuresti. 
Avem astfel posibilitatea sa vedem marcile postale fiscale din acei ani, precum si unele dintre tipurile supratiparelor folosite: M.V.i.R. (Militar Verwaltung in Rumanien = Administratia Militara in Romania).
Daca privim structura chitantelor, vom observa ca elementele raman constante pe intreaga perioada cu exceptia tarifului la "Metri cubi gaz (Luminat)". 
Care de la 25 bani metrul cub (aprilie 1917) ajunge, prin cresteri succesive, 
sa coste 55 bani (noiembrie 1918); 
adica mai mult decat dublu !.
Judecand dupa aceste scumpiri, parca nimic nu s-a schimbat 
fata de acum 95-96 de ani ! 


Expozitie de o singura zi




Arta plastica contemporana romaneasca


Nona Serbanescu


TAROT - Calatoria


Bucuresti


13 septembrie 2013






Spațiu neconvențional, pictură, instalație, performance 
Vineri, 13 septembrie 2013, te provoc la o erezie contemporană. 
O expoziție de o singură zi.
Un parcurs. O călătorie. O trecere. O pe-trecere.

   Un spațiu semnificativ emoțional și spiritual la care te invit prin intermediul a 22 de lucrări ce-și propun să refacă un traseu inițiatic vechi de cel puțin cinci sute de ani. Cât de actual mai este acest traseu ? Cât de mult am reușit să imprim acestui drum și cum te vei raporta tu la el după ce îl vei parcurge ? Nu poți afla decât dacă vei fi acolo la data, ora și locul indicate pe invitație. 
   Poți primi invitație la eveniment dacă scrii un email la adresa arte.contemporane@gmail.com cu subiectul Invitație Tarot Călătoria 
și conținând numele tău și adresa poștală sau completand formularul acesta: https://docs.google.com/forms/d/19lGGrrJfeYDe3BQ2WPXNt21o3tZR95DYTUGv6eAC3Mk/viewform 

   Invitațiile nu sunt transmisibile. Doar un număr limitat de persoane vor primi invitația iar prioritatea va fi în ordinea înscrierii. Sper să te afli printre ei.

Cu drag, 
Nona Șerbănescu

Primaria sectorului 3




Cinema in aer liber


Cinema Titan - Insula Artelor


18 august - 8 septembrie 2013







   Primaria Sectorului 3 va invita la cea de-a doua editie a Cinematografului in aer liber care se va desfasura in perioada 20 august-08 septembrie, în Parcul Titan – Insula Artelor.      
   Deschiderea oficiala va avea loc duminica, 18 august, ora 21.00, cu un concert sustinut de Lavinia Raducanu alaturi de Taraful Rromak. 
                                              Pentru detalii: http://bit.ly/15Ho9dE