joi, 8 august 2013

Valori care ne definesc




Festivalul Antic Tomis


Animalele sacre la geto-daci: simboluri si resurse


Complexul Muzeal de Stiintele Naturii, Constanta


11 august 2013






   Cultura, ca esență a civilzației, începe odată cu intrarea omului în Cetate. Iar într-o astfel de Cetate suntem cu toții invitați să pătrundem prin inițiativa VIVATOMIS. Alături de ei, ne propunem o călătorie imaginară de conectare cu vechiul Tomis, cu rădăcinile noastre cele mai profunde. Ne dorim să ne întoarcem împreună către valorile care ne definesc ca popor, pășind cu respect și curiozitate pragul către illo tempore.
   Asemeni arheologiei, psihologia își propune să aducă la suprafață lucruri vechi, ascunse, uneori adevărate comori sub formă de resurse nebănuite. În această notă, grupul de inițiativă Aequilibrium îmbrățișează remarcabila oportunitate oferită de VIVATOMIS, pentru a aduce în atenția dumneavoastră atelierul - Animale sacre la geto-daci: simboluri și r$esurse, susținut de psihogii Eliana Baciu și Monica Ghiță. Este o invitație ca în acest spațiu magic să refacem pentru câteva momente legătura profundă cu animalele – simbol ale strămoșilor noștri, să ne permitem identificări și încărcarea cu resursele pe care acestea ni le oferă. 
  În paralel se va desfășura și atelierul dedicat copiilor – Puterile magice ale animalelor, în cadrul căruia psihologii Cătălin Baciu și Monica Dima, vor acompania micii participanți în însușirea resurselor pe care le pot extrage de la animale. Tânăra artistă plastică Andreea Dima va contribui la atractivitatea acestei activități prin oferta de picturi pe față pentru copii.
  Duminică, 11.08.2013, între orele 11:00 – 12.30, vă așteptăm la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, Sala de conferinţe Ing. Marcel Stanciu, din Bv. Mamaia nr. 255. 
  Accesul doritorilor este gratuit, în limita locurilor disponibile. Pentru clarificări vă stăm la dispoziție la numerele de telefon 0732 818 234 – Cătălin Baciu, 0721 250 995 – Eliana Baciu, 0722 493 366 – Monica Dima, 0744 533 494 – Monica Ghiță, sau la adresa de mail aequilibrium_constanta@yahoo.ro.

Traditie si mestesug




Festivalul National al Traditiilor Populare


Targul Creatorilor Populari din Romania


9 - 11 august 2013


Muzeul in aer liber, Dumbrava Sibiului





  Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare, ediţia a XI-a, şi Târgul Creatorilor Populari din România, ediţia a XXX-a vor avea loc în perioada 9 - 11 august 2013 la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. 
  Invitaţii speciali ai festivalului sunt reprezentanţii judeţelor Bihor, Călăraşi şi Mehedinţi. Peste 200 de creatori populari vor face cunoscută vizitatorilor tipologia complexă a meşteşugurilor tradiţionale. 
  Muzica tradiţională, dansul, atelierele de arte plastice sau arte mecanice, demonstraţiile culinare, vor aduce in faţa publicului valorile tradiţiei.

Expozitie - eveniment




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Sfanta Maria- intre reprezentare iconografica si traditie


Muzeul de Mineralogie, Baia Mare


13 august - 8 septembrie 2013





   Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti organizează la sediul Muzeului de Mineralogie din Baia Mare, expoziţia cu tema Sfânta Maria – între reprezentare iconografică şi tradiţie.   Expoziţia va fi vernisată marţi, 13 august 2013, la ora 14.00 şi va fi deschisă publicului până pe data de 8 septembrie 2013 şi se realizează în cadrul unui schimb cultural între cele două muzee, care are ca scop prezentarea colecţiilor pentru segmente de public diferite.
  Expoziţia prezintă icoane realizate pe lemn şi din metal, atent selecţionate din colecţia Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti, alături de obiecte care fac legătura între reprezentarea Sfintei Marii în iconografie şi modul în care este ea percepută în lumea satului.
  Nici o altă icoană creştină nu este atât de variat reprezentată ca icoana Maicii Domnului. Icoana Maicii Domnului este nelipsita din zestrea fetelor, iar la botez este ocrotitoarea noului născut.În unele zone ale ţării, în ziua Adormirii Maicii Domnului, femeile merg la biserică, unde sfinţesc şi împart struguri, prune, flori şi plante de leac.

  Expoziţia poate fi vizitată în perioada 13 august - 8 septembrie 2013, de marţi până duminică, între orele 9.00 – 17.00, la sediul Muzeului de Mineralogie din Baia Mare, B-dul Traian nr. 8, 430212, Maramureş, tel: 0262 227517, fax: 0040 262 227517, e-mail:muzmin@muzeuminbm.ro.

Informaţii suplimentare:
Biroul Relaţii Publice Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti
021. 317. 91. 03 / int. 143, 178, 186

Biroul PR Ciprian Crisan - Muzeul de Mineralogie Baia Mare

Asa cum a fost




Romania de-altadata


Un album cat o viata (II)


Colectii si Colectionari







   La ultima deplasare in targul cu vechituri, am achizitionat de la o singura persoana un lot masiv de peste doua sute de fotografii vechi, personale. In astfel de situatii, cand ai un singur "furnizor", ai sansa ca si "marfa" sa parvina dintr-o singura sursa; ceea ce a fost si cazul meu.   Am avut ocazia sa studiez fotografiile pe-ndelete de-abia acasa...Si m-am bucurat cand am realizat ca de fapt este vorba de o familie, cu istoria ei intinsa pe zeci de ani si mai multe generatii. "Istorie" completata si de un album, intr-o stare jalnica, din care nu am putut recupera toate fotografiile, dat ca "bonus" de catre vanzator, impreuna cu patru bancnote.   
  Initial, am vrut sa postez fotografiile la intamplare, fara vreo ordine anume; mi-am dat seama ca ar fi pacat sa nu muncesc putin si sa nu incerc sa reconstitui o adevarata saga de familie. Sper sa duc la bun sfarsit aceasta "provocare" chiar daca nu am toate elementele necesare (datare, localizare, nume, etc.). 
  Sa pornim la drum asadar, recuperand o frantura de istorie, "vorbind" despre oameni, la urma urmei obisnuiti, care  AU TRECUT PRIN VIATA.



De aici porneste istoria noastra...Undeva, pe la sfarsit de secol XIX si inceput de secol XX. Un cuplu care are doi baieti ajunsi la o varsta destul de matura. Pare o familie relativ instarita, dupa haine si posibilitatea de a face o fotografie...


Baiatul din stanga imaginii va scrie, peste ani "Asta este uniforma de la vapor cum suntem la lucru. Si este seara la vapor ..." 


Despre celalalt baiat, din dreapta, Vasile Petrescu, vom afla mai multe. De fapt, ii vom urmari cam tot parcursul vietii...


  Alaturi de sotie, Sitza (nefolosind diacriticile am preferat o transcriere "fonetica") 
la inceputul anilor 1900. Vor locui in Capitala, pe o strada cu nume parca predestinat 
rasfoirii trecutului, Delea Veche, la nr. 34 (dar si la alte numere). 
  Vor avea patru copii: doua fete, Victoria si Verona si doi baieti, Stefan si Nicu.



In aceasta imagine, ca si-n cea precedenta, posibile rude din partea Sitzei.


"Scumpa Tzatza (asa o apelau pe Sitza Petrescu rudele si prietenele foarte apropiate), Aceasta ne va aminti mult timp ziua de 16 Decembrie 1912 cand am avut frumoasa idee de a ne fotografia impreuna. Nepoata care te iubeste si te doreste. Vichi". Vichi, in opinia mea, este cea mai frumoasa aparitie feminina a acestui album !


Nu stiu daca este vorba tot de Vichi, peste niste ani...


Marioara Negoescu: "Draga tzatza Sitza, Va rog sa ma scuzati ca nu vam raspuns la felicitarea trimeasa de ziua mea. Cauza fiind si este concursul Puichi, care il da la Galati si eu mai mult am stat cu dansa acolo. Pe ziua de 12 sept. termena si o sa avem si rezultatul. Dvoastra ce mai faceti ? noi suntem bine. Primiti mii de sarutari si saruta copii in locul meu compl. la nenea Vasile. Victorita, scumpa nepotica mea sa facut mare si draguta dansei ii merge bine dar masei nu prea ii merge bine nustiu ce are. Primesti sarutari si de la Lizica si Victorita. Inspre nenea Ionica nu stim nimic unde se afla suntem triste din cauza dansului sau fratelui." Braila 7/17 septembrie 1914.


Marioara Negoescu: "Primiti aceasta fotografie ca semn de iubire si de dragoste care vio pastrez. Primiti sarutari". Bucuresti, 5 martie 1920.


Sora Marioarei, Elise Negoescu (Lizica in epistola de mai sus). Braila, 4 iulie 1918.


Victoria Balaceanu: "Lui tanti, unchiului si verisorilor mei cu drag". Foto Victoria, 
Bul. Cuza, no 121, Braila. Anii '20 - '30.


Regina Morosanu, prietena de-a Sitzei. "Cu multa dragosti ofer aciasta fotografie spre amintire". 


Aceeasi Regina, peste un timp. Anii '20.


Dsoara Elena C. Georgescu "Souvenir Spre Amintire", Delea Veche 35 bis. Fotografie data Sitzei Petrescu. Fotografia Olimpia Vuletescu, Rahovei 6. In jurul anilor '20.


Aceeasi vecina, peste ani, mama a doi baieti. Institut de Foto Arte Foto Royal, Oppelt, Follender, Kuttler, Bul. Elisabeta 6. Anii '20.


Si unul dintre baietii ei, cel din stanga in precedenta imagine. Foto Royal, 
Oppelet & Follender, Bulev. Elisabeta 6. Anii '20.


Sitza si Vasile Petrescu. 1918.


Sitza si Vasile Petrescu. E. Capsa Foto-Modern, Calea Rahovei 9. Prin 1921.


Mariana, prietena de-a Sitzei. 1921.


Sitza. Foto Splendid. N. Buzdugan. Bucuresti. Bulevardul Elisabeta 16. 17 noiembrie 1918.


"Primiti dela nepotul Dvstra aceasta fotografie ca semn de dragoste si stimei ce va poarta Victor Petrescu." Foto Royal, B-dul Elisabeta 8, Bucuresti. 12 mai 1926.


Le-au fost nasi de casatorie Vetutei si lui Andrei Apostol. "Ca semn de dragoste si respect, iubitilor nostri nasi". Foto-Lux, Grivitei 131, Bucuresti. 1930.


L-au botezat si pe Petrica Marinescu. Aici, impreuna cu sora si mama lui. Foto-Splendid. 
N. Buzdugan, Bulevardul Elisabeta, 14. 10 august 1916.


Sora lui Petrica Marinescu. Foto-Splendid. N. Buzdugan, Bulevardul Elisabeta, 14. 
10 august 1916.


Petrica Marinescu. Foto: Papacostea. 4 martie 1920.


 "Souvenir. Scumpilor nostri cumetri." Petrica, Elena si C. Marinescu. Institut de Foto Arte, Foto Royal, Oppelt Follender, Kuttlen, Bul. Elisabeta 6, Bucuresti. 26 decembrie 1924.


Petrica Marinescu impreuna cu sora lui. Fotografie Carmen Sylva. F. Grosu, str. Enei 14, Bucuresti. 


Petrica Marinescu. 8 august 1926.


Familia Marinescu. Foto Royal, Oppelt Follender, Bul. Elisabeta 6, Bucuresti. 
20 decembrie 1927.


Sora (al carei nume nu l-am gasit pomenit) lui Petrica peste ani: "So pastrati ca amintire asa cum pastrez eu toate amintirile". Foto-Pax, E. Bucovsky, str. Traian 190. 27 noiembrie 1939.


Peste alti ani, alaturi de sotul ei. De remarcat clasica sacosa de cumparaturi agatata de gard...1965.


Doar sotul...1965.


Pe care-l regasim, pe randul doi, in stanga, singur...In jurul anului 1970.


Au mai botezat si familiei Diaconescu. "Spre semn de amintire scumpilor nostri cumetri. 
Olga si copii." Anii '20.


"Spre amintire scumpilor mei cumetri. Olga, Misu si Vica Diaconescu". Anii '20.


Prietenii de familie Elpida si Nae Stamate, din Bucuresti. "Anul nou cu bine si cu bucurie". Interesanta este adresa la care este expediata felicitare: Delea Vechi N 43. Ori au inversat cifrele ori isi luasera o alta casa. 18 ianuarie 1913.


Elpida, probabil la nunta ei. Dupa prenume si infatisare cu sange de grec in vene... 


Elpida, in dreapta imaginii.


Grecoaica, grecoaica dar cu drag de costumul popular romanesc. Foto: Apostol Papacostea.


Elpida; Foto - Splendid. N. Buzdugan, Bulevardul Elisabeta 16. Noiembrie 1918.


"Suvenir dela Familia Stamate".


"Suvenir dela Elpida Stamate".


"Suvenir dela Veneri Stamate" Cele trei fotografii au acelasi scris si suport tip carte postala (Leonar). Chiar daca sunt tinute diferite cred ca au fost facute in aceeasi perioada. Anii '20.


Si alta fotografie cu Elpida si Nae Stamate peste inca cativa ani. Foto: Julietta.


O prietena de familie, Maria Duna, din Bucuresti. Un "Suvenir" pe 1 ianuarie 1915.


Aceeasi prietena: "Ofer aceasta fotografie iubitei mele prietene". ARTA J. JON & C. N...ESCU, Calea Mosilor 310. 13/26 octombrie 1919. 


Dedicatie, "Oferita cu drag", de la Lenuta Bubulac, familiei Vasile Petrescu aflata acum 
pe str. Delea Veche, nr. 9.


"O datorie de simpatie sincera ma obliga ca sa va trimet micul meu portret. Supusul Dvstra 
Paolo Alexandrescu". Randuri scrise, probabil de catre un subaltern, lui Vasile Petrescu.


"Spre amintire - Familia Dima. Onor Familiei Vasilica Petrescu." E. Capsa. Foto-Modern, 
Calea Rahovei 9. 22 mai 1921.


Gh. Constantinescu, dedica fotografia familiei Vasile Petrescu. Foto: Fratii N. & G. Cristea, str. Romana, 236, Bucuresti. 10 octombrie 1925.


Stefan Petrescu (pe la varsta de 17 ani"Amintire din partea fratelui si cumnatului Dtra." Adresata familiei A. Sorovici (Victoria si Aurel) avand ocazia sa aflam si unde locuiau acestia: Delea Veche nr. 9. 30 ianuarie 1922.


Stefan, in stanga imaginii: "In amintirea fiului vostru". Foto Lux, Bucuresti. 18 noiembrie 1922.
Aceeasi fotografie este trimisa si familiei A. Sorovici.


Stefan. Foto Elita. Mihai Cobilovici, Calea Vacaresti, No 9 (?), Bucuresti.


Stefan, la 23 de ani si 2 luni. 27 septembrie 1928.


Stefan, al treilea din stanga: "La incheerea anului scolar 1928-1929 scoala de Arte si meserii din Baia de Cris, Hunedoara. In amintirea colegilor." Madar Fotograf, Vata de Sus. 


Stefan, alaturi de un coleg (prieten) - vezi mai sus.  Madar Fotograf, Vata de Sus. 


Cele doua surori, Victoria, cea mare, si Verona. "Amicitia este darul cel mai mare si frumos."
Foto-Splendid: N. Buzdugan. Bulevardul Elisabeta, 14. 20 mai 1916.


Victoria pe cand era eleva de liceu. Foto-Splendid: N. Buzdugan. Bulevardul Elisabeta, 14. 
17 iunie 1916.


Victoria, cam in aceeasi perioada, alaturi de mama ei, Sitza. 
Foto-Splendid: N. Buzdugan. Bulevardul Elisabeta, 14. 


Victoria. Foto-Splendid. N. Buzdugan. Bulevardul Elisabeta 14. 4 octombrie 1916.


Victoria.


Victoria. Foto Baraschi, Bucuresti.


Victoria si tatal ei, Vasile. Fotoglob. Bucuresti.


Victoria. Probabil la absolvirea scolii (liceului). Fotografia poarta si semnatura a sapte dintre cei prezenti in imagine. Foto: Julietta, Bucuresti. 27 iunie 1919.


Unul dintre profesori, Mihai Dinescu, chiar ii trimite "spre amintire" fotografia lui. 
27 iulie 1919.


Victoria, probabil inainte de maritis.



Victoria si mama ei, Sitza.


Catre Victoria Petrescu: "Cu multa dragoste din parte-mi". Marie Stefanescu. 
Foto: A. Papacostea, str. Academiei, 6, Bucuresti. 


"Amintire iubitei mele prietene Victorita". Foto Julietta.


Domnisoarei Victoria Petrescu."Amintire de la Alecsandru Sorello. Sudent". Foto-Royal. 
Oppelt & Follender, Bulev. Elisabeta 6, Bucuresti. 14 noiembrie 1919.


"O mica anintire de la Amalia Barganau." Foto-Royal. Oppelt & Follender, Bulev. Elisabeta 6, Bucuresti. 30 ianuarie 1920.


"Amintire colegei mele Vic(toria) Petrescu". Foto-Royal. Oppelt & Follender, Bulev. Elisabeta, 6, Bucuresti. 15 martie 1920.


 Mihaela Atanasiu catre Victoria: "Colegei mele dragi". Oppelt & Follender, Bulev. Elisabeta, 6, Bucuresti. 27 Iunie 1920.


"Spre semn de aducere aminte ofer aceasta fotografie cu drag." El Rupturean. Oppelt & Follender, Bulev. Elisabeta, 6, Bucuresti. 10 august 1920.


Elise Mille, una dintre prietenele domnisoarei Victoria: "In semn de colegialitate si cu tot dragul". Foto: T. Barascky, Bucuresti. 30 septembrie 1920.


Dupa casatoria cu Aurel, Victoria va purta numele Sorovici. Studioul Arta. J. G. Jonescu, 
Calea Mosilor 310. 


Victoria si Aurel Sorovici incadrati de Vasile si Sitza Petrescu. E. Capsa Foto-Modern, 
Calea Rahovei 9. Prin  1921.


Victoria si mama ei. Foto-Regal. Bulv. Elisabeta, 6. Bucuresti.


Anuta, prietena cu doamna Victoria Sorovici. "Cu toata dragostea bunei mele prietene". 
Anii '20 - '30.


Victoria Sorovici. 26 februarie 1927.


"Taichi si Maichi noastre ca amintire". Victoria si Aurel Sorovici (la mijloc este, probabil, mama lui Aurel). Foto - Carmen Sylva. F. Gross. Calea Rahovei 116. 15 februarie 1928. 


Victoria si Aurel Sorovici. "Amintire de la copii vostri care va iubesc". Fratii N. & C. Cristea, str. Romana No. 172 si Calea Mosilor No. 356. 24 Februarie 1929.


Verona (in dreapta imaginii; aflata in clasa a II-a): "Ofer aceasta fotografie spre amintire scumpei mele sore si cumnat". 24 noiembrie 1921.


Verona (cea din mijloc) "Souvenir scumpei mele sore si cumnat". Foto-Pax. Ed. Bukovsky. 
Calea Mosilor 181. 4 ianuarie 1925.


Verona: "Imaginea de pe contra pagina va arata pe sora si cumnata voastra ce cu 
drag v'a oferit-o". Iulie 1925.


Verona. Decembrie 1925.


Verona catre parintii ei: "Amintire din Decemvrie 1925.


"Cu deosebita dragoste dela Verona, care va iubeste cat si pe ea." 
Randuri adresate Dnei si Dlui Sorovici. Aprilie 1926. 


Verona: "In amintirea timpului ce trece fara sa tina seama de pasul cuiva". Maiu 1926.


Verona: "Aceeas scumpa sora si cumnata". Randuri adresate Dnei si Dlui Sorovici. Maiu 1926.


"In amintirea zilei de 5 Iulie 1926".


Si impreuna cu sora ei, Victoria, in aceeasi zi.


"Iubesc gandul ce zboara,/Si ochii ce alearga.../Cand ei pretuiesc clipa,/Cat viata lor intreaga. 
Aura din Balaceanca, Ilfov". Fotografie adresata lui Stefan si Veronei Petrescu. 
Foto: N. Buzdugan et Fiul. 26 mai 1927.


Aura si Verona Petrescu intr-o fotografie anterioara celei de mai sus. Foto-Lux. Bucuresti.


Prin 1927, Verona s-a casatorit cu Costel Pascu. Foto Regal. 
Bulevardul Elisabeta, nr 8 (?), Bucuresti.


Costel are un frate, pe Gica Pascu. "Va ofer portretu-mi spre amintire din timpul scolariei" scrie acesta familiei Petrescu. Foto Royal, Bul Elisabeta 8. 13 octombrie 1928.


"In amintirea nepotelei Cecilica la varsta de 6 luni si a parintilor Verona si Costel" (scrisul lui Costel). 20 martie 1929. Fotografie adresata Familiei Petrescu (Sitza si Vasile) dar si lui Stefan Petrescu ("Ca amintire dela mica nepotica, Cecilica in etate de 6 luni si a sorei si cumnatului tau" - scrisul Veronei). Sa ii urmarim, un timp, evolutia Ceciliei:


Fotografie facuta in aceeasi zi ca cea de mai sus. 


"Ca amintire de la Cici Pascu de cand era de 1 an si 11 luni". 
Foto Elegant, Calea Grivitei 98. August 1930.


In Delea Veche nr. 14. 1931.


Cici Pascu.


"Cu mult drag dela Cici Pascu cand era in cl. I primara. Foto Reval, Calea Grivitei 98. Bucuresti.


"Amintire din ziua de 10 Mai 1936, dupa defilarea premilitarilor". Verona, Cici si Costel Pascu. 


Cici Pascu.


"Sa va treaca de dorul meu. Cici Pascu, cl. I-a". 12 mai 1936.


"Amintire de la etatea de 10 ani pentru unchiul si tanti - Cici". Foto Reval, Calea Grivitei 98, Bucuresti. 13 septembrie 1938. 


"Amintire din ziua de zece Mai 1943 dela Cici".


O fotografie-bilant semnata Costel Pascu, catre Victorita Sorovici: "O mica amintire de la micutii mei Victoria, Coca si Costel". Foto: L.T. Olteanu Campina. Anii '30.


Nicu Petrescu, Delea Veche 9. 


Nicu Petrescu. Facand armata la pompieri, cel putin asta imi inspira uniforma.


Nicu Petrescu. Studio Fotografic Marin Niculescu, Calea Vacaresti, 6.


Nicu si Victoria Sorovici. Cladirea in care sunt fotografiati cei doi este vecina cu casa batraneasca (Delea Veche 34). Este posibil ca aici sa se fi mutat unul dintre acestia. 1935.


Nicu Petrescu impreuna cu Victoria Sorovici pe Calea Victoriei. Iulie 1941.


Nicu Petrescu trimite cate o fotografiei Victoriei (probabil): "Scumpei mele Surioare cu toata dragostea" si "Lui Anuta - cu toata dragostea" (probabil sotia). Destul de edificatoare mesaje, tinand cont de uniforma si data trecuta: 17 iunie 1943. Sunt si cele mai vechi fotografii, datate, din acest album.


Anuta, Victoria Sorovici si Verona Pascu. Spre sfarsitul anilor '30.



Anuta si Victoria Sorovici pe Calea Victoriei. Ianuarie 1940. 


Anuta si Aurel Sorovici. Ianuarie 1940.


Anuta, anii '40.


"O frumoasa amintire din ziua de 9 octombrie 1927. Cu mult drag dela fiicele Dstra, Victoria si Verona". 


Verona. Intr-o ipostaza...provocatoare ! 1 martie 1931.


Verona...in anii '30.


O zi foarte importanta pentru aceasta familie caci mai toti membrii ei reusesc sa se reuneasca in fata aparatului de fotografiat. Ii recunoastem aici pe Sitza si Vasile Petrescu, Victoria Sorovici, Verona Pascu, Stefan si Nicu Petrescu. 6 aprilie 1926.


Idem, 6 aprilie 1926.


Sitza, Costel Pascu si mama lui (probabil). 6 aprilie 1926. Fotografia poarta pe verso si costurile aferente: Negre: 6 buc: 120 lei, 12 buc: 150 lei. Sepia: 6 buc.: 150 lei, 12 buc.: 200 lei. Pana la urma se pare ca s-a optat pentru 12 bucati negre.


Intr-adevar o zi cu totul speciala: cei patru copii stransi laolalta: Stefan, Verona, Victoria si Nicu. 6 aprilie 1926.



Desi nu este datata, cred ca aceasta fotografie este facuta tot pe data de 6 aprilie 1926. 
Aici apar Vasile si Sitza Petrescu, Verona si Costel Pascu.


De la stanga la dreapta: Vasile si Sitza Petrescu, Zoica, Sofica si Ilie Ciobanu, Verona, Cici si Costel Pascu. 24 august 1931.


Sofica, fata lui Joe Ciobanu. Foto-Luvru, Bd. Academiei 2, Colt Calea Victoriei. 3 august 1928.


O fotografie anterioara celei de mai sus, adresata familiei Vasile Petrescu: "Ca semn de dragoste si sincera camaraderie - Zoica si Sofica". Foto-Lux, Grivitei 181, Bucuresti. 
2 august 1928.


"Amintire din ziua de 20 Mai 1934 la Padurea Cernica." De la stanga la dreapta, Aurel Sorovici, probabil mama lui, Victoria Sorovici, Vasile Petrescu.


Victoria si Aurel Sorovici la Soroca. 1934.


Sitza Petrescu, Costel Pascu, Verona Pascu, Stefan Petrescu (?), Vasile Petrescu, Aurel Sorovici. Prima parte a anilor '30.


Costel Pascu si Sitza Petrescu. Prima parte a anilor '30.


Sitza Petrescu, spre sfarsitul anilor '30.


Vasile Petrescu. Fotografie gen legitimatie. Mi-a fost imposibil sa deslusesc cele doua 
stampile aplicate.


Printre ultimile imagini cu Vasile Petrescu. Anii '30.



Alexandru si Ecaterina Niculescu: "Cu drag oferim presenta fotografie prietenilor nostri" 
(Familia A. Sorovici). Fotogr. Artistica A Papacostea, Sos Academiei 5. 3 februarie 1929.


Costel Pascu la o chermeza. 1935.



Bodega si restaurant spre sfarsitul anilor '30 in Capitala. Unde lucreaza sau este asociat si Costel Pascu. Judecand dupa trotuar si aspectul general nu cred ca se afla in vreo zona prea selecta a Bucurestiului.


Victoria si Aurel Sorovici impreuna cu Verona si Costel Pascu. Spre sfarsitul anilor '30.


Aurel Sorovici. Spre sfarsitul anilor '30.


Aurel Sorovici la locul de munca. Anii '30.


Victoria si Aurel Sorovici. Se pare ca este o perioada buna pentru aceasta familie; probabil Aurel a fost avansat sau si-a gasit un loc de munca mai bun. 1937.


Victoria Sorovici. 1937.


Victoria si Aurel Sorovici la Eforie. Prelucrat de Studio fotografie Constanta. Iulie 1937.


Victoria si Aurel Sorovici pe Calea Victoriei. 1 ianuarie 1938. 



Idem. Aici chiar la Hotelul Bellona.


Idem.


Victoria si Verona in drum spre Hotel Rex, Mamaia. Iulie 1938.


Victoria si Aurel Sorovici pe plaja. Nu reusesc sa identific cladirea din fundal si ca urmare 
nici  localitatea. In stanga este posibil sa fie fratele Victoriei, Nicu. Foto Regal Constanta. 
Str. Carol. Iulie 1938.


Victoria si Aurel Sorovici in calitate de nasi de cununie. Februarie 1939.


Cu acelasi prilej, alaturi de Sitza si mama lui Aurel. Februarie 1939.


Anisoara si Tony, prieteni ai familiei Sorovici: "Cu toate sentimentele prietenesti". 
Foto-Lux, Bucuresti. 14 aprilie 1939.


V. Antonescu (Sile): "Spre amintire familiei Solovici (scris eronat in loc de Sorovici). Pastrati copia si nu uitati originalul." Foto-Lux. Grivitei 131, Bucuresti. Anii '30.



Victoria Sorovici. Ianuarie 1940.


Victoria Sorovici pe Calea Victoriei. Pe la 1940.


Victoria Sorovici pe Calea Victoriei. Iulie 1941 (asa sta scris pe spatele fotografiei).


Victoria si Aurel Sorovici. Probabil in iarna '41/'42.



Aurel Sorovici pe Calea Victoriei. 1942.


Dani Pascu. Foto Reval, Grivitei 198. 3 septembrie 1942.


Verona, Victoria, Sitza, Anuta, Cici si Dani. 1942.


In acelasi loc: Costel si Verona Pascu, Victoria si Aurel Sorovici, Dani si Cici Pascu. 1942. 


Idem, Sitza Petrescu, Cici, Verona, Dani si Aurel Pascu. 1942.



Doua ipostaze cu Victoria Sorovici, nedatate. Evident insa ca au trecut ceva ani...In ultima, ma gandesc, este chiar in doliu. Anii '40, dupa razboi.


Alte personaje pe care nu am reusit sa le identific cu precizie...Rude apropiate sau mai indepartate, prieteni de familie sau pur si simplu cunostinte, cu totii si-au intersectat destinele la un moment dat cu cele ale familiei Petrescu. 



Cred ca este o fosta colega de scoala a Victoriei Petrescu. Foto-Splendid. N. Buzdugan, Bulevardul Elisabeta, 14. 2 aprilie 1916Alte imagini, anterioare, cu acelasi personaj, mai jos...





Ana Lazarescu, probabil o colega/prietena a Victoriei Petrescu. "Depesa Amintire". 
Februarie 1918.


Foto Adeline, str. Smardan 14, Bucuresti. Anii '20.


Foto-Jonescu, Calea Mosilor 334, Bucuresti. Anii '20.


Mitza, o aparitie mai excentrica: "Amintire. Cand vei fi departe de mine/Si florile vietii te vor legana/ Sa-ti aduci aminte de o fata/Care te iubea....O mica piedica in calea uitarii...Pastreaza copia si nu uita originalul". 23 august 1921. 



La aceste doua fotografii am stat mai mult in cumpana; initial am crezut ca este Sitza. S-ar putea sa fie si o ruda, poate chiar mama ei. Pare o doamna din inalta societate a vremii. Sucursala Foto - Splendid, str. Academiei 7 (vis-a-vis de Rasca). Pana in 1920.


O fotografie care imi place mult, nu as putea spune prea exact de ce asa ca ma opresc aici. Foto: T. Baraschi, Bucuresti. Anii '20.


Aceeasi femeie ca mai sus.


Si fetitele ei..Foto: T. Baraschi, Bucuresti. Anii '20.


Anii '20.


Foto T. Baraschy, Bucuresti. Anii '20.


Doua imagini executate la Foto D, Vesa, Campeni. Cea mica se semneaza: Bubu Deac. 
Probabil anii '30.



Anii '20.


Anii '20.





In ultimele patru imagini pare a fi aceeasi mamica cu cele doua fetite; de data aceasta alaturi de Victoria Sorovici care pare foarte incantata, chiar fericita, de revedere. Anii '40.



Foto Splendid. N. Buzdugan, Bd. Elisabeta 14. In jurul anului '20.


Din ciclul "copilas neidentificat cu precizie", posibil fetita a familiei Pascu. 


Idem. Foto Julietta - Potographe de la Cour royale, Bucarest.


Idem. Anii '30.


Anii '20-'30.


1942.


Un loc, neprecizat, care are si el o anumita semnificatie in toata aceasta "poveste". 
Pare a fi o localitate asezata in panta, poate chiar spre munte caci se zaresc si cativa brazi. 
Cine mai poate sti ?

Ajuns aici, am sa fac unele precizari.
Evident ca am transcris intocmai cele consemnate pe fotografii, chiar daca cu greseli de gramatica sau de alta natura. Nu mai comentez de ce.
"Rasfoind" albumul, recunosc trebuie sa aveti rabdare, nu uitati de timpurile in care au vietuit personajele noastre. Un prim razboi mondial (1916-1919), un crah urmat de-o criza economica puternica (1929-1933), un alt razboi mondial de-abia inceput (1939). 
Acesti oameni, in majoritate, s-au situat undeva in clasa de mijloc a societatii, poate chiar spre patura superioara. Dar nu intotdeauna. Au avut copii (cu exceptia Victoriei, cel putin asa rezulta) si nu unul, ci cate 3-4. N-a fost usor atunci cum nu este usor nici acum. La un loc, au parut a fi o familie unita, cu prieteni destui ceea ce la urma urmei este important pentru comunitate. 
Oameni la locul lor care au TRECUT PRIN VIATA.
Nu stiu ce s-a intamplat cu urmasii lor. Au venit timpuri grele in care multi ori nu s-au putut adapta ori au fost pur si simplu striviti de "roata istoriei". Mi-ar fi placut sa stiu dar, mai bine, am sa consider ca povestea lor s-a oprit la ultima fila a albumului prezentat. 
Sunt sigur ca ma asteapta, spre a fi descoperite si prezentate, 
ALTE VIETI - ALTE INTAMPLARI.