duminică, 4 august 2013

Pe simezele iesene




Arta plastica contemporana romaneasca


Daniel Relenschi, Catalin Relenschi


Expozitia: Interactiune cu Natura


Galeria de Arta Grand Hotel Traian, Iasi


6 - 31 august 2013







   In perioada 6 - 31 august, Galeria de Arta Grand Hotel Traian, va invita la expozitia de pictura semnata Daniel si Catalin Relenschi din Botosani. 
  "Expozitia se prezinta cu 12 lucrari, cu tema de inspiratie Natura. Lucrarile se prezinta singure, cuvintele sunt de prisos cand vine vorba de arta si maiestrie in genere. Prezinta o stare de spirit colectiva pe care o traim si acum si o vom trai si de acum incolo.
  Natura ne arata aceeasi fata, e previzibila oarecum, nevoia de evolutie e din ce in ce mai intensa, trebuie totusi sa intelegem ca totul e ciclic dar evolutiv si se vindeca de la sine, la fel ca si natura, din care suntem si noi o parte." (Daniel Relenschi). 
  Vernisajul va fi sambata, 10 august, ora 11,30. Invitat special: criticul de arta Valentin Ciuca. 
  In ziua vernisajului va fi expusa in premiera la Iasi lucrarea Interactiune, prima pictura 3D realizata vreodata in tehnica obligativitatii unui punct de perceptie.

Pe simezele timisorene




Arta plastica contemporana romaneasca


Expozitie de grafica si pictura: Noul roz este fa91a2


Primaria Municipiului Timisoara


30 iulie - 30 august







***Alex Mihailovici

Colectia Aurelia Veronica Filimon




Muzeul de Arta


Expozitia: Evantaie de ieri si de azi


Timisoara


16 iulie - 10 octombrie 2013









   Marţi, 16 iulie, Muzeul de Artă din Timişoara a găzduit vernisajul expoziţiei Evantaie de ieri şi de azi, din colecţia particulară a doamnei Aurelia Veronica Filimon. Expoziţia a fost deschisă cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, Consiliul Judeţean Mureş intermediind legătura cu doamna Aurelia Veronica Filimon, proprietara evantaielor expuse.
  “Vreau să mulţumesc Consiliului Judeţean Timiş pentru sprijinul financiar acordat, Consiliului Judeţean Mureş, care ne-a intermediat legătura cu doamna Aurelia Veronica Filimon. Îi mulţumim foarte mult doamnei Aurelia Veronica Filimon, care ne-a pus la dispoziţie colecţia personală, fără de care nu am fi putut realiza această expoziţie. Îi mulţumesc doamnei Marcela Oprescu, şefa secţiei de specialitate, curatorul acestei expoziţii, care a muncit foarte mult pentru ca noi să putem admira frumoasa colecţie”, a spus Alina-Simona Ion, director interimar al Muzeului de Artă din Timişoara.
  “Colecţia expusă la Muzeul de Artă din Timişoara este unică în ţară prin numărul de piese, prin calitatea şi diversitatea evantaielor, prin materialele din care sunt confecţionate, iar în pliantul din expoziţie, pe care l-a redactat doamna Filimon, veţi vedea diferitele categorii de evantaie prezente în expoziţie. De la cele mai preţioase, pictate de mână, brodate cu fir de aur sau argint, sculptate în fildeş, lucrate la sfârşitul secolului al XVIII-lea la Viena sau Paris; categoria evantaielor publicitare sau a evantaielor cu pene, a evantaielor cu autografe, până la Perla expoziţiei, evantaiul care a aparţinut domnişoarei Zoe Arion, al cărei tată a fost ambasadorul României la Sankt Petersburg la începutul secolului XX şi care evantai poartă semnătura Reginei Maria”, a spus Marcela Oprescu, curatorul expoziţiei.
  La rândul său, doamna Filimon a precizat: “Pentru evantaie fac orice ! Dau ultimul ban scos de la C.E.C. (…) Mi s-a oferit un evantai a unei familii de aristocraţi de la Viena, evantaiul făcut la Viena şi a trebuit să scot banii de la C.E.C. ca să pot plăti. Şi am scos ! Norocul meu că îmi place mămăliga; aşa că, am mâncat două, trei zile mămăligă. Evantaiul există şi, există chiar aici în expoziţie, şi-l puteţi admira şi dumneavoastră”.
  Colecţia este expusă la Muzeul de Artă din Timişoara până în 10 octombrie a. c. Expoziţia face parte dintr-o serie de proiecte de colaborare cu colecţionarii particulari, proiecte începute cu mult timp în urmă. Expoziţia poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 10-18. În zilele de luni muzeul este închis.
***vestul.ro via Cornel Florin S

Arta, de la sevalet in viata urbana




Arta plastica contemporana romaneasca


Liviu Mihai


Dress UP in Art


Galeria Galateca, Bucuresti


7 august 2013







   Dress UP in Art vine cu un concept de grafica si moda unic, care propune sa aduca arta, direct de la sevalet, in viata urbana. Va invitam miercuri 7 august, ora 19:30 in cadrul galeriei Galateca sa vizualizati colectia de grafica Liviu Mihai si linia de tricouri inspirata de aceasta.




Un alt parfum de epoca




De prin lume adunate...


Calatorie prin intermediul bancnotelor (I)


Colectii si Colectionari





   Va propun sa cunoastem lumea si timpurile prin intermediul unor bucati de hartie; mai mari sau mai mici, de obicei bogat ilustrate, de o anumita valoare - atunci si acum. Pentru pasionatii colectionari, pentru cei curiosi sau pentru cei care doresc sa stie mai multe. Asadar, de-a lungul mai multor episoade, vom poposi in Austria, Ungaria, Germania, Rusia Tarista... Va asigur ca veti simti, si de aceasta data, un anume parfum de epoca !


























Relicvar




Institutul de Cercetari Eco-Muzeale 


Exponatul lunii: Cruce engolpion


Muzeul de Istorie si Arheologie, Tulcea


august 2013






Exponatul lunii august

  În luna august vă propunem un obiect de cult de tipul cruciulițelor pectorale – engolpion. Obiectul a fost descoperit întâmplător în anul 1980 în localitatea Victoria, jud. Tulcea și se încadrează cronologic în perioada secolelor X-XI.
  Crucea engolpion sau crucea pectorală dublă – relicvar era folosită pentru păstrarea de către crestini a relicvelor sfinte.

1913 Al doilea Razboi Balcanic și Pacea de la București




Muzeul Național de Istorie a României


București


8 august - 15 octombrie 2013




Pe simezele ploieștene




Arta plastică contemporana româneasca


Daniela Moraru, Geanina Sfinteș


Galeriile de Artă, Ploiești


13 - 23 august 2013









Reinvierea trecutului




Festivalul Medieval


Carei


prima editie, 3 - 4 august 2013




festival medieval Carei 112 300x201 Festival Medieval la Carei. Castelul Karolyi, închis (Galerie FOTO)

  Prima ediţie a Festivalului Medieval de la Carei se desfăşoară sâmbătă şi duminică (3 - 4 august) în parcul dendrologic de lângă castelul Karolyi. Zeci de cavaleri, domniţe, paladini, arcaşi, daci şi romani au mărşăluit în centrul oraşului Carei. Participanţii s-au declarat revoltaţi de faptul că accesul nu a fost permis în incinta castelului Karolyi.
  În deschiderea oficială a festivalului a avut loc Parada Costumelor. Membrii Ordinului Basarabilor, Mușatinilor, Paladinii de la Terra Medieș, arcașii de la Sucevița s-au plimbat în centrul Careiului, după care ar fi trebuit să prezinte onorul conducerii oraşului. Acest moment a fost amânat de organizatori cu cel puţin o jumătate de oră, pentru a putea ajunge şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef. Printre cei prezenţi s-au numărat primarul Eugen Kovacs, preşedintele PDL Petre Mureşan, secretarul general Sorin Ghilea şi alţii.
  După cuvântările oficiale a fost declarat deschis festivalul.
  Ordinul Ezüst Sólyom a făcut o demonstrație de mânuire a armelor medievale, Ordinul Basarabilor a pregătit mâncare medievală, a mai avut loc o școală de scrimă medievală, prezentată de Ordinul Mușatinilor.
  Programul oficial a mai cuprins demonstrații de lupte (Cohors III Campestris, Ordinul Ezüst Sólyom), școală de dans medieval – Ordinul Basarabilor, Paladinii de Terra Medies, demonstrații de tir cu arcul -  Asociația Sportivă Corvus Regia, Arcașii Cetății Alba Iulia, școală de tir cu arc englezesc – Arcaşii de la Suceviţa.
  Și-au mai arătat priceperea mai mulţi meșteri sticlari, pielari și lutieri – Egyed Fero, Ada Bălan și Asociația Aranykapu, având loc şi un momente de Muzică și Teatru Medieval – Ordinul Mușatinilor, Ordinul Basarabilor.
  Programul a mai cuprins recitaluri de poezie medievală, atelier de oralitură, fabule medievale –Ordinul Basarabilor, Trupa de Teatru M.E.E.M.  a Centrului Cultural Carei.
  Trebuie precizat faptul că  în ciuda faptului că în curtea castelului s-au adunat numeroşi vizitatori, unii din Satu Mare, alţii veniţi cu invitaţii, Castelul Karolyi nu a fost deschis publicului. Motivaţia a fost aceea că într-o parte a castelului au loc cununii.

Redăm în continuare programul zilei de duminică, 4 august 2013

Ora 14.00 – 21.00
             Demonstrație de mânuire a armelor medievale  – Ordinul Ezüst Sólyom
             Şcoală de scrimă medievală – Ordinul Mușatinilor
             Demonstrații de lupte – Cohors III Campestris, Ordinul Ezüst Sólyom
                      Şcoală de dans medieval – Ordinul Basarabilor
             Demonstrații de tir cu arcul -  Asociația  Corvus Regia, Arcașii, 
Cetății Alba IuliaRe
             Școală de tir cu arc englezesc – Arcaşii de la Suceviţa
              Meșteri sticlari, pielari și lutieri – Egyed Fero, Ada Bălan și 
Asociația Aranykapu
              Muzică și Teatru Medieval – Ordinul Mușatinilor, Ordinul Basarabilor
              Recitaluri de poezie medievală, atelier de oralitură, fabule medievale –   
Ordinul Basarabilor
              Programe interactive pentru copii – Atelier de confecționare și 
mânuire de păpuși tradiționale – Compania LuMiOlar
Ora 20.00 Concert de muzică veche – Carmina Renascentia
***portal.sm.ro

Diaspora Estival 2013




Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni


Saptamana Educatiei, Culturii si Spiritualitatii Romanesti


Mangalia


5 - 11 august 2013





   
  Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni (IEH) organizează la Mangalia, în perioada 5 - 11 august 2013, Săptămâna Educaţiei, Culturii şi Spiritualităţii Româneşti, parte a Programului Diaspora Estival 2013, desfăşurat în parteneriat cu Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE.
  La Săptămâna Educaţiei, Culturii şi Spiritualităţii Româneşti participă profesori şi studenţi din cadrul comunităţilor istorice de români din Republica Moldova, Ucraina, Serbia şi Ungaria. Ei vor lua parte la seminarii şi dezbateri susţinute de personalităţi marcante ale culturii româneşti pe teme de educaţie, cultură şi spiritualitate românească. Cele 7 zile ale evenimentului vor fi dedicate, Limbii Române, Istoriei şi Civilizaţiei Româneşti, Geografiei României, Artei, Cărţii şi Spiritualității Româneşti. 
  Partenerii Săptămânii Educaţiei, Culturii şi Spiritualităţii Româneşti sunt Administraţia Fondului Cultural Naţional, Arhiepiscopia Tomis, Asociaţia Editorilor din România, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Asociaţia Inițiativă Ecologistă Europeană, Primăria municipiului Mangalia şi Primăria oraşului Horezu.
  Printre personalităţile invitate la eveniment se numără: Cristian David, ministru delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian RADU, primarul municipiului Mangalia, Ramona MĂNESCU, europarlamentar, actorul Mircea DIACONU, Lilian ZAMFIROIU, preşedinte al Institutului Cultural Român, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, prof. univ. dr. Dumitru MIRON, decan Facultatea de Relaţii Internaţionale, ASE, dr. Radu George SERAFIM, preşedinte al Centrului Academic de Studii Hermeneutice, Corina CHERTES, consilier, Ministerul Educaţiei Naţionale,Valentin POPESCU, director general, Direcţia Politici Educaţionale, Ministerul Educaţiei Naţionale, Prof. dr. Horia Nestorescu Bălceşti, istoric, Ovidiu ENCULESCU, vicepreşedinte, Asociaţia Editorilor din România, soprana FELICIA FILIP, actorul Dorel VIŞAN, Trupa de balet Oleg DANOVSKI, actorul Ion ARCUDEANU, Andrei PĂUNESCU & Trupa TOTUŞI. 
  Partenerii media ai evenimentului sunt: Realitatea TV, Neptun TV, Radio România Internaţional, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES. 
  Pentru informaţii suplimentare ataşăm acestui comunicat programul complet al Săptămânii Educaţiei, Culturii şi Spiritualităţii Româneşti organizată de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni. 



Departamentul de Comunicare
Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni
Ministerul Afacerilor Externe
Telefon 004 021 310 26 98
Fax 004 021 310 15 36
E-mail office@hurmuzachi.ro
www.hurmuzachi.ro
www.facebook.com/IEHurmuzachi

Cel mai mare smarald adus in Romania




Mineral Expo


Pavilionul expozitional, Mamaia


15 - 18 august 2013







   Intre 15 si 18 august 2013, Mineral Expo revine in satiunea Mamaia cu cele mai in voga bijuterii din cristale si pietre semipretioase. 
  Pe langa acestea un smarald de 8,3 kilograme (cel mai mare adus pana acum in Romania) va fi expus in holul central din Pavilonul Expozitional Mamaia. Despre frumoasa piesa de colectie, adusa din Brazilia, specialistii spun ca are aceeasi calitate ca ultimele esantioane extrase din minele de smarald ale Cleopatrei in secolul XIII. 
  Mineral Expo va fi deschisa in intervalul orar 11.00 -21.00 cand vizitatorii vor putea admira cristale ca beril, rubin, safir, diamant Herkimer, dioptaz, geode de ametist, citrin sau obiecte de décor din jad. Informatii despre propietatile fizice, metafizice sau indicatiile terapeutice ale fiecarei piese, vor fi furnizate in regim gratuitate la fiecare stand. 
  Sunt asteptati sa participe energeticieni, practicanti ai cristaloterapiei, maestri Reiki si geologi cu specializare in mineralogie.
 "Daca despre smaralde purtate ca bijuterii se spune ca au pastrat tineretea si frumusetea reginelor, daca verdele smarald este culoarea in voga a anului, atunci organizatorilor Mineral Expo nu le ramane decat sa faciliteze relatia doamnelor si nu numai cu aceasta superba piatra pretioasa”( F.C. Organizator Mineral Expo Mamaia 2013).
Intrare libera !