vineri, 2 august 2013

Un nou inceput




Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova


Muzeul Ceasului


Ploiesti


august 2013





   Începând cu data de 5 august 2013, Muzeul Ceasului Nicolae Simache din Ploieşti, strada Nicolae Simache, nr. 1, se va închide pentru lucrări de restaurare şi consolidare a clădirii.   
   Proiectul este finanțat prin PROGRAMUL OPERAŢIONAL REGIONAL 2007 – 2013 Axa prioritară 1 "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere” Domeniul de intervenţie 1.1. "Planuri integrate de dezvoltare urbană” Sub-domeniul: Poli de creştere
  Expoziţia se va deschde miercuri, 14 august 2013, în sala Auditorium a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, din Ploieşti, strada Toma Caragiu, nr. 10, unde va putea fi vizitată până la finalizarea lucrărilor de restaurare şi consolidare.
  O postare, mai deosebita, despre acest lacas de cultura gasiti aici:

Pastrand identitatea nationala




Diaspora romana


Publicatii ale 

Institutului de Cercetari al Romanilor din Ungaria


Stella Nikula: Aspecte ale gandirii umane


2013






Cuprins:

Cuvânt înainte 
Copii în societatea tradiţională românească 
Supranume la românii din Chitighaz 
Oul, după credinţele poporului 
Lumea visurilor 
Meteorologie populară la românii din Ungaria 
Credinţe legate de zilele săptămânii, la românii din Ungaria 
Aspecte din viaţa satului tradiţional 
Credinţele românilor din Ungaria (Vestimentaţia) 
File din "Codul bunelor maniere” al românilor din Ungaria (Ospitalitatea) 
Despre îngeri, … puţin altfel 
El sau Ea? 
Fenomenul magic în societatea tradiţională 
„Aşe i-o fost data …” (Despre destin) 
Rituri de purificare ale spaţiului

***Maria Berenyi





Muzeul de Arta 


Expozitia: Albrecht Durer si epoca lui


Timisoara


19 iulie - 1 septembrie







  Pe 18 iulie, la Muzeul de Artă din Timişoara a avut loc vernisajul expoziţiei Albrecht Dürer şi epoca lui. Grafică germană din secolele XV-XVI. Organizatorii expoziţiei sunt Muzeul de Artă din Timişoara şi Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române din Bucureşti.
  “În numele Muzeului de Artă, ne exprimăm recunoştinţa faţă de Biblioteca Academiei Române, faţă de doamna Cătălina Macovei, şeful Cabinetului de Stampe, şi faţă de domnul Eugen Costache, conservatorul acestui Cabinet. De ce recunoştinţă ? Pentru că, iată, pentru a treia oară ei s-au întors în Timişoara, de acestă dată cu un german celebru, Albrecht Dürer. Dar vizitele lor în Timişoara şi expoziţiile pe care le-am gândit împreună pentru dumneavoastră, au debutat, au început în 2010, cu un olandez celebru, Rembrandt, iar apoi cu italieni celebrii, Ugo da Carpi, Parmigianino şi atât de îndrăgitul Piranesi”, a spus muzeograful Marius Cornea, comisar al expoziţiei.
  “Lucrările reprezintă partea de tinereţe a lui Dürer. Am reuşit să aducem în expoziţie lucrările reprezentative pentru această perioadă, cum sunt Fecioara cu maimuţa, Sfântul Ieronim, Penitenţa Sfântului Hrisostom şi alte lucrări din această perioadă, Ispita leneşului sau Hercule între vicii şi virtute, lucrări cu o conotaţie alegorică, lucrări semnificative pentru creaţia lui  Dürer. (…) După părerea mea, un regal al expoziţiei sunt lucrările pe lemn, xilogravurile create de Dürer. Despre el s-a spus că a reuşit să aducă tehnica xilogravurii de la artizanat la artă, s-o transforme, să-i dea un plus de nobleţe”, a spus Cătălina Macovei, curatorul expoziţiei.
  Lucrările expoziţiei sunt realizate pe un suport de hârtie extrem de sensibil, au o vechime de 500-600 ani, se află aşezate pe simezele sălii Mercy din Muzeul de Artă din Timişoara, înrămate în 120 rame.
  Vernisajul s-a bucurat de o prezenţă numeroasă, în Sala Baroc a Muzeului de Artă aflându-se şi partenerii germani ai acestei expoziţii, reprezentantul Clubului Economic German, Peter Hochmuth, locţiitorul Consulului General al Germaniei la Timişoara, Siegfried Geilhausen, directoarea Centrului Cultural German, Alina Baciu etc.
  Expoziţia are caracter temporar, rămâne la Timişoara până pe 1 septembrie a. c. şi poate să fie vizitată,  marţi-duminică, între orele 10-18, lunea expoziţiile muzeului fiind închise.
***vestul.ro via Cornel Florin S.

Gala de opera




Muzeul National Peles


Voci de primavara


Sinaia


10 august 2013






   Festivalul International Enescu si muzica lumii se deschide prin cea de-a XIV-a editie catre varietate si inedit, oferind un regal al artelor frumoase in care sunetul, imaginea si ambientul se imbina pentru ca muzica sa atinga si sa faca sa vibreze sufletul si spiritul unui public tot mai tanar.
   Pe data de 10 august 2013, incepand cu ora 17:00, Muzeul National Peles va invita la Gala de opera Voci de primavara sustinut de participantii la cursul international de canto al profesoariei Maria Diaconu (Elvetia). La pian: Ursula Ruttimman.

Solicitati invitatia dumneavoastra gratuita aici: http://peles.ro/festivalul-international-enescu-2013/

Legatura de chei




Lansare de carte


Teodor Baconschi


Palas Mall, Iasi,


5 august 2013



Reverii lucide - trei pictori din Generația '67






Arta plastică contemporană românească


Letiția Oprișan, Dan Cioca, Costin Neamțu


Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Mogoșoaia


3 august - 3 septembrie 2013





   Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia va invita sambata, 3 august, ora 17:00, la expozitia Reverii lucide, trei pictori din Generatia 67: Letitia Oprisan, Dan Cioca, Costin Neamtu, curator Madalina Mirea.
Expozitia ramane deschisa pana pe 3 septembrie 2013.

   Reverii lucide, trei pictori din Generația '67 - o expoziție ce ne propune întâlnirea cu trei destine artistice de excepție: Costin Neamțu, Letiția Oprișan și Dan Cioca. Născuți în atmosfera din estul țării, situată sub semnul moale și graiul dulce, cei trei și-au conturat de timpuriu demersul artistic individual, revendicând simultan spiritul unei întregi generații, încărcate cu nume mari.
   Compoziția lui Costin Neamțu este ritmată, aproape riguroasă, cu infinite acorduri și sugestii.
   Universul vibratoriu al Letiției Oprișan ne face părtași unui banchet intelectual.
   Gestul pur, încărcat de culoare al lui Dan Cioca ne surprinde plăcut orizontul de așteptare.
Vă invităm, așadar, la o expoziție eveniment, în care trei discursuri profunde și echilibrate se împletesc și se potențează reciproc.

Mădălina Mirea
Centrul Cultural Palatele Brancovenesti
Str. Valea Parcului nr.1, 077135 Mogosoaia

Colectie de clisee pe sticla




Muzeul National Brukenthal


Fortificatii medievale din Transilvania 

in colectia Emil Fischer II


Muzeul Judetean de Istorie, Brasov


31 iulie - 1 septembrie 2013



   La Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, Muzeul Naţional Brukenthal deschide expoziţia Fortificaţii medievale din Transilvania în colecţia Emil Fischer II. 
Perioada: 31 iulie – 1 septembrie, 2013

Curator: Dr. Dan Ivănuş


Pasajul de la primăria veche. 

   Expoziţia Fortificaţii medievale din Transilvania în colecţia Emil Fischer II, organizată de Muzeul Naţional Brukenthal – Muzeul de Istorie Casa Altemberger la Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, îşi propune să valorifice valoroasa colecţie de clişee pe sticlă ce a aparţinut fraţilor Fischer care au activat la Sibiu timp de zeci de ani. 
  Fotografiile reproduse după clişee originale din perioada 1918-1950 prezintă imagini ale fortificaţiilor din patru cetăţi: Alba Iulia, Mediaş, Sibiu, Sighişoara, precum şi două castele: Bran şi Hunedoara. (Dan Ivănuş)

Din Tara Soarelui Rasare




Scoala Japoneza Sakura


Arta Kimono-ului


Bucuresti


8 august 2013








  Te pasioneaza cultura japoneza si vrei sa descoperi mai multe despre arta kimono-ului ? Acum este sansa ta ! Vino joi, 8 august, incepand cu ora 18:00, la sediul Scolii Japoneze Sakura pentru a descoperi secretele imbracarii unui kimono si a proba in direct kimono-ul care iti place din colectia Scolii Japoneze Sakura.
   Veti putea patrunde Alaturi de Adina Negoita,
 pentru 2 ore, in lumea fascinanta a Japoniei.
   Participarea la atelier este gratuita, iar locurile pot fi rezervate printr-un email la office@japoneza.com sau alexandra@japoneza.com.
   Intrucat numarul de locuri este limitat la 12 este necesara confirmarea participarii pana cel tarziu miercuri, 7 iulie.

Va asteptam,

Colectivul Scolii Sakura

***Afisul are trecuta data eronat; ramane valabila cea trecuta in randurile de mai sus.

Asa cum a fost




Romania de-altadata


Inscrisuri de toate felurile (IV)


Colectii si Colectionari








Multi dintre parintii sau bunicii nostri au asa ceva prin "lada cu amintiri". Documentele de acest gen sunt incarcate cu un anumit parfum al acelor vremuri. Dar si de nostalgiile absolventilor diferitelor scoli/licee/universitati care erau gata sa ia "viata in piept", plini de sperante si incredere in viitor. A urmat o perioada de dramatice transformari in societatea tarii noastre; oare cati dintre acesti tineri nu si-au vazut spulberate visele de-nceput de drum ? O intrebare, recunosc, aproape retorica...


In urma cu sase ani fata de absolvire, la implinirea varstei de 14 ani (in clasa a III-a de liceu).


Si peste 3-4 ani...

Am gasit in colectia personala de carti postale si o imagine "la tema":


Breaza. Scoala Industriala Casnica (probabil titulatura purtata anterior de institutia care apare in documentul de mai sus). Anii '30; necirculata.





Când se strâng artiștii, la Cazane




Arta plastică contemporană româneascâ


Tabăra de creație Rubin - Dubova


ediția a VIII-a, 5 - 11 august 2013




La aceasta noua editie, organizata in localitatea mehedinteana Dubova, participă 
urmatorii artisti:

Adrian Sandu, Horia Bojin, Ionut Vacareanu, Loredana Tirzioru, Petrica Stefan, 
Sorin Bijan, Sorin Nicodim, Suzana Fantanariu-Baia, Vasile Tolan.
Acestia vor fi insotiti de Ioan - Liviu Orletchi si Cosmin Damian (fotografi) dar si de scriitorii Robert Serban si Calin Petcana.

In targ, argintari si gravori




Targul gravorilor si al etniilor mestesugaresti


Galeria Alchemia, Bucuresti


29 iulie - 4 august 2013






  Faurarii de la inceputuri au cautat in metale, foc, elemente chimice si alte resurse(energii) oferite de univers, instrumente si suporturi prin care sa exprime si sa inteleaga lumea din punct de vedere estetic si plastic
  Targul gravorilor si al etniilor mestesugaresti are loc in cadrul galeriei Alchemia in colaborare cu
Terra Dacia si al Uniuni Etniilor Mestesugarasti intre 29 iulie - 4august, orele 12:00-20:00.       
  Partcipa mestesugarii argintari si nu numai, impreuna cu peste 20 de artisti gravori din arta romaneasca.

Negustori si bresle in evul mediu romanesc



Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova


Ploiesti


6 august - 31 octombrie 2013






Expozitie aniversara in incinta Muzeului de Istorie si Arheologie Prahova, la împlinirea a 600 ani de la atestarea documentară a Târgșorului Vechi.



Eveniment de seama tratat cum se cuvine de un colectiv de toata isprava.

Pe simezele clujene



Arta plastica contemporana romaneasca


Expozitie de arte vizuale: Imago 5


Galeria de Arta Hangar, Cluj-Napoca


3 - 18 august 2013





Stiinta si cultura teutona




Muzeul Bucovinei


Expozitia: Germana - limba marilor idei


Muzeul de Stiintele Naturii, Suceava


13 august 2013