luni, 22 iulie 2013

Studiu monografic




Universul Satului romanesc


Vasile Todinca


Prisaca Beiusului - Vremuire si rostuire


iulie 2013






Coperta Prisaca copy-1

  Intotdeauna am avut un respect deosebit pentru toti cei care "lasa ceva in urma lor", mai cu seama in domeniul pastrarii "radacinilor" noastre de neam. Asa cum este cazul si Prof. Dr. Vasile Todinca, cercetator stiintific la Muzeul Tarii Crisurilor, Oradea. Adanca plecaciune !
  Va redau mai jos o prezentare a volumului, facuta de Crina Dobocan si aparuta in Bihon.ro.

****

Vasile Todinca, un fin cunoscator al universului rural

   Demersul științific al autorului a fost gândit și conceput în două volume: cel care tocmai a ieșit de sub tipar și un altul, care se află în lucru, și care va cuprinde, după cum ne informează însuși cercetătorul, "activitatea Școlii și Biserica din satul Prisaca în decursul anilor, precum și pe cei mai de seamă oameni, care, prin tot ce au întreprins, au avut un rol marcant în cadrul comunității”.
  Prin lucrarea sa, rodul a zece ani de cercetare, Vasile Todincă ne arată că este, categoric, un fin cunoscător al localității, dar și un riguros analist al evenimentelor consemnate. Studiul monografic vorbește despre istoria, demografia și etnografia satului de care se leagă originile și activitatea bine cunoscutului și apreciatului profesor și cercetător.
   Cartea a văzut lumina tiparului în această lună, fiind închinată mamei autorului Ana, sau, "cum o știu locuitorii satului Prisaca Beiușului, Nuța Vasalii Petri Lenchi”, o femeie care a trăit în spiritul legii strămoșești și al tradițiilor.
Satul – sufletul lumii
   Și prin cel de al nouălea volum al său, profesorul Vasile Todincă dovedește reale aptitudini în cercetarea istoriei universului rural, mărginit de obiceiuri și tradiții, încercând să demonstreze, oarecum, faptul că aserțiunea blagiană, satul – centrul universului, este un izvor nesecat de tihnă sufletească și de primenire morală și artistică, spre orizontul la care ar trebui să ne raportăm. Prin această lucrare, dar și prin celelalte opt publicate deja, autorul ne aduce aminte că "veșnicia s-a născut la sat” și ne îndeamnă să nu ne îndepărtăm de obârșii, de balade și de doine, de obiceiuri și de tradiții, de frumusețea basmelor românești, de înțelepciunea pe care bătrânii satelor au păstrat-o cu sfințenie de-a lungul veacurilor. Căci, aici, misterul și frumosul, bucuria și durerea s-au împletit, dând naștere unor profunde trăiri și emoții și conturând inefabila vrajă a trăirii plenare, autentice.
  Totodată, în capitolul Satul Prisaca – în descindere spre Europa, profesorul Todincă subliniază și faptul că progresul tehnic, științific, economic și, de ce nu, și cel artistic contemporan, influențat de gândirea omului modern, fură din nota de distincție genuină. Pentru că, susține autorul, "satul românesc, în general, traversează o perioadă de criză, care îl macină distrugându-i identitatea”.      Cu toate acestea, cercetătorul vede în aceste schimbări un lucru firesc. "Nu considerăm a menține satul în cadrele tradiționale, a priva omul satului de realizările tehnice contemporane, de confortul urban, de condițiile civilizate, umane, de trai, numai din dorința unora de a vedea satul plin de noroi, fără curent electric și alte dotări ce derivă din acesta”, scrie el. De altfel, în ultimul capitol al monografiei sunt prezentate actualele îndeletniciri ale locuitorilor din Prisaca ("În sat funcționează trei societăți comerciale și o asociație urbarială. Alții s-au axat pe grădinărit, piscicultură ori întreprinderi personale.”).
   Demersul lui Vasile Todincă poate fi, fără îndoială, un îndrumar pentru cei care doresc să afle istoria acestor locuri și a acestor oameni, ori pentru cei care preaslăvesc bogăția și frumusețea acestei zone, truda Măritului țăran, aspirațiile unui popor și, în același timp, un îndemn spre venerare și pioasă recunoștință din partea generațiilor care ne succedă.

***via Erika Posmosanu

Pe simezele Capitalei




Arta plastica contemporana romaneasca


Ion Hultoana, Ecaterina Mihai, Stela Baruta, Aurelia Balaiei


Expozitia: O pata de culoare


Cora (Alexandriei), Bucuresti






"Plăsmuiri idolatre hibride"




Arta plastică contemporană românească


Cătălin Geană


Expoziție de sculptură și desen


Galeriile Municipale de Artă, Târgu Jiu


25 iulie - 8 august 2013







Despre artist și lucrările lui puteți afla mai multe accesând
cgeana.blogspot.ro

Intre estetic si functional




Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA


Targul International 

Frumos. Ceramic. Folositor - Ceramica de Sibiu


Dumbrava Sibiului


25 - 29 iulie 2013






   În perioada 25-29 iulie 2013, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, se va desfăşura Târgul Internaţional Frumos. Ceramic. Folositor - Ceramica de Sibiu, un "altfel” de târg al olarilor, ce îşi propune revitalizarea Sibiului ca vechi centru ceramic.
  Evenimentul va începe joi, 25 iulie, ora 17:30, la Centrul Astra pentru Patrimoniu, cu o masă rotundă cu tema Ceramica de Sibiu între estetic şi funcţional, ce aduce faţă în faţă meşterii olari şi specialiştii în domeniul ceramicii. 


  Pe toată durata desfăşurării târgului, manifestarea va combina latura expoziţională şi comercială, cu o serie de animaţii culturale: demonstraţii practice de olărit şi gătit realizate de 12 olari din Ungaria şi România, ce vor avea loc vineri şi sâmbătă, între orele 9:00-13:00 şi 15:00 – 18:30 în zona Târgului de Ţară. Duminică, între orele 10:00 – 19:00, se va desfăşura Târgul de Ceramică.

Vă asteptăm !

De peste Prut




Muzeele Moldovei


Muzeul de Istorie si Etnografie


Balti, Republica Moldova


2011
























***Muzeele Moldovei

Avangarda romana




Centenar Vasile Luca


Expozitia: Gherasim Luca si Grupul Suprarealist Roman


Ateneul Alexandru Balanescu, Giurgiu


24 iulie 2013





Din țara valsului...de-altădată




De prin lume adunate...


Austria - Viena


Colecții și Colecționari


Cartofilie





Riesenrad. 1930.


Catedrala Sf. Blassien. Anii '50. Necirculată.


Casa lui Beethoven. Antebelica. Necirculată.


Parlamentul. 1925.


Praterstern. Interbelică. Necirculată.


Floridsdorf. Anii '50. Necirculată.


Hohenstrasse. Anii '50. Necirculată.


Franzenbad. Fântâna Goethe. Antebelică.


Piața și Catedrala Sf. Karl. Antebelică. Necirculată.


Opera.


Praterstern și Gara de Nord. Antebelică. Necirculată.


Primăria. Antebelică. Necirculată.


Palatul Schonbrunn. Antebelică. Necirculată.


Palatul Schonbrunn. Antebelică. Necirculată.


Clădirea Consiliului Imperial. Antebelică. Necirculată.


Piața și Catedrala Sf. Ștefan. Antebelică. Necirculată.


Antebelică. Necirculată.


Antebelică. Necirculată.


Cod 18. Cheiul Franz Josef. Interbelică. Necirculată.


Interbelică. Necirculată.


Reclama de pe spatele ilustratei de mai sus.


Van Dyck. Interbelică. Necirculată.


Anton van Dyck. Hristos pe Cruce. Interbelică. Necirculată.


A. van Dyck. Interbelică. Necirculată.


Colaj. Viena cea frumoasă. Interbelică. Necirculată.

***Îmi cer iertare de eventualele erori de titulatură, 
atât am reușit să traduc folosind dex-ul online.