joi, 11 iulie 2013

Sa nu-si uite "radacinile"




Gheja in sarbatoare


Ludus


13 iulie 2013






Afis Gheja

Sub acest generic are loc intalnirea anuala a locuitorilor cartierului Gheja cu fiii si nepotii lor plecati la studii sau la munca in strainatate sau alte localitati din tara.
Programul acestei sarbatori include un Cros al tineretului, expozitii de pasari de curte si porumbei, de bovine dar si una chinologica (Parada raselor). Concursuri "traznite" cu premii "traznite" si un spectacol artistic completeaza manifestarea.
***foto si informatie: ludusonline.ro


Falun Gong




Expozitia internationala de arta

Adevar - Compasiune - Toleranta


City Gallery, Shopping City, Suceava


15 iulie 2013





Expoziţia Adevăr - Compasiune - Toleranţă

  La City Gallery, din incinta Shopping City Suceava, se deschide luni, 15 iulie, la ora 18.00, expoziţia internaţională de artă cu genericul Adevăr - Compasiune - Toleranţă, o manifestare cu un puternic mesaj pentru susţinerea practicanţilor Falun Gong persecutaţi de regimul comunist chinez.
  Expoziţia prezintă contrastul dintre serenitatea practicii Falun Gong şi persecuţiile şi tortura îndurate de membri ai acestei mişcări. Artiştii speră că, prin expunerea acestor imagini în faţa comunităţii internaţionale, vor determina încetarea persecuţiilor şi vor salva vieţi nevinovate.
  Exponatele ilustrează calea nobilă a artiştilor în strădania lor de a resuscita fundamentul moralităţii umane, de a se reîntoarce la o formă artistică clasică şi de a răspândi principiile universale.

***http://www.monitorulsv.ro/

Galeria Tuturor - fara resentimente




Arta plastica contemporana romaneasca


Ursan Sorin Delaclit


Expozitia: Despre mine


Centrul Comercial Zimbrul, Suceava


8 iulie - 1 august 2013






Expoziţie la Galeria Tuturor

  La Galeria Tuturor - fără resentimente din incinta Complexului Comercial Zimbrul Suceava, galerie care s-a deschis şi a intrat în circuitul cultural al urbei în primăvara acestui an, se deschide sâmbătă, 13 iulie a.c., la ora 13.30, expoziţia de artă plastică cu genericul Despre mine, a artistului Sorin Ursan Delaclit.
  La vernisajul expoziţiei, la care invitaţi speciali sunt Angela Zarojanu, Doru George Pascal şi Cornel Grosaru, autorul lucrărilor, aşa cum aflăm de la custodele galeriei, graficiana Lucia Nica Pricopiuc, va susţine un recital de arii celebre din operele compozitorilor Verdi, Leoncavallo şi Puccini, acompaniat la chitară de fiica sa Teodora.
http://www.monitorulsv.ro/

.La belle France




De prin lume adunate...


Franta (X)


Colectii si Colectionari


Cartofilie







Lyon. 2006. Necirculata.


Lyon. Notre Dame de Fourviere. 2006. Necirculata.


Lyon. 2006. Necirculata.


lYON. 2006. Necirculata.


Aigueze. Sat medieval. 2006. Necirculata.


Saint-Antoine l'Abbaye (Isere). 2006. Necirculata.


Lourdes. Biserica si procesiune cu lumanari. Fecioara incoronata. 2006. Necirculata.


Hauterives (Drome). Palatul Ideal. 2006. Necirculata.


Pirineii. 2006. Necirculata.


Pirineii. 2006. Necirculata.


Meze. 2006. Necirculata.


Meze. Portul. 2006. Necirculata.


Carcassone (Aude). 2006. Necirculata.


Cheile Ardeche. 2006. Necirculata.


Valence. 2006. Necirculata.


Valence (Drome). 2006. Necirculata.


Valence (Drome). 2006. Necirculata.


Drome des Collines. 2006. Necirculata.


Muzeul national Castelului Pau. 2006. Necirculata.


Ottrott. Mont Ste-Odile. 2006. Necirculata.


Duna de la Pyla. Cea mai inalta duna din Europa (117 m.). 2006. Necirculata.


Sete. 2006. Necirculata.


La Mediterana. Umbra si lumina. 2006. Necirculata.


La Mediterana. Poarta inflorita. 2006. Necirculata.


St. Montan-en-Vivarais. Oras medieval. 2006. Necirculata.


St. Montan-en-Vivarais. Oras medieval. 2006. Necirculata.


Bourges. Anii '70. Necirculata.


Bourges. Anii '70. Necirculata.

***Multumiri deosebite pentru Marlen care mi-a permis preluarea ilustratelor din colectia ei.

Sa ne (re)cunoastem inaintasii




Adevarul despre daci


Daniel Roxin, Valentin Roman


Centrul cultural Apa Sarata, Campulung Muscel


14 iulie 2013







***Marius Nicolae Toader

Arta si traditie la Ipotesti




Atelierul de mestesuguri traditionale


Memorialul Ipotesti, Centrul de Studii Mihai Eminescu


editia a III-a, 10 - 16 iulie 2013




Memorialul Ipotesti - Centrul National de Studii Mihai Eminescu

  Atelierul are formatul unui atelier scoala, in care copii de diferite varste sunt  initiati in experimentarea unor tehnici de lucru si materiale specifice artelor traditionale de catre mesterii populari invitati.
  In perioada 10-16 iulie va putea fi vizitata expozitia mesterilor participanti la atelier (expozitie cu vanzare).
 Expozitia copiilor participanti la atelier va fi deschisa marti, 16 iulie, ora 11:00, in incinta Memorialului Ipotesti.
Mesteri si specialisti invitati:

Virgil Moldovan – sculptura in lemn (Gura Humorului)

Ana Cazacu – masti (Gura Humorului)
Bogdan Cozmescu – sculptura in lemn (Iasi)
Lacramioara Mihoreanu – pictura (Botosani)
Eusebiu Iacinschi – ceramica (Botosani)
Marcel Lutic – presedintele Asociatiei Mesterilor Populari Moldova
Angela Paveliuc Olariu – prof. dr. etnolog
***ebotosani.net via Muzeul Mestesugurilor

Zambete la malul marii




Expozitie Internationala de Caricatura


Galeria Ion Nicodim, Pavilionul expozitional Mamaia


3 - 15 iulie 2013




Dulce plai bucovinean




Zilele Municipiului Vatra Dornei


Vatra Dornei


16 - 21 iulie 2013





  In perioada 16 - 21 iulie, vor avea loc Zilele Municipiului Vatra Dornei 2013. 
  Marţi, 16 iulie, la ora 17,30, pe traseul str. Luceafărului-Parcul Municipal-Izvorul Sentinela va ave a loc parada portului popular, după care în zona Izvorului Sentinela din Parcul Municipal va avea loc deschiderea oficială a Festivalului Naţional al Ansamblurilor Folclorice Dorna, plai de joc şi cântec - In memoriam Gavril Morosan, ediţia a VI a şi deschiderea Târgului Copiilor si Elevilor Meştesugari.
  Miercuri, începând cu ora 18,00, pe scena de lânga Izvorul Sentinela vor avea loc evoluţiile concurenţilor Festivalului Naţional al Ansamblurilor Folclorice Dorna, plai de joc şi cântec - In memoriam Gavril Moroşan, iar joi, tot de la ora 18,00 va avea loc Gala Laureaţilor Festivalului.
  Vineri, 19 iulie, de la ora 19.00  va începe a XIX- a ediţie a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară pentru Copii si Tineret Muzritm, seara încheindu-se cu concertul trupei  Artisband din Suceava.
  Sâmbătă, 20 iulie, la ora 10,00 în Parcul Municipal se va deschide Târgul meşterilor populari de Sfântul Ilie. La ora 12,00, în Sala Oglinzilor a Primăriei Vatra Dornei vor fi sărbătorite cuplurile care au împlinit 50 de ani de săcătorie.
  Începând cu ora  14,00, în Parcul Municipal va avea loc spectacolul folcloric La hram de Sfantul Ilie în care vor evolua Ansamblul Folcloric Cetina Călimaniului, Ansamblul folcloric Ausana din Oradea şi invitaţii speciali Lorena Filipescu, Laura Erhan, Mircea Simionca, Lucia şi Oleg Sacaliuc, Ştefania Puiu, Marius Dochiţa, Dana Dăncilă, Gheorghe Jitaru, Gabriela Manole Diaconescu, Mariana Maximiuc, Ionela Coca, Angela Roman, Ghiorghiţă Rotaru şi Celina Gherghelaş.
  De la ora 17,00 este programată evoluţia Ansamblului Folcloric ,Dorna Dorului şi Văru Săndel, iar de la ora 19,00 va continua concursul Festivalului Naţional de Muzică Uşoară pentru Copii si Tineret Muzritm. Seara se va încheia cu un concert susţinut de Corina şi cu recitalul trupei Bere Gratis.
  Duminică, 21 iulie, de la ora 13,30 va avea loc festivitate de premiere a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară pentru Copii şi Tineret Muzritm şi recitalul câştigătorilor. 
  De la ora 15,00 iubitorii de muzică şi jocuri populare sunt aşteptaţi la două spectacole folclorice. Dulce Plai Bucovinean va reuni Ansamblul Folcloric Arcanul din Suceava, Grupurile folclorice Cozacioc din Bălcăuţi  şi Ciutura Băişeşti, Ansamblul Folcloric Bujor de munte din Cîrlibaba şi soliştii Călin Brăteanu, Manuela Pohoaţă, Adriana Bucevschi, Cristina Gheorghiu şi Nicoleta Hafiuc.
  După spectacolul Ansamblului Artistic Profesionist Ciprian Porumbescu din Suceava programat pentru ora 17,00, va avea loc spectacol folcloric Joc şi cântec din străbuni în cadrul căruia vor evolua Ansamblul Folcloric Dorna Dorului  şi invitaţii săi Daiana Ivaşcu, Camelia Lucescu, Cornelia Hariuc Lupaşcu, Corina Hodiş Irod, Ionel Chiruţă, Ionuţ Candrea, Ilioara Stefănel, Maria Toma Urzică, Pamfil Roată şi Mădălina Candrea.
Zilele Muncipiului Vatra Dornei se vor încheia cu Hora de la Dorna.
***portal.radioiasi.ro

Multiculturalitate





Asociatia Centrul de Tineret Tinklub


Europa in Braila


Biblioteca Judeteana Panait Istrati, Braila


editia a II-a, 12 iulie 2013




566

   Asociatia Centrul de Tineret Tinklub Brăila organizează, vineri, 12 iulie Europa în Brăila, ediția a 2-a, în cadrul Proiectului Evoluție prin Voluntariat- Programul Tineret în Acțiune, Serviciul European de Voluntariat finanțat de Comisia Europeană. 
   Evenimentul va avea loc în curtea Bibliotecii Județene Panait Istrati din strada Oituz nr.1, între orele 14:00 – 16:00, unde brăilenii sunt invitați să ia parte la această multiculturalitate deoarece vor avea ocazia să cunoască tradițiile, cultura și obiceiurrile țărilor din care provin voluntarii SEV, găzduiți 10 luni de Centrul de Tineret Tinklub. 
  După reușita primei ediții a evenimentului Europa în Brăila din 2012, Tinklub continuă tradiția și oferă brăilenilor momente unice și posibilitatea de a afla cât mai multe despre alte țări din Europa prin interacțiunea directă cu reprezentanții acestora. Simona de Rosa, Daniel Viera, Alecsandra Matula, Cristian Viso și Ana Figueras vă vor încânta cu prezentări captivante despre țara lor, dansuri tradiționale și bucate specifice. Astfel, o parte din Italia, Portugalia, Polonia și Spania va fi adusă în Brăila pentru voi. 
  “Vă așteptăm în număr cât mai mare la Biblioteca Județeană Panait Istrati, vineri 12 iulie, între orele 14:00-16:00 pentru a descoperi lucruri noi și a avea parte de o adevărată experiență multiculturală” a declarat Gabriel Eduard Niculiță, președintele Centrului de Tineret Tinklub Brăila.
  Mentorul celor 5 voluntari SEV, psiholog Patricia Dincă explică importanța și semnificația unui astfel de eveniment: “Suntem la cea de-a doua ediție Europa în Brăila și atunci când tradițiile își găsesc puncte comune, barierele lingivistice parcă se ridică, multiculturalitatea se întrepătrunde iar buna dispoziție, socializarea și încrederea își fac loc în sufletele tuturor tinerilor. Acesta este primul prag pe care tinerii voluntari atât români cât și SEV îl pășesc continuându-și apoi impreuna drumul spre un final reușit al proiectului.”


Gabriel Eduard NICULITA

Centrul de Tineret – Tinklub Braila

***via  news4diaspora. com

De peste Prut




Muzeele Moldovei


Muzeul Casa Parinteasca


satul Palanca, raionul Calarasi, Republica Moldova


2011















Muzeul, unicat, a fost organizat de catre Tatiana Popa. Muzeul este deopotriva obiectiv turistic dar si obiectiv de cercetare pentru specialisti.

***Muzeele Moldovei



Aprofundarea sinelui




Arta plastica contemporana romaneasca


Ioana Palamar


Expozitia: Autoportret


Ateneul Tatarasi, Iasi


8 iulie - 30 august 2013





1656 214 414 Expozitia Autoportret la Ateneul Tatarasi/ 8 iulie   30 august

  Ateneul Tătăraşi şi Universitatea de Arte G. Enescu organizează expoziţia AUTOPORTRET aparţinând tinerei artiste IOANA PALAMAR. Expoziţia va fi deschisă publicului spre vizitare în perioada 8 iulie – 30 august 2013.
  Ansamblul lucrărilor care face parte din proiectul Aprofundarea sinelui a fost gândit gradual, în sensul că presupune reprezentarea picturilor care înfăţişează ochi deschişi, respectiv autoportrete cu ochi deschişi, precum şi lucrări în care m-am reprezentat din semiprofil, apoi din profil cu ochiiîntredeschişi, închişi şi închişi. Nu în ultimul rând şi mâna este considerată a fi oglinda sufletului. Poate că uneori ne acoperim chipul cu diverse măşti, înlăturând orice brumă de sinceritate, pe când mâna ne trădează cel mai bine caracterul, şi temperamentul, deoarece apare adevărată, aşa cum este ea.
   Tehnica de execuţie a a acestor lucrări este foarte variată, deoarece presupune tehnica culorilor în ulei, colaj, encaustică etc. Suporturile utilizate sunt diversificate, de asemenea; am apelat la suporturi clasice, cum ar fi pânza, pfl-ul, sticla, dar şi la plastic, foaie de pergament etc.
  Conceptul acestui proiect are în vedere contrastul exteriorizare – interiorizare; ochi deschis- ochi închis, deoarece am dorit sa redau etapele de la starea de comunicare cu privitorul, la etapa medie care semnifică un început de interiorizare şi de întoarcere înspre sine, iar ulterior am recurs la ultima etapă de incursiune lăuntrică şi de detaşare completă de spaţiul exterior.
  Consider că pentru a aprofunda mai bine anumite lucruri şi pentru a te cunoaşte mai bine pe tine însăţi este necesară aceasta solitudine, această izolare de ceilalţi, dar în acelaşi timp poate fi foarte dăunător dacă se intră deseori în această stare. Trăim într-o societate şi avem nevoie şi de comunicare cu cei din jur, nu doar cu noi înşine. Din această cauză este indicat să facem din viaţa noastră o compoziţie echilibrată. Echilibrul ne va crea mereu un sentiment de armonie în primul rând cu noi înşine, dar şi cu cei din jur, înglobându-ne sufletul şi mintea într-o atmosferă de pace sufletească.
   Adresa: 
Str. Pictorului nr. 14, Iasi, cod postal 700320
Telefon/ Fax: 0232 261 846,  
ateneutatarasi@yahoo.com
www.ateneutatarasi.ro

Lirica nipona





Festivalul International de Haiku


Constanta


editia a VII-a, 7 - 11 august 2013




Festival Internaţional de Haiku, în august

Preşedintele Societăţii de Haiku Constanţa, Laura Văceanu.

  Ediţia 2013 a Festivalului Internaţional de Haiku va aduce la Constanţa, în perioada 7-11 august, peste 20 de specialişti în lirica niponă, din Bulgaria, Canada, Franţa, India, Ungaria. Acestora li se vor alătura alţi 40 de susţinători ai fenomenului haiku din România: scriitori, profesori, editori şi redactori de reviste, pictori, muzicieni, elevi şi studenţi.
  Cea de-a VII-a ediţie a festivalului va avea ca temă Haiku-ul în contemporaneitate, în România şi în lume şi va fi găzduită de Universitatea Ovidius şi de Biblioteca Judeţeană Constanţa. 
  În programul evenimentului internaţional sunt incluse prezentări şi expoziţii de carte, expoziţii de haiga şi de foto-haiku, recital în lectura autorilor, moment muzical canto clasic, dezbateri. Nu vor lipsi atelierele de creaţie: haiku, tensaku şi haiga.
  Oaspeţii de peste hotare, dar şi cei din ţară, vor efectua vizite la Muzeul de Artă şi Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa. Totodată, ei vor beneficia de o excursie pe litoralul românesc, incluzând Mangalia, cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa.
  Evenimentul este organizat de Societatea Română de Haiku din Bucureşti, împreună cu Societatea de Haiku şi Asociaţia Sakuranbo din Constanţa.
***telegrafonline.ro