luni, 8 iulie 2013

Masteranzii penelului




Arta plastica contemporana romaneasca


Alexandra Floarea, Coatu Roxana, Mihaela Padure, 

Ruxandra Raileanu


Disertatie


Galeria Aparte, Iasi


10 iulie 2013





   Galeria Aparte gazduieste pe data de 10 iulie 2013 - 4 proiecte ale masteranzilor de la Universitatea de Arta George Enescu, Iasi - Pictura ! 
Adresa: str. Codrescu Teodor, nr. 1, Copou

Poemul meu cu Dumnezeu





Tramvaiul 26


Jazz poetic


Bucuresti


13 iulie 2013








  Până nu demult, în Tramvaiul 26 a fost "jazz poetic”. Adică, Răzvan Țupa a citit poemul meu cu dumnezeu, iar Lasha Sakvarelidze (alto sax), Ciprian Pop (chitară) și Aleka (voce) cântau free-jazz, improvizau.
  Dar totul s-a întâmplat în cea mai ploioasă zi a verii ăsteia. Așa că - reluăm: sâmbătă, 13 iulie, ora 20:00. Și o să fie soare și noi o să vă așteptăm :)

Butelci si butelcute




Muzeele Moldovei


Muzeul bauturilor alcoolice


Ternovca, raionul Slobozia, Republica Moldova



 










   Este un muzeu particular aparţinand d-lui Grigorie Corzun. A fost înfiinţat în 1988 si la data realizarii acestui album (2011) cuprindea peste 6000 de sticle din aproximativ 100 ţări ale lumii. 
***Muzeele Moldovei

Oscar în sculptură





Arta plastică contemporană românească


Mircea Roman


Galeria Galateca, București


11 iulie 2013






  Galeria Galateca se pregătește pentru întâlnirea cu lucrările artistului Mircea Roman.   S-a născut de Sânziene la Târgul Lăpuș în anul 1958, a studiat sculptura la Institutul de Arte Plastice din Cluj-Napoca, a obținut Marele premiu pentru sculptură al Trienalei de la Osaka, Japonia, cea mai importantă distincție de acest fel din lume, un fel de Oscar mondial în sculptură.  
  În anul 2007 și-a mutat atelierul la București, după 14 ani petrecuți la Londra. A avut numeroase expoziții personale și de grup, a participat la nenumărate tabere de creație și simpozioane, lucrările sale fiind prezente în prestigioase colecţii muzeale şi private. Pe piața tranzacțiilor de artă din România este singurul artist contemporan licitat alături de Grigorescu, Tonitza, Aman şi Petraşcu, anul 2007 situându-l astfel într-un Top 10 al vânzărilor.
  Din 11 iulie, la Galeria Galateca, marele nostru sculptor MIRCEA ROMAN.

  "Mircea Roman. Unicul artist român care a câștigat vreodată Oscarul mondial în sculptură: Marele Premiu la Trienala de la Osaka (Japonia). În 1992 a fost ales el singur ca mare câștigător, dintre mii de artiști plastici din întreaga lume.
   
Avea doar 32 de ani pe atunci și nu-și dorea lauri. Le-a trimis japonezilor Suflet cu bube mai mult să se testeze. Succesul lui a pus România pe harta mondială a sculpturii, căci Trienala era și atunci, ca și acum, cea mai înaltă competiție de gen din întreaga lume. Cel mai mare premiu la care putea visa un artist plastic. După 14 ani petrecuți în Marea Britanie, cunoscutul critic John McEwen de la The Sunday Telegraph îi aducea elogii românului: Este un privilegiu pentru Marea Britanie ca un artist de talia lui Mircea Roman să trăiască şi să lucreze la Londra”.
(Alina Turcitu, Jurnalul Naţional, 2012)
***Adresa: str. C.A. Rosetti, nr. 2

Licitație





Artmark


Postwar & Contemporary Sale; Judaica


Athenee Palace Hilton, București


10 iulie 2013





   Postwar & Contemporary Sale și Judaica, cele două licitații organizate de Artmark în seara de 10 iulie, sunt locul de întâlnire al valorii artistice cu valoarea istorică. Evenimentul propune atât opere din sfera artei româneşti recente, cât şi obiecte de cult iudaic şi opere ale artiştilor evrei destinate colecţiilor private sau documente rare din istoria evreilor, cu valoare muzeală.
   Dintre loturile licitației dedicate artei evreiești, se disting două albume excepționale de litografii color, semnate de pictorul și ilustratorul german Abell Pann: Geneza, de la Creație la Potop, Ierusalim, aprox. 1930, respectiv Biblia ilustrată, Ierusalim-Viena, 1926, ambele având ca preț de pornire suma de 250 de euro. Profesor la Universitatea Bezalel din Ierusalim, în tinerețe artistul a fost martor al pogromului de la Chișinău din 1903, eveniment ce și-a lăsat amprenta asupra creației ulterioare.
   Din sfera materialelor oficiale, care reprezintă atât documente istorice, cât și obiecte de colecție, Licitația Judaica propune un album cu 24 de fotografii din cadrul Reuniunii Internaționale a Rabinatului de la București, de la sfârșitul anilor `60 (preț de pornire: 250 de euro). Conferința internațională a rabinilor europeni s-a bucurat de un larg ecou în rândurile comunității israelite din Capitală, precum și de atenția autorităților comuniste. Delegații au fost primiți cu atenție, iar după încheierea lucrărilor oficiale au vizitat câteva dintre comunitățile din România, precum cele de la Iași, Suceava și Dorohoi. Figura centrală a fost rabinul-șef al României Moses Rosen, organizatorul întâlnirii, al cărui portret deschide albumul propus în licitaţie.
  Licitația de Postmodernism și Contemporană aduce două opere valoroase ale artistului contemporan Ștefan Câlția: Călător cu aripi roșii, lucrare ce provine dintr-o colecție privată din Franța (valoare estimativă: 9.000 – 16.000 de euro), respectiv o colecție de 31 de gravuri (valoare estimativă: 2.500 – 4.500 de euro). Cea mai scumpă operă din licitaţie este tabloul Steaua, semnat de Ion Țuculescu, care a aparținut poetului și prozatorului român Stephan Roll (Gheorghe Dinu), reprezentant al literaturii românești de avangardă.
  Postwar & Contemporary Sale și Judaica se desfășoară miercuri, 10 iulie, ora 19:30, la Athénée Palace Hilton, București. 
  Expoziția operelor mai poate fi vizionată la Palatul Cesianu-Racoviță până marți, 9 iulie, orele 10:00 – 20:00.

Carpatica Deva





Festivalul International de Folclor pentru Copii si Tineret Carpatica


Judetul Hunedoara


editia a XIV-a, 9 - 15 iulie 2013






  De mâine, 9 iulie, până pe 15 iulie, se va desfăşura în judeţul nostru, cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor pentru Copii şi Tineret Carpatica. 
  Iniţiatorul evenimentului şi coordonatorul echipei de organizare este profesorul Dumitru Lăsconi – directorul Palatului Copiilor Deva şi fondatorul Ansamblului Folcloric Pădureanca. 
  În acest an, vor participa la festival ansambluri folclorice din Bulgaria, Franţa, Serbia, Turcia, Ungaria şi România. Din ţară, vor fi invitate ansambluri din Sîngeorz-Băi, Ploieşti, Cluj, Belinţ, Craiova şi Oradea iar din judeţul Hunedoara, vor participa ansamblurile folclorice din Brănişca, Certej, Geoagiu, Luncoi şi bineînţeles, Pădureanca de la Palatul Copiilor din Deva. 
  Parada portului popular şi deschiderea festivă va avea loc miercuri, 10 iulie, începând cu ora 17.30, în Piaţa Unirii din Deva, apoi vor avea loc spectacole în fiecare zi în mai multe localităţi ale judeţului.  
  Duminică, 14 iulie, la Certeju de Sus, va avea loc decernarea trofeelor şi spectacolul de închidere a evenimentului. 
***mesagerulhunedorean.ro

Promovarea valorilor culturale traditionale






Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Muzica, jocul si alte traditii culturale din Frata


Parcul Etnografic National Romulus Vuia, Cluj-Napoca


14 iulie 2013




  MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI organizează pe data de 14 iulie 2013, ora 10:30, manifestarea Muzica, jocul şi alte tradiţii culturale din Frata, jud. Cluj, acţiune care are loc în cadrul proiectului Promovarea valorilor culturale tradiţionale locale în Muzeul Etnografic al Transilvaniei: com. Frata, jud. Cluj, proiect finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional (A.F.C.N.).

  Proiectul constă în aducerea in muzeu a unei comunitati rurale actuale care mai pastreaza inca in modul ei de viata valori ale culturii si civilizatiei traditionale, scopul intregului demers fiind promovarea acestor valori in randulul publicului vizitator si spectator.
  Principala acţiune a proiectului este evenimentul care va avea loc in Parcul Etnografic National Romulus Vuia (sectia in aer liber a MET) pe data de 14 iulie a.c.
 Desfasurate pe parcursul unei singure duminici, activitatile de prezentare, promovare si popularizare vor avea o natura interdisciplinara si competitionala (in mare parte) si se vor desfasura in diferite gospodarii si locatii din Parcul Etnografic Naţional Romulus Vuia.   
  Evenimentul va fi alcatuit din prezentari interactive ale culturilor muzicala si coregrafica locale (foarte bogate), din prezentare unor produse culinare locale, din prezentari ale portului traditional local, din actiuni care au in centrul lor copiii (jocul mic si jocurile de alta data) etc. Toate acestea cauta sa ofere publicului vizitator al Parcului Etnografic National Romulus Vuia nu doar o placuta modalitate de petrecere a timpului liber ci si o intalnire directa cu membrii comunitatii investigate dublata de prezentari ale specialistilor etnologi pe teme studiate in satele comunei.
  Proiectul Promovarea valorilor culturale tradiţionale locale în Muzeul Etnografic al Transilvanie: com. Frata, jud. Cluj, finanţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional (A.F.C.N.), este coordonat de dr. Silvestru Petac, muzeograf.

Asa cum a fost




Romania de-altadata


(Altfel de) Felicitari


Colectii si Colectionari


Viniluri




  Inceputul anilor '80. Se ia decizia, la "varf", pentru platirea datoriei externe (catre FMI, Banca Mondiala) inainte de termen; ca semn al independentei totale fata de finantele externe - capitaliste.    
  Se accelereaza exportul, indeosebi pe "valute liber convertibile". Se iau masuri in domeniul "autogospodaririi" si "autofinantarii"...Fiecare cauta solutii pentru a raspunde "sarcinilor de plan" si, mai ales (!), pentru asigurarea retributiilor oamenilor muncii. 
Nici Casa de Discuri Electrecord nu a facut exceptie...



1983...



1985...



1986...



1988...



1991...


Aceste viniluri singles (cate o piesa pe fiecare parte) au fost destinate exportului dar si protocolului nefiind puse, de regula, in vanzare (de aceea pretul nici nu este tiparit pe coperta).
Intre timp, Electrecord si-a incetat existenta ca si casa de discuri. A ramas insa ca o nepretuita arhiva a patrimoniului artistic romanesc.

Daca tot am pomenit de "protocol", practicat nu numai la noi si nu numai in alte timpuri, iata o alta exemplificare, de data aceasta oferita de UZINEXPORTIMPORT. Intreprindere desfiintata si ea...



Si un alt exemplu, oferit de Ambasada Chinei la Bucuresti, de altfel superb !






Cu glasul timpului






Ion Valjan


Librăria Kretzulescu, București


11 iulie 2013




  "Valjan este un povestitor volubil şi isteţ, care te îmbie de la primele pagini şi nu te lasă până nu-i sorbi toate amintirile, ca pe un pocal spumos de şampanie." (Şerban Cioculescu)

Premiile Nationale Mircea Ivanescu






Asociatia Artgothica


Festivalul International de Poezie Artgothica


Sibiu


12 - 14 iulie 2013





Imagine

Program

VINERI  12  iulie :

sosirea invitaţilor
cazarea la Casa cu cariatide, Sibiu, str. Mitropoliei nr.13
ora 19.00  cina – ( Restaurantul „Casa Armatei”, Sibiu )
ora 21.00  Noaptea poeţilor –Recital de poezie şi muzică
Invitat special : Maria Gheorghiu  ( în curtea interioară a Casei cu cariatide)

SÂMBĂTĂ  13 iulie:

09.00 -  Micul dejun (Casa cu cariatide)
10.00 – 12.00 Ateliere literare
     ( în curtea interioară a Casei cu cariatide)
14.00 – masa de prânz -  (Restaurant Casa Armatei)
16.00 – Decernarea Premiilor nationale pentru Poezie Mircea Ivănescu
Decernarea Diplomelor de Excelenţă Artgothica
( Sala oglinzilor, Forumul Democrat al Germanilor din Romania, Str. General Magheru nr. 1-3)
ora 19.00  cina – ( Restaurantul Casa Armatei, Sibiu )
ora 21.00  – Noaptea poeţilor – Recital de poezie şi muzică.
DUMINICĂ  14  iulie:

09.00 -  Micul dejun ( Casa cu cariatide)
Plecarea invitaţilor
Juriul Premiilor Naţionale Pentru Poezie Mircea Ivănescu, în componenţa: 
Alexandru Cistelecan – preşedinte, Ştefan Ion Ghilimescu, Ion Mureşan,
Irina Petraş, Lucian Vasilescu -membri, 
anunţă acordarea următoarelor premii:

Premiul Mircea Ivănescu pentru poezie

Liviu Ioan Stoiciu, Substanţe interzise, Editura Tracus Arte, 2012

Premiul Mircea Ivănescu pentru debut

Laura Dan, Începe să doară puţin, Editura Tracus Arte, 2012;

Premiul Mopete pentru manuscris

Adi Palade Filimon

Evenimente organizate de 
Asociaţia Artgothica Sibiu şi Asociaţia Culturală Direcţia 9,  
cu sprijinul C.J. Sibiu

Partener principal: Editura ATU Sibiu

Fluierul lui Pan





Curs de vara pentru flaut


Bistrita


editia a VIII-a, 8 - 18 iulie 2013








  Asociaţia MuziCult anunţă ediţia a VIII-a a Cursurilor de vară pentru flaut care vor avea loc la   
                                                    Bistriţa în perioada 8-18 iulie 2013

Iniţiere, coordonare, idee: Ana Ioana Oltean
Organizare, coordonare: Ana Oltean, Dalma Szekely, Vasile Gocan

Parteneri:

    Liceul de Muzica Tudor Jarda
    Fundaţia Societatea de Concerte Bistriţa
    Asociaţia MuziCult
    Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud
    Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Nr. 2 Bistriţa

Profesori:

    Mihaela Anica
    Ana Ioana Oltean
    Matei Ioachimescu
    Vasile Gocan

Acompaniament:
Marius Popescu

Sosirea participanţilor: luni, 8 iulie pâna la ora 15.00

Cursuri pentru:

    Începători și/sau amatori
    Flautiști care au încheiat anul trei de studiu, elevi sau studenţi
    Muzicieni profesioniști, profesori de flaut și pedagogi

NOU:

    Forumul tinerilor profesori, 12-13 iulie: cuprinde discuţii privind metodica 
predării flautului, vizând punerea bazei unei metode actuale de predare;
    (sunt invitaţi toţi profesorii/muzicienii interesaţi)
    Programul pentru începători și amatori: predau studenţi și/sau tineri profesori, 
supravizaţi de profesorii de la curs.

Cursuri comune: între orele 10.00-12.00. 
La aceste cursuri se discută aspecte generale sau se tratează o temă care poate fi abordată de către toti cursanţii. Puteţi veni cu sugestii sau întrebări. Aceste cursuri se vor ţine 
în funcţie de necesități.

Ore individuale şi/sau de muzică de cameră: 
zilnic între orele 10.00-12.00 si 15.00-18.00 (în zilele fără concerte) sau 14.00-17.00 
(în zilele cu concerte)

Expoziţie de instrumente – data va fi comunicată la curs
Reparaţii instrumente – pe toată perioada cursurilor / Vasile Gocan dă detalii la curs
Exerciţii de Tai-Qi, Qi-Gong: zilnic între orele 9.00-9.45.
Excursie: duminică, 14 iulie

Concertele au loc la 
Sinagoga Centrul Multicultural, 
Str. General Grigore Bălan Nr. 10

O sută de minute de muzică !
Concertul profesorilor invitaţi: vineri, 12 iulie, ora 19.00
Pre-concert participanţi: marţi, 16 iulie, ora 16.00

Concertul final al cursanţilor: miercuri, 17 iulie, ora 19.00

Punct de atractie pe Vulturilor





Libraria Predania (RE)Deschidere


Bucuresti


13 - 14 iulie 2013







  După o scurtă pauză în care ne-am tras sufletul, am amenajat spațiul exterior al librăriei și am pus la cale evenimente și proiecte noi, iata-ne în prag de a vă primi cu inima deschisă la re-deschiderea librăriei Predania.

  Avem marea plăcere de a vă invita în zilele de sâmbătă 13 iulie și duminică 14 iulie la o serie de evenimente cu care ne dorim să marcăm această ocazie.

Sâmbătă 13 iulie

18:00 Prezentare Predania/ Librărie - Cafenea – Galerie
18:30 Vești bune pe înțelesul tuturor despre Arhanghelul Gavriil, 
povestite de Ciprian Voicilă.
19:00 Din cărțile Predania

Ernest Bernea și Nicolae Velimirovici despre dezvrăjirea lumii, 
o prezentare făcută de Ciprian Voicilă, sociolog la Muzeul Țăranului Român, 
despre seriile de autori inițiate de Editura Predania.
20:00 Recital de muzică tradițională susținut de Lorena Oltean și Elena Șulea

Duminică 14 iulie

12:30 După Sfânta Liturghie: 
Comuniunea între semeni și conceptul de agapă de după Sfânta Liturghie, 
invitatul nostru va fi Părintele Cristian Onea, de la Biserica Ceauș Radu

18:00 Lumea lui Dumnezeu prezentare de carte realizată de autorul Horia Stoicanu, 
ce va susține ulterior și un minirecital de muzică folk.

20:00 Proiecție de film Sfântul Nicolae al Serbiei
documentar despre Sfântul Nicolae Velimirovici.

Pentru mai multe detalii legate de program ne puteți contacta pe adresa 
 libraria@predania.ro 
sau la numărul de telefon 0721656007. 
Persoană de contact: Iulia Macavei.

Doua zile la muzeu





Muzeul Militar National Regele Ferdinand I


Zilele Comunicatiilor si Informaticii


Muzeul Comunicatiilor si Informaticii


13 - 14 iulie 2013




   La sediul muzeului Comunicatiilor si Informaticii (din sos. Bucuresti-Ploiesti, km 12,5, pod CF, vechea linie de centura-cazarma istorica Fort 3 Otopeni), vor avea loc, Intre orele 10.00-14.00, manifestari legate de istoricul si activitatea trupelor de transmisiuni. 
  Va fi prezentata publicului o expozitie de tehnica aflata in dotarea CCI si Modulului NATO de Comunicatii si Informatica Dislocabil-DCM "E", legaturi multimedia realizate cu cele mai moderne mijloace de comunicatii, reconstituiri istorice, targ Militaria, clubul radioamatorilor, tir cu arma de calibru redus, plimbare pe caluti si ponei, club al columbofililor si se va distribui hrana de razboi preparata la bucataria de campanie.
Relatii la tel. 021.351.11.79
Mijloace de transport: autobuzele 304, 449, 783

Pentru salvarea unui monument




Muzeul de Artă Timișoara


Expoziție de fotografie documentară: Biserica Baronului


Bobda, Bastionul Therezia, Timișoara


11; 18 iulie 2013




Expoziţie dedicată Mausoleului familiei Csávossy din Bobda, judeţul Timiş.

Cică niște câmpineni





Lansare de carte


Carmen Negreu


Biblioteca Municipală C. I. Istrati, Câmpina


10 iulie 2013








Jazz de calitate la Palate





Sunetul Muzicii; Vara de Poezie si Jazz


Castelul Peles, Palatul Mogosoaia


Sinaia, Mogosoaia


20 -21 iulie 2013









 Trei mari muzicieni de jazz sustin pe 20 si 21 iulie 2013 recitaluri in spatii incarcate de istorie.
 Pianistul Mircea Tiberian, percutionistul american John Betsch si contrabasistul Michael Acker aduc muzica imaginatiei infinite la Castelul Peles si la Palatul Mogosoaia. 



  Daca recitalul din sala de muzica a Castelului Peles, care va avea loc sambata 20 iulie, de la ora 17:00, este inclus in cadrul Stagiunii Sunetul Muzicii, cel din curtea de onoare a Palatului Mogosoaia se va desfasura duminica 21 iulie, de la ora 18:00, cu ocazia editiei a III-a a Verii de Poezie si Jazz.


  Celor trei jazzisti li se va alatura Ioana Crăciunescu, poeta, actrița de teatru și film. O artista care si-a împărțit iubirea între două țări și două culturi – română si franceză - la fel cum a împărțit iubirea între actorie și poezie.
 Puteti fi martori a doua evenimente culturale de exceptie,coordonate muzical de Sebastian Gheorghiu și moderate de Sebastian Craciun, respectiv Dan Mircea Cipariu.  

Programul complet pe: 

http://stagiuneasunetulmuzicii.wordpress.com, 
http://www.ucimr.ro şi www.excesmusic.ro

***Radio Romania Cultural via Maria Rrc.

Pasi prin lumea pasarilor





Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Rasvan Angheluta


Scoala de Vara


Galati


editia a III-a, 15 - 19 iulie 2013





  În perioada 15 - 19 iulie 2013, secţia Muzeu din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, organizează cea de a III-a ediţie a Şcolii de vară de ornitologie Paşi în lume păsărilor, manifestare care îşi propune implicarea elevilor în activităţi de cunoaştere a diversităţii speciilor de păsări care populează spaţiile verzi din oraşul Galaţi, a metodelor de observare şi determinare a acestora, prin însuşirea şi experimentarea practicilor utilizate de către cercetătorii care profesează în domeniul ştiinţelor zoologice. 
   "Cursurile se vor desfăşura la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi, unde elevii vor putea afla informaţii privind biologia şi ecologia păsărilor. Cursanţii vor avea şi câteva deplasări în teren (Grădina Botanică, Faleza Dunării) unde, împreună cu specialişti, vor încerca să determine speciile de păsări cu ajutorul binoclului dar şi după cântecul lor”, a declarat muzeograf Viorica Arcan, coordonatorul acţiunii. 
  Şcoala de Vară de Ornitologie se adresează elevilor claselor V-VIII, care vor să-şi petreacă vacanţa într-un mod plăcut şi aproape de natură. Organizatorii îşi propun să ofere informaţii suplimentare elevilor care vor participa la acest proiect educaţional care vin în completarea cunoştinţelor impuse prin programa şcolară de biologie cu date ştiinţifice, teoretice şi aplicate, de zoologie, ecologie şi muzeologie. 
  Pentru detalii şi înscrieri în cadrul acestui proiect educaţional, cei interesaţi pot suna la secretariatul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi 

tel. 0236411898.

Tulcea, la 1870





Lansare de carte


Nicolae Ariton

 - Nemaipomenitele intamplari traite de 

Nichifor de Carpat si Said Pasa -


Casa Avramide, Tulcea


11 iulie 2013






Si o recomandare deosebita pentru un blog foarte incitant:

http://mistereledunarii.wordpress.com/ 

De pe Valea Ariesului




Muzeul National al Unirii


Exponatul lunii


Port popular femeiesc din Salciua


Alba Iulia


9 iulie -  6 august 2013





  În luna iulie, Muzeul Unirii din Alba Iulia aduce în faţa albaiulienilor, în cadrul manifestării expoziţionale Exponatul lunii, o mini-expoziţie cu îmbrăcăminte tradiţională din comuna Sălciua.    
  Este vorba despre portul popular femeiesc de pe Valea Arieşului. Pentru  detalii despre frumuseţea acestui port cei interesaţi sunt invitaţi să afle mai multe informaţii în cadrul vernisajului, la muzeu.
  Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba, Asociaţia Prietenii Muzeului Unirii şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.
***ziarulunirea.ro