sâmbătă, 6 iulie 2013

Institutul Cultural Roman




Prezente romanesti peste hotare


Octavian Saiu


Spatiul ca mijloc de expresie. 

O privire asupra teatrului romanesc de astazi


Teatrul Karov, Tel Aviv, Israel


18 iulie 2013






Conferință despre teatrul românesc de azi la Tel Aviv

  Conf. univ. dr. Octavian Saiu va susține la Teatrul Karov din Tel Aviv, pe 18 iulie 2013, conferinţa Spaţiul ca mijloc de expresie. O privire asupra teatrului românesc de astăzi.  Conferința va fi susținută în limba engleză și va fi prefațată de Nicu Nitai – regizor, actor, fondator şi director al Teatrului Karov din Tel Aviv. Teatrul Karov din Tel Aviv este singurul teatru din Israel care are un program continuu de promovare a creaţiilor dramaturgice româneşti pentru publicul israelian (piese traduse şi puse în scenă în limba ebraică). Teatrul activează, de la înfiinţarea din anul 2001, sub egida Ministerului Culturii din Israel şi a Primăriei oraşului Tel Aviv.
  Octavian Saiu este conf. univ. dr. la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale şi unul în literatură comparată. Predă la universităţi din România şi Noua Zeelandă şi a fost, în 2008 şi 2011-2012, Visiting Fellow la University of London. De-a lungul timpului, a participat la conferinţe academice şi festivaluri de teatru în Europa, Asia, America, Australia şi Noua Zeelandă. A prezentat emisiuni culturale de televiziune, a publicat în reviste naţionale şi internaţionale, şi a colaborat la editarea primei Enciclopedii a receptării lui Samuel Beckett, tipărită la Londra. Este Vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) – Secţia Română şi Director al Centrului de Studii Eugène Ionesco – Samuel Beckett. A publicat volumele În căutarea spaţiului pierdut (Nemira, 2008) / In Search of Lost Space (UNATC Press, 2010), Beckett. Pur şi Simplu (Paideia, 2009 – Premiul Criticii pentru carte de teatru), Fedra, de la Euripide la Racine, de la Seneca la Sarah Kane (Paralela 45, 2010), Ionescu/Ionesco: un veac de ambiguitate (Paideia, 2011) şi Posteritatea absurdului (Paideia, 2012). Premiul UNITER pentru Critică de teatru, 2013. 
   Proiectul face parte din Programul-cadru pentru poziţionarea creaţiei româneşti contemporane în dialogul intercultural și este organizat de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în cooperare cu Direcția Programe din cadrul Direcției Generale a Reprezentanțelor în Străinătate.

Sinaia - in penita




Arta plastica contemporana romaneasca


Bogdan Calciu


Summer Art Salon


Vila Camelia, Sinaia


6 - 20 iulie 2013







Castelul Peles


Castelul Pelisor.


Gara din Sinaia.

Manastirea Sinaia.


Cazinoul din Sinaia


Casa Memoriala George Enescu

Toate lucrarile sunt executate in tus, penita.
***http://bogdancalciu.blogspot.ro

Armenia-o geografie sacra





Lansare de carte


Adrian Popovici


Targu Ocna


6 iulie 2013




foto: ghidulturistic.ro

  Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, Uniunea Armenilor din România şi Parohia Bisericii Armene din Târgu Ocna (jud. Bacău) au organizat sâmbătă, 6 iulie, la Primăria localităţii băcăuane, lansarea cărţii Armenia-o geografie sacră, al cărei autor este suceveanul Adrian Popovici.
  Acesta a relatat că "la rugăminţile insistente ale unor colegi şi prieteni din presa locală şi nu numai, am reuşit să pun şi pe hârtie, poveştile şi istorioarele cu şi despre armeni pe care le povesteam lor cândva, poate la Cenaclul Literar Capşa Mică ori poate în alte împrejurări, adunate într-o mică carte sub titlul Armenia - o geografie sacră, lucrare care a văzut lumina tiparului la Editura Zamca 2013 din Bucureşti.”
  Adrian Popovici a mai subliniat acest volum "este o carte de beletristică, cu dialoguri chiar între personaje sau analogii între istoria armenilor şi cea a românilor, pentru a fi foarte uşor citibilă de către oricine.”
  La începutul secolului al XIX-lea, celebrul Lord Byron punea bazele unei discipline istorice noi,  (aşadar, totalitatea studiilor umaniste ce abordează istoria, cultura şi civilizaţia poporului armean) şi un domeniu de cercetare interdisciplinară asupra căruia Adrian Popovici s-a aplecat încă din vremea studenţiei sale la Facultatea de Istorie Geografie din cadrul Universităţii Ştefan cel Mare- Suceava, anii 1996-1998, păşind pe urmele înaintaşilor săi români care au scris despre armeni: Dimitrie Dan, Nicolae Iorga, Mihai Rădulescu şi mulţi alţii. 
   "Este prima carte, dar nu şi ultima, ea fiind de fapt un preambul, dacă vreţi, la o posibilă teză de doctorat despre istoria Armeniei. Am încercat să dărâm mitul conform căruia Armenia a apărut ca stat după disoluţia URSS-ului în 1991, armenii fiind amintiţi încă din vremurile biblice. Deşi ambele popoare, şi cel român şi cel armean aparţin ariei răsăritene a creştinismului, fiecare îşi mărturiseşte credinţa într-un mod diferit. Diferenţele doctrinare dintre cele două Biserici Răsăritene nu le-au împiedicat să colaboreze, însă eu am preferat ca aceste chestiuni dogmatice să fie discutate de către teologi, nu de către mine ca autor al cărţii”, a subliniat Adrian Popovici.
***http://www.monitorulsv.ro



Crucea Iancului





Intalnirea motilor cu istoria - Dupapiatra


Buces


6 - 7 iulie 2013






05 dupapiatra (1)

   Conducerea Primăriei Buceş invită pe toţi cei cu inima de român la manifestările cultural-patriotice şi religioase Întâlnirea moţilor cu istoria- Dupăpiatră. Acestea vor debuta sâmbătă (6 iulie), începând cu ora 18:00. De fapt, este vorba de o seară distractivă petrecută cu foc de tabără, focuri de artificii şi discotecă. 
   În ziua de duminică (7 iulie), va avea loc depunerea de coroane la Crucea Iancului, apoi parastasul eroilor. Ca de fiecare dată, vânătorii de munte din Brad vor reedita, într-un exerciţiu dinamic, ambuscada din 18-19 mai 1849, în care moţii conduşi de Avram Iancu au prins trupele maghiare în frunte cu maiorul Hatvany, în strâmtoarea de la Cheia, provocându-le grele pierderi.   
   În continuare, se va desfăşura un spectacol folcloric, susţinut de Ansamblul de cântece şi dansuri Crişana şi Bihoru din Oradea.
***mesagerulhunedorean.ro

Pe Valea Loirei





De prin lume adunate...


Franta (VIII) - Castelul Chambord


Colectii si Colectionari


Cartofilie






Fatada de nord.


Fatada de sud si partea estica a donjonului.


Scara din centrul donjonului.


Turnul de est al donjonului supranumit turnul Dieudonne.


Pe terasa.


Camera Regelui Louis XIV; ocupata in sec. XVIII de Maresalul de Saxa. Reamenajata in sec. XX


Muzeul Contelui de Chambord. Patul a fost realizat de catre Emile Poincon in 1873.


Camera cu lauri roz amenajata in vechea sala pentru servit masa a Maresalului de Saxa. Reamenajata in sec. XX.


Salonul de vanatoare al lui Francois I-ul. Regele Francois I-ul, detaliul dintr-o tapiterie a Manufacturii de la Paris (sfarsitul sec. XVI). Dupa desenele lui Laurent Guyot.


Fatada de sud

Carnet: Chateau de Chambord. Anii '80. Necirculate.






Tinand de traditii





Festivalul obicieiurilor si traditiilor comunei


Sinpetru de Campie


prima editie, 30 iunie 2013








   Sub tăvălugul secularizării, al uniformizării la care asistăm în ultimul deceniu, idea unui festival al tradițiilor și obiceiurilor populare vine nu ca un moft sau o aliniere la niște practici curente, ci ca o nevoie stringentă de individualizare a unui grup mai restrâns pe care îl formează comuna Sînpetru de Câmpie, cu satele aparținătoare. Este nevoie așadar de o deschidere a acestei comunități spre lumea largă, integrându-se într-o comunitate a valorilor, cu tot ce are ea mai de preț, de la obiceiuri și tradiții, la oameni și potențialul lor.


  Multă vreme cunoscută zonă agricolă, grânar al județului, zona de Câmpie a Mureșului, respectiv comuna Sînpetru de Câmpie se deschide în fața celor interesați să ne calce pragul, cu ceea ce credem că o reprezintă, fără falsă poleială, convinși totuși de un potențial al zonei și bazându-se pe resursele de care dispune.


  Festivalul obiceiurilor și tradițiilor comunei Sînpetru de Câmpie își propune în primul rând conservarea și promovarea și transmiterea către tânăra generație a o serie de trăsături caracteristice legate de filonul tradițional și culinar, în care se vor regăsi puternice accente sociale.


  Fără a avea pretenția că am descoperit o variantă proprie a unei astfel de manifestări, dar cu speranța unui bun început, vă invităm să ne cunoașteți acasă la noi, să ne gustați din palanețele noastre, slănina cu pită și ceapă, precum și țuica de cazan și să reveniți cu plăcere pe aceste meleaguri și de ce nu împreună cu factorii de decizie să putem să redăm strălucirea de odinioară a comunei Sînpetru de Câmpie.
Vă așteptăm cu drag !

253680127257450687443101374n.jpg

Mihai Teodor Nașca - fiu al satului

***Invitatia/manifest pentru prima editie asa cum a aparut in rasunetul.ro
foto: dintr-un splendid album realizat de catre Marin Teglas - 
via Centrul Creatiei Populare Mures




















De peste Prut la Montreal





Diaspora romana


Vitalie Dani


Montreal, Canada


18 iulie 2013









Adresa: Sala mare, 6767 Cote-des-Neiges, Montreal. 
Telefon pentru informatii:  438 937 3608.
Invitatie facuta de catre Comunitatea Moldovenilor din Quebec.

Cântec, joc și voie bună





Zilele Reghinului


5 - 7 iulie 2013






VINERI, 5 IULIE

18:00 Fanfara Municipiului Reghin
18:10 Deschiderea oficiala
18:15 Spectacol folcloric
Ansamblul casei de Cultura Eugen Nicoara Reghin
Maria si Teodor Santean
Leontina Pop
20:00 Recital extraordinar sustinut de Dumitru Farcas
20:45 Andreea Morariu
21:00 Chrom (HU)
21:30 Trupa 112
22:00 Vizi Imre
22:45 Andreea Balan
23:45 Doru Isaroiu (Parlament) si True Band

SAMBATA, 6 IULIE

15:30 Festivalul National de Poezie Populara - 
spectacol folcloric de poezie, cantec, 
joc si voie buna
18:00 Spectacol folcloric
Dumitru Gliga, Corina Florea Covaciu, Ana Crisan, David Puscas 
impreuna cu ansambluri de dansuri populare
19:00 Recital extraordinar sustinut de Ioan Dordoi, Marcel Avram, Camelia Moldovan si 
Doru Pop
20:45 Sylvie
21:15 Knock Out (HU)
21:45 HiQ
22:45 Vh2
23:45 Adi Molnar si trupa Etajul 4

DUMINCA, 7 IULIE

15:30 Formatii locale de muzica pop, rock si dance
16:30 Premierea castigatorilor la competitiile sportive si a olimpicilor reghineni
16:45 Recital sustinut de ansamblul Scolii de muzica din Reghin
17:15 Spectacol folcloric
Maria Neag, Mihaela Botos, Sorin Pantea, Dan Aurelian Stefan, 
Gabriela Merdar si Ciprian Ilie impreuna cu ansambluri de dansuri populare
18:45 Recital sustinut de Ramona Fabian
19:15 Recital extraordinar sustinut Sergiu Cipariu, Mariana Anghel si Vasile Coca, 
acompaniati de ansamblul instrumental condus de maestrul Ovidiu Bartes
20:45 Mircea Mateiu
21:00 Black Leaf
21:15 Acs Josef (HU)
21:45 Florin Vos
22:30 Lora
23:15 Directia 5
24:00 Foc de artificii

***Centrul de Creatie Populara Mures


De peste Prut





Muzeele Moldovei


Muzeul liceului din satul Olanesti, raionul Stefan Voda


Republica Moldova


2012















***Muzeele Moldovei

Vacanta la Muzeu





Muzeul Memorial Nicolae Iorga


Ne jucam si invatam la muzeu


Valenii de Munte


15 iulie - 15 august 2013





  In perioada 15 iulie - 15 august, Muzeul Memorial Nicolae Iorga organizeaza programul de vacanta pentru copii: 
Ne jucam si invatam la muzeu.

Inscrieri la tel. 0244 280861