vineri, 5 iulie 2013

Societate la Palat





Casa Regala a Romaniei


Societatea de Geografie din Romania 

sub Inaltul Patronaj Regal


Palatul Elisabeta, Bucuresti


4 iulie 2013








  Joi, 4 iulie 2013, Sala Regilor a Palatului Elisabeta a găzduit ceremonia de acordare a Înaltului Patronaj al Regelui Mihai I Societății de Geografie din România.
  Societatea a fost creată de Principele Suveran Carol I, la 15 iunie 1875, fiind astfel una dintre cele mai vechi asociații pe temei profesional din țara noastră. Peste doi ani, societatea va împlini 140 de ani de activitate neîntreruptă. În anul 1915, la împlinirea a 40 de ani de activitate, societatea a primit de la Regele Ferdinand I dreptul de a se numi Societatea Regală de Geografie.


  Am avut onoarea de a fi autorizat de Majestatea Sa să îl reprezint la această ceremonie, care deschide o nouă pagină a colaborării dintre societate și Casa Regală.
  Au luat parte la ceremonie, în afară de conducerea societății, reprezentanți din județele țării și din capitală, profesori de liceu și profesori de universitate, precum și reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale.
***princeradu.blog.ro
foto: Daniel Angelescu

Scotoceala cu folos




Yard Sale


Dianei 4, Bucuresti


editia a VI-a, 14 iulie 2013







1, 2, 3, 4, 5, SASE ! Editia a sasea de Yard Sale!

   Duminică, 14 iulie 2013, intre orele 10:30-19:00, ne strangem din nou la Dianei 4 (zona Piata Rosetti) pentru editia de iulie. 
  Te asteptam cu limonada, racoare si umbra pe terasa mare si la subsol, asa ca da fuga la chilipiruri. Cumpara la preturi mici comori de care altii s-au plictisit, nu le mai vin, plac sau, pur şi simplu, pentru care nu mai au loc.
  Pentru a sase oara cosuri, standere si valize cu haine, pantofi, viniluri, obiecte decorative, carti, ilustrate isi cauta stapani noi care sa le poarte, redefineasca, recicleze, refoloseasca.
  Pentru ca Yard Sale este o forma de reciclare absolut necesara oricărei societati consumeriste, faci schimb, vinzi la preturi mici sau dai o alta utilitate lucrurilor de care te-ai plictisit, dar nu vrei sa le arunci. La finalul fiecarei editii participantii doneaza o parte din hainele ramase nevandute unei case de plasament.
  Astfel, Yard Sale Dianei 4 in duminica din 14 iulie 2013, de la 10:30 la 19:00, va asteapta sa scotociti în mult mai multe dulapuri, cufere, valize pline de minuni.

Intrare libera !

  Yard Sale este un proiect care are ca scop statornicirea notiunii de 
Yard Sale – REUSE, RECYCLE ! 
si in Romania, printre tinerii consumatori, prin organizarea de mici evenimente lunare.

Tradiție îndelungată





Festivalul Internațional de Folclor Hercules


Parcul Vicol, Băile Herculane


ediția a 43-a, 8 - 13 iulie 2013





   Festivalul Internaţional de Folclor Hercules, ediţia a 43-a, se va desfăşura la Băile Herculane în perioada: 8 iulie – 13 iulie. Spectacolele vor avea loc pe aceeaşi scenă din Parcul Vicol, din Băile Herculane, ca şi la ediţiile precedente.
  Vor evolua 30 de anasmabluri, dintre care 9 colective artistice vor reprezenta 6 ţări. În premieră, anul acesta, la festival va participa un ansamblu din Asia, respectiv Indonezia. Vor mai fi reprezentate pe scenă ansambluri din Mexic, Serbia – 3 colective, Georgia, Bulgaria şi Slovacia.
  În deschidere se va desfăşura parada ansamblurilor folclorice participante, pe traseul Zona Blocuri – Parcul Vicol. Alături de formaţiile folclorice vor participa şi fanfarele din Lăpuşnicu Mare şi din Bănia.
  Organizatorii au programat astfel spectacolele încât în fiecare zi să evolueze 6 colective artistice.
  Ca o noutate, după o întrerupere de trei ani, anul acesta în timpul festivalului vor fi deschise o expoziţie de produse "bio” şi o expoziţie a meşteşugarilor şi artizanilor populari.
  Principalul organizator al festivalului, Gheorghe Ţunea, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, ne-a declarat: "Ne-am străduit să aducem în faţa publicului spectacole folclorice de calitate. După cum ne-am obişnuit în fiecare an, publicul este numeros, deoarece în această perioadă staţiunea este plină cu turişti. Sperăm că această ediţie va pune bazele unor noi relaţii de colaborare şi prietenie, atât între artişti, cât şi între instituţiile pe care le reprezintă. La această ediţie avem invitaţi şi români din Valea Timocului – Serbia, precum şi Anasmblul Cununa Ardealului, un ansamblu românesc din Topliţa, judeţul Harghita”.
   Gheorghe Ţunea a subliniat faptul că festivalul mizează pe calitate şi diversitate, invitând de fiecare dată şi formaţii exotice, din ţări mai îndepărtate şi cu tradiţii folclorice inedite pentru publicul românesc. Însă, după părerea sa, dansatorii din ţările balcanice, plus cei din zona Ucraina – Rusia, sunt cei mai buni, cei mai virtuoşi, cei mai profesionişti. 
  Printre colectivele artistice din Caraş-Severin vor fi prezente Semenicul, Reşiţeana, Bârzava, Datina, ansambluri din Oraviţa, Oţelu Roşu, Bocşa, Armeniş, Bolvaşniţa, Bănia, Vermeş şi Greoni.
  Festivalul va începe luni 8 iulie, de la ora 18.30, cu parada ansamblurilor folclorice. În prima seară vor evolua: Fanafara din Lăpuşnicu Mare şi ansambluri folclorice din Serbia, Georgia, Indonezia şi din România.
***argument-cs.ro via Balanescu Dana Antoaneta

Sa ne cinstim eroii





Ministerul Apararii Nationale 


In memoria pilotilor militari


Posta Calnau, judetul Buzau


iulie 2013












Aspecte  de la dezvelirea monumentului ridicat în memoria piloţilor militari căzuţi la datorie în localitatea Poşta Câlnău, jud. Buzău - foto Iulian Cadulencu

Romania mea frumoasa




Centrul Creatiei Populare Mures


Cercetare de teren


Rastolita


2013






Biserica de lemn














Troita de la Galaoaia









Avem cu ce ne mandri





Prezențe românești peste hotare


Orchestra Națională Română de Tineret


Academia Națională Santa Cecilia, Roma, Italia


18 iulie 2013




  Joi, 18 iulie, la ora 21:00, pe scena 
Auditorium Parco della Musica - Sala Santa Cecilia,
 se va desfăşura concertul Orchestrei Nationale Române de Tineret, un moment de excepţie în panorama muzicală românească, deoarece reprezintă prima vizită a tinerilor muzicieni la Roma, precum şi primul concert pe scena Academiei Naţionale S. Cecilia.
  Dirijorul Cristian Mandeal propune cu aceasta ocazie un program unic ce cuprinde Tablourile dintr-o expoziţie de Modest Mussorgsky, Rapsodia Română de George Enescu precum şi fantastica Burlesca pentru pian şi orchestră de Richard Strauss în interpretarea Oxanei Corjos.
  Orchestra Română de Tineret reuneşte cei mai talentaţi tineri muzicieni, obţinând deja numeroase aprecieri din partea publicului şi a presei naţionale şi internaţionale, demonstrând totodată în multe ocazii poliedricitatea, prin vastul repertoriu propus, precum şi incredibila pregătire a tinerilor artişti. Printre cele mai importante săli unde au susţinut concerte amintim: Auditorium CMD din Strasbourg, Palais de Behague din Paris, Konzerthaus din Berlin, unde au susţinut un concert în cadrul Eurovision – Young Musicians, acompaniind solişti faimoşi precum: Peter Sadlo, Valentin Gheorghiu, Mihaela Martin, David Garrett, sub bagheta dirijorilor Christian Badea, Horia Andreescu, Amaury du Closel, Markus Theinert, Stefan Geiger. Trebuie menţionat faptul că în luna septembrie a acestui an, în cadrul Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu, orchestra va susţine un concert sub bagheta maestrului Lawrence Foster, acompaniind ilustrul violonist Pinchas Zukerman.
  Maestrul Cristian Mandeal, discipol al lui Herbert von Karajan şi Sergiu Celibidache, a colaborat cu cele mai importante orchestre internaţionale, dintre care amintim: Staatskapelle Dresda şi Berlin, Munchener Philharmoniker, Hessisches Rundfunk Orchester-Frankfurt, Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia şi Orchestra RAI din Torino, Hallé Orchestra - Manchester, Dresden Philharmonic, CBSO şi Royal Philharmonic Orchestra - Liverpool, Czech Philharmonic, Portuguese Symphony Orchestra, Israel Philharmonic, Orchestra Filarmonica din Tokyo etc.
   Solista Oxana Corjos se numără printre cei mai importanţi pianişti ai generatiei sale, fiind apreciată în mod special pentru vastul repertoriul îmbrăţişat care se extinde de la Bach, Mozart până la Rachmaninoff şi Ravel. Interpretările celor două concerte pentru pian şi orchestră de Johannes Brahms realizate de pianista din România reprezintă un adevărat punct de referinţă pentru şcoala pianistică românească.
  Concertul de la Roma este prima etapă din cadrul miniturneului în Italia al Orchestrei Române de Tineret, fiind urmat de un al doilea concert vineri, 19 iulie, de data aceasta pe magica scenă a Festivalului Internaţional de la Ravello, unde va acompania renumitul pianist irlandez Barry Douglas, cu un program ce cuprinde Enescu, Mussorgsky precum şi primul Concert pentru pian şi orchestră de P.I. Ceaikovski.
  Concertul este organizat sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe prin intermediul Ambasadei României in Italia, Ministerului Culturii, a Institutului Român de Cultură din Bucureşti şi a Regiunii Lazio.

Partener media: Radio Cemat
***Istituto Romeno di Venezia


Un pic mai mult pentru Cercetasi





Jamboreea Nationala a Scoutilor din Moldova


Albota de Sus, Cahul, Republica Moldova


editia a IV-a, 25 iulie - 2 august 2013







   A IV-a Jamboree Nationala a Scoutilor din Moldova se va desfasura in perioada 25 iulie- 2 august 2013, in raionul Taraclia, intre satele Albota de Sus si Albota de Jos. La eveniment vor participa circa 400 scouti din Moldova si scouti invitati din alte tari. 
   In acest an ANSM sarbatoreste 20 de ani de la fondare si Jamboreea se asteapta a fi una speciala !
  Vom avea parte cu siguranta de ateliere interactive, jocuri si activitati scoutice. Surprizele la fel nu se vor lasa asteptate !!!
  Motto-ul Jamboreei in acest an va fi: "Un pic mai mult" - un pic mai multa experienta, prieteni si activitati utile pentru copii si tinerii din tara noastra.
***Asociatia Nationala a Scoutilor din Moldova

In vacanta la Ateneu






Cursuri educative


Ateneul Tatarasi, Iasi


1 iulie - 15 septembrie







   În perioada 1 iulie – 15 septembrie 2013, la Ateneul Tătăraşi continuă cursurile educative pentru copii şi tineret, cei mici având posibilitatea de a studia la nivel începător sau avansat. 
   Cursurile vor fi susţinute de profesori renumiţi: prof. Mihaela Gârlea – arta vocală, prof. Simona Petrila – balet, prof. Adrian Grădinaru – chitară, prof. Ecaterina Mofteescu – dans sportiv, prof. Lavinia Răileanu – dans multicultural, prof. Doina Iarcuczewicz – teatru şi prof. Lucian Filip – şah.
   Înscrierile se fac la Ateneul Tătăraşi de luni până vineri, între orele 8.00 – 16.00. 
   Preţul abonamentului lunar este cuprins între 60 şi 80 de lei. 
   O noutate în programul Ateneului este cursul de artă vocală susţinut de asist. univ. drd. Mihaela Gârlea (solist, realizator şi prezentator de emisiuni tv, producător evenimente, compozitor şi textier), cadru didactic la Universitatea de Arte George Enescu, Iaşi. Cursul este organizat pentru trei grupe de vârstă: 4 – 9 ani, 10 – 14 ani, 15 – 20 ani. Condiţiile adecvate de studio, materialul didactic divers, adaptat pe fiecare categorie de vârstă sunt câteva dintre recomandările noastre pentru acest curs. În funcţie de rezultate, cursanţii vor putea participa la concursuri în ţară şi în străinătate sau la emisiuni radio-tv.
Pentru mai multe detalii şi programul, pe larg, accesaţi pagina 
www.ateneutatarasi.ro/cursuri.

***Curierul de Iasi

Ne tinem de traditii




Centrul Judetean pentru Cultura Traditionala si Educatie Artistica Mures


Tabara de Dansuri Populare


Casa de oaspeti Nimrod, Alunis


editia a III-a, 20 - 24 iulie 2013







Photo


Pentru Denisa




Initiative de toata lauda


Maraton ciclist umanitar


Jaristea, Vrancea


21 iulie 2013








***Evenimente Focsani

De la Biblie la Pagini Aurii





Conferintele de vara de la Telciu


Telciu - Runcu Salvei


editia a II-a, 25 - 26 iulie 2013








O manifestare care, iata, capata traditie. Programul complet si numeroase alte informatii 
le gasiti pe

Initiativa in premiera





Expozitia: Flight Tracking


UniCredit Tiriac Bank, Bucuresti


2013







   UniCredit Tiriac Bank prezinta expozitia Flight Tracking, in cadrul initiativei-premiera in Romania, prin care banca isi propune sa aduca in atentia publicului lucrari de arta contemporana valoroase, din ampla colectie internationala a grupului UniCredit. 
  Astfel, pana pe 21 august, pasionatii de frumos pot admira astfel de lucrari in cadrul expozitiei Flight Tracking, amplasata in lobby-ul sediului central al UniCredit Tiriac Bank din Bulevardul Expozitiei 1F, Bucuresti. 


  Cei patru artisti prezenti in aceasta expozitie, respectiv Massimo Vitali, Goran Trbuljak, Carlo Valsecchi si Darren Almond, au surprins patru zone geografice diferite, prin intermediul unor tehnici fotografice distincte. Fotografiile lor nu au insa obisnuita valenta documentara, ci reprezinta interpretarea individuala a artistilor in raport cu fiecare arie, strategiile vizuale alunecand mai degraba spre o dimensiune abstracta decat trimitand cu gandul la copertele unui ghid.



   "Seria de expozitii pe care le aducem in exclusivitate publicului roman reprezinta inca un mod prin care noi intelegem sa ne implicam activ in viata si dezvoltarea comunitatilor in care ne desfasuram activitatea. Pentru noi este un mare succes faptul ca putem impartasi cu publicul larg din Romania aceste opere, apartinand unor artisti foarte apreciati si reprezentativi in arta contemporana”, a declarat Anca Nuta, director Identitate & Comunicare in cadrul UniCredit Tiriac Bank.
   In cadrul expozitiei, adevaratele coordonate geografice ale fiecarei fotografii sunt afisate alaturi de lucrare.
  Flight Tracking este a doua (dupa expozitia Spatial Poetry) dintr-o serie de expozitii in cadrul carora sunt expuse lucrari din colectia grupului UniCredit, expozitii care vor fi deschise publicului din Romania si care se vor schimba cu o frecventa de 4-6 luni.

***http://www.csrmedia.ro/

Pastrarea identitatii




Zilele Armene


Dumbraveni


12 - 13 iulie 2013






   Uniunea Armenilor din România, Filiala Dumbrăveni organizează, în zilele de 12-13 iulie 2013, în orașul Dumbrăveni, ZILELE ARMENE după următorul program:

12 iulie 2013 ora 17:00 prezentare 
Artiști armeni în artele vizuale 
vorbește prof.univ.dr. Gheorghe Anghel, Academia de Arte București 
Sala Ocolului Silvic Dumbrăveni 

12 iulie 2013 ora 19:00
 Muzică armeană tradițională susținută de 
Cosmin Bălean la duduc, Laura Roman la vioară, Dan Roman percuție 
Catedrala Armeană Sfânta Elisabeta 

 13 iulie 2013 ora 11:00 conferință 
Rolul Dumbrăveniului (Elisabethopolis) în istoria Transilvaniei și a armenilor 
susținută de academician Răzvan Teodorescu și 
prof.univ.dr. Nicolae Bocțan de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca

 13 iulie 2013 prânz, ora 13:00

 13 iulie 2013 ora 19:00 Seară de aur 
–concert susținut de Ion Bogdan Ștefănescu și pianistul Horia Mihail 
Catedrala Armeană Sfânta Elisabeta 

Ion Călinescu
Președinte filiala Dumbrăveni a U.A.R.
Contact
Dumbraveni , Str. C. D. Gherea  nr. 4 , cod 555500
Tel /fax 0269865885 , mb. 0745257524
fundatia_armeana@yahoo.com

***araratonline.com

De vacanta la muzeu




Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova


Creatii si recreatii


Ploiesti


15 iulie - 14 august 2013




Photo: În perioada 15 iulie-14 august 2013, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, se va desfăşura programul de vacanţă „Creaţii şi recreaţii”, care va cuprinde următoarele ateliere:

• atelier de modelaj în lut „Micii artizani” – sub coordonarea Irinei Voinescu. Copii cu vârste între 6-12 ani vor descoperi lutul şi modelarea lui, în zilele de marţi şi miercuri, timp de o lună, între orele 10.00 – 11.30.
• atelier de cusut „Linia, punctul” – sub coordonarea Amaliei Nicoară, copiii vor învăţa tehnica cusutului pe etamină, în fiecare zi de joi, între orele 10.00-11.30.
• atelierul de împletituri şi noduri - coordonat de Camelia Bălan se va desfăşura în fiecare zi de luni între orele 10.00-11.30.

Taxa de participare este de 5 lei/modul/copil.
Numărul de contact pentru înscrieri este 0745366219 – Amalia Nicoară ; de asemenea, se pot face înscrieri și la adresa de e-mail office@histmuseumph.ro.

Informațiile referitoare la programul de vacanță sunt afișate si pe site-ul Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

  În perioada 15 iulie-14 august 2013, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, se va desfăşura programul de vacanţă Creaţii şi recreaţii, care va cuprinde următoarele ateliere:

• atelier de modelaj în lut Micii artizani – sub coordonarea Irinei Voinescu. 
Copii cu vârste între 6-12 ani vor descoperi lutul şi modelarea lui, 
în zilele de marţi şi miercuri, timp de o lună, între orele 10.00 – 11.30.
• atelier de cusut Linia, punctul – sub coordonarea Amaliei Nicoară, 
copiii vor învăţa tehnica cusutului pe etamină, 
în fiecare zi de joi, între orele 10.00-11.30.
atelierul de împletituri şi noduri - coordonat de Camelia Bălan 
se va desfăşura în fiecare zi de luni între orele 10.00-11.30.

Taxa de participare este de 5 lei/modul/copil.
Numărul de contact pentru înscrieri este 0745366219 – Amalia Nicoară ; 
 de asemenea, se pot face înscrieri și la adresa de e-mail office@histmuseumph.ro.

Informațiile referitoare la programul de vacanță sunt afișate si pe site-ul 
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

Sacrificiul de sine





Prezente romanesti peste hotare


Mihai Topescu


Expozitia: SacrifICE


Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica, 

Venetia, Italia


16 iulie - 15 august 2013









   Marţi, 16 iulie 2013, ora 18,30, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, va avea loc vernisajul expoziţiei SacrifICE aparţinând maestrului Mihai Ţopescu.  Expoziția SacrifICE are la bază un performance creat de artist în cadrul expoziției de la Palatele Brâncovenești vernisată în luna aprilie a anului curent. Proiectul explorează tema sacrificiului de sine în scopul creației printr-un video care captează procesul de topire până la dispariție al autoportretului din gheață al artistului. Ritualul simbolic de transformare se împlinește prin crearea unei ediții limitate de 50 de fiole în care a fost îmbuteliată apa obţinută în  cadrul performance-ului inițial, care vor însoţi lucrarea video de la Veneţia, alături de alte materiale ilustrative. Ediția este însoțită de un certificat de autenticitate.
  Pentru realizarea acestui proiect s-au implicat nume importante ale artei contemporane românești și internaționale, precum Luminiţa Sabău, curator și inițiator al proiectului Premiul European de Artă, Victor Kornis, designer sau criticul de artă Cătălin Davidescu. 
  Mihai Ţopescu este absolvent al Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj, secţia sticlă, promoţia 1981, clasa prof. Cornel Ailincăi şi Mircea Spătaru. În anul 1985, Mihai Ţopescu a urmat un curs de specializare în cadrul Academiei Kunst Baden din Viena. Este membru al UAP Târgu Jiu şi Arad, iar din anul 2000 este membru al Centro Studio-Vetro Murano din Veneţia. 
  Artistul a participat la expoziţii de grup şi personale în ţară (Bucureşti, Arad, Craiova, Târgu Jiu, Bacău) şi străinătate, în Danemarca (Ebeltoft), Cehia (Novy-Bor), Japonia (Kanazawa), Belgia (Bruxelles) Germania (Köln), Olanda (Tubbergen) şi a fost distins cu numeroase premii naţionale şi internaţionale:
- Premiul I al Ministerului Industriei Române – Premiu pentru Glass Design (1988) - Medalia de Argint
- Premiul Institutului American Interfaith, Philadelphia, S.U.A. (1992)
- Premiul I, Premiu Naţional pentru Glass Design – sticlă, România (1993)
- Premiul Artelor Focului oferit de UAP (2003 şi 2004)
- Premiul Naţional de Sculptură „Constantin Brâncuşi”, Târgu-Jiu, România
- Premiul Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu” pentru artă (2009).

  Evenimentul este organizat în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Gorj şi beneficiază de patronajul Primăriei orașului Veneția. Expoziţia, realizată cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român, va putea fi vizitată în Mica Galerie a IRCCU Veneţia din Cannaregio 2211, până pe data de 15 august 2013, de marţi până duminică, în intervalul orar 10-12 şi 15-20.  Intrarea este liberă.