joi, 4 iulie 2013

Jazz si poezie romaneasca





Prezente romanesti peste hotare


Festivalul Literar al Sardiniei


Gavoi, Italia


editia a X-a, 4 - 7 iulie 2013



A treia participare a României la Festivalul Literar al Sardiniei

   Ediţia din acest an, cea de-a X-a, se va desfăşura în perioada 4-7 iulie. Pentru a marca ediţia aniversară din acest an, dar şi pentru a asigura o cât mai mare vizibilitate institutelor cu care colaborează, organizatorii au propus un proiect inedit şi anume ca tradiţionalul concert inaugural al Festivalului să reunească muzicieni de jazz din ţările care sunt reprezentate printr-un institut de cultură, la care se vor adăuga şi doi muzicieni italieni. 
  Titlul acestuia este Concert pentru Europa la Gavoi. Concertul va avea loc joi, 4 iulie, ora 22:00, la Giardino Comunale – Binzadonnia şi va fi susţinut de o formaţie compusă din: Christopher Dell, vibrafon (Germania prin Institutul Goethe de la Roma); Gavino Murgia, saxofon (Italia); Nicolas Simion, clarinet (România prin Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia); Maciej Fortuna, trombă (Polonia prin Institutul Polonez de Cultură de la Roma); Lelio Giannetto, bas (Italia), Wolfgang Reisinger, baterie (Austria prin Forumul Cultural Austriac de la Roma). Cei şase muzicieni vor da viaţă unei producţii muzicale originale studiată special pentru această manifestare.
   Duminică, 7 iulie, începând cu ora 17:15, în piaţa Mesubidda din Gavoi, în cadrul secţiunii Scrieri poetice, poeta Ruxandra Cesereanu va participa împreună cu poetul austriac Karl Lubomirski la un dialog moderat de Chiara Valerio, scriitor  şi critic literar. La eveniment va participa şi Giovanni Magliocco, traducătorul poetei în limba italiană şi cercetător al operei poetice a acesteia.   
   Evenimentul se va încheia cu un scurt recital de poezii din opera celor doi poeţi invitaţi în lectura actorului Alessandro Melis.
   Dupa cum mentioneaza Institutul Cultural Roman din Venetia (cel care a redactat si acest material) este ce-a de-a treia participare romaneasca la aceasta prestigioasa manifestare.

Podoabe cu ac




Colectii si Colectionari


Expozitie de insigne


Comuna Valisoara


editia a V-a, 18 august 2013







04 Mircea Ioan Rovinar - Primar Valisoara  1943

Un primar mandru de pasiunea lui: Mircea Rovinar

  Congresul naţional de insignografie, organizat la Bucureşti, luna trecută, a adus în comuna Vălişoara, diplome şi plachete, prin participarea celor patru împătimiţi ai "podoabelor cu ac”, localnicii Dorel şi Mariana Huh, primarul comunei Vălişoara, Mircea Rovinar şi fiul acestuia, Raul. Totodată, aşa cum era de aşteptat, o expoziţie de insigne organizată pe plan local nu va lipsi nici în acest an de la Vălişoara, ajungându-se la cea de-a 5-a ediţie.
   "Pe 18 august, cu ocazia Zilelor Comunei, va fi organizată cea de-a 5-a ediţie a Expoziţiei de Insigne din Vălişoara. Dacă până anul trecut am avut invitaţi colecţionari din judeţ, în frunte cu preşedintele ACIR, Tiberiu Kelemen, în acest an şi-au anunţat intenţia de a participa şi colecţionari din Bucureşti şi Botoşani. Eu sunt membru ACIR din 2010, iar fiul meu, Raul, care se pare că mi-a moştenit pasiunea, este din 2012. Colecţia personală presupune exponate din fotbalul intern şi internaţional, dar şi pionieri ai PCR şi diferite insigne de tineret de pe vremea PCR-ului.  
   Mai vreau să menţionez că îmi doresc să iniţiez nişte diplome care să ilustreze personalitatea marelui nostru erou Avram Iancu, căni de porţelan, busturi, medalioane, farfurii, în general simboluri prin care să-l putem omagia. Acestea vor fi dăruite colecţionarilor care vor expune în cadrul expoziţiei din acest an. Am legiţimaţia cu numărul unu la Societatea Naţională Avram Iancu şi vreau să promovez în zona Vălişoara, personalitatea Crăişorului Munţilor. 
   Pe 20 iulie, la Deva, va fi organizată o altă expoziţie şi mai urmează încă una, în toamnă”, arată Mircea Rovinar, primarul comunei Vălişoara.
  Asociaţia Colecţionarilor de Insigne din România (ACIR) a fost înfiinţată în anul 2009, la Petroşani, şi numără în jur de 100 de membri. Printre fondatori s-au numărat, la acea vreme, Mircea Rovinar, Dorel Huh şi Mariana Huh. De altfel, Vălişoara reprezintă singura localitate din mediul rural ce apare în scriptele asociaţiei, lucru care îi face pe localnici tare mândri.  
   "Este foarte bine ca o comunitate mică să fie mai puternic şi mai frumos reprezentată decât altele, unde, iniţial, se putea crede că ar fi putut exista mai mult potenţial. Dorim să dezvoltăm acest segment şi în viitor”, mai arată Mircea Rovinar. 
***mesagerulhunedorean.ro (M. Şerban)

Peisajele credinței




Muzeul Național al Țăranului Român


Rodica Marinescu


Dialog fotografic româno-italian


București


11 - 28 iulie 2013





  Muzeul Național al Țăranului Român vă invită joi, 11 iulie 2013, ora 17.00, in Sala Foaier, la vernisajul expoziției PEISAJELE CREDINȚEI – un dialog fotografic româno - italian de Rodica Marinescu.


  În ultimii 7 ani, revenirea repetată pe pământ italic şi în special la Roma a fost urmată sau precedată, invariabil, de călătoria la mănăstirile noastre din nordul Moldovei. Prin urmare, ideea unei expoziţii fotografice în dialog a venit firesc, ca o rezultantă a acestui continuu periplu între România şi Italia.

  În marea diversitate şi între particularităţile distincte ale peisajelor credinţei de la noi şi de la ei, am găsit şi infinite apropieri; am respirat acelaşi aer, am trăit aceeaşi atmosferă, alăturând lumini şi umbre, culori şi ritmuri, arce şi bolţi, fresce şi ziduri roase de vremi. Cu siguranţă, exemplele pot continua, publicul fiind invitat să le descopere în expoziţie sau să le dezvăluie urmare propriilor trăiri şi experienţe. Pentru că în tot ceea ce ne desparte, ceea ce ne leagă valorează cel mai mult.

  Dialogul fotografic este însoţit şi de câteva lucrări, creaţie contemporană, ale artistului plastic Venus Mateescu.

  Expoziția va putea fi vizitată până pe 28 iulie 2013, de marți până duminică, 
între orele 10.00 și 18.00.

Reintoarcere en fanfare




Prezente romanesti peste hotare


Fanfara Ciocarlia


Festivalul de Jazz International


Montreal, Canada


4 iulie 2013






  Una dintre ultimile fanfare tiganesti din Romania, alcatuita din 11 muzicieni, dirijata de catre Oprica Ivancea, activeaza la evenimente importante din viata comunitatilor: nasteri, botezuri, nunti. Evenimente care sunt mai frumoase in acompaniamentul aceastei muzici vesele. 
  La reintoarcerea dupa 15 ani de la singura si unica prezenta la acest  Festival, 
Fanafara Ciocarlia promite o seara cu totul speciala. Evolutia muzicienilor va avea loc pe scena TD, incepand cu ora 21:00.
  Festivalul International de Jazz de la Montreal, 
ajuns la a 34-a editie, 
se desfasoara intre 
28 iunie - 7 iulie 2013.

Ne informeaza Accent Montreal si bine face !


Explorand privirea





Arta plastica contemporana romaneasca


Oana Ionel


The Dreammachine


Spatiul de arta contemporana AIURART, Bucuresti


10 iulie - 3 august 2013







  "Am avut o furtună transcendentală de viziuni de culoare în autobuzul spre Marsilia. Alergam printr-o lungă șosea de copaci și mi-am închis ochii către soarele ce apunea. Un val copleșitor de culori intens aprinse mi-a explodat dincolo de ploape: un caleidoscop multidimensional învârtindu-se prin spațiu. Am fost sustras timpului. Mă aflam într-o lume infinită. Viziunea s-a oprit brusc odată ce am depășit copacii. A fost o viziune ? Ce mi s-a întâmplat ?” (Fragment din jurnalul lui Brion Gysin, 21 decembrie 1958).
   Mașina de vise a fost descrisă ca primul obiect de artă care trebuie văzut cu ochii inchiși. Pulsațiile de lumină stimulează nervul optic și alterează oscilațiile electrice ale creierului. Sub influența cărții lui William Grey Walter, The Living Brain, împreună cu Ian Sommerville, Brion Gysin a construit The Dreammachine în 1961, un obiect cilindric cu fante a cărui viteză de rotație permite luminii interioare să se propage la o frecvență constantă între 8 și 13 pulsații pe secundă. Această frecvență corespunde undelor alfa, oscilațiile electrice ale creierului în timpul relaxării.
  The Dreammachine este o instalație de lumină, sunet și video, în care artista apropriază obiectul experimental din anii 1960 pentru a explora dimensiunile psihice și teoretice ale privirii, de la conștientizarea imaginii privite, ca realitate estetică, până la internalizarea imaginii ca element pur senzitiv. 
  Oana Ionel reconstruiește și recontextualizează un traseu senzorial care pune în dificultate actul privirii aflat la granița dintre relaxare și discomfort hipnotic. Aspectul aparent științific al poveștii din jurul Mașinii de vise regresează către un science fiction fixat pe experiența vizuală imaterială, interioară, o trăire psihedelică lirico-tehnologică specifică avangardei târzii. O astfel de propunere într-o lume contemporană în care adicția suportă un alt tip de reprezentare are efectul unui obiect vitage.
  Atenție ! Acest device responsabil cu producerea unor stimuli vizuali puternici poate fi periculos pentru persoanele care suferă de epilepsie fotosenzitivă.



                           Curatoare: Olivia Nițiș.

                      Vernisaj: miercuri, 10 iulie, ora 19.00, @Aiurart (București, Lirei 21) 

Viata ca o anecdota





Lansare de carte


Ion Ochinciuc


Casa Municipala de Cultura, Campina


6 iulie 2013



De interes pentru colectionari






Colectii si Colectionari


Simpozion National, Targul Colectionarilor


Piatra Neamt


editia a XX-a, 5 - 7 iulie 2013









Targul are loc in grădina-restaurant de la UNIC (confor dl. Sergiu Gabureac)

Confesiunea lui Enric




Arta plastica contemporana romaneasca


Matei Enric


Expozitia: Ardere de tot


Sala Constantin Brancusi, Palatul Parlamentului, Bucuresti


15 iulie - 2 august 2013








Matei Enric (născut în 1978) trăiește și lucrează în București. Între expozițiile recente la care a participat, menționam: expoziția personală “Solve et Cogula” la Galeria Alchemia (curator Mădălina Mirea),  expoziția “Agapa” (curator Francois Launay), expoziția "Identități" la Institutul Francez din București (curator Armelle de Saint Dezauzie), a cincea ediție a EU Open House – Ambasada Română din Washington și Biblioteca din Cleveland Park ( SUA) în 2011, și  expoziția "A Symphony of Symbolism" la Agora Gallery (New York, SUA) in 2008. Tot în 2008 a avut loc si expoziția personală "Gotic" de la Galeria La Perne (curator Cosmin Năsui).


Plecând de la o formulă consacrată în Vechiul Testament, ce definește jertfa arderii-de-tot,  Matei Enric sondează profunzimile intime ale acestui ritual de purificare. Interpretarea se face într-o nota mai amplă, situându-se în raport cu starea omului contemporan. Discursul plastic, scoate în relief o trauma a fiecăruia dintre noi. Omul contemporan, pierdut într-un labirint al istoriei, sub presiunea timpului ce se scurge împotriva sa, încearcă să protejeze și să profite, într-o lupta ce știe că este deja pierdută. În această viziune, artistul înfățișează omul mistuit de propria dorința de viață. Această patimă devine propriul rug, ardere totală, mod de a fi ce este înscris în ființa lui, destin și destinație. Natura lui fiind astfel, omul nu se poate împotrivi sau eschiva în nici un chip.
Lucrările sunt precum o confesiune. Mărturie a artistului despre sine însuși, și despre pasiunea sa pentru artă, ce se transformă, în momentul creației, în ardere-de-tot.


Vă așteptăm să participați la vernisajul expoziției ce va avea loc Joi, 18 iulie, ora 17.30 la Sala “Constantin Brâncuși” -  Palatul Parlamentului . Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 iulie – 2 august.


http://matei-enric.blogspot.ro/

   Matei Enric (născut în 1978) trăiește și lucrează în București. Între expozițiile recente la care a participat, menționam: expoziția personală Solve et Cogula la Galeria Alchemia (curator Mădălina Mirea), expoziția Agapa (curator Francois Launay), expoziția Identități la Institutul Francez din București (curator Armelle de Saint Dezauzie), a cincea ediție a EU Open House – Ambasada Română din Washington și Biblioteca din Cleveland Park ( SUA) în 2011 și expoziția A Symphony of Symbolism la Agora Gallery (New York, SUA) in 2008. Tot în 2008 a avut loc si expoziția personală Gotic de la Galeria La Perne (curator Cosmin Năsui).
  Plecând de la o formulă consacrată în Vechiul Testament ce definește jertfa arderii-de-tot, Matei Enric sondează profunzimile intime ale acestui ritual de purificare. Interpretarea se face într-o nota mai amplă, situându-se în raport cu starea omului contemporan. Discursul plastic scoate în relief o trauma a fiecăruia dintre noi. Omul contemporan, pierdut într-un labirint al istoriei, sub presiunea timpului ce se scurge împotriva sa, încearcă să protejeze și să profite într-o lupta ce știe că este deja pierdută. În această viziune, artistul înfățișează omul mistuit de propria dorința de viață. Această patimă devine propriul rug, ardere totală, mod de a fi ce este înscris în ființa lui, destin și destinație. Natura lui fiind astfel, omul nu se poate împotrivi sau eschiva în nici un chip.
  Lucrările sunt precum o confesiune. Mărturie a artistului despre sine însuși, și despre pasiunea sa pentru artă, ce se transformă, în momentul creației, în ardere-de-tot.
  Vă așteptăm să participați la vernisajul expoziției ce va avea loc joi, 18 iulie, ora 17.30, la Sala Constantin Brâncuși - Palatul Parlamentului . Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 iulie – 2 august.

Academia Femeilor




Cravana DA ! Si eu pot !


Hotel Ibis, Constanta


15 iulie 2013






http://evenimente-constanta.ro/wp-content/uploads/2013/07/image.jpeg

  La mijlocul lunii iulie se va desfasura, la Constanta, un eveniment de dezvoltare personala.    
  Evenimentul face parte din Caravana DA ! Și eu pot ! o experienta care imputerniceste femeile sa fie constiente de potentialul lor, care energizeaza, inspira si sustine dezvoltarea personala si implinirea, prin exemplul invitatilor care au reusit si care au de spus povesti de viata extraordinare. 
  Caravana se va desfasura in 12 orase din Romania: Pitesti, Brasov, Craiova, Iasi,Timisoara, Arad, Oradea, Sibiu, Cluj Napoca, Deva si Bucuresti. Pe 15 iulie va fi randul constantencelor sa spuna "Da si eu pot ! “

De ce aceasta caravana de evenimente ? Pentru ca:

Femeile au nevoie sa auda exemple inspirationale pentru evolutia lor !
Femeile isi doresc sa fie parte dintr-o comunitate in care sa comunice eficient prin 
daruire si primire !
Femeile sunt parte integranta din schimbarea mentalitatii colective !
Primind exemple de reusita, ele vor da mai departe exemplul reusitei in lumile lor !

Cine sunt vorbitorii in cadrul fiecarui eveniment ?

   In fiecare dintre aceste orase 7 femei remarcabile din localitatea respectiva vor vorbi in cadrul domeniilor de dezvoltare profesionala, sanatate, casa, frumusete, relatie, familie, cariera, despre experientele lor si despre cum Curajul, Pasiunea, Perseverenta, Cunoasterea de Sine, Armonia, Iubirea si Daruirea le-au schimbat viata ! Aceste femei remarcabile isi impartasesc parcursul, modalitatile prin care au reusit sa se descopere, sa dobandeasca succes profesional si armonie personala.
   In fiecare oras, femeile participante vor fi ajutate sa-si imbunatateasca viata, sa depaseasca blocajele care le tin sa dobandeasca implinire personala si succes profesional.
  Evenimentele ofera povestiri captivante ale unor femei extraordinare care sunt cunoscute deja pentru ca si-au folosit potentialul in rezolvarea problemelor care apar in viata oricarui om.

Beneficiile participarii la aceste evenimente:

1. Invatam prin ascultarea mai multor tipuri de personalitati feminine care au demonstrat ca pot.
2. Invatam ascultand povestiri despre cum au atins succesul, au depasit obstacole, si-au revenit dupa tragedii sau de la femei care, pur si simplu, si-au urmat visul si l-au transformat in realitate.
3. Ascultand aceste povestiri, invatam ca putem orice, ca nu suntem singure si primim ajutor in a sti cum sa mergem mai departe.
4. Participantii vor incepe sa realizeze care sunt visurile lor si vor dori sa inceapa sa traiasca o viata mult mai implinita.

Detalii de inscriere:

  Rezerva-ti locul de acum la evenimentul care celebreaza si ajuta femeile din Romania sa traiasca la maximum de potential !
  Pentru inscriere va rugam sa trimiteti un e-mail la adresa contact@academiafemeilor.ro

***evenimente-constanta.ro

Implicare civica





Dezbatere publica: Piata Unirii incotro ?


Moszkva Caffe, Oradea


5 iulie 2013








   Toti oradenii interesati de soarta orasului sunt invitati, alaturi de profesionistii in domeniu, la o dezbatere despre proiectul de reamenajare propus pentru Piata Unirii.
   Ca opinie personala; este foarte bine ca se dezbat proiecte si variante. Ar fi foarte bine ca toti cei implicati sa se aseze la aceeasi masa. Important este sa se ajunga intr-un timp rezonabil la o concluzie agreata de catre o majoritate. Si sa nu se piarda vremea. Avem atatea proiecte intarziate nepermis de mult din cauza orgoliilor, neprofesionalismului sau pur si simplul dorintei de a pune piedici cuiva.


United States





Colectii si Colectionari


America, America (VI)


Cartofilie






Fortul Ticonderoga. New York. Anii '70-'80. Necirculata.


Fortul Ticonderoga. New York. Anii '70-'80. Necirculata.


Apus de soare peste Lacul George. New York. Anii '70-'80. Necirculata.


Lacul George. New York. Anii '70-'80. Necirculata.


Lake Placid. New York. Anii '80. Necirculata.


Lake Placid si Muntii Whiteface. New York. Satul Olimpic din 1932. Anii '80. Necirculata.


Lake Placid si Muntii Whiteface. New York. Anii '80. Necirculata.


Muntii Washington. Anii '70 - '80. Necirculata.


Rindge. New Hampshire. Monument dedicat femeilor americane decedate pe timpul razboaielor. Anii '70 -'80. Necirculata.


North Woodstock. New Hampshire. Anii '70 -'80. Necirculata.


Peterborough. New Hampshire. Anii '70 -'80. Necirculata.


Peterborough. New Hampshire. Anii '70 -'80. Necirculata.


Peterborough. New Hampshire. Spitalul Comunitar Monadnock. Anii '70 -'80. Necirculata.


Franconia Notch. New Hampshire. Batranul din munti (indienii il numesc profilul Marelui Spirit). Anii '70 -'80. Necirculata.


Cavernele Glaciare. New Hampshire. Situate la 4 mile vest de Plymouth. Functioneaza ca niste adevarate frigidere naturale...Anii '70 -'80. Necirculata.


Franconia. New Hampshire. Anii '70 -'80. Necirculata.


North Conway. New Hampshire. Muntii Cranmore. Baza pentru schi. Anii '70 -'80. Necirculata.


Atlantic City. New Jersey. Anii '70 -'80. Necirculata.


Podul Chiselville (langa Arlington). Vermont. Anii '70 -'80. Necirculata.


Muzeul Bennington. Vermont. 1993


Bennington. Vermont. Prima biserica Congregationista (ridicata in 1806). Anii '70 -'80. Necirculata.


Stowe. Vermont. Asa arata pana la incendiul din 1980 Trapp Family Lodge. Anii '70. Necirculata.


Stowe. Vermont. Trapp Family Lodge si Casele de oaspeti. Anii '80. Necirculata.


Complex comercial care functioneaza sub deviza: "Un chilipir pentru toate anotimpurile". Deschis 7 zile din 7. Anii '70 -'80. Necirculata.


Parcul National Grand Teton. Wyoming. Anii '70 -'80. Necirculata.


Portland. Oregon. Washington Park, Gradina Japoneza. Anii '80. Necirculata.


Portland. Oregon. Washington Park, Gradina Japoneza. Anii '80. Necirculata.


Portland. Oregon. Centrul Padurii, Washington Park. Aici au loc numeroase expozitii, vizitatorii avand ocazia sa afle lucruri interesante despre padure si despre foloasele omului in raport cu aceasta. Punctul principal il constituie "Copacul vorbitor" (in stanga) care explica (folosind cele mai noi descoperiri ale tehnologiei) cum cresc copaciiAnii '70 -'80. Necirculata.


Portland. Oregon. Conacul Pittock (finalizat in 1914). Anii '80. Necirculata.


Cheile fluviului Columbia. Intre Oregon si Washington. Anii '80. Necirculata.


Charleston. Carolina de Sud. Anii '70 -'80. Necirculata.


Charleston. Carolina de Sud. Gradina infiintata pe la 1680. Anii '80. Necirculata.


Oklahoma. Anii '80. Necirculata.


Rapid City. Dakota de Sud. Bizonul nord american (buffalo). 1984. Necirculata.


Black Hills National Forest. Dakota de Sud. Anii '70 - '80. Necirculata.


Custer State Park. Dakota de Sud. Anii '70 - '80. Necirculata.


Washington D.C. Catedrala Imaculate Conception. Anii '70 - '80. Necirculata.


Cedar City. Utah. Anii '70 - '80. Necirculata.


St. George. Utah. Anii '70 - '80. Necirculata.


Raul Colorado. Utah. Anii '70 - '80. Necirculata.


Ruby Falls. Tennessee. Sala Viselor. Anii '70 - '80. Necirculata.