miercuri, 26 iunie 2013


Sarbatorile Argesului si Muscelului


Festivalul International Turistic, 

Festivalul International Cultural


Cavalerii Templului Sacru


Cetatea Oratia si Rucar


12 - 14 iulie 2013









Doua manifestari "legate", cu numeroase puncte de interes: Ateliere mestesugaresti. Lupte cavaleresti, Ansamblul folcloric Oratia si grupul vocal Florile Rucarului, Muzica medievala cu Cimpoierii Transilvaniei, Animatie, jonglerii, dans medieval si efecte pirotehnice cu Artgotica,  (Sibiu), sesiune de comunicari...Aveti de unde alege, ce mai !
***Clubul Prieteniei

Expozitia: Inside A.T.




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti


28 iunie - 7 iulie 2013



INSIDE  A.T.

Universitatea Naţională de Arte, Bucureşti
Facultatea de Arte Decorative şi Design
Departamentul de Arte Textile şi Design Textil



  Vă invităm vineri, 28 iunie 2013, ora 18.00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, în
Sala Foaier, la vernisajul expoziţiei INSIDE A.T.
  Este un eveniment expoziţional de sfârşit de an universitar, în cadrul căruia sunt prezentate lucrările studenţilor din anul I şi II Master, precum şi o selecţie de teme realizate de studenţii anului I Licenţă / Departamentul de Arte Textile şi Design Textil pe parcursul anului 2013.
Curatori: lect. univ. dr. Dorina Horătău, asist. univ. dr. Otilia Boeru
Deschiderea expoziţiei va fi marcată de cuvântul Dr. Virgil Ştefan Niţulescu, Director General al Muzeului Naţional al Ţăranului Român.


  INSIDE A.T. este o incursiune în lumea atelierului de studiu şi cercetare în arta fibrei, în care studentul, alături de profesorul sau coordonator, explorează actul artistic.
  Sunt abordate aspecte precum: sursa de inspiraţie, interpretarea acesteia, procesul de materializare a surselor de documentare cu ajutorul tehnicilor de specialitate utilizate, destinaţia lucrărilor create.
  Prima parte a expoziţiei prezintă lucrările de master realizate sub îndrumarea lect. univ. dr. Dorina Horătău. Ansamblurile ambientale textile/instalaţiile exemplifică o serie de teme şi proiecte distincte în care se pune accent pe investigare, pe contribuţia personală originală şi pe noutatea experimentului.
  A doua parte a INSIDE A.T. prezintă lucrările anului I, Licenţă, realizate sub îndrumarea lect. univ. dr. Dorina Horătău şi asist. univ. dr. Otilia Boeru, în colaborare cu asist. univ. drd. Iulia Toma. Propunerea expoziţională desfaşoară în faţa publicului colecţii de imprimeuri, ţesături şi accesorii unicat destinate decorului de interior sau vestimentaţiei, planşe de atmosferă-prezentare temă (material, formă, design ) şi o selecţie de studii / desen colorat cu accent pe detaliul grafic al vegetalului.
Studenţi masteranzi (an I şi II): Corina Banciu, Nicoleta Bercaru, Dan Liviu Constantin, Sorina Şerban, Ioana Dorofteiu, Alexandru Sahlean.
Studenţi an I/ Licenţă: Bărbuceanu Loredana Ioana, Bondalici Mihaela Andreea, Elnayef Amina, Ionescu Rolea Roxana, Iordache Mirela Andreea, Iordache Dumitru Gabriel, Isar Smaranda Teodora, Maria-Anghel Cosmina Florina, Ogăraru Tatiana Iuliana, Popescu Mihai Valentin, Pană Ileana Corina, Păruş Alina Mădălina, Spânu Florentina, Vârlan Andreea Cristiana.
Colaboratori: lect. univ. drd. Luminiţa Fîrnoagă

  Deschiderea expoziţiei INSIDE A.T. prilejuieşte şi momentul festiv în care vor fi anunţate premiile acordate de Departamentul de Arte Textile şi Design Textil pentru Licenţă şi Master.
  Premiile sunt acordate şi în acest an de Color It /magazinul cu zâmbete colorate studenţilor cu rezultate meritorii, sponsorul nostru dorindu-şi să contribuie, astfel, la impulsionarea tinerelor talente.

Perioada: 28 Iunie - 7 Iulie 2013
Adresa: Şoseaua Kiseleff 3, Sector 1, Bucureşti, 011341
Organizator: Departamentul de Arte Textile- Design Textil/ F.A.D.D./ UNArte
Sponsori: Color It /magazinul cu zâmbete colorate/ www.colorit.ro
Parteneri: Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Biblioteca Metropolitană Bucureşti, 
Tipografia Net Print


Informaţii suplimentare:
Dorina Horătău, curator/ INSIDE A.T.
M: 0723.020.428, h2dorina@yahoo.com
Adela Pârvu, PR
M: 0722.500.209, adelaparvu@yahoo.co.uk

Ada Kaleh - Insula visului si a uitarii




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


2 - 28 iulie 2013




Vernisaj: marți, 2 iulie 2013, ora 17.00
  Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al României, Biblioteca Naţională a României şi Biblioteca Academiei Române, având susţinerea Uniunii Democrate Turce din România, readuce în atenţia publicului bucureştean insula Ada Kaleh, un loc neasemuit şi plin de viaţă, acoperit, în 1971, de apele lacului de acumulare al Hidrocentralei Porţile de Fier I, de pe Dunăre.
    După expoziţia Ada Kaleh. Insula din suflet, deschisă pentru două săptămâni în august 2012, propunem publicului o nouă perspectivă asupra insulei scufundate, invitându-l să privească printre gene Ada Kaleh şi s-o admire prin ochii celor care au vizitat-o cândva, păstrând-o în memorie ca pe o insulă a visului şi a uitării.
  Expoziţia Ada Kaleh - Insula visului şi a uitării pune accentul pe imaginile acestui colţ de Orient păstrate în memoria afectivă a nenumăraţilor săi vizitatori vremelnici, turişti de rând, dar, mai ales, personalităţi ale lumii literare sau artistice româneşti. Scriitori, jurnalişti, artişti plastici sau fotografi care, fermecaţi de insulă, au căutat să-i prindă atmosfera specială în cuvinte şi imagini potrivite pentru a o transmite, neîmpuţinată, viitorimii.

Expoziţia va fi deschisă în Sala Oaspeţi a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, 
în perioada 2 – 28 iulie 2013.






Libraria Carturesti


Constantin Abaluta: Tot atat de liber


Ceainaria Verona, Bucuresti


28 iunie 2013







***via Maria Dobrescu

Serbarile Medievale


Bistrita


editia a VII-a, 28 - 30 iunie 2013









  În perioada 28-30 iunie, în centrul istoric al Bistriței se vor desfășura Serbările Medievale aflate la a șaptea ediție. Vom avea parte de un târg, o tabără medievală, concursuri, un jurnal de modă veche, teatru sau spectacole cu foc.
  Anul acesta motto-ul În Umbra Marelui Turn însoțește Serbările Medievale pentru a sugera faptul că la 5 ani de când a fost mistuit de flăcări, turnul Bisericii Evanghelice a fost refăcut și arată mai bine ca înainte de incidentul din 2008.
  
Programul evenimentului:

Vineri 28 iunie:

18:00- 19:00 Va avea loc parada medievală pe traseul Pietonalul Liviu Rebreanu – Complexul Muzeal Județean. 
19:00 La Muzeul Județean va avea loc deschiderea expoziției Rochia de Bal care va avea în prim plan piese vestimentare femeiești din perioada victoriană. În acelas loc, de la aceeași oră, va avea loc un mini-concert de muzică medievală susținut de trupa Ad Hoc, dar și dansuri medievale "puse în scenă” de trupa Nosa. Se va putea de asemenea vizita colecția de arme medievale a Muzeului Județean Bistrița-Năsăud și a mobilierului restaurat din Biserica Evanghelică Bistrița. 
21:00 Pe Pietonalul Liviu Rebreanu va avea loc un mini-spectacol cu foc

Sâmbătă 29 iunie:


-10:00 pe Pietonalul Liviu Rebreanu poate fi vizitat târgul medieval, dar și taberele medievale ale scutierilor de Muhlbach. De asemenea, în acelas loc pot fi admirate domnițe, cavaleri, păpușile uriașe ale Bistriței, precum și alte personaje "transpuse” din Evul Mediu. 
10:00 În cetatea medievală din lemn amplasată în apropierea Bisericii Evanghelice vor avea loc ateliere de tras cu arcul la țintă sau de mânuire a spadei. 
12:00 Va avea loc campionatul național ce Carcassone
12:30 Va avea loc un spectacol stradal care va înfățișa "pătrunderea în cetate a tribulinzilor”
14:30 Străjerii Cetății Bistriței vor oferi un spectacol "cavaleresc” pe pietonalul Liviu Rebreanu, urmând ca de la 15:30 să acapareze locația scutierii Muhlbach.
17:00 Paradă medievală pe traseul Pietonalul Liviu Rebreanu – Piața Unirii – strada Dornei – Piața Centrală- Pietonal. 
17:15 Pietonalul Liviu Rebreanu va fi animat de dansuri medievale susținute de grupul Nosa.
17:30 Pe scena improvizată de pe Pietonalul Liviu Rebreanu își vor face apariția tribulinzii care vor face o demonstrație de teatru medieval comic și interactiv. 
18:30 Străjerii Bistriței vor face o demonstrație de lupte medievale. 
19:00 Trupa Ad Hoc va susține un recital de muzică medievală. 
20:15 Va avea loc prima etapă a concursului Domnița Bistriței.
21:30 Amaro Del din Serbia vor susține un recital. 
22:40: Va avea loc animație cu foc

Duminică 30 iunie:
 
12:30 Tribulinzii își fac de cap în cetate
13:00 Campionatul național de Carcassone
15:00 Teatru medieval stradal susținut de Tribulinzi
15:30 Desemnarea oficială a câștigătorilor campionatului local Carcassone
15:40 Dansuri săsești cu grupul Regenbogen
16:00 Cursuri de mânuit spada și tras cu arcul la țintă.
16:30 Dansuri medievale și cursuri de dans medieval cu Nosa
17:00 Străjerii Cetății Bistriței oferă demonstrații de lupte și își prezintă armura.
17:30 Trimbulinzii – teatru medieval comic. 
19:00 Continuă concursul Domnița Bistriței cu proba a doua. 
20:00 Concert Whispering Woods
21:00 Premierea Domniței Bistriței
21:30 Concert de rock celtic susținut de Blackbeers.
22:40 Serbările Medievale se vor încheia cu un spectacol de foc susținut de Sirus și numit Arderea vrăjitoarei.
***bninfo.ro


Comunitatea Elena Prahova


Festivalul Cireselor


Comuna Urleta


23 iunie 2013









  Duminică, 23 iunie 2013, în localitatea Urleta din Judeţul Prahova, ansamblurile de dansuri greceşti Orfeas şi  Kymata ale Comunităţii Elene din Prahova, împreună cu Apolon Band au susţinut un moment artistic cu prilejul FESTIVALULUI CIREŞELOR organizat de Primăria din localitate.









***Comunitatea Elena Prahova

Colectii si Colectionari


Targ de Arta si Antichitati


Palas Mall, Iasi


28 - 30 iunie 2013








Va asteptam, in acest weekend, la o noua editie a Targului de Arta si Antichitati, in atrium 
Palas Mall.

Expozitie retrospectiva




Arta plastica contemporana romaneasca


Aurel Rosu



Complexul Muzeul Tarii Crisurilor, Palatul Baroc, Oradea


28 iunie - 28 iulie 2013





   Complexul Muzeul Ţării Crişurilor organizează expoziţia retrospectivă de pictură a artistului plastic Aurel Roşu, al cărei vernisaj va avea loc vineri, 28 iunie 2013, ora 18.00, la Palatul Baroc, în cadrul Secţiei de Artă. 
   Aurel Roşu este un artist plastic contemporan cu recunoaştere în ţară şi străinătate, preşedintele în funcţiune al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Bihor şi, de asemenea, şeful Secţiei de artă a Muzeului Ţării Crişurilor, unde şi-a început activitatea din 1990.

  Activitatea expoziţională a artistului, începută din 1971, include numeroase participări la expoziţii judeţene, naţionale şi internaţionale. După 1990, a obţinut premii şi distincţii care i-au consolidat poziţia de creator în genuri artistice, precum pictură şi grafică, iar în anii din urmă, în sculptură. De altfel, expoziţia de acum, care se vrea a fi o încununare a activităţii derulate de-a lungul a peste 40 de ani, cuprinde 90 de lucrări aparţinînd domeniilor de artă mai sus pomenite, ce confirmă valoarea sa ca artist.
***Erika Posmosanu

Arta plastica contemporana romaneasca


Miruna Hasegan


Expozitia de arta decorativa si colaje: Fragmentarium


Galeria de Arta Grand Hotel Traian, Iasi


1 - 31 iulie 2013





  Galeria de Arta Grand Hotel Traian vă invită în perioada 1-31 iulie 2013, la expoziția FRAGMENTARIUM
- Artă decorativă şi colaje, semnata Miruna Hașegan.


  Viaţa cotidiană ne asaltează cu o varietate stresantă de imagini şi evenimente, într-un ritm tot mai trepidant. Miruna Haşegan, artist şi cadru didactic la Universitatea de arte din Iaşi consideră că, pentru a reflecta această realitate, cel mai potrivit mod de expresie plastică îl constituie colajul, în varianta clasică sau textilă. 
  Lucrările prezentate în această expoziţie sunt realizate în ultimii patru ani şi încearcă să surprindă prin recompunerea unor imagini create sau preluate, aspecte din problematica actualităţii: agresivitatea internetului, manipularea mondială, lumea cărţilor, interogaţiile existenţiale, snobismul, ambiţiile deşarte, instabilitatea sentimentelor …
  Reformulările expresive ale colajelor sunt astfel capabile să exprime deopotrivă mesaje ironice dar şi mesaje poetice, nostalgii discrete sau de un dramatism bine temperat – diversitatea vieţii, într-o dinamică perpetuă, într-un nesfârşit FRAGMENTARIUM.
Program vizitare - non stop


Ziua Internationala a Dunarii




Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Rasvan Angheluta


Galati


29 iunie 2013





   Vineri, 28 iunie 2013, ora 16.30, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi, în colaborare cu Centrul de Consultanţă Ecologică Galaţi, organizează o serie de activităţi înscrise în manifestările dedicate Zilei Internaţionale a Dunării – eveniment marcat în fiecare an pe 29 iunie
   În acest sens va fi susţinută o conferinţă ştiinţifică cu tema Să ne implicăm în salvarea sturionilor şi a râurilor. Acţiunile vor debuta cu vizitarea expoziţiei vii a acvariului instituţiei muzeale gălăţene, care expune toate cele patru specii de sturioni întâlnite în bazinul Dunării, după care se va vizita expoziţia Pescuit, prohibiţie şi conservarea ihtiodiversităţii. 
  După premierea participanţilor la concursul Fii un artist al Dunării, organizat de Centrul de Consultanţă Ecologică Galaţi, va urma conferinţa ştiinţifică despre sturionii migratori din bazinul Mării Negre, susţinută de muzeografa Gabriela Grigoraş, şef secţie Acvariu. 
  De mai bine de 20 de ani se continuă distrugerea Dunării prin îndiguiri, baraje, dragaje, betonări de maluri, se proiectează sute de hidrocentrale de mai mici dimensiuni, în timp ce hidrocentrale masive ( Gabcikovo, Porţile de Fier) generează probleme ecosistemelor acvatice aproape de nerezolvat ! Specii de peşti dispar, luncile inundabile nu fac faţă revărsărilor de ape şi, astfel, localităţile sunt afectate, oamenii asistând neputincioşi, văzându-şi bunurile luate de puhoaie. Trebuie sa ne pese mai mult, sa fim mai responsabili în acţiunile noastre zilnice şi să protejăm Dunărea, râurile şi lacurile, ne-a declarat muzeografa Gabriela Grigoraş. 
  În acest an, la iniţiativa Comisiei Internaţionale de Protecţie a Fluviului Dunărea (ICPDR), Ziua Internaţională a Dunării va fi dedicată promovării şi protecţiei sturionilor, consideraţi specii simbol ale Bazinului Dunării datorită importanţei lor biologice şi economice. Daca în trecut sturionii reprezentau una dintre bogăţiile naturale ale României, aducând un venit considerabil pescăriilor amplasate de-a lungul Dunării şi asigurând bunăstarea comunităţilor locale, astăzi se află în pragul dispariţiei datorită supra-pescuitului, braconajului şi distrugerii habitatelor. 
  Trebuie menţionat faptul că pe 28 iunie 2013 intrarea la muzeu va fi gratuită pentru toate categoriile de vârstă. Programul de vizitare este între orele 10.00 -20.00.

Fursecul de joi



Diaspora Romana


Comunitatea Romana din Irlanda


Teachers Club, Dublin, Irlanda


27 iunie 2013




***Romanian Community of Ireland

Ziua Drapelului




Muzeul Militar National Regele Ferdinand I


 Bucuresti


26 iunie 2013




Photo: Astăzi, la ora 19.00, în Piaţa Tricolorului, din faţa Palatului Cercului Militar Naţional, va avea loc Ceremonia de coborâre a Drapelului. Activitatea se înscrie în seria manifestărilor dedicate sărbătoririi  Zilei Drapelului Naţional.
Drapelul Naţional va fi coborât de pe catarg şi predat militarilor Regimentului  30 Gardă "Mihai Viteazul", care îl vor depune la biserica regimentului din Bd. Gl. Vasile Milea. 
În Sfântul locaş, Drapelul Naţional va fi sfinţit şi păstrat până mâine dimineaţă, când militarii îl vor aduce în  Piaţa Tricolorului,  la Ceremonia Publică dedicată  sărbătoririi  Zilei Drapelului Naţional.

foto: MAPN

  Ziua Drapelului a fost instituită, pentru a serba înfiinţarea drapelului naţional al Ţării Româneşti, de către guvernul provizoriu, prin Decretul nr.1 din data de 26 iunie 1848. Acel decret stabilea culorile drapelului naţional al principatului: albastru, galben, roşu 
şi cu deviza 
DREPTATE – FRĂŢIE.


Stindard md.1923 si uniforma de sublocotenent, purtator al stindardului.


Drapelul Regimentului 1 Grăniceresc Năsăud .

  “Pentru noi, militarii români aflaţi acum în Afganistan, nu există moment mai înălţător, mai plin de încărcătură emoţională, decât momentul arborării Drapelului Naţional. Această picătură de curcubeu de pe cerul României, pentru mine reprezintă talismanul păstrat cu cinste în toate misiunile pe care le-am executat, departe de ţară, în Irak sau Afganistan.

  Mereu a făcut parte din bagajul sufletului meu şi fizic l-am avut în permanenţă arborat acolo unde îmi desfăşor activitatea, fiind acelaşi drapel pe care l-am purtat cu mine în toate misiunile externe executate.
  Acest drapel îl voi oferi copilului meu pentru a şti că este cea mai de preţ moştenire lăsată din generaţii în generaţii.” (Plutonier major Dumitru Șiuiu, Scorpionii Galbeni, Afganistan)


***MAPN.RO

Targ de Sfintii Apostoli Petru si Pavel




Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Bucuresti


28 - 30 iunie 2013




 


Programul complet il puteti afla aici:

Toamna inVIE




Foto Artis


Expozitie de fotografie


Have a Cigar Pub, Bucuresti


27 iunie 2013





  Mai e putin si suntem gata. Am printat fotografiile, am definitivat programul, ne-am coordonat cu partenerii. Suntem pregatiti sa va anuntam: pe 27 iunie, in Have a Cigar Pub (pe Vasile Conta 18) lansam prima noastra expozitie, la un an de existenta Fotoartis Romania.
  Expozitia se numeste Toamna inVIE, la fel ca workshop-ul pe care tineti minte ca l-am facut anul trecut, la Jidvei. Fotografiile sunt realizate de participantii la workshop si de membrii Fotoartis la Castelul Bethlen Haller (judetul Alba) si in podgoriile Jidvei, in toamna anului 2012, la culesul strugurilor.
  Fotografiile le-ati mai vazut pe site, pe Facebook, dar ne-am dorit sa le vedeti expuse intr-un cadru tangibil, special si sa cream astfel pretextul unor noi intalniri offline. Adica hai sa ne vedem, Have a cigar, bem un pahar de vin, mai stam de vorba.
  Expozitia va fi lansata pe 27 iunie si ramane in Have a Cigar Pub pana pe 21 iulie. Dupa care, fie va pleca intr-un alt loc public, fie se va plimba impreuna cu Jidvei pe la expozitii, targuri, degustari.    
  Poate, la final, o veti putea vedea doar daca ajungeti in Alba, la castel.
  Va asteptam la lansare pentru ca avem poze frumoase, pentru ca vor fi prezentate intr-un cadru nonconformist si pentru ca, bineinteles, la eveniment vom degusta impreuna o selectie speciala de vinuri bune.
***fotoartis.ro

Colectii si Colectionari


Expo Antichitati


Iulius Mall, Timisoara


28 - 30 iunie 2013







ETI Timisoara ne invita, in perioada 28-30 iunie, la Targul de Antichitati; 
Program: zilnic intre orele 10:00-22:00 la demisol-Iulius Mall.

Cele sapte vieti ale lui Felix K.




Lansare de carte


Jan Koneffke


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


27 iunie 2013





Maine, de la ora 19.00, va asteptam la o intalnire si cu scriitorul german Jan Koneffke 
si invitatii sai, Ioana Parvulescu si Vlad Zografi.


GensDuBien


Irina Margareta Nistor


Vocea din spatele filmului


Terasa Institutului Francez, Bucuresti


episodul 13, 3 iulie 2012







  Miercuri, 3 iulie, de la ora 20:30, avem plăcerea de a vă invita la un nou episod dedicat oamenilor de bine, de această dată în "casă nouă”, pe terasa GensDuBien, în curtea Institutului Francez din București (Bd. Dacia, nr.77).
  Invitata noastră specială este doamna Irina Margareta Nistor, cel mai iubit critic de film și traducător de la noi, care ne va introduce în magia filmului prin intermediul unei discuții deschise cu publicul.
  "Aș începe ca la Alcoolicii Anonimi, pentru că și cinematograful este o dependență, cu siguranță mai puțin nocivă și mai inventivă. Mă numesc Irina-Margareta Nistor și nu pot trăi fără filme, nici măcar în avion. Le văd de la 2 ani, când m-a dus mama pentru prima dată la un mic cinema, de mult dispărut, de lângă Sinaia, de pe la Cumpătul. N-am învățat să fiu cumpătată în privința vizionărilor, și îmi place să trec pe răboj, măcar pe la festivaluri, în continuare între 5 și 7 producții la 24 de ore, ca pe vremea când "dădeam” voci pe video”. (Irina Margareta Nistor, în prezentarea personală, pe site-ul Radio Guerrilla).

Vă așteptăm cu drag !

Pentru mai multe detalii și rezervări, ne puteți contacta la 0727.929.583 sau gensdubien@gmail.com