miercuri, 19 iunie 2013


Arta plastica contemporana 


Salonul International Singular Art


Central Plaza Hotel, Piatra Neamt


20 iunie 2013







Va invitam cu drag joi 20 iunie 2013 la ora 19:00 (Central Plaza Hotel) la o interesanta expozitie de arta, intitulata: Salonul International "Singular Art" by Dimisca. Salonul International reuneste peste 30 de artisti din Brazilia, Franta, Cuba si Romania nume recunoscute ale artei brute,arta singular,arta vizionara,arta naiva,neuve invention,arta primitiva,noua figuratie,arta in afara normelor, reunite in Salon sub conceptul Outsider Art.Despre Salon si arta pe care o reprezinta va vorbi Emil Nicolae.Organizatorii acestui eveniment cultural de exceptie sunt Fundatia Outsider Art by Dimisca, Asociatia Culturala Era, Rotary Club "Piatra Neamt 2005", Rotaract Piatra Neamt si Central Plaza Hotel.

  Va invitam cu drag joi, 20 iunie 2013, la ora 19:00 (Central Plaza Hotel) la o interesanta expozitie de arta, intitulata: Salonul International Singular Art by Dimisca. 
  Salonul International reuneste peste 30 de artisti din Brazilia, Franta, Cuba si Romania, nume recunoscute ale artei brute, arta singular, arta vizionara, arta naiva, neuve invention, arta primitiva, noua figuratie, arta in afara normelor, reunite in Salon sub conceptul Outsider Art.
  Despre Salon si arta pe care o reprezinta va vorbi Emil Nicolae.
  Organizatorii acestui eveniment cultural de exceptie sunt Fundatia Outsider Art by Dimisca, Asociatia Culturala Era, Rotary Club Piatra Neamt 2005, Rotaract Piatra Neamt si Central Plaza Hotel.
***Cornel Agaleanu via Marius Tita.

Pe simezele moldave





Arta plastică contemporană


Gabriele Lokstaedt


Muzeul Național de Artă al Moldovei, Chișinău, 

Republica Moldova


18 iunie - 14 iulie 2013






Festivalul de Arta si Cultura Urbana

Fatzada


Piata Sfatului, Brasov


editia a V-a, 21 - 23 iunie 2013









Sărbătorim 5 ani de Fatzada !
Ai şi tu impresia că timpul zboară cel puţin 
La fel de repede ca avioanele din capul tău?

Aterizează-ţi avioanele pe ARTEROPORTUL Fatzada !
Printre fotografii de arhivă, expoziţii de artă, arhitectură şi design, machete de avioane, planoare, avioane şi stewardese, Dj, terenuri de squash şi badminton, jucării, artizanat şi instalaţii din materiale eco, dansatori şi muzicieni, teatru de păpuşi, ateliere de creaţie şi îndemânare.

Iată doar câţiva dintre invitaţii care şi-au pus mintea cu noi ;) :
Loungerie II, The Others, Moebius, Lektronikumuz, K-lu, Livia Schiopu, Rockabilly Romania, 
Wood Be Nice.



Noi nu cream pasari ci zboruri ! Wood Be Nice e gata de festival !




In Memoriam Ion Luca Caragiale


Ploiesti, Bucuresti, Cerasu


20 - 22 iunie 203







Manifestări diverse si atractive prilejuite de comemorarea a 101 ani de la trecerea în eternitate a marelui dramaturg Ion Luca Caragiale.


Zilele Cetatii Muhlbach


Sebes

Prima editie, 21 - 23 iunie 2013




Afis Domnita Sebesului

   Primăria Municipiului Sebeş, Consiliul Local Sebeş şi Centrul Cultural Lucian Blaga Sebeş vor organiza în perioada 21 – 23.06.2013 prima ediţie
ZILELOR CETĂŢII MÜHLBACH. 
   După doi ani în care animaţia medievală a fost inclusă în programul general al Zilelor oraşului, a venit vremea ca istoriei acestei cetăți să îi fie dedicat un festival medieval autentic. Sebeşul a fost încă din primele veacuri ale mileniului trecut unul dintre oraşele-cetate importante ale Transilvaniei, inclus în rândul celor cărora saşii transilvăneni le spuneau Siebenburgen. În ultimele două decenii, fiecare dintre aceste oraşe şi-a așezat în stema proprie însemnele medievale ale cetăţii de odinioară, ca un semn al apartenenţei la o mare familie istorică europeană. 
   Istoria locală trebuie redescoperită şi de către publicul larg, cu atât mai mult cu cât ea nu şi-a găsit loc şi în manualele de istorie care să fie studiate în şcolile oraşului respectiv. Festivalurile medievale din marile oraşe din Transilvania s-au dovedit, în anii din urmă, adevărate porţi de intrare în istoria acestora, iar aderenţa publicului la acest gen a fost spectaculoasă. În special cea a publicului tânăr ! 
   ZILELE CETĂŢII MÜHLBACH 2013 vor oferi, pe parcursul a trei zile de program, spectacole de animaţie stradală medievală, un concurs extraordinar de tras cu arcul la ţintă, în curtea Muzeului Municipal Sebeş, în care vor evolua arcaşi iscusiţi din România şi din Ungaria, concerte de muzică medievală şi muzică clasică, dar şi un mare Târg medieval, în care vor fi puse în valoare şi meşteşuguri moştenite de la vechile bresle ale Sebeşului. 
  Între invitaţii la ZILELE CETĂŢII MÜHLBACH 2013 se numără Formaţiile de muzică medievală Truverii şi Bordo Sarkany, Formaţia de dansuri medievale NOSA, Trupele de animaţie cavalerească Silfr Haukr, Scutierii de Mϋhlbach, Eroii veacurilor apuse şi Trupa de animaţie cu foc Sirius, iar ca menestreli ai veacului XXI – trupa clujeană Desperado. 
  Binecuvântarea cavalerilor va fi făcută în seara de vineri, 21 iunie, în Biserica Evanghelică din Sebeş, unde orchestra simfonică COLLEGIUM MUSICUM KRONSTADT va aduce în faţa publicului piese de succes din repertoriul clasic universal, sub bagheta dirijorului Koichiro Kanno (Japonia). 
  Pentru iubitorii jocurilor de logică, sâmbătă şi duminică se vor desfăşura un curs de iniţiere şi un concurs de Carcassonne, joc de strategie medievală foarte popular în Europa. 
  Programul complet al ZILELOR CETĂŢII MÜHLBACH 2013 poate fi accesat pe site-ul www.cclbsebes.ro. - 
www.informatiadealba.ro

Ziua Universala a Iei



Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala


Chisinau, Republica Moldova


24 iunie 2013





  La 24 iunie, de Sânziene/Drăgaică, stil nou, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău se vor desfăşura mai multe activităţi dedicate Zilei Universale a Iei.

10.00-17.00 – Cea mai mare paradă a costumului popular prezentată pe ecran: 
Ore care relevă milenii de tradiţie
10.00-17.00 – Consultaţii în domeniul confecţionării costumului popular 
acordate de către specialişti în domeniu
10.00-17.00 – Expoziţii de costume confecţionate de către meşterii populari. 
Doritorii vor putea procura piese vestimentare şi podoabe
11.00-13.00 – Conferinţă ştiinţifică Costumul popular – marcă a identităţii naţionale
14.00-14.30 – Vernisajul expoziţiilor de ii şi costume populare etalate în spaţiul
Muzeului (Expoziţia de ii din Sala centrală şi expoziţia de costume din Sala conflictelor)

14.30-15.15 – PROGRAM DE ROMANŢE interpretate de CRISTINA SCARLAT
15.15-17.00 – PROGRAM FOLCLORIC
interpretele Viorica CIUBOTARU, Dina VRĂJMAŞU, ansamblul Balada, 
conducător Iulia GÎRLEA, 
revenirea cunoscutei interprete de muzică populară a anilor '60, Eudochia LICĂ.

Participanţii la eveniment şi vizitatorii sunt invitaţi:
• să vină îmbrăcaţi în costum popular sau în ii;
• să aducă fotografii vechi cu oameni în costume populare care vor fi scanate de către muzeografi instantaneu şi returnate proprietarilor;
• cele mai vechi haine, cele mai interesante istorii despre ele şi fotografiile valoroase vor fi premiate.

Pe tot parcursul zilei vizitatorii vor putea înscrie în Cartea de aur a costumului popular 
aprecieri, precizări şi sugestii privind costumul nostru.
Evenimentul este organizat de către AȘM, Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, Casa Cristea (http://www.casacristea.md/), Uniunea Meşterilor Populari, 
Biroul pentru Relaţii cu Diaspora.
Parteneri Media: Jurnal TV, TRM, Noroc TV.

Un nou look pentru Piața Unirii...




Agenția de Știri Bune


Reamenajarea Pieții Unirii, Oradea


18 iunie 2013







  Primăria Oradea a „dezvelit” pe 18 iunie look-ul pe care îl va avea Piața Unirii. Dacă veți spune că parcă s-a mai întâmplat o dată acest lucru, aveți dreptate ! Doar că, în urma aruncării la gunoi a proiectului inițial (și a sumei de 70.000 euro aferenți acelei munci de proiectare), a fost nevoie de planuri noi. Și de o echipă nouă. 
  Viceprimarul Mircea Mălan a mărturisit că a primit în custodie acest proiect de reamenajare a pieței centrale din Oradea și că, văzând proiectul deja realizat pe hârtie, și-a dat seama că e prea gri-cenușiu pentru o populație și așa destul de pesimistă. Totodată, Mălan spune că acel proiect era orice, dar nu unul care să se preteze pentru o piață publică și că acel plan "nu schimba aproape nimic din situația actuală”. 


  Se pare că a fost nevoie de o întâlnire între viceprimar și arhitectul Horea Gavriș de la București pentru ca noul proiect de reamenajare să ia naștere. După insistențe, specialistul a acceptat să se implice și a bătut palma cu Municipalitatea pentru o sumă de până în 15.000 euro, asta pentru ca să nu fie nevoie de o nouă licitație.
  Cu ajutorul unei echipe din care au făcut parte și designer-ul Marcel Schlesinger și arhitecții Șerban Sturza, Vlad Sturz Popescu și Demian Zsolt, Gavriș a repictat total Piața Unirii, dându-i valențe pro-pietonale și transformând locul într-un adevărat linving în aer liber, plin de culoare și prevăzut cu spații verzi gândite, pare-se, până la ultimul detaliu. 


  Dorind insulflarea de viață în această piață centrală și mergând pe ideea exploatării la maximum a unicității arhitectonice a urbei, arhitectul de origine clujeană a adus o serie de aspecte deosebite: scoaterea totală a circulației auto, transformarea unui spațiu din fața Palatului Vulturul Negru într-un platou pentru evenimente (care, iarna, va deveni patinoar), refacerea din piatră masivă a soclului statuii din piațeta actuală (unde se află statuia lui Mihai Viteazul și unde, foarte posibil, va fi instalat Regele Ferdinand), 4 fântâni arteziene și un obelisc cu un înger în vârf. Dacă, la prima vedere, acest monument nu are nicio logică, potrivit explicațiilor lui Mircea Mălan, obeliscul va funcționa ca un ceas solar, umbra acestuia urmân să arate ora. 


  Vicele își asumă partea de spațiu verde, care va necesita raderea a tot ceea ce există acum în Piața Unirii. Vor fi "plante valoroase, care să poată oferi tot anul o priveliște atractivă și care să nu obtureze clădirile din jur, dar să poată da umbră celor care vor să se adăpostească de căldură”, a povestit Mălan. 


   Extrem de încâtat de ideea de a ajuta la reconfigurarea unei părți importante a unui oraș pe care l-a admirat încă din facultate, arhitectul Horea Gavriș crede că Piața Unirii trebuie să aducă o plus valoare pentru municipiu și "un standard sub care să nu se mai coboare niciodată”. Adept al concepției cum că arhitectura trebuie să vină spre arhitect, Gavriș a văzut proiectul ca pe unul unificator al stilurilor existente acolo: de la baroc la art nouveau, trecând prin secession. Practic "va fi o replică orizontală a pereților Palatului Vulturul Negru”, spune arhitectul. 


   Întreaga zonă vizată va beneficia de un iluminat public aparte (cu 52 de corpuri special fabricate), de un iluminat arhiteectural (pentru copaci, obelisc, statuie și fântâni), de un sistem audio și de supraveghere video. 


  Valoarea totală a proiectului este de 4.261.026 euro, din care partea neeligibilă (suportată de Municipalitatea orădeană) se ridică la 550.000 euro. Restul sunt bani de la Uniunea Europeană.


  Va fi frumos, însă și cu costul unor schimbări majore în ceea ce privește circulația autovehiculelor. Viceprimarul Oradiei a explicat marți cum va arăta traficul după ce Piața Unirii se va transforma în zonă (aproape) exclusiv pietonală (cu excepția liniilor de tramvai care trec pe str. Independenței și pe lângă Biserica Sf. Ladislau și clădirea Primăriei). "Va exista un singur sens de circulație care va fi dinspre Podul Ferdinand, prin fața Primăriei, prin fața Palatului Episcopal (greco-catolic), spre Universitate sau spre stânga (pe str. Traian Moșoiu), două benzi de circulație”, a declarat Mircea Mălan. În zonă va rămâne o stație taxi și vor fi amplasate rastele pentru biciclete. De asemenea, stațiile de autobuz vor fi mutate la marginea Pieții Unirii. În același timp, cei care se deplasează dinspre Universitate nu vor mai putea traversa cu mașina această parte din centrul Oradiei, ei urmând să vireze la stânga pe str. Traian Moșoiu, de unde vor putea ajunge la Podul Ferdinand via str. Independenței. Un alt aspect prefațat azi de viceprimar este dispariția din peisaj a parcărilor actuale.


   Noul proiect de reamenajare va fi pe masa consilierilor locali în ședința de joi, 20 iunie. Aleșii orădenilor vor trebui să aprobe noile detalii aferente lucrărilor. Intenția Primăriei este să scoată cât mai rapid la licitație lucrarea, iar dacă nu vor fi contestații și totul decurge fără probleme, atunci noua Piață a Unirii din Oradea ar trebui să fie luată în primire de pietoni la sfârșitul anului 2014.
***bihorstiri.ro

A Love Found and Lost




Biblioteca Judeteana Panait Cerna Tulcea


Lansare de carte


John van Berghem


Art Cafe, Casa Avramide, Tulcea


19 iunie 2013




   “M-am născut în Middelburg Olanda, pe 12 octombrie 1972, tată olandez și mamă franceză. Când aveam 9 ani, familia noastră s-a mutat în cea mai mare zona Chicago, în Statele Unite, pentru un an, astfel încât tatăl meu să studieze teologia acolo. Când ne-am întors în Europa, ne-am mutat în Franța, unde tatăl meu a fost rugat să fie pastor al unei biserici. Am urmat o școală din Germania în limba engleză, cursuri de literatură: de la Shakespeare, Edgar Allen Poe, Ernest Hemingway, Walt Whitman, și alți scriitori britanici și americani. 
   Primele mele poezii au fost scrise ca misiuni pentru aceste clase. După absolvire, în 1992, am revenit în Olanda. Am vrut să studiez design interior și, deși am fost acceptat la școala de arte liberale în Utrecht, nu am fost capabil să mearg pentru că nu am avut bani pentru asta. Deci, singura alegere pe care am avut-o a fost să mă angajez. În 1998, după mai multe de locuri de muncă, am făcut o alegere pentru a merge în sectorul TIC. M-am concentrat pe webdesign și programare şi am început propria afacere.
   În septembrie 2010 am întâlnit, prin intermediul internetului, o româncă. A fost frumos, și din senin i-am scris o poezie, după care au urmat altele….şi astfel a apărut A Love Found and Lost."
   Parteneri ICEM, ICR, Liceul de Arte George Georgescu Tulcea. 
   Pentru o ambianta placuta...minunate acorduri de vioara si pian...
Ile Alexandru, Ion-Preda Danut, Andreescu Theodor Antoniu.
Lansare petrecuta in prezenta autorului.


Traditii si obicieiuri de Rusalii


Impanatul Boului


satul Batin


23 iunie 2013






  La Batin, satul in forma de cruce, se organizeaza duminica de Rusalii, pe 23 iunie, sarbatoarea Impanatul Boului. Manifestarile incep de la ora 14:00, cu traditionalul obicei, care porneste din capatul de sus al satului, cu boii impanati, pana la fantana din ulita, unde specific tratitiei, o fata apuca boul de coarne, ducandu-l roata de trei ori, iar la final are loc jocul cununii. 
  De la ora 16:00 are loc in sat un spectacol folcloric sustinut de grupul folcloric Batinasii, Elena Rus, Ionut Candra, Anca Mudure, Cristina Beldean-Mosutan. Recital special vor sustine Amalia Codorean Chindris, Fratii Ioan si Grigore Zegrean, impreuna cu Grupul Traditii al Zegrenilor din Ceaba, Alin Rotar, Ana Ilca Muresan, acompaniata la vioara de Alin Muresan. 
  La eveniment participa ansamblurile Aryalanyhaj din Unguras si Somesana Dej, instructori Lucian si Reghina Tecarm, coordonator artistic Doina Sima.
   Seara, de la ora 20:00, incepe balul traditional Joc la sura.

Sarbatoarea Impanatul boului mai are loc la Mintiu Gherlii si la Manastirea.


Fundatia Comunitara Tara Fagarasului


Mini festivalul urban pentru copii: Comunitatea celor mici


Parcul Central, Fagaras


prima editie, 20 iunie 2013






  Afiş realizat de Casiana Tudor (16 ani) Atelierele de creaţie de la Muzeul de Pânze şi Poveşti. Tehnici folosite: colaj pop-art şi Photoshop

Tema primei ediţii: ÎMPREUNĂ

  Marcăm finalul anului şcolar în cadrul unui eveniment cultural-urban, desfăşurat în aer liber, dedicat tuturor copiilor cu coroniţă şi nu numai. 
  Fundaţiei Comunitare Ţara Făgăraşului i s-au alăturat cele mai reprezentative proiecte făgărăşene care se adresează generaţiei cu pantalonaşi, fustiţe şi rochiţe chic şi marchează, împreună, ideea de comunitate a celor mici şi pentru cei mici. 
  Astfel, programul evenimentului va cuprinde: animaţie cu Minnie si Mikey Mouse, face-painting şi baloane modelate (Paco Animation), pictură permanentă pe asfalt – cele mai îndrăgite jocuri urbane ale copilăriei: şotronul, plicul, melcul şi floarea (pictorul Gabriel Cornea), ateliere de dezvoltare creativă (Cabinet de psihologie Alina Torok) şi câteva mini recitaluri stradale de instrument (sub îndrumare prof. Eduard Fărcaş) cântece şi strigături populare poposite din zona rurală în centrul oraşului (Asociaţia E.T.C. Mândra – Educaţie Tradiţie Cultură) teatru de păpuşi  În căutarea lui Mickey Mouse (Tinti-Party).
   Vom expune cele mai bune 10 lucrări ale anului realizate la Clubul Elevilor Făgăraş (expoziţie pregătită de prof. Diana Olănescu).
  Vom vedea Feţele Artei în cadrul unui proiect inedit de construire în timp real a unei biblioteci mobile, pentru a încuraja deschiderea către lectură (AVE - Asociaţia pentru Valorizarea Educaţiei Făgăraş).
  Vom încheia cu un flashmob Evadart: Copiii dansează în inima Făgăraşului – ÎMPREUNĂ putem da viaţă oraşului.
  Vom milita pentru un eveniment responsabil şi civilizat cu ajutorul Patrulei de Mediu de la Muzeul de Pânze şi Poveşti Mândra. 
  Vom avea cretă colorată pentru desene pe asfalt, ateliere de pictură, covrigi cu vanilie şi ciocolată, limonadă şi sirop.
***Muzeul de Panze si Povesti

Prezente romanesti peste hotare


Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica


Seara de poezie: La steaua care-a rasarit


Venetia, Italia


20 iunie 2013








Seara de poezie dedicata lui Mihai Eminescu la 124 de ani de la moartea acestuia.
Recita: actorul Emil Boroghina
Expozitie cu volume din opera lui Mihai Eminescu

Festivalul Nopti de Sanziene




Borsa, judetul Maramures


editia a XXXI-a, 24 iunie 2013





CONSILIUL JUDETEAN MARAMURES
CONSILIUL LOCAL BORSA
PRIMARIA BORSA
SERVICIUL CULTURĂ


"N-OM LĂSA IN VECI SĂ PIARĂ CE STRĂBUNII NE LASARĂ..."

INVITAŢIE

Luni, 24 iunie 2013 celebram cea de-a XXXI-a editie 
a festivalului de folclor si traditie romaneasca 
NOPŢI DE SÂNZIENE. 
Va asteptam cu interes si consideratie pentru a ne bucura impreuna 
de cantec, dans si miresmele cerate ale facliilor...

BORŞA - MARAMUREŞ
PROGRAM NOPŢI DE SÂNZIENE , 22 - 24 IUNIE, EXIŢIA A XXXI – A

SĂMBĂTĂ 22 IUNIE 2013

Parcul de langa Primaria Borsa
* Orele 21.30 - Festivalul LUMINII la Borsa - 
organizat de Cercetasii Rodnei, 
sustinut de Centru de tineret PROACTIV Borsa

DUMINICĂ 23 IUNIE 2013

PROGRAM SCENĂ - ANIMAŢIE, KARAOKE

PARTEA I

* Orele 20.00 - SLOWNER CREW, COLIBRI, MĂDĂLINA HOJDA,
GHIŢĂ OLTEANU.

PARTEA II
* Orele 20.30 – SLOWNER CREW, 
MOMENT UMORISTIC NEBUNII SATULUI (PANTOMIMIA MUZICALĂ), 
DIANA, GABI K.

PARTEA III

* Orele 21.00 – Trupa NORDICA
* Discoteca in aer liber.

LUNI 24 IUNIE 2013

Program nopti de sanziene , 24 IUNIE, editia a XXXI – a
* 13.00-13.40 Parada facliilor si a portului popular
* 13.40-14.00 Moment folcloric de sanziene in interpretarea 
Ansamblului PRISLOPUL Borsa
* 13.50-14.00 CARMEN ŞTEŢCO
* 14.00-14.10 SILVIA TIMIŞ
* 14.10-14.20 SILVIA HORJ
* 14.20-14.50 ANSAMBLUL DOR SOMEŞAN, BISTRIŢA
* 14.50-15.00 FELICIA ŞTEŢCO ROMAN
* 15.00-15.10 ANSAMBLUL ŞIEU
* 15.00-15.20 ANSAMBLUL VOIEVOZII BOGDAN VODĂ
* 15.20-15.30 GHIŢĂ OLTEANU
* 15.30-15.40 ANSAMBLUL COLIBRI
* 15.40-16.00 ANSAMBLUL DOINA MARAMUREŞULUI, MOISEI
* 16.00-16.10 COSMIN VOROPCIUC
* 16.10-16.20 LOREDANA DANCI
* 16.20-16.50 ANSAMBLUL VIŞEUL DIN VIŞEUL DE SUS
* 16.50-17.00 IOANA ALBU
* 17.00-17.10 DOINA ZAHARIE
* 17.10-17.20 ILEANA ROMAN
* 17.20-17.40 ANSAMBLUL PRISLOPUL BORŞA
* 17.40-17.50 ANDREEA HOJDA
* 17.50-18.00 BOGDAN TIMIŞ
* 18.00-18.10 DANCI MARIANA
* 18.10-18.20 DANCI ELENA
* 18.20-18.30 GRAB ELENA


CONSILIUL LOCAL BORSA
PRIMARIA ORASULUI BORSA
PRIMAR MIHALI TOADER


SERVICIUL CULTURA
GREC SILVIA-GEORGETA

***via Biblioteca Oraseneasca Borsa

Jurnal politic (1939 - 1950)




Muzeul de Istorie Paul Paltanea 


Lansare de carte


Dimitrie Iurascu


Muzeul Casa Cuza Voda, Galati


20 iunie 2013





  Editura Muzeului de Istorie Galaţi vă invită să participaţi la evenimentul editorial prilejuit de lansarea lucrării JURNAL POLITIC 1939 – 1950, autor DIMITRIE IURAŞCU, ce va avea loc joi, 20 iunie 2013, ora 14.00, la Muzeul Casa Cuza Vodă, str. Al. I. Cuza, nr. 80, Galați.


   Personalitate marcantă a diplomaţiei româneşti din perioada interbelică, Dimitrie Iuraşcu s-a născut în anul 1890, la Galaţi. După terminarea şcolii primare şi a Liceului Vasile Alcsandri din Galaţi (1909), urmează, în paralel, cursurile Facultăţii de Drept şi ale Înaltei Şcoli de Ştiinţe Politice din Paris, absolvite în anii 1912-1913.

   În cei 34 de ani de activitate diplomatică, Dimitrie Iuraşcu a îndeplinit misiuni în mari capitale ale Europei, intrând în contact cu mai multe personalităţi europene.

  Când norii negri ai războiului acopereau încet întreaga Europă, Dimitrie Iuraşcu începea să-şi aştearnă gândurile şi impresiile într-un Jurnal completat, aproape zilnic, timp de 11 ani (aprilie 1939 – martie 1950).

  Jurnalul, alcătuit din zece caiete, format 20/18 cm, păstrează memoria a 3973 de zile, reprezentând o "radiografie cotidiană a felului cum evenimentele sunt înţelese şi receptate”.

  Cele zece caiete de Jurnal, alături de arhiva familiei Iuraşcu, au fost donate, în anul 2010, Muzeului de Istorie Paul Păltănea Galaţi de către fiul diplomatului, inginer Niculae Iuraşcu.

  Editura Muzeului de Istorie Galaţi a reuşit să scoată la "lumină” Jurnalul, pe care l-a intitulat JURNAL POLITIC 1939 – 1950, aducând astfel în faţa românilor "reacţia în direct a diplomaţilor, a unei categorii profesionale de elită din România tradiţională, faţă de evenimentele de atunci, de răsturnările radicale ce aveau loc în ţară”.

  Am avut onoarea şi bucuria ca domnul academician Dinu C. Giurescu să parcurgă paginile manuscrisului, devenind astfel, autorul Cuvântului înainte al lucrării  JURNAL POLITIC 1939-1950.

Editura Muzeului de Istorie Galaţi

Arta plastica contemporana


Stefan Bartha, Ilie Duta, Feher Laszlo, Rares Moldovan


Expozitia: Sculptura Azi. Discursuri


Galeria Delta, Arad


editia a IX-a, 26 iunie 2013









Zilele Municipiului Focsani


Festivalul Coral International Pastorala


Focsani


editia a IX-a, 4 - 7 iulie 2013






https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-2aiTD-wBZVSnsJJqe2sIKUIMCEqVvKuF6NvcOwYD7VaIbePqr8WQlk-mZh-ONoUInRTmbbEuEKlSGo_bTwNC6JL82nsrADsLNBnJdue9z_3fSIH2fLX4nntXY5Uix8inYDytcJWQDe7M/s1600/10pastoralasan+1+DOAR+PT+NET.jpg

   Municipiul Focşani este în acest an, în perioada 4 – 7 iulie, gazda celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Coral Internaţional Pastorala. 

  La ediţia din acest an a festivalului au confirmat că vor participa Corul Preludiu sub bagheta dirijorului Voicu Enăchescu, invitat de onoare într-un concert extraordinar, Formaţia corală Dobrudjanski Zvutsi Choir din Bulgaria - dirijoare Ivelina Vaykova, Corul Divina Armonie din Bucureşti, dirijor Marius Firca, fondator profesor Paula Ciuclea, Corala Nicoale Oancea a Casei Corpului Didactic din Bucureşti - dirijor Marius Crucianu, Corul Lyra din Buzău - dirijor Ştefan Stănescu, Corul Appassionato din Târgovişte - dirijor Florin Badea, Corul Primăriei Epidavros din Grecia - dirijoare Kaloudy Evghenia, Corala Feminină Camerata din Brăila sub bagheta dirijorului Paraschiva Moise, Corul Ioan D. Chirescu din Cernavodă - dirijor preot Dincu Anghel, Ansamblul Patos din Bucureşti - dirijor Petre Ştefănescu, Corala Preoţească Sfântul Mucenic Teodosie de la Brazi dirijat de preotul Aurelian Dumitru şi Corul Pastorala din Focşani coordonat de profesorul Dumitru Săndulachi. 

   Evenimentul este organizat sub auspiciile Asociaţiei Naţionale Corale din România, Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.
***Evenimente Focsani

Festivalul Backyard Weekend




Institutul Francez, București


22 - 23 iunie 2013





   Weekendul acesta, 22-23 Iunie - sâmbătă și duminică - de la ora 11:00 până seara târziu, Institutul Francez va găzdui târgul festivalului Backyard Weekend:


târgul Absolutely Fabulous, 
un stand al celor de la DJ Superstore 
și unul al magazinului de vinyl-uri Misbits, 
delicii bio și dulciuri homemade,
 jocuri mecanice și boardgames, 
plus proiecții de scurtmetraje în Sala de Cinema Elvira Popescu;

muzica pe timpul zilei va fi asigurată de 
Fouchat, Miss I, Giuser, Romansoff, Rock Dj, Kaya Foundation și Deeproots.
pentru băuturi vă așteptăm pe terasa GensDuBien!
Intrarea este liberă!

Da


Centrul Cultural Dunărea de Jos


Lansare de carte


Diana Mănăila Marandici


Info Danube - Centrul de Informare și Instruire Ceronav, Galați


26 iunie 2013






Amintiri din Tulcea




Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean


Casa Avramide, Tulcea


19 iunie 2013





Expozitie de reproduceri foto dupa carti postale sau imagini de altadata.