vineri, 14 iunie 2013

Braila in miniatura



Biblioteca Judeteana Panait Istrati


Gradina publica, Braila


16 iunie 2013





   Se pare că duminică vremea va ţine cu noi si atunci ne vom întâlni cu brăilenii la evenimentul Brăila în miniatură, la pavilionul de carte al Bibliotecii Judeţene Brăila. Astfel, vom avea o nouă ediţie a proiectului Brăila citeşte şi, de ce nu, Cititul te face atrăgător !


  Deci, nu mai staţi pe gânduri, duminică, 16 iunie, de la ora 10:00 ne vedem în Gradina Publică, la o carte şi o fotografie... cu o carte ! Făceţi-vă frumoşi şi veniţi să ne vizitaţi ! Facem şi înscrieri pentru Clubul de vacanţă Bibliodetectivii în căutarea comorii dragonului. 

  Nu ştiţi ce-s toate aceste activităţi care sună atât de bine ? Vizitaţi pagina facebook a Bibliotecii Judeţene Panait Istrati Brăila sau site-ul nostru www.bjbraila.ro

                        Sau... cel mai simplu, veniţi duminică în Gradina Publică !!!!!!!!!

Agentia de Stiri Bune


Inaugurarea celui mai mare parc fotovoltaic din Romania


Uiesti, judetul Giurgiu


14 iunie 2013




  Metodele alternative pentru producerea de energie electrică încep să prindă şi în România. Cel mai mare parc fotovoltaic din ţară a fost inaugurat oficial vineri, 14 iunie, în satul Uieşti (comuna Bucşani) din judeţul Giurgiu. 
   Parcul fotovoltaic din nordul judeţului Giurgiu se întinde pe o suprafaţă de 42 de hectare peste ele fiind montate aproximativ 78.000 de panouri solare. El a costat aproximativ 30 de milioane de euro, investiţia aparţinând Tinmar Ind o firmă care are ca principal obiect de activitate comercializarea de energie electrică. 
   Puterea instalată a parcului fotovoltaic este de 18,5 MWp, aceasta fiind integrată în sistemul naţional. Cu energia produsă aici ar putea fi alimentate aproximativ 20.000 de gospodării.   
  Tehnologia folosită a fost una mixtă, germano-chineză, la montarea panourilor participând specialişti din Italia, Ungaria şi România. 


  În urma acestei investiţii, comuna Bucşani va primi anual 150.000 de lei. Primarul Radu Pătrăşescu susţine că banii vor fi folosiţi în cea mai mare parte pentru şcoli şi infrastructură rutieră. "Este cea mai importantă investiţie care a avut loc vreodată în comuna noastră. Pe lângă banii pe care îi vom primi anual mă bucură faptul că suntem şi noi pe harta energetică a României” a declarat Radu Pătrăşescu. 
  Conform reprezentanţilor companiei, rata de performanţă a sistemului datorită componentelor folosite se ridică la 82%. Cu alte cuvinte, 82% din radiaţia solară este transformată în energie cu ajutorul panourilor. La inaugurarea parcului fotovoltaic a fost prezent şi consilierul economic al ambasadorului Chinei în România. Acesta a promis că se va implica şi va sprijini astfel de proiecte dar şi unele industriale, agricole sau turistice. 
  În afară de Uieşti (Bucşani), aceeaşi firmă mai deţine alte trei parcuri fotovoltaice în România: Şimnicu de Sus (judeţul Gorj), Arcani şi Târgu Cărbuneşti (ambele în judeţul Gorj) aflate în diferite stadii de dezvoltare.
***adevarul.ro

Initiative de toata lauda


Donati o carte pentru refacerea bibliotecii din Calinesti





o biblioteca renaste din cenusa

  ACTUALITATEA PRAHOVEANĂ, scriitoarea CAMELIA IULIANA RADU, REVISTA de cultură şi atitudine SINGUR din Târgovişte şi ArteFapte.ro au demarat, alături de BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ NICOLAE IORGA din Ploieşti, o campanie pentru refacerea bibliotecii din comuna prahoveană Floreşti, sat Călineşti, instituţie care a ars din temelii, la începutul acestei săptămâni.
   O rană pe obrazul culturii româneşti s-a petrecut luni, 10 iunie când o mână criminală a dat foc Bibliotecii locale din satul Călineşti, comuna Floreşti, Prahova.
   "În urma incendiului, au ars în întregime peste 18.000 de volume şi toate dotările bibliotecii au dispărut fără urmă. Poliţia se ocupă de acest caz. Totuşi, lovitura este extrem de mare pentru toţi cei care iubim lectura şi cartea. De aceea, Biblioteca Judeţeană Nicolae Iorga din Ploieşti face apel la toţi cititorii şi consumatorii de carte să contribuie, după posibilităţi, cu un titlu sau două, aflate în bună stare tipografică, pentru refacerea fondului de carte al acestei biblioteci urgisite. Rugăm cititorii să contribuie prin donarea de cărţi, la sediul Bibliotecii Judeţene din Ploieşti, de la Palatul Culturii", ne-a declarat Nicolae Boaru, directorul Bibliotecii Judeţene Nicolae Iorga.
  Campania se desfăşoară la nivel naţional, iar sprijinul este binevenit din partea tuturor cititorilor care doresc să ajute la refacerea bibliotecii din satul Călineşti, Prahova.
  Vă aşteptăm cu o carte, să vindecăm biblioteca din Călineşti, să arătăm că suntem alături de una dintre instituţiile culturale care, deşi se află în mediul rural, este o dovadă că românii nu s-au dezis de lectură. Să arătăm cu toţii că există carte şi dincolo de foc şi O BIBLIOTECĂ RENAŞTE DIN CENUŞĂ !
***artefapte.ro

  Dragi scriitori, dragi edituri, biblioteci judetene din tara, oameni care cred in carte, va cer ajutorul ! Cartile se pot trimite pe adresa Bibliotecii Judetene N. Iorga Din Ploiesti, cu specificatia pe pachet: PENTRU BIBLIOTECA FLORESTI. 
MULTUMIM MULT, MULT !!!
 
BIBLIOTECA JUDETEANA NICOLAE IORGA
Adresa: Ploiesti, str. Subl. Erou Calin Catalin, Nr. 1, Palatul Culturii
VA MULTUMIM !!!

***Camelia Iulian Radu


 Intalnire cu poetii si cartile lor


Horia Zilieru, Emilian Marcu


Centrul Cultural Ruginoasa


15 iunie 2013








Colectii si Colectionari


Targ de Antichitati


Galeria Mall, Piatra Neamt


15 - 16 iunie 2013









Expozitia cu vanzare va prezinta:
- obiecte decorative
- numismatica
- bijuterii
- ceasuri
- picturi
- filatelie
- alte obiecte vechi
***Camelia Muraru

Ia Romaneasca




Diaspora romana


Arthis - Casa de Cultura Belgo-Romana, Diaspora Progresista


Bruxelles, Belgia


15 - 24 iunie 2013



  Capitala europeana va avea o surpriza placuta pe 24 iunie. Diaspora Progresista si Arthis - Casa de Cultura Belgo-Româna s-au unit pentru a promova Ziua Universala a Iei la Bruxelles, organizand o serie intreaga de evenimente dedicate iei si culturii traditionale romanesti. 

  Si iata cum un simplu like pe facebook a devenit un moment istoric ! Informatia s-a raspandit sub ochii nostri si a generat una dintre cele mai frumoase sarbatori romanesti - Ziua Universala a Iei. 



  Cu mare emotie va multumim tuturor celor care contribuiti la acest eveniment. 

Cu drag, 

Atelier de reparat idei




Lansare de carte


Valeriu Perianu


Muzeul Brailei, Braila


15 iunie 2013





  Sâmbătă, 15 iunie 2013, ora 12.00, la sediul Muzeului Brăilei din Piața Traian nr. 3, va avea loc lansarea cărții ATELIER DE REPARAT IDEI de Valeriu Perianu, apărută la Editura PIM, Iași.

Prezintă: Viorel Coman, Valentin Popa, Hugo Mărăcineanu.

Targ de ie romaneasca




Alchemia, Bucuresti


22 - 23 iunie 2013






Alchemia și Iiana vă invită, în perioada 22-23 iunie 2013, la Târgul de Ie Românească.
  Târgul va fi deschis în Alchemia – centru pentru arte contemporane – și va putea fi vizitat sâmbătă, 22 iunie și duminică, 23 iunie, între orele 10:00 și 20:00.

  Târgul de Ie Românească se înscrie în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Universală a Iei (24 iunie) și își propune să readucă în centrul atenției bucureștenilor aceast obiect vestimentar emblematic al culturii traditionale romanesti, ‘împrumutat’ de-a lungul timpului de unii dintre cei mai importanți designeri vestimentari.

  În cadrul târgului vor fi expuse peste 200 de ii, atât noi cât și vintage. Toate sunt lucrate manual, din materiale naturale și urmând metode tradiționale.

  Iiana, partenerul Alchemia pentru acest eveniment, este un brand românesc care a selecționat atent cei mai buni producători români de ii lucrate 100% manual.

  Sfârșitul evenimentului va fi marcat, pe 23 noaptea, printr-o Petrecere de Sânziene, care va avea loc în Alchemia începând cu ora 22:00.

  Vă așteptăm așadar cu mare drag la Alchemia, la un eveniment pur românesc. Și la o petrecere în care vom încerca să reînviem o parte dintre tradițiile specifice Sânzienelor.

Manifestare culturală la debut




Festivalul de Carte Transilvania


Cluj - Napoca


prima editie, 19 - 23 iunie 2013







Program

MIERCURI, 19 IUNIE 2013

12.00 Deschiderea oficială a Festivalului
Recital de muzică tradiţională Nucu Pandrea
12.30 Lansare de carte Mihai Eminescu. Dicționar enciclopedic 
de Academician Mihai Cimpoi, Editura Gunivas. 
Prezintă: Irina Petraș, Sorina Stanca, Constantin Cubleșan. 
Eveniment realizat în colaborare cu Biblioteca Judeţeană Octavian Goga, Cluj-Napoca
13.00 Lansare de carte Vieţile paralele de Florina Ilis, 
Editura Cartea Românească. Prezintă: Irina Petraş, Adriana Stan
13.30 Vernisaj Octavian Bour. Expoziţie de desene pe tema cărţii. 
Prezintă: Ovidiu Pecican şi Radu Vasile 
Lansare de carte Migrene de Octavian Bour şi Ovidiu Pecican, Editura Mega
13.00 Librăria Book Corner (Bulevardul Eroilor 15)
Lansare de carte O insulă de clujeni-neclujeni la Cluj. 
Corespondenţă Mircea Zaciu – Marian Papahagi, 
Editura Muzeului Naţional al Literaturii Române. 
Prezintă: Lucia Papahagi, Ioan Cristescu, Ion Vartic
Lansarea primului număr al revistei Caietele avangardei, anul I, numărul I. 
Prezintă Ioan Cristescu, Ion Pop. 
Eveniment realizat în colaborare cu Librăria Book Corner.
14.00 Noutăţi editoriale S.N.S.P.A. şi Editura Comunicare.ro. 
Prezintă: Lucian Pricop
18.30 Lansări de carte Editura Tracus Arte: 
Motanul de Eugen Suciu, 
Sissi de Pavel Şuşară, 
Omul giruetă de Adrian Alui Gheorghe, 
William Shakespeare – opere, volumul VI, 
Caietele Shakespeare de Horia Gârbea şi George Volceanov, 
Trecutul e o sărbătoare de Horia Gârbea, 
O mie şi unu de picioare verzi  de Aurel Dumitraşcu, 
antologie de Adrian Alui Gheorghe, 
Jazz Inside Out de Mircea Tiberian.
Participă: Ioan Cristescu, Horia Gârbea, Adrian Alui Gheorghe, Ion Mureşan, 
Cosmin Perţa, Ioan Es. Pop, Eugen Suciu, Pavel Şuşară, Mircea Tiberian, 
George Volceanov
20.00 Recital de jazz Mircea Tiberian
21.00 Lansare de carte A doua latură a cercului de Dan Căilean, 
Editura Eikon. Prezintă Ştefan Manasia
Concert de rock simfonic - Whispering Woods


JOI, 20 IUNIE 2013

13.00 Lansări de carte Editura Tracus Arte – Colecția Teatru: 
Patru piese într-un act de Mihai Ignat, 
Aeroport de Ştefan Caraman, 
Natură moartă cu nepot obez de Ion Sapdaru, 
Meandre de Mircea Măluţ
Prezintă: Cristina David, Dan Mircea Cipariu, Ovidiu Pecican, Cosmin Perţa
15.00 Concert: Orchestra de Estradă a Liceului de Muzică Sigismund Toduță
din Cluj-Napoca
16.00 Lansare de carte Lectura. Profesiune şi delectare de Constantin Cubleşan, 
Editura Eikon. Prezintă: Ilie Rad
16.30 Lansare de carte Proximităţi şi mărturisiri de Ioan Pintea, 
Editura Cartea Românească. 
Prezintă: Mihaela Ursa, Ştefan Baghiu, Paul Siladi
17.00 Lansări de carte Povestiri, Amintirile unui şcolar de altădată 
de Ion Pop Reteganul,  Editura Eikon; 
Opere Pavel Dan, vol. I-III, Editura Eikon. 
Prezintă: Ion Buzaşi, Cornel Cotuţiu, Ioan Pintea, Aurel Podaru, Andrei Moldovan, 
Constantin Cubleşan, Alexandru Pugna, Sergiu Pavel Dan. 
Eveniment editorial realizat în colaborare cu Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, 
Biblioteca Judeţeană George Coşbuc Bistriţa-Năsăud și 
Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud
17.30 Concert de muzică folk: Ducu Hotima
18.30 Lansări de carte Editura Charmides: 
Liber de Causis de Florin Partene, 
Erg de Dan Coman, 
Păzitoarea de Ana Dragu, 
Arhitecturi mesianice de Ovidiu Pecican, 
Ţara ascunsă de Alexandru Uiuiu, 
Capriciul de Daniel Sidor, 
Mofteme de Vasile Gogea, 
Monografia Ştefan Ruha de Mirela Capotă, 
Unchiul este încântat de Vasile Leac. 
Prezintă: Marta Petreu, Ştefan Baghiu, Claudiu Groza, Ştefan Manasia, George Ţâra.
Lansare CD audio Doina şi hora lungă din Maramureş – 
Maria Casandra Hauşi, Nicolae Piţiş 
19.00 Lansare de carte Cartea de iarnă (ediţia a II-a) şi Cartea Alcool de 
Ion Mureşan. Prezintă: Dan Mircea Cipariu, Gavril Ţărmure, Alexandru Vlad
19.30 Recital poeţii Editurii Charmides
20.00 Concert Ada Milea şi invitaţii săi
21.00 Spectacol Syncreto – Parcul uman (spectacol de operă, teatru şi dans)


VINERI, 21 IUNIE 2013

11.00 Lansare de carte Istoria Transilvaniei de Ioan-Aurel Pop şi Ioan Bolovan, 
Editura Eikon. Prezintă Vasile Sebastian Dâncu, Vasile Puşcaş
12.00 Sediul Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj (Str. Universității nr. 1)
Conferinţă Gastronomie şi istorie în Transilvania sec. XV-XVI, Lukacs Jozsef, 
urmată de intervenţii ale scriitorilor pe tema gastronomie şi literatură
Eveniment realizat în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Cluj-Napoca şi Institutul Cultural Român – Filiala Cluj-Napoca.
16.00 Lansări de carte Editura Cetatea de Scaun
Partidul-stat. Structuri politice (1948-1965) de Mihaela Cristina Verzea; 
Lungul drum spre nicăieri. Germanii din România deportaţi în URSS 
de Ilarion Ţiu, Lavinia Betea, Cristina Diac, Florin-Răzvan Mihai; 
Ion Flueraş (1882-1953). Social-democraţie şi sindicalism de Sorin Radu
16.30 Lansări de carte Editura Caiete Silvane 
a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj
Jurnal din vremuri de război de Corneliu Coposu 
(Colecţia Restituiri)
.Prezintă: Valentin Orga, Marin Pop, Daniel Săuca, Ottmar Traşcă; 
Cronicar pe Frontiera Poesis (Colecţia Eseu) de George Vulturescu. 
Prezintă: Viorel Mureşan, Daniel Săuca.
Colecţia de călimări, Colecţia de călimări 2 (Colecţia Scriitori sălăjeni) 
de Viorel Mureşan. 
Prezintă: Claudiu Groza, Mircea Muthu, Daniel Săuca. 
Moment In memoriam Ioan-Viorel Bădică;
Brâncuşi după Brâncuşi de Ioan-Viorel Bădică. 
Prezintă: Vasile Muscă, Daniel Săuca, Constantin Zărnescu.
Concert de muzică tradiţională Daniel Pop, 
colaborator al Ansamblului Folcloric Meseşul al Centrului de Cultură şi Artă 
al Judeţului Sălaj
17.30 Lansări de carte Editura Tracus Arte: 
Căderea-n sus a corpurilor grele de Ioan Es. Pop; 
Singurătatea vine pe Facebook de Dan Mircea Cipariu. 
Prezintă: Ştefan Manasia, Ion Mureşan.
18.30 Lansare de carte Către noi înşine 2 dialoguri-şoc cu 6 înţelepţi: 
Ioan-Aurel Pop, Aurel Codoban, Dorel Vișan, Virgil Ciomoș, Vasile Sebastian Dâncu, 
Dumitru Constantin-Dulcan, de Stela-Maria Ivaneş şi Constantin Ivaneş. 
Prezintă: Aurel Sasu; 
lansare de carte Mintea de dincolo de Dumitru Constantin-Dulcan. 
Participă: Stela-Maria Ivaneş, Constantin Ivaneş, Dumitru Constantin-Dulcan
19.30 Proiecţie video: 1900 de ani de la inaugurarea Columnei lui Traian. 
Prezintă: Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC)
20.00 Lansare CD Teodora Purja. Prezintă Mugurel Scutăreanu;
Concert de muzică tradiţională: Teodora Purja, Lenuţa Purja
21.00 Lansare de carte Dar de Dinu Olăraşu, Editura Eikon. 
Prezintă Valentin Ajder
Concert de muzică folk: Dinu Olăraşu
00.00 Cafeneaua Doamna T (Str. Napoca nr. 10)
Spectacol de poezie şi pian 
Când plouă mă trezesc lefter şi caut sensul vieţii precum Goethe – 
Petra Balu, Gabriel Bota, Alex Negriuc


SÂMBĂTĂ, 22 IUNIE 2013

12.00 Lansare de carte 
O Românie interioară de Vasile Sebastian Dâncu, 
Editura Eikon. Prezintă: Constantin Cubleşan, Radu Preda şi Ioan Es. Pop
13.00 Lansări de carte Editura Eikon: 
Anotimp suspendat, Transcripturi din conştient de Eliza Macadan; 
Ţara mea de Iulian Dămăcuş; 
Trezvia de Flore Pop. 
Participă: Irina Petraş, Ioan Pavel Azap, Al. Cistelecan
13.30 Lansare de carte Orchestra de jazz de Ion Cristofor, Editura Napoca Star. 
Prezintă: Mircea Popa; 
Munci şi zile de Mircea Petean, 
Editura Limes, prezintă Ştefan Borbely, Gheorghe Perian; 
Costumul negru de Adrian Popescu, Editura Cartea Românească,  
prezintă Ştefan Baghiu; 
Nimicitorul de Aurel Pantea, Editura Limes, 
prezintă: Irina Petraş, Al. Cistelecan, Mircea Muthu
15.00 Lansare de carte Fratele fiului risipitor, de Aurel Cioran, Editura Eikon, 
ediţie îngrijită de Anca Sîrghie şi Marin Diaconu. 
Participă: Anca Sîrghie, Marin Diaconu şi Vasile Gogea
16.00 Lansare de carte Legendele păsărilor, Editura Magic Print, 
prezintă Carmen Bogatu
16.30 Lansare de carte Întemeierea metafizicii moravurilor, critica raţiunii practice 
de Immanuel Kant, Editura Antet XXI. 
Prezintă: Crenguţa Maria Năstase şi Vasile Muscă
19.00 Festivitatea de premiere
19.30 Lansare de carte Clujul Poeților, antologie de Horia Bădescu, 
din cele mai frumoase poeme despre Cluj. 
Prezintă Aurel Sasu; recital de poezie Dorel Vişan şi poeţii antologaţi;
Concert de chitară clasică: Silvan Stâncel


DUMINICĂ, 23 IUNIE 2013

12.30 Lansare de carte Amintiri din copilărie, povestiri – 
album de benzi desenate adaptate după Ion Creangă, 
ilustrații: Ș. Andreescu, scenariu: Liviu Antonesei, Adriana Nazarciuc, 
Editura Adenium, invitaţi: Adrian Barbu, Ovidiu Pecican
13.00 Spectacol Teatrul de păpuși Puck Cluj-Napoca

14.00 Citeşte-ne ce-ţi place - lectură publică din cartea preferată. 
Proiect fotografic Iubesc cartea – fotograf Marta Popescu
19.00 Cinema Victoria (Bulevardul Eroilor nr. 51)
Lansare de carte Fahrenheit 451 de Ray Bradbury, Editura Art, 
urmată de vizionarea ecranizării acestei cărți avându-l ca regizor pe 
François Truffaut. 
Prezintă: Ioan-Pavel Azap, Vasile George Dâncu, Valentin Derevlean. 
Eveniment cultural realizat în colaborare cu Librăria Book Corner şi 
Cinematograful Victoria.


Cu excepția locurilor precizate, toate evenimentele se vor desfășura pe scena din 
Piața Unirii, unde are loc Festivalul de Carte Transilvania.


Conferinta: 


Elemente esoterice in opera lui Eminescu


Sinagoga, Bistrita


15 iunie 2013








Seara japoneza




Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


Taichi Yamada


18 iunie 2013









Nature Energy




Arta plastica contemporana romaneasca


Gabriela Calinoiu


Galeria de Arta Gabriela Calinoiu, Bucuresti


iunie-iulie 2013





Cealalta fata a comunistilor



Lansare de carte


Oana Ilie, Cornel Constantin Ilie


Muzeul National de Istorie a Romaniei, Bucuresti


17 iunie 2013




   Muzeul Naţional de Istorie a României are plăcerea să găzduiască luni, 17 iunie a.c., ora 17.00,  în Sala Lapidarium, lansarea volumului Cealaltă faţă a comuniştilor, autori dr. Oana Ilie şi dr. Cornel Constantin Ilie, editat de Oscar Print.
   În cadrul evenimentului de lansare vor lua cuvântul domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director general al Muzeului Naţional de Istorie a României, doamna Georgeta Dimisianu, domnul prof.univ.dr. Ioan Opriș şi domnul prof. univ.dr. Adrian Cioroianu, în prezenţa autorilor.
   Lucrarea este rezultatul cercetărilor făcute în fondul de documente și fotografii provenite din fondul fostului Muzeu al Partidului Comunist Român. Dintre cele peste 10 000 de imagini și sute de albume cercetate, autorii au selectat imaginile care au considerat că sunt altfel. Adică, surprind ceea ce am putea numi cealaltă față a comuniștilor. Rezultatul: 33 de personaje ale comunismului românesc, surprinse în ipostaze cu care publicul larg nu este obișnuit: alături de familie sau de prieteni, în copilărie, petrecîndu-și timpul liber. 
   Autorii au urmărit să aducă la cunoștința cititorilor o parte ne (sau mai puțin) cunoscută a ISTORIEI, din dorința de a crea imaginea cât mai completă a unor personaje care au avut un rol important în trecutul României.
   Personajele cărții sunt împărțite în câteva categorii, în ideea de a crea o coerență mai mare demersului editorial: Vechea gardă - cei care au activat în mișcarea socialistă și comunistă, de la începutul secolului al XX-lea și din perioada interbelică (Gheorghe Cristescu, I.C. Frimu, Cristian Racovski etc.); Ilegaliștii - cei care au fost ridicați în anii puterii comuniste la rangul de eroi ai clasei muncitoare (Constantin David, Filimon Sârbu, Vasile Roaită etc.).
   Capitolul Prima linie este dedicat personajelor cu greutate din primii ani ai regimului comunist, precum Emil Bodnăraș, Ana Pauker, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Vasile Luca sau Petru Groza.    
   Capitolul Linia a doua îi privește pe unii dintre nomenclaturiștii de frunte, care au ocupat funcții de răspundere în aparatul de partid și de stat (Moghioroș, Rangheț, Brucan, Constanța Crăciun etc.) în timp ce ultima parte - Intelectualii, denumită astfel strict din motive de... studii, include personaje precum Constantin I. Parhon, George Macovescu, Scarlat Calimachi sau Manea Mănescu.


Fundatia Europeana Titulescu


Reverberatii si permanente ale spiritului titulescian


Casa Titulescu, Bucuresti


18 iunie 2013








FUNDAŢIA EUROPEANĂ TITULESCU 

Vă invită la

Conferinţa
REVERBERAŢII ŞI PERMANENŢE ALE SPIRITULUI TITULESCIAN

Cu participarea 

ADRIAN NĂSTASE, 
GEORGE G. POTRA, 
NICOLAE BĂNICIOIU

Evenimentul va avea loc marţi, 18 iunie 2013, ora 11.00, la Casa Titulescu, 
Şoseaua Kiseleff 47, Bucureşti

Daca aveti placerea sa luati parte la evenimentul organizat la 
Fundatia Europeana Titulescu, 
va rog confirmati la Liliana Filip, evenimente@titulescu.eu

Pe simezele Capitalei - Pământ dobrogean


Arta plastică contemporană românească


Galeria Galateea, București


18 iunie 2013



Galeria Galateea vă așteaptă marți, 18 iunie, ora 18:00, 
la vernisajul expoziției Pământ dobrogean. 

Participanți: 

Gheorghe Fărcășiu, Alfred Ipser, Petre Manea, Nicolae Mira, 
Eusebio Spînu, 
Florentin Sârbu, Alexandru Nestorescu, Alexandru Isopescu, 
Vasile Filip, Ilia Iankov, 
Gabriela Gheorghe. 

Curator: Eusebio Spînu
Critic de artă: Corneliu Antim

  Expoziția Pământ dobrogean își propune să readucă în atenția bucureștenilor tradiția manifestărilor în domeniul ceramicii profesioniste. Debutul acestor evenimente a avut loc la începutul anilor ’70 , la Medgidia. Cei care au impulsionat, susținut și organizat acest eveniment intitulat Simpozionul de Ceramică Monumentală, au fost maeștrii Costel Badea și Patriciu Mateescu.
  În deceniul ’90 au fost continuate aceste manifestări cu Simpozioanele Internaționale de Ceramică Hamangia care s-au desfășurat la Constanța, sub îndrumarea lui Gheorghe Fărcășiu. 
  În prezent, ceramistul Eusebio Spînu se ocupă de Salonul Național de Ceramică Costel Badea.
  În cadrul expoziției  Pământ dobrogean participă 9 cereamiști: Gheorghe Fărcășiu, Alfred Ipser, Petre Manea, Nicolae Mira, Eusebio Spînu, Florentin Sârbu, Alexandru Nestorescu, Alexandru Isopescu și Vasile Filip. Grupul constănțenilor invită în expoziția de la galeria Galateea un ceramist din Bulgaria, Ilia Iankov și un grafician, Gabriela Gheorghe. Cei 11 expozanți ne introduc în atmosfera limbajului plastic divers, dar cu un numitor comun: pamântul dobrogean pe care îl modelează și pe care pășesc zi de zi.
  În cadrul expoziției Pământ dobrogean va avea loc un eveniment cultural la care vă invităm să participați. Miercuri, 26 iunie, ora 17:00, scriitoarea Iulia Militaru va citi din volumul de poezii, dramadoll, apărut în 2012 la editura Max Blecher.
  dramadoll, volumul în care se găsesc cele mai multe dintre poemele ce urmează a fi citite în cadrul evenimentului, este o îmbinare de texte și voci înglobate în desen, urmărind, în primul rând, relația scriiturii cu imaginea, mai degrabă decât un fir narativ propriu-zis. Povestea se naște de cele mai multe ori la limita dintre fragmentele aflate în tensiune și aparținând unor genuri sau autori diferiți.
  Iulia Militaru s-a născut în 1978, la Bucureşti. A studiat medicina, la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila, din Bucureşti, apoi limba şi literatura română la Facultatea de Litere, din cadrul Universităţii din Bucureşti. Şi-a obţinut diploma de masterat în Teoria Literaturii, în anul 2006, iar acum este doctorand în literatură română. A publicat mai multe cărţi pentru copii şi o carte teoretică despre poezie, Metaforic şi metonimic: o tipologie a poeziei. În 2010, i-a apărut primul volum de poezie:  Marea Pipeadă, pentru care a primit premiile: Tânărul poet al anului 2010 şi Tânărul scriitor al anului 2010, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori. În 2012, împreună cu Anca Bucur (poezie) şi Cristina Budar (grafică), a lansat volumul dramadoll, la Casa de Editură Max Blecher. Cartea face parte dintr-un proiect mai amplu, fiind rezultatul colaborării celor trei, în vederea realizării unui dialog între diferite stiluri, arte (poezie, grafică, video, sunet) şi autori.

Raluca Băloiu,
Manager Galeria Galateea
(Calea Victoriei 132, sector 1, Bucureşti)
tel:+40 21 317 38 14, mobil: +40 745 355 941
galeriagalateea.blogspot.ro

Program galerie: 11.00 – 19.00 (luni), 12.00 – 20.00 (marţi-vineri), 
închis sâmbăta şi duminica


Muzeul de Panze si Povesti


Mandra Chic & Semne Cusute


Noaptea Institutelor Culturale


Bucuresti


14 iunie 2013






Photo: Carte poştală cu povestea, pe scurt, a proiectului social "Tricoul cu Tricolor", semnat  Mândra Chic (atelier şezătoare în cadrul Muzeul de Pânze şi Poveşti) & Semne Cusute. Se lansează în această seară în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente culturale din România: "Noaptea Institutelor Culturale". La iniţiativa ICR, cartea poştală va pleca în toate cele 17 Institute Culturale Române din lume! http://www.modernism.ro/2013/06/07/noaptea-institutelor-culturale-la-institutul-cultural-roman/

  Carte poştală cu povestea, pe scurt, a proiectului social Tricoul cu Tricolor, semnat Mândra Chic (atelier şezătoare în cadrul Muzeul de Pânze şi Poveşti) & Semne Cusute. Se lansează în această seară în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente culturale din România: Noaptea Institutelor Culturale. La iniţiativa ICR, cartea poştală va pleca în toate cele 17 Institute Culturale Române din lume ! 
  Colecţiile Mândra Chic vor fi prezente la Noaptea Institutelor Culturale din România, în cadrul proiectului pregătit special pentru aceast moment de ICR. Proiecul va parcurge, de vineri, 14, spre sambata, 15 iunie, un interesant itinerariu lingvistic, vestimentar, muzical si cinematografic. 
  Ajunsă la cea de-a șaptea ediţie, Noaptea Institutelor Culturale este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Bucureşti. Ca şi în ediţiile trecute, porţile centrelor şi ale institutelor culturale, precum şi ale partenerilor acestora, vor fi deschise pentru o noapte întreagă miilor de vizitatori aşteptaţi.
***Muzeul de Panze si Povesti

Libraria Predania


Expozitie caritabila: Maini si suflet de copil


Bucuresti


16 iunie 2013








Lucrarile sunt executate de catre copiii de la Centrul Misionar Sf. Nicolae, Parohia Jilava.
Indrumatori: Pr. Emanuel Ganciu, Raluca Baloiu.

Anticariatele ArtLibris


Oferta tentanta


Institutul National pentru Studiul Totalitarismului






  Anticariatele Art Libris, in colaborare cu Institutul National pentru Studiul Totalitarismului, va ofera o colectie de peste 100 de titluri din domeniul cercetarii regimului comunist, sovietic, evenimentelor din viata politica si sociala a Romaniei in sec. 20, partidelor si mişcărilor politice sau ideologice care au contestat regimul parlamentar în România în perioada interbelică.

Omagiu lui Eminescu


Arta plastica contemporana romaneasca


Marius Turache


Biblioteca Judeteana Alexandru si Aristia Aman, Craiova


13 iunie 2013




   Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman găzduieşte de joi, 13 iunie 2013, la Galeria de Artă Aman, expoziţia de pictură Omagiu lui Eminescu a pictorului Marius Turache.

  Pictorul a realizat numeroase expoziţii personale, în ţară şi străinătate, iar lucrările sale se află în colecţii particulare din România, Germania, Italia, SUA, Franţa, Japonia, Danemarca, Norvegia, Elveţia.
  Invitaţi la vernisaj au fost: Ionel Ciobotea, subprefect Instituţia Prefectului Dolj; prof.univ. Dinică Ciobotea; prof.univ. Cezar Avram; academician Ion Dogaru; prof.univ. Sevastian Cercel, decanul Facultăţii de Drept „Nicolae Titulescu”, Craiova; reprezentanți ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj și ai Grupării de Jandarmi Mobile Fraţii Buzeşti Craiova.



Biroul de Presă al
Bibliotecii Judeţene

Brasov 1987



Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei


Memorialul Sighet, Bucuresti


17 iunie 2013




  Vă invităm luni, 17 iunie, ora 16:00, la deschiderea expoziției BRAŞOV 1987, realizată de CNSAS și Asociaţia 15 noiembrie 1987 din Braşov

  Spaţiul expoziţional permanent al Memorialului Sighet la Bucureşti (str. Jean Louis Calderon nr. 66) este deschis zilnic între orele 10:00-18:00.


Institutul Italian de Cultura Vito Grasso


Noaptea Institutelor Culturale


Bucuresti


editia a VII-a, 14 iunie 2013






Institutul italian de cultura Vito Grasso, Aleea Alexandru, 27.11.2020

  Filme, expoziţii, concerte, performance-uri, prezentări de modă, ateliere de creaţie, jocuri, concursuri. Ajunsă la cea de-a şaptea ediţie, Noaptea Institutelor Culturale este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Bucureşti. Porţile centrelor şi ale institutelor culturale vor rămâne deschise până târziu pentru miile de vizitatori interesaţi de propunerile culturale ale ţărilor europene.

Programul nostru

19.00 – Concert de blues susţinut de grupul maghiaro-italian PARAFUSIONS, 
la Institutul Maghiar (str. Gina Patrichi 8), 
cu ocazia stagiunii culturale italo-maghiare din Italia.

20.30 - Concert jazz în aer liber în grădina "în straie noi" a Institutului Italian de Cultură 
(Aleea Alexandru 41) în stil cafe-concert: desigur cu bar la dispoziţie.

Ana-Cristina Leonte - voce
Albert Tajti - pian
Michael Acker - contrabas

Program:
1. Sora Soarelui - piesa folclor culeasa de C-tin Brailoiu, aranjament: Ana-Cristina Leonte
2. I thought about you - Jimmy Van Heusen / Johnny Mercer
3. Black Coffee - Sonny Burke / Paul Francis Webster
4. Puţine vorbe - (compozitie proprie/Ana-Cristina Leonte)
5. Sofly as in a morning sunrise -Sigmund Romberg / Oscar Hammerstein
6. Imagine - John Lennon
7. All that you are - Ana-Cristina Leonte
8. Twisted - Wardell Gray / Annie Ross
9. Summertime - George Gerswin, aranjament: Albert Tajti
10. So danco samba - Tom Jobim

22.30 – Proiecţie în aer liber a filmului Nessuno mi può giudicare
Italia, 2011, 95 min. subtitrare în engleză
O comedie spumoasă, în regia lui Massimiliano Bruno, care îi are protagonişti pe 
Paola Cortellesi, Raoul Bova, Rocco Papaleo.
Premiul Nastro d’argento pentru cea mai bună comedie.

24.00 - Lecţie de bucătărie italiană ... surpriză
Toţi participanţii, care nu se grăbesc să meargă la culcare, vor putea participa 
la pregătirea şi degustarea unui produs clasic din gastronomia italiană.

***via Lucia Doina Cojan

All About...




Arta plastica contemporana romaneasca


Gabriela Vanga 


Muzeul National de Arta Contemporana, Bucuresti


10 iunie 2013





  De pe 10 iunie 2013, timp de o lună, artista Gabriela Vanga prezinta în premieră în România lucrarea All About… în cadrul expoziţiei Mircea Cantor: Q.E.D. la MNAC.
  Cu aceasta instalaţie realizată din 50 de bancnote de 1 Dollar sub formă de omuleţi origami aşezaţi în grup, artista este cel de-al treilea invitat în Camera de oaspeți, un spaţiu integrat expoziției ce va găzdui în fiecare lună lucrarea unui artist, prieten sau artizan care împărtășește aceleași afinități cu Mircea Cantor: Rudolf Bone (aprilie), Geta Brătescu (mai), Gabriela Vanga (iunie), Ion Grigorescu (iulie), Corneliu Brudașcu și Andrei Șerban (august), Victor Man (septembrie), Oanea Vasile și Ioan Opriș (octombrie), Ciprian Mureșan și Angajare de clovn de Matei Vişniec, regia Geo Balint, cu Eliza Noemi Judeu, Nina Ionescu şi Adelaida Perjoiu (noiembrie), Adrian Gagiu (decembrie), Victoria Berbecaru (ianuarie), Miklós Onucsán (februarie), Pavel & Tudor (martie).
  Expoziţia Mircea Cantor: Q.E.D va rămâne deschisă la MNAC pâna pe 13 aprilie 2014.   
  Expoziţie îngrijită de Raluca Velisar și Mihai Pop.

  Gabriela Vanga s-a născut în 1977, România. Trăiește și lucrează la Paris. Printre expoziţiile personale amintim: On Blind Faith, Plan B, Berlin (2010); Still from an infinte movie, Dvir Gallery, Tel Aviv, Israel (2007); Every word I tell you keeps me alive, Plan B, Cluj Napoca, România (2006); “m e s b n p e n u l o i s o d” – Galerie Public, Paris (2004) iar printre expoziţiile de grup: Les Elixirs de Panacée, Palais Bénédictine de Fécam, (2010);“Lichtzwang, Dvir Gallery, Tel Aviv; Um Mundo Sem Medidas – Museu de Arte Contemporânea da Universidade de São Paulo (2009); Une monde sans mesures, Mac de Sao Paulo; Unreliable Witness, Tramway, Glasgow, Scotland; The space between, Konsthall Anna Nordlander, Sweden (2008); Across the Trees, David Nolan Gallery, New York (2007); Cluj Connection, Haunch of Venison, Zürich (2006).


***modernism.ro

Educatie Estetica prin Arta Costumului



Biblioteca Judeteana Alexandru si Aristia Aman


Craiova


14 iunie 2013





Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţiona.l

Coordonator proiect: Link Point SRL
Parteneri:
Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman, Craiova
Asociaţia Voci din Carpaţi Luxemburg
Casa de Cultură a Studenţilor din Craiova
Clubul Soroptimist Internaţional Craiova
Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân Râmnicul Vâlcea
Școala Gimnazială nr. 3 Rovinari

Teatrul Masca


Festivalul International Statui Vivante


Parcul Herastrau, Bucuresti


editia a III-a, 21 - 24 iunie 2013







Pasi de dor de...Eminescu




Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu


Botosani


14 iunie 2013





Comemorare Mihai Eminescu

-aspecte din viata si activitatea poetului
-retrospectiva asupra vastei opere a poetului
-vizionare filme documentare
-recitari din lirica eminesciana
 -prezentare de lucrari, compozitii proprii dedicate poetului

Oraganizatori:

Bibliotecar Alexandru Vasilache
Profesor  - Seminarul Teologic Sf Gheorghe Botosani
 







Arta plastica contemporana romaneasca


David Croitor


Expozitie: Anotimpuri interioare


Galeria de Arte Vizuale, Oradea


17 - 29 iunie 2013






  Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Oradea, are plăcerea să vă invite la Galeria de Arte Vizuale, Oradea (str. Republicii, nr.15), luni, 17 iunie, 2013, începând cu ora 17:00, la vernisajul expoziţiei de pictură Anotimpuri interioare semnată de artistul moldovean David Croitor din Vatra Dornei. 
  Expoziţia va fi vernisată de criticul de artă conf. univ. dr. Ramona Novicov.
 “Expoziţia de faţă este o incursiune în trecut - mărturiseşte autorul-, o aventură imaginară, o călătorie spre locuri unde poezia există în stare latentă, ascunsă de ochii trecătorului obişnuit. Pictez, în general, peisaje cu case abandonate, cu străzi părasite, cu garduri rupte, dar care păstrează încă semnele unui trecut cândva plin de viaţă. Caut poezia ascunsă în ziduri vechi, încerc să rescriu în culoare, poveşti cotidiene de odinioară sau de de azi.”
  David Croitor va expune pe simezele Galeriei de Arte Vizuale în jur de treizeci de tablouri pictate în ulei pe pânză. Expoziţia poate fi vizitată până pe 28 iunie, de luni până vineri, între orele 10-18.
  Vă rugăm să ne onoraţi cu prezeţa dumneavoastră.