marți, 11 iunie 2013


Piata Lucrurilor Gratis


Parcul Balcescu, Oradea


22 iunie 2013Piata Lucrurilor Gratis este locul în care:
* aduci şi oferi gratuit obiecte în stare bună, pe care tu nu le mai folosești dar alții le caută: 
cărţi, haine, pantofi, jucării si multe altele;
* iei complet gratuit obiecte pe care alții nu le mai utilizează, dar tu ai nevoie de ele;
* faci “reclamă” talentului tău sau îţi oferi gratuit serviciile: muzică, gimnastica, masaj, jocuri pentru copii, facepainting, sport, stil de viață sănătos, gătit şi multe altele;
* aduci şi amenajezi propriul stand pentru produse sau servicii: poți să aduci cutii, scaune, umerașe/suport de umeraşe, sfoară, poţi să le expui pe o masă pliantă sau pe o pătură, etc.
* participanţii sunt responsabili de: ceea ce lasă în urmă (la plecare, locul trebuie lasat curat), de obiectele pe care le aduc şi le oferă (să fie curate, încă folosibile, în stare bună).

Obiectele care rămân, vor putea fi donate unei organizații nonprofit din Oradea, 
care are ca beneficiari persoane cu dizabilități.

Piaţa Lucrurilor Gratis 
este o initiativă a OIT și a Centrului de Dezvoltare Urbană Oradea, 
cu sprijinul DUALIMPACT Oradea.

În spatele coperțilorDan C. Mihăilescu


București, Galeria Occidentului


18 iunie 2013
  Prin seria de întâlniri În spatele coperților, Bazar Literar și Papion PR & Events își propun să aducă universul creativ al scriitorilor contemporani mai aproape de sufletul cititorilor. Vrem să inițiem o serie de discuții informale, relaxate, în care cititorul să dialogheze nestingherit cu scriitorul a cărui carte i-a modificat măcar o fărâmă din mersul cotidian al vieții. Nu ne dorim un monolog de seară, ci o discuție ca între prieteni ce-și spun poveștile de viață, bucuriile și ofurile.  Deschidem seria de întâlniri În spatele coperților cu scriitorul si criticul literar 

Dan C. Mihailescu - "omul care aduce cartea."

  DAN C. MIHĂILESCU a fost cercetător la Institutul de Istorie şi Teorie Literară G. Călinescu şi a editat suplimentul cultural Litere, arte & idei de la Cotidianul. Obţine Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor pentru volumul Perspective eminesciene. A publicat 16 volume de eseuri (printre care Stângăcii de dreapta, Îndreptări de stânga, ciclul Viaţa literară, Despre omul din scrisori. Mihai Eminescu), a tradus din Jean-François Revel, Eugène Ionesco, Emmanuel Todd, Vladimir Bukovski ş.a., a deţinut rubrici în revistele Luceafărul, Transilvania, 22, Idei în dialog, România literară, Ziarul de duminică, Dilema veche, precum şi în Evenimentul zilei şi Jurnalul Naţional. Din anul 2000 este realizatorul emisiunii Omul care aduce cartea, la ProTV. Printre preocupările sale constante se află literatura memorialistică şi epistolară. Cele mai recente cărţi ale sale sunt I.L. Caragiale şi caligrafia plăcerii: Despre eul din scrisori (Humanitas, 2012) şi Ce mi se-ntâmplă. Jurnal pieziş (Humanitas, 2012).

Si pentru ca povestile bine spuse se impletesc in jurul unui pahar cu vin, Crama Atelier alege o licoare speciala pentru intalnirea noastra.

Marti, 18 iunie, de la 19.30
Galeria Occidentului - Strada Occidentului nr. 11
Intrare: 30 lei
Rezervari la: anca@papionul.ro

Flori la malul Dunarii
Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Rasvan Angheluta


Expo Flora


Galati


editia a XVIII-a, 14 - 16 iunie 2013
Vernisaj: 14 iunie, ora 12:00.
Program: vineri: 10:00-18:00; sambata-duminica: 10:00-20:00


Istorie ortodoxa romana
Lansare de carte


Vasile Silviu Muntean: 

Istoricul Protopopiatului ortodox roman din Sighisoara pana in secolul al XIX-lea 


Catedrala Ortodoxa, Sighisoara


16 iunie 2013
Eveniment editorialLansare de carte


Revista Noua: Colocvii 2004 - 2006


Biblioteca Municipala C. I. Istrati, Campina


14 iunie 2013
Colocviu și masă rotundăMuzeul Brăilei 

Complexul Muzeal de Științele Naturii Răsvan Angheluță


Fortificațiile liniare antice din stânga Dunării de Jos

Fortificațiile liniare - prezent și perspective


Brpila, Galați


14 - 15 iunie 2013

Muzeul Brăilei şi Centrul Cultural Dunărea de Jos Galaţi organizează: 

Colocviul 
Fortificaţiile liniare antice din stânga Dunării de Jos 
- deschiderea oficială va avea loc vineri, 14 iunie 2013, ora 11.00, 
la sediul Muzeului Brăilei (Piaţa Traian 3). 

Masa rotundă 
Fortificaţiile liniare: Prezent şi perspective
 - deschiderea oficială va avea loc sâmbătă, 15 iunie, ora 11.00, 
la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi.

Vor fi lansate volumele:

Eugen S. Teodor
Uriaşul invizibil - limes transalutanus. O reevaluare la sud de râul Argeş, 
Editura Cetatea de Scaun, Târgovişte, 2013.
Costin Croitoru
Galaţi. Repertoriul descoperirilor arheologice şi numismatice, 
Editura Muzeului de Istorie Galaţi, Galaţi, 2013.

Picanterii de Bucuresti


Targ de altadata, Ateliere de creatie


Muzeul Municipiului Bucuresti


Bucuresti


14 - 16 iunie 2013

Arta plastica contemporana romaneasca


Vasile Muresan - Murivale


Expozitie: Rude divine


Galeria Centrul Artelor Vizuale - Caminul Artei, Bucuresti


27 iunie - 10 iulie 2013 Libraria Humanitas


Witttgenstein in limba romana


Cismigiu, Bucuresti


11 iunie 2013
  Librăria Humanitas de la Cişmigiu vă invită marţi, 11 iunie, ora 19.00, la o seara 
Wittgenstein în limba română.

Invitaţi: 
profesorul Mircea Flonta, profesorul Mircea Dumitru, 
lector universitar Gheorghe Ştefanov. 
Moderator: Cătălin Cioabă.

Prezente romanesti peste hotare


Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica


100 de ani de la pacea de la Bucuresti


Venetia, Italia


14 - 15 iunie 2013   În perioada 14 -15 iunie 2013, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează simpozionul şi expoziţia multimedia dedicată aniversării a 100 de ani de la Pacea de la Bucureşti din 1913 cu titlul Lunga Criză. Italia, România şi Sud-Estul European de la 1908 la Pacea de la Bucureşti (1911-1913).
  Evenimentul este organizat în colaborare cu Departamentul de Ştiinţe Politice al Universităţii Roma Tre, Academia Română, Asociaţia Italiană de Studii Sud-Est Europene, cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român şi beneficiază de patronajul Ministerului Afacerilor Externe şi al Universităţii Ca’ Foscari din Veneţia.
  IRCCU Veneţia marchează astfel împlinirea a 100 de ani de la Pacea de la Bucureşti (1913), moment de referinţă în istoria diplomatică a României moderne. Al doilea război balcanic şi Conferinţa de pace de la Bucureşti - prima conferinţă internaţională post-conflict organizată fără participarea Marilor Puteri - au subliniat rolul proeminent al ţării noastre în Sud-Estul european ca factor stabilizator în balanţa de putere regională. 
  Prin participarea unor specialişti români de marcă, ne exprimăm certitudinea că evenimentul va contribui la buna promovare a culturii române în străinătate prin aducerea în dezbaterea internaţională a unei teme de mare interes atât pentru istoria românească, cât şi pentru istoria relaţiilor internaţionale.
  Prima zi a lucrărilor simpozionului (vineri, 14 iunie) se va desfăşura la Universitatea Ca’ Foscari, în Sala Marino Berengo iar cea de-a doua zi (sâmbătă, 15 iunie) la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în sala de conferinţe Marian Papahagi.
  Vor participa cu comunicări: Alberto Basciani (Universitatea Roma Tre), Massimo Bucarelli (Universitatea din Salento), Ion Bulei (Universitatea din Bucureşti), Daniel Cain (Academia Română, Institutul de Studii Sud-Est Europene, Bucureşti), Adrian Bogdan Ceobanu (Academia Română, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iaşi/Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi), Emanuela Costantini (Universitatea din Perugia), Antonio D’Alessandri (Universitatea Roma Tre), Rudolf Dinu (Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia), Aldo Ferrari (Universitatea Ca’ Foscari Veneţia), Egidio Ivetic (Universitatea din Padova), Fabrice Jesné (Universitatea din Nantes), Tatjana Krizman Malev (IRSML Friuli Venezia Giulia, Trieste), Claudiu Topor (Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi), Francisco Veiga (Universitatea Autonomă din Barcelona), Gianluca Volpi (Universitatea din Udine). Preşedinţi de sesiuni: Dan Berindei (Academia Română), Francesco Guida (Universitatea Roma Tre) şi Bianca Valota Cavallotti (Universitatea din Milano).
  Expoziţia cu acelaşi titlu va fi proiectată în Mica Galerie a IRCCU Veneţia în perioada 14-21 iunie 2013 şi în sălile de desfăşurare a simpozionului. La pregătirea materialului documentar și fotografic au colaborat: Ministerul Afacerilor Externe –Unitatea Arhive Diplomatice, Arhivele Naţionale ale României, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Centrul Româno-Italian de Studii Istorice (CeRISS).
   Evenimentul se înscrie în activitatea specifică tradiţiei ştiinţifice şi academice a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Casa Română de la Veneţia fiind fondată de marele istoric Nicolae Iorga pentru a facilita în primul rând accesul cercetătorilor români la extraordinarul fond documentar existent în arhivele şi bibliotecile veneţiene şi, totodată, pentru a încuraja studiul istoriei relaţiilor României şi ale Sud-Estului European cu Italia.

Satmarul in Tara Piticilor
Muzeul Judetean Satu Mare


Expozitie de machete si origami


Muzeul de Arta, Satu Mare


12 iunie 2013

Toate lucrarile sunt confectionate de satmareni premiati la multe concursuri de gen.


Macheta muzeului (Prefectura, Judeteana P.C.R.)Turnul Pompierilor. Macheta (realizata la scara) respecta inclusiv structura caramizilor turnului.

Arta plastica contemporana romaneasca


Salonul de vara


Hotel IBIS, Constanta


13 iunie - 31 iulie 2013Prezente romanesti peste hotare


Liga Studentilor Romani din Strainatate


Infratirea oraselor Crossy - sur - Seine si Viseul de Sus


8 - 9 iunie 2013
   Filiala Franța a Ligii Studenților Români din Străinătate a început cu succes proiectul de înfrățire între orașele Croissy-sur-Seine, Île de France și Viseu de Sus, Maramureș. Această etapă inițială a proiectului s-a desfășurat pe parcursul a două zile (pe 8 iunie-9 iunie a.c.) marcând evenimente precum întâlniri diplomatice și de protocol, ateliere de lucru, vizite private ale obiectivelor turistice din zonă, prânz oficial, concurs internațional de pictură. 


   Ziua de 8 iunie a debutat cu o vizită de protocol a orașului burghez Croissy-sur-Seine (aflat la 10 km de Paris, la 10 km de Versailles si tot la 10 km la Saint German en Laye), având ca și ghid pe însuși președintele Asociației Croissy Sans Frontières. 


  Atelierul de lucru la care au participat membrii echipei LSRS Franța, Florina Andonie, Răzvan Botez și Alexandru Urdaș alături de primari și echipele aferente. Prezența primarului orașului german Altenglan a marcat colaborarea descentralizată în cadrul proiectelor trinaționale OFAJ (Oficiul Franco German pentru Tineret). Cel mai important rezultat al activității a fost angajamentul luat de tinerii români și francezi, pentru a lucra împreună pentru ca această intiativă să fie una de durată. Totodată, colegii din LSRS Franța au lucrat asupra temelor acestor acțiuni OFAJ, primăriile Croissy și Altenglan fiind invitate oficial să participe cu tinerii săi la tabăra internațională de pictură Impresionism pe Valea Vaserului din luna iulie 2013.


  Prânz oferit de gazdă pentru toți oficialii prezenți, printre care și Doamna Ministru Secretar de Stat Carmen Tocală.


  Vizită privată a Castelului Chanorier și inaugurarea castelului în prezența comunității locale, a celor trei primari și a echipelor lor, a personalitătilor din sfera socială, politică și artistică, (reprezentanți ai ICR, ai Ambasadei României în Franța, Domnul Prof. H.C Cicerone Rotaru) a echipei LSRS și a multor români care au onorat invitația noastră.


  Ziua de 9 iunie a debutat cu concursul internațional de pictură organizat în cadrul sărbătorii impresioniștilor Fête de la Grenouilère, unde au participat 30 de pictori amatori dintre care 6 au fost români iar 2 germani. 


  Prânz în aer liber cu cei trei primari, participanții români și germani la concursul de pictură, cu membrii Asociației Croissy sans Frontières și cu membrii LSRS filiala Franța. 


  Expunerea tablourilor în fata juriului și a publicului. Pictorii noștri au câstigat 3 din cele patru premii și anume: Cel al Primăriei Croissy, cel al Asociației Croissy sans Frontières și cel al Asociatiei Amicii Broscăriei. Ținem să vă anunțăm ca cel mai important premiu, cel acordat de Amicii Broscariei (Les amis de la Grenouillére) a fost câștigat de către colega noastră Florina Andonie, voluntar LSRS Filiala Franța ! 


Felicitările noastre Florina și bravo întregii echipe LSRS 

Expo CristalMuzeul National de Geologie


Bucuresti


14 - 16 iunie 2013
Photo: Pe 14 iunie se deschide Expo Cristal

Institutul Geologic al Romaniei organizeaza la Muzeul National de Geologie expozitia cu vanzare de cristale si bijuterii din pietre pretioase si semipretioase “Expo Cristal”.
Expozitia de cristale si bijuterii poate fi vizitata in perioada 14 – 16 iunie 2013, interval orar 10.00 – 18.30. Biletul de intrare in expozitie este de 8 lei pentru adulti si de 4 lei pentru copii, studenti si pensionari.

Informatii suplimentare: 021/212.89.52.

Parteneri: Ministerul Educatiei Nationale, Ibis Hotels;
Parteneri media: Radio Romania, Radio Romania Cultural, Radio Itsy Bitsy, TV CITY, Doxi, Pipo, Terra Magazin;

   Institutul Geologic al Romaniei organizeaza la Muzeul National de Geologie expozitia cu vanzare de cristale si bijuterii din pietre pretioase si semipretioase Expo Cristal.

  Expozitia de cristale si bijuterii poate fi vizitata in perioada 14 – 16 iunie 2013, in intervalul orar 10.00 – 18.30. Biletul de intrare in expozitie este de 8 lei pentru adulti si de 4 lei pentru copii, studenti si pensionari.

Informatii suplimentare: 021/212.89.52.

Pe simezele timișorene - Armonia fragilității

Arta plastică contemporană românească


Titus Ivan


Galeria de Artă Grand Hotel Traian, Iași


11 - 30 iunie 2013
Expoziție comemorativă
Arta plastică contemporană românească


Octavian Florin Dinu


Consiliul Județean Buzău, Buzău


15 - 23 iunie 2013

  Pe data de 15 iunie 2013 vom organiza vernisajul expozitiei comemorative pentru 
Octavian Florin Dinu, membru UAP, filiala Buzau.

  Evenimentul va avea loc la ora 17.00, la Consiliul Judetean Buzau.
Va asteptam cu drag !

Festivalul International al Muzicilor Militare


Braila


editia a XI-a, 21 - 24 iunie 2013


***BrailapeBune.net

Arta plastica contemporana romaneasca


Marius Cristea, Nicolae Burca


Expozitia: Argument Atitudinal - eveniment de Poveste


Galeria de Arta Metopa, Pitesti


1 - 21 iulie 2013
NIUNEA ARTISTILOR PLASTICI FILIALA PITESTI

are placerea sa va invite la vernisajul expozitiei de pictura

ARGUMENT ATITUDINAL – eveniment de POVESTE


   Manifestarea este onorata de prezenta pe simeze a artistului plastic Marius CRISTEA 
si a artistului naiv Nicolae BURCA, care vor prezenta iubitorilor de arta lucrari de pictura, 
creatii ale ultimilor ani.
  Evenimentul va fi vernisat de: Radu George SERAFIM si Augustin LUCICI  
miercuri, 3 iulie, 2013, ora 17.00, la Galeria de Arta Metopa, Pitesti – Arges - Romania.
Expozitia va fi deschisa pe perioada 1 - 21 iulie 2013.

Suflete frumoase - Imortalizand clipa


Sorin Onisor


Expozitie foto: Romania - oameni si locuri


Casa Avramide, Tulcea


14 iunie 2013  PELICAM - Festivalul International de Film despre mediu si oameni va invita vineri, 14 iunie, ora 19:00, la Casa Avramide pentru vernisajul expoziției foto Sorin Onisor:
Romania - Oameni si locuri. 

Vă aștepăm cu drag !
Intrarea liberă

Fundatia Europeana Titulescu


George G. Potra


Prima confiscare oficiala a lui Nicolae Titulescu


Casa Titulescu, Bucuresti


13 iunie 2013

FUNDAŢIA EUROPEANĂ TITULESCU


CENTRUL DE STUDII STRATEGICE

Vă invită la conferinţa

Prima confiscare oficială a lui Nicolae Titulescu
Sustinuta de GEORGE G. POTRA

Evenimentul va avea loc joi, 13 iunie 2013, ora 11.00, 
la Casa Titulescu, Şos. Kiseleff 47, Bucureşti

Daca aveti placerea sa luati parte la evenimentul organizat la 
Fundatia Europeana Titulescu, va rog confirmati la Liliana Filip , evenimente@titulescu.eu.