duminică, 9 iunie 2013


Initiative de toata lauda


Organizatia Salvati Copiii


Scoala Mobila






Photo: Daca tu nu poti merge la scoala, vine scoala la tine. Scoala Mobila!

Scoala Mobila este construita pe un sistem cu 4 roti, care permite sa fie transportata cu usurinta in diferite zone ale orasului. Scoala Mobila este formata dintr-o serie de 5 table conectate intre ele, care se pliaza ajungand de la o dimensiune de jumatate de metru la 6 metri lungime. De aceste table se ataseaza planse magnetice din cele peste 300 de material educationale.


Daca tu nu poti merge la scoala, vine scoala la tine. Scoala Mobila !

  Scoala Mobila este construita pe un sistem cu 4 roti, care permite sa fie transportata cu usurinta in diferite zone ale orasului. Scoala Mobila este formata dintr-o serie de 5 table conectate intre ele, care se pliaza ajungand de la o dimensiune de jumatate de metru la 6 metri lungime. De aceste table se ataseaza planse magnetice dintre cele peste 300 de material educationale.
***Cred ca ati recunoscut-o pe Andreea Raicu. Bravo ei pentru implicare !

Atelier de poezie

Diaspora romana


Federatia Asociatiilor de Romani din Spania


Madrid, Spania


9 iunie 2013






In afara de insusirea tehnicilor de scriere se va cunoaste mai bine locul poeziei in lumea de azi dar si importanta lecturii poetice in actul de scriere si-n educatia fiecaruia.
Sesiune de lectura, analiza si intelegere a textelor din atelier sau scrise deja.
***reteaualiterara.ning.com
***traducere proprie !

Crisalida


Arta plastica contemporana romaneasca


Rodica Enache


Biblioteca Metropolitana, Bucuresti


20 mai - 21 iunie





Ochiul.


Soleil.


Raining Day.


Arpegiu.


***Sergiu Gabureac.

Zilei Internaţionale a Copilului



Diaspora romana


Comunitatea Romana Sfantul Stefan cel Mare


Atena, Grecia


9 iunie 2013




comunitatea romana din grecia

Comunitatea Română Sfântul Ştefan Cel Mare

Ne-a invitat duminică, 9 iunie, începând cu ora 11.00, la spectacolul organizat cu ocazia 
Zilei Internaţionale a Copilului precum şi a sfârşitului de an şcolar 2012-2013.

sigla comunitatea stefan cel mare grecia

Programul a cuprins:

-Elevii Şcolii Româneşti -Cursuri de Weekend din Atena 
(cursuri co-finanţate de Departamentul Politici pentru Relaţia cu RomAnii de Pretutindeni (DPRRP)- Ministerul Afacerilor Externe) 
program artistic cu scenete, poezii şi cântece.
-Formaţia Actual din Braşov condusă de domnul Constantin Tuhuţ 
cântece populare româneşti.
-Expoziţie de tablouri şi icoane realizate de elevii Cursului de Iconografie şi Pictură 
din cadrul Comunităţii
- Lansare de carte Franturi de suflet a doamnei Daniela Popa Popescu
***xenonobserver.com




Ordinul Arhitectilor din Romania


Casa Mincu


Bucuresti


14 - 16 iunie 2013








Am realizat un fotoreportaj in ultima etapa a restaurarii cladirii asa ca sunt tare nerabdator sa cunosc noua infatisare a acestei cladiri. Sper ca veti profita si voi de frumoasa initiativa.

***Martin Elena Vasilica

Radacini Brancovenesti

Elena Murariu


Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti


27 iunie 2013




***Martin Elena Vasilica

Arta plastica contemporana romaneasca


Eugen Mircea, Codrin Mircea, Andra Mircea


Expozitia: Natura si spirit


Galaria de Arta Ion Irimescu, Suceava


10 iunie - 8 iulie





Expoziţia Natură şi spirit

   La recent primenita Galerie de Artă Ion Irimescu din municipiul Suceava se deschide luni, 10 iunie, la ora 17.00, expoziţia de pictură, grafică şi artă fotografică Natură şi spirit, realizată de un trio familial: Eugen, Codrin şi Andra Mircea.
  Expoziţia, etalată în galeria suceveană în intervalul 10 iunie - 8 iulie, organizată în parteneriat de filialele Suceava şi Iaşi ale Uniunii Artiştilor Plastici din România, va fi prezentată de artistul plastic Gabrel Baban.
***monitorulsv.ro


Festivalul de arta si documentare


Legende si traditii la Castelul Corvinilor


Castelul Corvinilor, Hunedoara


10 - 15 iunie 2013






tn

   Primăria municipiului Hunedoara, în parteneriat cu Asociaţia Castelul din Carpaţi, organizează, în perioada 10 -15 iunie 2013, festivalul de artă şi documentare Legende şi tradiţii la Castelul Corvinilor.
   Sub acest generic, de luni şi până sâmbătă, Castelul Corvinilor va găzdui  un festivalul de artă şi documentare dedicat artiştilor, dar și publicului larg. Astfel, timp de o săptămână, castelul va fi platou de filmare pentru realizarea unui documentar, realizat pe suport DVD, care va ilustra trei legende cunoscute ale castelului. Este vorba de Legenda Fântânii,  Legenda Corbului şi Legenda lui Dracula, ale căror filmări vor avea loc pe parcursul acestui an. 
   De exemplu, vineri, 14 iunie, seara, va fi pusă în scenă la castel o piesă de teatru, la care vor participa atât actori, cât şi amatori, iar turiştii vor putea interacţiona cu personajele din legendă.    
   Cele trei DVD-uri sunt realizate cu scopul de a promova şi transmite mai departe legendele Castelului Corvinilor şi de a atrage mai mulţi turişti. 
   Pe toată perioada festivalului, la Castel artişti din toată țara vor expune lucrări de artă, de la pictură şi bijuterie şi până la ceramică.
***mesagerulhunedorean.ro

Maresalul Constantin Presan




Muzeul Militar National Regele Ferdinand I


Personalitatea lunii iunie


Bucuresti


2013





MAREŞALUL CONSTANTIN PRESAN (1861-1943) 

   S-a născut la 27 ianuarie 1861 în localitatea Sterianul de Mijloc, comuna Butimanu, plasa Snagov, astăzi judeţul Dâmboviţa. Încă de tânăr a fost atras de cariera militară, astfel încât a urmat Şcoala fiilor de militari din Iaşi, Şcoala de ofiţeri din Bucureşti (1878-1880), Şcoala specială de artilerie şi geniu, arma geniu, desăvârşindu-şi pregătirea militară de specialitate la Şcoala de aplicaţii de artilerie şi geniu de la Fontainebleau, Paris (1883-1886), unde a obţinut şi brevetul de ofiţer de stat major. 
   A fost avansat, succesiv, la gradele de sergent (1879), sublocotenent (1880), locotenent (1883), căpitan (1887), maior (1892), locotenent-colonel (1895), colonel (1901), general de brigadă (1907), general de divizie (1914), general de corp de armată (1916) şi mareşal al României (1930). 
  În întreaga sa carieră militară a comandat subunităţi, unităţi şi mari unităţi ale armatei române, făcând, totdeauna, cinste uniformei militare şi funcţiei îndeplinite. Recunoscându-i-se rezultatele deosebite obţinute la comanda batalioanelor şi regimentelor de geniu, în anul 1904 a primit, pentru prima dată, comanda unei mari unităţi, Brigada 13 de infanterie Bârlad, pe care a condus-o până în anul 1910. Până la intrarea României în Primul Război Mondial, generalul Constantin Presan a mai comandat Divizia 10 Infanterie (1910-1911), Divizia 7 Infanterie (1911-1914), Corpul 3 Armată (1914), precum şi Corpul 4 Armată (1915-1916). În această funcţie, în perioada premergătoare intrării ţării noastre în prima conflagraţie mondială, generalul Presan s-a implicat în mod activ în pregătirea condiţiilor specifice desfăşurării operaţiilor militare din zona de competenţă. Sub ordinele sale au fost executate lucrări genistice pentru întărirea poziţiilor româneşti la graniţa cu Austro-Ungaria, recunoaşteri în interiorul teritoriului inamic pentru adunarea de informaţii necesare declanşării ofensivei la vest de Carpaţi, constituirea de grupuri de acoperire în trecători, precum şi instruirea trupei în conformitate cu prevederile planurilor de operaţii. 


   În iulie 1916, la cererea expresă a regelui Ferdinand I şi a lui Ion I. C. Brătianu, generalul Constantin Presan, împreună cu alţi factori de comandă ai Armatei române, a participat la conceperea şi definitivarea Planului de campanie, elaborând documentul-cadru intitulat Proiectul de operaţiune în vederea unui război contra Puterilor Centrale şi a Bulgariei. România aliată cu Quadrupla Înţelegere, cunoscut şi sub numele de Ipoteza "Z”. În virtutea acestui plan şi a înţelegerilor politico-militare dintre România şi Puterile Antantei, la 14/27 august 1916, Consiliul de Coroană al României a hotărât declararea stării de război cu Austro-Ungaria, fapt ce l-a găsit pe generalul Presan în centrul evenimentelor. 


  Astfel, la data declanşării mobilizării generale, Corpul 4 Armată s-a tranformat în Armata de Nord, generalul deţinând comanda acesteia în perioada 15 august-9 noiembrie 1916. În timpul Primului Război Mondial a mai comandat Grupul de Armate General Constantin Presan, în perioada noiembrie-decembrie1916, ulterior fiind numit şef al Marelui Cartier General între decembrie 1916-aprilie 1918 şi noiembrie 1918-aprilie 1920. 
  În aprilie 1920 a fost trecut în rezervă, primind onorurile cuvenite pentru prestaţia din anii Războiului de Întregire. Momentul cel mai important al carierei sale militare l-a constituit pregătirea bătăliilor din vara anului 1917 de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz. În calitatea sa de şef al Marelui Cartier General, generalul Constantin Presan a reorganizat trupele române dislocate în Moldova, a luat măsuri pentru restabilirea disciplinei în rândul ofiţerilor şi trupei, refacerea moralului efectivelor combatante, redimensionarea şi reînzestrarea armatei, reglementarea raporturilor de comandament cu aliatul rus, precum şi contracararea şi neutralizarea efectelor revoluţiei bolşevice din Rusia. Succesele obţinute de trupele române în cele trei bătălii de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz au demonstrat, odată în plus, deosebitele capacităţi de comandă şi organizatorice ale generalului Constantin Presan, care, prin conceperea planului de luptă şi comanda efectivă a trupelor în teatrul de operaţii, a oprit înaintarea trupelor Puterilor Centrale şi a redesenat aliniamente de luptă. 


   Deşi, după pensionare, generalul Presan s-a retras la moşia sa de la Schinetea, ţara, colegii şi foştii subordonaţi nu l-au uitat. În 1921, prin aprobarea de către parlament a Legii relativă la introducerea unor modificări privitoare la pensiile celor care au luptat în Războiul pentru Întregirea Neamului, pensia generalului va creşte de la 650 lei la 3090 lei. Un an mai târziu, la propunerea generalului Mărdărescu, ministru de război, generalul Presan a fost numit cap al Regimentului 7 ,Racova nr. 25, al cărui comandant fusese în perioada 1901-1904. 


   La 7 iunie 1923 generalul Presan a fost primit în Academia Română, ca membru de onoare. La 13 martie 1924 regele Ferdinand a promulgat legea adoptată de parlament prin care se autoriza ca generalul Presan să poarte toată viaţa uniforma militară şi să se bucure de onoruri militate. Cea mai mare recunoaştere a meritelor sale avea să vină la 25 octombrie 1930, când regele Carol al II-lea i-a conferit înalta demnitate de mareşal al României. 


  În anul 1936, la împlinirea vârstei de 75 de ani, armata, în frunte cu şeful Marelui Stat Major, generalul Nicolae Samsonovici, a organizat o ceremonie specială, la care a fost prezent şi primul ministru Gheorghe Tătărăscu, personalitatea mareşalului fiind elogiată de generalul artilerist Alexandru Lupescu, cel care i-a fost subşef al Marelui Cartier General. 
  La 30 martie 1938, după instituţionalizarea Consiliului de Coroană, regele Carol al II-lea l-a numit pe mareşalul Presan consilier regal. În calitatea sa de şef al armatei, a fost senator în mai multe legislaturi, refuzând însă să se implice efectiv în viaţa politică. 


  În plan personal, Constantin Presan a avut o viaţa presărată cu momente favorabile, dar şi cu perioade mai puţin faste. Astfel, la 4 decembrie 1888 s-a căsătorit cu Clementina Bantaş de care a divorţat în anul 1892. Din această căsătorie a rezultat o fată, Constanţa, pe care a recunoscut-o la vârsta de doi ani. La 8 noiembrie 1892, Constantin Presan s-a căsătorit cu Elena Olga Eliad, cu 16 ani mai tânără, originară din Filipeşti-Târg, judeţul Prahova. Pentru că nu au avut copii, cuplul a înfiat-o pe Olga Antoaneta Eliad. În anul 1896, soţii Presan au cumpărat moşia şi conacul Schinetea, comuna Dumeşti, judeţul Roman, cu o suprafaţă de 1100 ha. unde generalul s-a retras după război şi, unde, a fost înmormântat alături de soţia sa.

Corneliu Baba




Muzeul de Artă Tulcea


Artistul lunii 


iunie 2013




   Corneliu Baba s-a nascut in noiembrie 1906 la Craiova. A studiat pentru scurta vreme (1926) la Scoala Nationala de Arte Frumoase din Bucuresti, dar nu a obtinut nicio diploma. Prima expozitie publica a sa a avut loc in 1934 la Baile Herculane. Anul urmator si-a continuat studiile cu ajutorul lui Nicolae Tonitza in Iasi, primind o diploma in Arte Frumoase in 1938. Tot la Iasi, a fost numit asistent al departamentului de pictura in 1939 si apoi profesor de pictura in 1946.
  Putin dupa debutul sau oficial la Salonul de Arta din Bucuresti cu o pictura numita Jucatorul de sah, a fost arestat si inchis pentru scurta vreme la inchisoarea Galata din Iasi. Anul urmator a fost suspendat fara explicatii din postul sau de la facultate si mutat de la Iasi la Bucuresti.
  Desi a avut o relatie nu prea usoara cu autoritatile comuniste, Baba a reusit sa se impuna ca un ilustrator si artist. In 1958, Baba a fost numit Profesor de Pictura la Institutul de Arte Frumoase Nicolae Grigorescu din Bucuresti si a primit titlul de Maestru Emerit al Artelor. Acum, problemele anterioare cu autoritatile comuniste par sa dispara. In urmatoarea decada, el si cu tablourile sale vor calatori in toata lumea participand la expozitii in locuri diverse precum Cairo, Helsinki, Viena si New Delhi, culminand cu o expozitie personala avuta la Bruxelles in 1964. In 1962, guvernul roman ii va acorda titlul de Artistul poporului, anul urmator devenind membru corespondent al Academiei Romane, iar in 1964 va fi membru al Academiei de Arte Frumoase din Berlinul de Est.
Premiile si expozitiile au continuat sa se acumuleze, conducandu-l spre o expozitie personala la New York in 1970 si aducandu-i decoratia Steaua Rosie in 1971.
   Cu putin timp inainte de moartea sa in 1997, Baba si-a publicat memoriile sale, Notele unui artist din Europa de est. A primit, postum, Premiul de excelenta al Fundatiei Culturale Romane.
   Printre cele mai importate opere sunt o serie de portrete care au determinat criticii sa-l compare cu Francisco Goya. In portretele sale a acordat o atentie deosebita mainilor, ca element cheie in caracterizarea personalitatii umane, exact ca Rembrandt si marii portretisti din scoala olandeza. Isi pregatea portretele, pe urmele maestrului sau Rembrandt, printr-un un numar urias de schite ale mainilor sau ochilor.
   Tabloul Autoportret din expozitia permanenta a Muzeului de Arta ne face cunostinta cu omul si artistul Corneliu Baba. Ne vorbeste fara sa ne vorbeasca, ne intreaba fara sa ne intrebe, este un mestesugar cu maini colturoase de taran prins in intregime in actul creatiei. Este perfect concentrat, fara urma de relaxare, angajat intr-o profunda discutie cu sine, cautand sa inteleaga, inchizitor si nemultumit. Fara amintiri si nostalgii ale trecutului, fara planuri de viitor, ESTE pur si simplu PREZENT, este actiune si viata.
***ICEM Tulcea


Zilele Francofoniei


Concert Poetic


Matei Visniec - Orasul cu un singur locuitor


Sinagoga, Bistrita


10 iunie 2013







   Consiliul Județean Bistriţa-Năsăud și Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud vă invită luni, 10 iunie 2013, ora 19:00, la Sinagoga Bistrița unde se va desfăşura concertul poetic Oraşul cu un singur locuitor de Matei Vişniec. 
   Acest eveniment este produs de compania DELAGARE & CIE şi se constituie ca un spectacol de poezie şi muzică din creaţia marelui dramaturg şi poet Matei Vişniec şi a altor poeţi optzecişti.
Regia spectacolului este semnată de Mustapha AOUR. 
Evenimentul este organizat în cadrul Zilelor Francofoniei.
Intrarea este liberă, vă așteptăm cu drag !

Schimb de Carti Juniori





Initiative de toata lauda


Muzeul Iosif Vulcan, Oradea


9 iunie 2013



Si o alta actiune, la fel de laudabila, de-abia incheiata:


  Jos textila, întoarce fila ! este un proiect caritabil al cluburilor Rotaract şi Interact Oradea, de sprijinire a familiilor aflate în dificultăţi financiare şi totodată de promovare a culturii printr-un mod inedit şi neconvenţional. 

  Acesta constă în amenajarea unui punct de colectare în cadrul Moszkva Garden, unde orădenii v pot aduce îmbrăcăminte pentru nevoiaşi.
***Erika Posmosanu

Salonul Național Mihai Eminescu




Colecții și Colecționari


Palatul Parlamentului, București


12 - 27 iunie 2013






MIHAI EMINESCU -
Un Simbol al Naţiunii Române!!!
Cu ocazia comemorării a 124 de ani
de la trecerea în eternitate a Luceafărului
poeziei româneşti, Mihai Eminescu,
sunteţi invitaţi la vernisajul 
Salonului Naţional Mihai Eminescu, 
organizat de
Gruparea Colecţionarilor de Medalii şi Insigne Mihai Eminescu 
din cadrul Societăţii Numismatice Române,
sub egida Camerei Deputaţilor, instituţie care, an de an,
a acordat o atenţie deosebită organizării manifestărilor
dedicate poetului naţional.
PREZENŢA DVS NE ONOREAZĂ !!!


Singurul artist plastic prezent in cadrul acestei expozitii este dna Elena Constantinescu.

Referitor la acest subiect, mai sunt si alti artisti, atat romani cat si straini, care s-au dedicat acestei nobile tematici. 

Asa cum este cazul dnei Constanta Abalasei - Donosa, care are lucrari de acuarela si grafica in penita foarte reusite.





Prezente romanesti peste hotare


G. M. Cantacuzino - Un modern hibrid


Karlsruhe, Germania


13 iunie - 5 iulie 2013






Photo: După Stuttgart şi München, expoziţia "G. M. Cantacuzino - Un modern hibrid" va fi expusă la Karlsruhe, începând de joi, 13 iunie. 

After Stuttgart and München, the exhibition "G. M. Cantacuzino - A hybrid Modern" will be on display in Karlsruhe, starting on Thursday, June 13.

Această expoziţie itinerantă oferă o privire transversală asupra operei arhitectului, pictorului şi intelectualului George Matei Cantacuzino (1899-1960), figură de frunte, integratoare a arhitecturii moderne în România anilor 1930. Având în vedere perioada, una marcată de extreme, pledoaria sa pentru o îmbinare a tradiţiei cu modernitatea apare la fel de remarcabilă ca şi probitatea sa intelectuală. Atitudinea şi opera lui George Matei Cantacuzino indică puternice legături cu mediul cultural german. Născut la Viena, crescut cu limbile română, franceză şi germană, Palladian şi admirator al lui Goethe, Cantacuzino se înscrie în tradiţia arhitecturală a unor Karl Friedrich Schinkel, Gottfried Semper, Otto Wagner şi Adolf Loos.

Expoziţia a fost prezentată prima dată la Galeria de arhitectură din Weissenhof, la Stuttgart (9 februarie - 8 aprilie 2012), iar apoi la Galeria Consulatului General al României la München (24 noiembrie 2012 - 24 ianuarie 2013).


Programul vernisajului:
Cuvânt de bun-venit Christian Fischer-Wasels, Karlsruhe; 
Introducere Şerban Cantacuzino, Publicist de arhitectură şi specialist în conservarea patrimoniului, CBE, Preşedinte emerit ICOMOS-UK, Londra;
Prof. Dr. Klaus Jan Philipp, Director al Institutului pentru Istoria Arhitecturii, Universitatea din Stuttgart.

 
Durata expoziţiei: 13 iunie - 5 iulie 2013.
Programul de vizitare: de luni până joi 9:00 - 12:00 şi 14:00 - 16:00; vineri 9:00 - 12:00.
Intrarea liberă.

22 iunie ora 17:00 - tur ghidat al expoziţiei cu Dr. Dan Teodorovici, arhitect şi curator al expoziţiei, în cadrul Festivalului EFFEKTE. 
În zilele de 14 şi 27 iunie expoziţia nu este dechisă.

Mai multe informaţii pe http://www.architekturschaufenster.de/.


  După Stuttgart şi München, expoziţia G. M. Cantacuzino - Un modern hibrid va fi expusă la Karlsruhe, începând de joi, 13 iunie.   Această expoziţie itinerantă oferă o privire transversală asupra operei arhitectului, pictorului şi intelectualului George Matei Cantacuzino (1899-1960), figură de frunte, integratoare a arhitecturii moderne în România anilor 1930. Având în vedere perioada, una marcată de extreme, pledoaria sa pentru o îmbinare a tradiţiei cu modernitatea apare la fel de remarcabilă ca şi probitatea sa intelectuală. Atitudinea şi opera lui George Matei Cantacuzino indică puternice legături cu mediul cultural german. Născut la Viena, crescut cu limbile română, franceză şi germană, Palladian şi admirator al lui Goethe, Cantacuzino se înscrie în tradiţia arhitecturală a unor Karl Friedrich Schinkel, Gottfried Semper, Otto Wagner şi Adolf Loos.
  Expoziţia a fost prezentată prima dată la Galeria de arhitectură din Weissenhof, la Stuttgart (9 februarie - 8 aprilie 2012), iar apoi la Galeria Consulatului General al României la München (24 noiembrie 2012 - 24 ianuarie 2013).


Programul vernisajului:
Cuvânt de bun-venit Christian Fischer-Wasels, Karlsruhe; 
Introducere Şerban Cantacuzino, 
Publicist de arhitectură şi specialist în conservarea patrimoniului, CBE, 
Preşedinte emerit ICOMOS-UK, Londra;
Prof. Dr. Klaus Jan Philipp, 
Director al Institutului pentru Istoria Arhitecturii, Universitatea din Stuttgart.

Durata expoziţiei: 13 iunie - 5 iulie 2013.
Programul de vizitare: 
de luni până joi 9:00 - 12:00 şi 14:00 - 16:00; vineri 9:00 - 12:00.
Intrarea liberă.

22 iunie ora 17:00 - 
tur ghidat al expoziţiei cu Dr. Dan Teodorovici, arhitect şi curator al expoziţiei, 
în cadrul Festivalului EFFEKTE. 
În zilele de 14 şi 27 iunie expoziţia nu este dechisă.

Mai multe informaţii pe http://www.architekturschaufenster.de/.

***Asociatia ARA (Arhitectura.Restaurare.Arheologie)

***Afisul reproduce o ilustrata de la inceputul anilor 60 care poarta titulatura Casa de odihna Marea Neagra (Eforie, apoi Eforie Nord). De fapt, este vorba de vila/hotelul Belona.