sâmbătă, 8 iunie 2013

Un dialog prin arta muzicii




Diaspora romana


Asociatia Bastina


Padova, Italia


11 iunie 2013




Club de vacanta




Biblioteca Judeteana Panait Istrati


Bibliodetectivii in cautarea comorii dragonului


Braila


1 iulie - 15 august 2013






   În perioada 1 iulie – 15 august 2013, Biblioteca Judeţeană Panait Istrati Brăila şi Cercetaşii României – Centrul Local Brăila îi invită pe copii şi adolescenţi la aventură, printr-o serie de acţiuni grupate sub genericul: Clubul de vacanţă. Tema acestui an este Bibliodetectivii în căutarea comorii dragonului.
  Partenerii noştri în acest proiect sunt: Cărăbuş - Atelier de creaţie şi ludotecă, A.N.M.R.F. Louis Pasteur – Clubul Voltin Brăila, Centrul de Tineret TinKlub Brăila, care vor pune la dispoziţie cei mai talentaţi voluntari locali sau europeni să lucreze cu copiii brăileni sub supravegherea atentă a bibliotecarilor noştri.
  Fiecare dintre cele şapte săptămâni din intervalul amintit va fi dedicată uneia dintre următoarele activităţi: dans, pictură, explorare, muzică (cei care ştiu să cânte la chitară sunt sfătuiţi să nu rateze evenimentul), experienţe ştiinţifice, alimentaţie sănătoasă, grădinărit. De asemenea, vor avea loc ateliere de: bricolaj, poveşti, confecţionat obiecte decorative, felicitări şi jucării. Cei care doresc, pot juca diferite jocuri de echipă (şah, rummy etc.) sau de strategie (Monopoly, Coloniştii din Catan).
  Copiii între 5 şi 12 ani sunt aşteptaţi zilnic între orele 11:00 şi 13:00, iar adolescenţii sunt invitaţi în intervalul orar 16:00 – 18:00.
  De menţionat că toate activităţile sunt gratuite, condiţia fiind ca participanţii să fie înscrişi ca utilizatori ai Bibliotecii. Vor fi pregătite numeroase premii şi surprize pentru participanţii cei mai fideli ai Clubului. Tot pentru aceştia, la terminarea Clubului de Vacanţă, vom organiza două activităţi supriză unde copiii vor avea prilejul să demonstreze cât de buni bibliodetectivi au devenit !
  Părinţii şi bunicii trebuie să ştie că bibliotecarii şi voluntarii noştri le pregătesc copiilor cea mai frumoasă vacanţă: jocurile, voia bună, atelierele, noile prietenii şi ieşirile în aer liber vor umple timpul în cel mai frumos şi educativ mod, dacă vor aduce copiii la Biblioteca Judeţeană.
  Pentru orice fel de informaţii suplimentare, dar şi pentru înscrieri, doritorii au la dispoziţie următoarele date de contact: e-mail: sectiacopiibjbraila@gmail.com, telefon: 0239 619590 int. 119 sau chiar la Secţia de Copii. Ludotecă din noul sediu al Bibliotecii Judeţene Panait Istrati Brăila, Piaţa Poligon nr. 4.

Biserica ortodoxa romana sub comunism



Centrul de Studii in Istorie Contemporana


Dezbaterile CSIC


Biblioteca Nationala a Romaniei, Bucuresti


11 iunie 2013





  Care erau opţiunile ierarhiei Bisericii Ortodoxe Române în gestionarea relaţiei cu statul după 1945?  Cum a colaborat şi cum a rezistat Biserica sub regimul comunist ateu ?


 La aceste întrebări vor căută să răspundă invitaţii celei de-a doua întâlniri din seria Dezbaterilor CSIC: Adrian Nicolae Petcu (cercetător CNSAS), prof. univ. dr. Radu Carp (Facultatea de Ştiinţe Politice) şi pr. prof. univ. dr. Adrian Gabor (Facultatea de Teologie). Cu participarea extraordinară a pr. prof. Nicolae Bordaşiu, fost deţinut politic. 

  Moderatorul dezbaterii va fi, şi de această dată, filosoful Sorin Lavric. 

  Scopul principal al Dezbaterilor CSIC îl reprezintă readucerea în discuţia publică a unor subiecte controversate, care modelează societatea contemporană, precum şi prezentarea unor puncte de vedere diferite asupra lor, într-o atmosferă echilibrată, argumentată şi de bun simţ. Întâlnirea va porni de la o prezentare generală a temei supuse dezbaterii, urmând a continua pe câteva direcţii sugerate de către organizatori şi moderator. 

  Evenimentul va avea loc marţi, 11 iunie, începând cu ora 18.00, la Biblioteca Naţională a României (Bd Unirii nr. 22), sala Mircea Eliade. 

  Proiectul se desfăşoară cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer România şi al Grupului Filos. Recomandat de Radio Guerrilla.

Intrarea publicului este liberă.

La Blouse Roumaine


Expozitie: Maiastra - Povestea nespusa a iei


Galeria Galateca, Bucuresti


20 iunie 2013







IA ROMANEASCA, pasarea noastra MAIASTRA prinde aripi.
Ceea ce parea imposibil acum cateva luni, devine un vis pe cale de a se implini. 
IA ROMANEASCA prezentata pentru prima oara intr-o galerie de arta contemporana 
in inima Bucurestiului.
Cu emotie va anuntam expozitia dedicata Zilei Universale a Iei organizata de 
Galateca in parteneriat cu La Blouse Roumaine:
MAIASTRA, povestea nespusa a iei.
20 iunie, Bucuresti, Romania  


Intalnirile Postcrossing Romania


Blanco, Bucuresti


8 iunie 2013






   Gabita, membru activ in Biroul Politic al Partidului Postcrossingian Romanesc, ne-a convocat la o noua sedinta. Am fost amenintati cu groaznice sanctiuni pe linie de partid daca nu dam curs invitatiei (eufemistic spus) asa ca sambata, 8 iunie a.c., ne-am bulucit cu totii la Universitate. La punctul de intalnire de la gura de metrou spre Palatul Sutu. 
   Scrupulos din fire am ajuns cu cateva minute inainte de ora fixata (13:00); ma asteptam la un puhoi de omenire, purtatori de lozinci si pancarte cu inscrisuri mobilizatoare. Am fost crunt dezamagit cand am realizat ca eram cam singurul venit. Nu ii bai, mi-am zis in barba, ia sa trag o raita prin targul anticarilor din curtea palatului; zis si facut ba chiar am intrat si la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti de unde am achizitionat 4 ilustrate la un pret bun (50 bani/
bucata). 
   Odata terminata trebsoara asta am iesit iarasi la drumul mare, sa dau piept cu activistii nostri  care, evident, lipseau cu desavarsire. Bre, nu ii normala situatiunea, mi-am zis dand marunt din buze; ba chiar mi-a trecut un fior rece ca gheata prin sira spinarii. Daca am incurcat ziua, sau ora ? ori locul ? Asa ca mi-am luat inima in dinti si-am sunat-o pe tovarasa Gabita. M-a linistit de-ndat, nu incurcasem nimic, atat ca se oprise pe drum (ul) "de costisa ce duce..." intr-un magazin. De unde, am aflat ulterior, isi incarcase tolba/traista/poseta cu un teanc de ilustrate pe teme ... religioase (!).


   Nu au trecut decat cateva minute si, in sfarsit ne-am adunat cu totii (cei sase samurai - sapte cu cel venit ulterior). N-o mai lungesc, lipa-lipa am ajuns la locul unde am putut vorbi, vedea ce a mai strans fiecare si mai cu seama semna maldare de carti postale care-si vor croi drum inspre cele patru zari.


Grup compact de activisti. De fapt Biroul Politic al PPR. Se studieaza de zor programul partidului; dar mai cu seama tezele acestuia de la Blanco (prima de-ale grill-ului si altele; a doua cu de-ale lichidelor gazoase, spirtoase, spumoase, etc).


Tovarasa Beatrice. Mai zaboveste cateva zile prin tara dupa care fuguta in bratele celui drag din Belgia. A dorit sa ne mai vedem o data, pana in octombrie si noi, cei prezenti, i-am raspuns cu drag solicitarii. I-a placut foarte mult salata de vinete si clatitele - impartite frateste cu tov. Gabita (care astfel a beneficiat de un supliment neasteptat).


Oamenii "grei" ai partidului nostru. Alin (secretarul general/amiral/maresal) si Cornel (prim vice-tertz presedinte). Verificand menu-urile, pardon, rapoartele de activitate. Pana la urma tot la micii nostri traditionali au ajuns (proaspat salvati din ghearele UE).


Elemente de propaganda atarnate sau afisate in local; m-am lasat ispitit de Stella a lui Artois.


Momentul inaltator al depunerii semnaturilor pe documentele de partid. Anamaria Lascu tocmai isi pune stampila proprie si personala; o stiu aproape toti membrii de partid: delfinasul 8.


O mica comoara tematica pentru Anamaria, cea iubitoare de poezie. A venit si cu un foarte frumos album cu ilustrate alb negru.


Dorin Coza, cel de-al saptelea membru de partid, ajuns ulterior, ne-a adus mai multe imagini frumoase, parte productie proprie. Pe bufnitele din tematica lui preferate nu le-a scos la plimbare; dar pe Happy, motanelul lui iubit (castrat - am aflat din surse demne de incredere), da ! 


Si alte imgini, de la Gabita (cred).

Sunt necesare mai multe completari. 
Una dintre cele mai dezbatute idei a fost aceea a unei intalniri, nationale sau internationale, in alt loc decat Capitala. Radauti, Fagaras, munte (Busteni), mare (puah ! zise Alin) sunt unele dintre variante. Problema ramane in studiu.
Am avut parte de un stravechi si interesant obicei traco-daco-roman: fugitul cu bagaje, farfurii si pahare de sub umbrele la terasa acoperita. Probabil a contat si ploaia torentiala navalita peste noi. 

Pe curand prieteni, pe data viitoare !








Pictura religioasă în opera artistului George Lowendal


Fundația Lowendal


Parohia Evanghelică, Sacristia, Sibiu


12 - 30 iunie 2013



Un eveniment de interes pentru sibieni și nu numai.