marți, 4 iunie 2013

Scoala de predare in limba romana pentru parinti si copii



Diaspora romana


Londra, Marea Britanie


2 iunie 2013




   MY Romania School este prima şcoală de weekend cu predare în limba română din Londra. 
   "Este un concept flexibil, ce se adaptează nevoilor părinţilor şi copiilor. Este încă la stadiul pilot și face parte din MY România Group, o organizaţie non profit fondată în 2013, pentru comunităţile româneşti din UK. Ne bucurăm de participarea mai multor profesioniști, care fac voluntariat pentru proiectele comunităţii. Scopul nostru este crearea unui centru al comunităţii româneşti”, ne-a declarat Iris Radulian, unul dintre inițiatorii proiectului.
   Conceptul școlii de weekend beneficiază de un program guvernamental, fiind sprijinit și de alte comunităţi din Londra care au l-au implementat de mulţi ani pentru grupul lor etnic. 
  Duminică, 2 iunie 2013, a fost prima zi a “şcolii de weekend”, la Mayfield School. "Tot ce ne dorim este ca românii din Londra să îmbrăţişeze acest nou concept și să ne ajute să obţinem avizul de funcţionare independent, pentru a reuşi promovarea proiectului scolastic în toată Londra şi să ajutăm astfel copiii şi părinţii români”, a declarat Iris Radulian.
   Acum se lucrează la obținerea acreditării pentru funcționarea independentă a My Romania School. Momentan, școala se află sub supravegherea altor comunități.
   Ideea MY România School, spune Radulian, este de a integra social copiii români: "Dorim să ne mândrim cu copii activi, care ştiu să îngrijească mediul, cunosc societatea civilă şi sunt fericiţi în Marea Britanie.
   Totodată, dorim ca ideile de bază ale şcolii de weekend să fie păstrarea, valorificarea şi practicarea valorilor tradiţionale Româneşti. Conform statisticilor din comunitățile albaneză, somaleză, iraniană, lituaniană, prin predarea materiilor în limba maternă, copiii îşi recapăta încrederea în sine, socializează, iar dialogul cu familia se îmbunătăţeşte.”


   Echipa școlii de weekend, este formată din profesori români cu experienţă. Sunt predate limba şi literatura română, matematică, geografie, istorie, cultură civică, sociologie, IT, limba engleză, canto, educaţie fizică, tradiţii şi folclor. Şcoala funcţionează însă în funcţie de cerinţele copiilor şi părinţilor.
   Și părinții găsesc ajutor la școala românească de weekend. Aduții își pot îmbogăți astfel cunoștințele de limba engleză și pot participa la seminarii pe diferite teme: job interview skills, drepturile românilor în UK sau parenting. În prezent se lucrează la un proiect prin care să poată fi oferite părinţilor și cursuri NVQ.
   "Dorim să le dezvoltăm copiilor cultul identităţii naţionale. Să fie mândri de moştenirea lor etnică. Vrem ca ei să fie viitori adulţi lipsiţi de comportamente antisociale și perfect integrați în cultura engleză. Ne vom asigura că răspundem nevoilor individuale dar şi la nivel de comunitate, astfel încât, împreună, să putem lucra la o imagine mai bună a ţării noastre în UK” a mai declarat Iris Radulian.

Adresa MY România School: Pedley Road, Dagenham, Essex - RM8 1XE

***ziarulromanesc.net

Ziua Mondială a Mediului



Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, Tulcea


5 iunie 2013





   Miercuri, 5 iunie 2013, începând cu ora 10.00, la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării din str. 14 Noiembrie nr. 1bis vor avea loc o serie de evenimente dedicate Zilei Mondiale a Mediului:

- Vernisajul expoziției temporare Natura prietena mea 
- Tombola materialelor reciclabile
- Tombola Floricica veselă

   Ziua Mondială a Mediului este un eveniment anual care se dorește a fi cel mai mare important eveniment mondial dedicat acțiunilor cu impact pozitiv asupra mediului. Activități de Ziua Mondială a Mediului au loc pe tot parcursul anului, implică oamenii de pretutindeni, punctul lor culminant atingându-se pe data de 5 iunie în fiecare an.
  Celebrarea Zilei Mondiale a Mediului a început în 1972, de atunci devenind unul dintre vehiculele principale prin care Organizația Națiunilor Unite stimulează conștientizarea la nivel mondial a mediului.
   Prin Ziua Mondială a Mediului, Programul de Mediu al Națiunilor Unite este capabil de a personaliza problemele de mediu pentru a permite tuturor să realizeze nu numai responsabilitatea lor, dar, de asemenea, puterea lor de a deveni agenți de schimbare în sprijinul dezvoltării durabile și echitabile.
   Ziua Mondială a Mediului este, de asemenea, o zi pentru oameni din toate categoriile să vină împreună pentru a asigura o perspectivă mai curată, mai verde și mai luminoasă pentru ei și generațiile viitoare.( http://www.unep.org/ )
  Evenimentele organizate de Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării vor încununa un an de colaborare cu școlile și grădinițele din Tulcea.
  Pe parcursul anului școlar 2012-2013, specialiștii muzeului au coordonat atelierele educative Peşti din Delta Dunării, Plantele medicinale - un strop de sănătate şi Insectele, organizate în parteneriat cu Grădiniţa Colegiului Agricol N. Cornăţeanu, Şcoala Gimnazială C. Găvenea, Grădiniţa Nr. 3 Step by Step, Grădiniţa Şcolii Grigore Antipa, Grădiniţa Liceului Teoretic I. Creangă, Grădiniţa particulară Tic Pitic, Colegiul Anghel Saligny, Şcoala Gimnazială Nr. 12, Grădiniţa Şcolii Gimnaziale Nr. 12, Grădiniţa cu Program Prelungit nr 12, Grădiniţa Şcolii I.L.Caragiale, Grădiniţa Seminarului Teologic Tulcea, Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 17, Grădiniţa Liceului Pedagogic, Grădiniţa Şcolii I.L.Caragiale, Grădiniţa Şcolii Profesionale Danubius, Grădiniţa cu Program Prelungit Dumbrava Minunată.
  Participanții la aceste ateliere, preșcolari, elevi, cadre didactice, au realizat lucrări colective pe aceste teme, lucrări reunite în expoziția Natura, prietena mea. Creatorii acestor lucrări vor participa la tombola Floricica veselă, care își va desemna prin tragere la sorți câștigătorul.
  În perioada 1 iunie – 5 iunie 2013, are loc campania de colectare a deșeurilor reciclabile intitulată Ai grijă de mediul înconjurător ! condiția de participare fiind colectarea și predarea a minim 5 kg de materiale reciclabile.
   Tombola materialelor reciclabile, organizată de JT Grup SRL Tulcea - organizatorul acestei campanii, va reuni toți participanții, iar cel norocos, hotărât prin tragere la sorți, va fi premiat.
   Așadar, de Ziua Internațională a Mediului, tinerețea și entuziasmul vor fi protagoniști la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării.

Fiți prezenți și voi !
***Icem Tulcea

Flora si fauna lumii




Muzeul Brailei - Sectia de Stiintele Naturii


... in timbre, carti postale si maxime


Braila


5 - 30 iunie 2013






Vernisajul expoziției "Flora şi fauna lumii în timbre, cărţi poştale şi maxime" - miercuri, 5 iunie 2013, ora 11.00, la Secţia Ştiinţele Naturii



Arta plastica contemporana romaneasca


Cornel Vana


Expozitia: Razoare


Galeria Deisis, Targu Mures


5 iunie 2013






stiri-turda-o-noua-expozitie-semnata-cornel-vana

Vernisaj: 5 iunie, ora 17:00, Galeria Deisis (Palatul Culturii).

Cumperi/Vinzi (on line) - Negustor te numesti






   O noua campanie BlogalInitiative.ro o noua provocare. De data aceasta ar trebui sa scriu despre o experienta amuzant-interesanta avuta cand am cumparat sau vandut un produs prin intermediul unui site de anunturi gratuite.
   In primul rand ar trebui sa spun ca poti gasi relativ usor astfel de spatii; unele generaliste, altele specializate (pe produse, actiuni, etc). Sunt locuri in care afli anunturi gratuite locale sau valabile pentru intreaga tara. Daca vreti, avem de-a face cu o adevarata retea de magazine on-line pentru anunturi de mica publicitate. For free.
   Poti cumpara si vinde aproape orice si este o varianta rapida, in multe cazuri eficienta si mai ales economica. Evident ca sunt si "uscaturi" in padurea astea, adica oameni neseriosi sau site-uri neprofesionist construite sau administrate.
   Nu cred ca este cazul si pentru http://anunturi-bucuresti.bizcaf.ro/ agentie de mica publicitate gratuita pe care am navigat recent. Am cautat ceva mai deosebit in sensul ca sunt colectionar de ilustrate si vroiam sa aflu daca cineva ofera ceva in acest domeniu. Deocamdata nu am gasit (cred ca ar fi nimerit si un raion de "hobby/colectii") dar asta nu inseamna ca nu voi mai "naviga" pe aici.
   Si ca sa raspund pe deplin provocarii mai sus mentionate am sa pomenesc de experienta avuta cu ceva ani in urma cand am dorit sa instrainez un apartament. Am postat anuntul si am asteptata reactiile. Nu au intarziat sa apara caci eram, pe atunci, in plin boom imobiliar. Telefoane, discutii preliminare, "mai scade, coane !", vizite si targuieli. Problema este ca incet-incet, in cazul meu, afacerea s-a transformat dintr-o afacere imobiliara intr-o activitate de ... socializare. Cu nucleul de persoane ramas in tratative ajunsesem sa nu mai discut despre termopane, gresie si alte imbunatatiri si nici despre pret, cine plateste impozitul la fisc sau alte chestiuni de acest ordin. Era vorba mai ales daca iesim la o cafea, film sau o plimbare. A fost nu numai interesant dar si frumos. M-am dezmeticit in cele din urma si, evident, am ramas fara tranzactia imobiliara incheiata. Si nu din vina site-ului de anunturi gratuite...Nu am regretat caci, intre timp, lucrurile s-au mai schimbat in viata mea. Asa ca pot, in continuare, sa merg la mare...linistit !
    

Ziua Usilor Deschise




Diaspora romana


Comunitatea Moldovenilor din Quebec


Montreal, Canada


1 iunie 2013












***Ala Mindicanu




Exponatul lunii iunie




Muzeul Judetean Teleorman


Testul pentru copt paine


Alexandria


1 - 30 iunie 2013





  În cadrul ciclului expoziţional Exponatului Lunii, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator, pentru perioada 1-30 iunie 2013, un obiect ce face parte din patrimoniul etnografic şi anume: ŢESTUL DE COPT PÂINE.

   Acest obiect provine din comuna Suhaia a judeţului nostru şi a fost achiziţionat în campania de achiziţii desfăşurată în anul 1995. Este o piesă lucrată din lut având forma unui clopot.
  Ţestul este, de fapt, un cuptor mobil prezent în fiecare gospodărie ţărănească care se dădea ca zestre la căsătoria fetelor. El nu ţinea o viaţă, ci doar câţiva ani. De aceea, în fiecare an, în a treia marţi după marţea de Paşte, avea loc o sărbătoare a femeilor numită Ropotina sau Ropotinul ţestelor, zi în care se făceau ţeste. În acea zi, în aproape toate satele din sudul ţării femeile lăsau deoparte lucrul cu furca, meliţa sau războiul. Se adunau în grupuri, fie după criteriul rudeniei, fie după cel al vecinătăţii (de pe aceeaşi uliţă sau din aceeaşi parte de sat) şi construiau. Întâi aduceau pământ galben sau alb pe care îl înmuiau în apă. Acesta era amestecat cu câlţi, pleavă sau balegă uscată, care aveau rol de liant. Apoi amestecul era frământat cu picioarele, cu sapele sau îl băteau cu beţele. Pentru fiecare ţest se făcea câte un muşuroi de pământ uscat. Acesta era tiparul care se acoperea cu frunze de lipan pentru ca ţestul să nu se lipească de el. Peste tipar, se modela cu mâinile ţestul care avea forma unui clopot mai bombat. În partea de sus se făcea un orificiu prin care urma să treacă fierul cu care se ridica ţestul pentru a fi prins de cârligul vetrei. După ce se uscau la soare, ţestele erau netezite cu lut fin pentru a nu se crăpa la temperaturile la care era coaptă pâinea.
  Faptul că doar femeile fac ţesturi este urmarea unor implicaţii de natură magico–religioasă care au persistat în decursul timpului. Cei care treceau pe drum nu aveau voie să dea bineţe. Nu lipsită de semnificaţie este şi credinţa că, frământând pământul, femeile calcă pe însuşi diavolul. O credinţă plină de umor, dar şi de semnificaţii, este aceea că femeile aveau dreptul, o singură zi pe an, să-şi bată bărbaţii şi neputându-i bate, făceau ţesturi.

Peisaje




Arta plastica contemporana romaneasca


Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti, Bucuresti


6 iunie 2013






Sa ne cinstim valorile neamului romanesc


Gheorghe Lazar


Avrig


5 iunie 2013










  "Miercuri, 5 iunie sarbatorim ziua de nastere a lui Gheorghe Lazar (n. 1779) si, asa cum ne-am obisnuit noi, ne intalnim (reprezentantii Asociatiei Prietenii Avrigului, ai Muzeului si Bibliotecii Avrig) la mormantul marelui dascal, la ora 9.00, unde va avea loc o scurta slujba de pomenire cu depunere de coroane si un cuvant de pomenire. Va asteptam alaturi de noi, toti cei care aveti posibilitatea de a darui o ora din timpul vostru memoriei uneia dintre cele mai mari personalitati ale Romaniei".
  Maria Grancea, o femeie cu mare suflet romanesc, ne relateaza urmatoarele: 
Lazar isi are incontestabil locul sau in Pantheonul personalitatilor romanesti, si el a facut facultatea la Viena dar NU cu ajutorul Vaticanului ci cu ajutorul Bisericii Ortodoxe din Ardeal, dar pentru ca a facut scoala la Viena nu l-au acceptat ca preot, poate ca asta a fost o sansa pentru ca a ajuns dascal si inginer si filozof, si autor de manuale si apostol al neamului sau. In tot raul si un bine...Avrigul sta inca sub blestemul lui Saguna. Avrigenii au fost caposi si nu au acceptat uniatia drept pentru care si-au alungat din sat protopopul care a semnat in numele lor unirea bisericilor, ca urmare Mitropolitul i-a blestemat. Cu sau fara blestem au ramas ortodocsi amenintand cu alungarea oricarui popa care accepta uniatia....Dupa inscaunarea Mitropolitului Laurentiu Streza ( la Sibiu) s-a facut chiar rugaciune de dezlegare a acestui blestem. Daca s-a dezlegat sau nu, numai Dumnezeu stie, cert este ca avrigenii au ramas notorii prin rezistenta lor in fata incercarii de impunere a religiei catolice sau greco-catolice. Acesta a fost si motivul pentru care locuitori ai altor sate alungati fiindca nu primeau aceasta religie se refugiau la Avrig. Un exemplu este cel al locuitorilor satului Vestem care, pentru cateva generatii au fost refugiati in Avrig, iar toponimia marcheaza acest lucru, numele strazii care ducea la locul unde s-au stabilit acestia fiind, pana mai ieri, "Vestemeni". Locuitorii din Vestem au imprumutat de la noi cateva obiceiuri si... portul desi ei sunt in Tara Hartibaciului. Din pacate exista istorici care nu iau in seama decat documente sau vestigii arheologice pierzand din vedere istoria orala care ascunde inca multe fapte care trebuiesc consemnate. De aceea se intampla atatea derapaje si interpretari pentru ca in satele noastre oamenii n-au "produs" documente, n-au construit castele dar au rezistat timpului in comunitati puternice constituite si functionande dupa coduri cutumiare romanesti, nescrise dar cu putere de legi."


   Si tot la Avrig, peste numai cateva zile, un alt prilej de sarbatoare....


Creaturi din lemn




Muzeul National al Taranului Roman


Daniel Munteanu


Expozitie de fotografie


Bucuresti


13 - 30 iunie 2013





  Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă joi, 13 iunie 2013, ora 18.00, la vernisajul expoziției Creaturi din lemn a artistului vizual Daniel Munteanu.
  Expoziţia, care se poate vizita la Sala Acvariu, prezintă diferite aspecte ale unor fantastice creaturi din lemn, fiecare cu personalitatea şi povestea sa, adunate parcă dintr-o rezervaţie naturală a unei alte lumi. În spatele proiectului stă dorinţa de a crea lumi fantastice, astfel lucrurile care privite altfel își schimba esența pot prin ideea exp
rimată să sublimeze sentimente şi mesaje ascunse unei priviri grăbite, ce nu cunoaște mirarea.
   Fotografiile de mici şi mari dimensiuni (unele fiind aproape de mărimea naturală a creaturii surprinse) sunt imprimate pe hârtie mată fine art şi surprind în felul de prezentare un ceva străvechi, uneori melancolic, alteori abia atunci trezit la viaţă.
   Daniel Munteanu s-a născut la 26 ianuarie 1981. Este absolvent al Universităţii Bucureşti, licenţiat la Facultatea de Litere, secţia Română-Engleză. Ca artist vizual şi fotograf se ocupă de lucrări în grafică 3D (environment, landscape) şi fotografie digitală (regizată, conceptuală, natură).    
   Dintre premiile obţinute amintim: menţiuni și premiu la International Photography Awards, Prix de la Photographie, Paris, menţiune de onoare la Chicago Photo Forum Spring Contest, Color Color Color (Worldwide Photography Gala Awards) 2011. Are 7 expoziţii personale şi, din 2009, a participat cu lucrări în expoziţii de grup atât în ţară, cât şi străinătate. A publicat articole sau imagini în reviste de specialitate cum ar fi File Magazine, Foto4All, PhotoPaper Magazine, AnimationFocuz Magazine, RangeFinder Magazine, Photomagazine.ro si in alte bloguri online.
   Mai multe despre Daniel Munteanu aflaţi de pe pagina web:


Expoziția va putea fi vizitată până la 30 iunie 2013, la Sala Acvariu, de la 
Muzeul Național al Țăranului Român.


Galeriile de Arta Ateneul Tatarasi


Expozitia: Chipul dragostei in luna copiilor


Iasi


4 - 28 iunie 2013









Caravana Culturii Satmarene


Tasnad


10 - 16 iunie








Program:


   Luni, 10 iunie, ora 11:00 - 

Muzeul Judetean Satu Mare -
Placa de veniti la paine - film antropologic,
Casa de Cultura

  Marti, 11 iunie, ora 11:00 - 
Centrul Judetean pentru promovarea culturii traditionale Satu Mare - 
Spiritualitatea Tasnadului, trecut si prezent 
Liceul Tehnologic Tasnad

Miercuri, 12 iunie, 
ora 13:00, 
Scoala de Arte Satu Mare - 
Spectacol de muzica populara si pop-rock 
Casa de Cultura
ora 19:00 - 
Filarmonica de Stat Dinu Lipatti Satu Mare -
Concert Cameral Muzica in Bisericile judetului Satu Mare 
Biserica Reformata

Joi, 13 iunie, 
ora 11:00, 
Biblioteca Judeteana Satu Mare - 
Maratonul Povestilor, InfoNet pentru copii isteti 
Casa de Cultura
ora 12:00, 
Trupa Harag Gyorgy - Iciri-Piciri
ora 17:00, 
Lisilotte si luna mai
Sala de spectacole Unirea

Vineri, 14 iunie
 ora12:00 - 
Teatrul de Nord Satu Mare - Muzicantii din Bremen
ora 17:00
- O zi din viata lui Robinson
Sala de Spectacole Unirea

Muzeul de Istorie Paul Paltanea


Exponatul lunii iunie


Galati


6 - 30 iunie 2013








   Muzeul de Istorie Paul Păltănea Galaţi derulează în acest an, în cadrul Programului de valorificare a patrimoniului cultural naţional, proiectul expoziţional Exponatul lunii, proiect care vizează prezentarea în perioada 6-30 iunie 2013, a unui bun muzeistic cu valoare deosebită din colecţiile instituţiei.
   Joi, 6 iunie 2013, ora 13.00, va fi vernisat la sediul din Str. Domnească, nr. 25, Exponatul lunii iunie: Mormantul nr. 7 din tumulul cu ringuri de piatra de la Tirighina Barbosi.
   În anul 1978, Ion T. Dragomir a descoperit în cadrul necropolei din imediata vecinătate a castrului roman de pe promotoriu Tirighina Bărboşi, un tumul cu ringuri concentrice din piatră în care au fost cercetate 16 morminte de incineraţie şi înhumaţie. Dintre acestea, cel mai important s-a dovedit a fi mormântul nr. 7, care prin bogatul său inventar atestă intensitatea procesului de romanizare a populaţiei autohtone în acest areal.
   Amforele romane, căţuia dacică şi prezenţa unei fibule din aur cu inscripţia "INN…” [INNOCENS] au determinat pe autorul descoperirii să considere că ne aflăm în faţa unui mormânt din secolul IV p.Chr., perioadă în care creştinismul se răspândea în Imperiul Roman.

Organizator Exponatul lunii iunie: muzeograf Costel Ilie


Arta plastica contemporana romaneasca


Florian Doru Crihana


Serparia Maracineni, Buzau


8 - 9 iunie 2013







Private Performance
2nd Edition
Adresa: str. Cazarmii nr. 5

Vin Sanzienele




Diaspora romana


Asociatia romano-germana Doina Romaneasca


Restaurant Phoenix, Mannheim, Germania


15 iunie 2013



117 scriitori români




Lansare de carte


Mircea Struțeanu: Album de fotografie


Terasa Cărturești Verona, București


5 iunie 2013




  Albumul de fotografie semnat de Mircea Struțeanu - 117 scriitori români - va avea lansarea oficială miercuri, 5 iunie, ora 19:00, pe terasa Grădina Verona (str. Pictor Arthur Verona, nr. 13-15).

  Albumul reunește portretele a 117 iluștri scriitori români contemporani, dintre care peste 20 vor fi prezenți la evenimentul de lansare.
***BookMag

Targ cu si pentru copii




Piata Taraneasca, Mester(Esti)


Muzeul National al Taranului Roman, Bucuresti


7 - 9 iunie 2013





   Piata Taraneasca si Mester(Esti)! revin in perioada 7-9 iunie cu un nou targ cu si despre copii in curtea interioara a Muzeului National al Taranului Roman, sos. Kiseleff nr. 3
   Vor fi prezenti, cu multe si felurite mestereli: iconari, cioplitori in lemn, tesatoare, ceramisti, tineri artizani hand made, cusatorese, impletitoare, incondeietoare, negustori de antichitati taranesti si nu numai.
   Asa cum ii sade bine unui targ, va vor imbia cu diverse bunatati targoveti din toate provinciile romanesti: mere si magiun, prajituri traditionale, miere si produse apicole din Maramures, dulciuri, placinte intinse, halvita si ciocolata de casa din Banat, afumaturi traditionale atestate de la Zimbria, branzeturi, casuri, cascavele si dulceturi, siropuri si zacusti traditionale din Arges si Bran Moeciu, kurtos Kalacs din secuime, turta dulce si covrigi de la Pitesti si alte bunatati.
  La fata locului, pentru pofticiosi, preparatele romanesti la ceaun se servesc cu lipie damboviteana.
  Programul de vizitare este de vineri pana duminica, intre orele 10,00 si 18,00 iar intrarea este libera!

Detalii: 
Dragos Berariu 
tel: 0735 441 303
office@tacticevents.ro

Arta plastica contemporana


Cseh Gusztav


Galeria Quadro, Cluj-Napoca


6 - 14 iunie 2013







Vă așteptăm la expoziția de grafică CSEH GUSZTÁV.

Expoziția se poate vizita între 6–14 iunie.

Lucrări din colecția Muzelului Bocskai István din Hajdúszoboszló. Expoziție realizată în cadrul evenimentului Zilele Cărții Maghiare.

"Maestru al graficii maghiare din Transilvania, Cseh Gusztáv s-a născut în anul 1934 la Cluj. Talentul său extraordinar la desen s-a arătat deja în caricaturi literare și prin activitatea de grafician de carte, dar numele său a devenit cunoscut mai ales datorită primei sale expoziții din 1965, prin lucrări de mare originalitate și impact. 
Pedanteria puritană, umorul filosofic, perspectiva absurdă asupra vieții și creativitatea spiritului său s-au împletit. În timp ce talentul său a „pus stăpânire pe lumea descompusă”, el crea unitate picturală din lucruri oxiomoronice.
A fost o personalitate cerebrală, iar căutarea sa artistică reflectă frământările și rarele bucurii ale artiștilor, intelectualilor, scriitorilor maghiari din Transilvania de acum câteva decenii. În opera sa nu găsim urmele unei stîngăcii caracteristice artiștilor central-europeni. A creat un univers individual monden, elegant și dramatic, dar totuși juvenil și jucăuș, aducând noutăți radicale în viața artistică transilvăneană. Prin aliajul armonios al anticului și al avantgardei a creat compoziții de puritate clasică, cu ajutorul finelor pânze ale liniilor trasate cu penița și culminând mai ales în gravuri."
Csapody Miklós

Co-organizatori: Kolozsvár Társaság, IDEA design + print
Partener: Consulatul General al Ungariei, Cluj

Program zilnic între: 11:00-14:00, 15:00-19:00 (inclusiv sfârșitul săptămânii)

  Expozitia cuprinde lucrări din colecția Muzelului Bocskai István din Hajdúszoboszló si este realizată în cadrul evenimentului Zilele Cărții Maghiare.
  "Maestru al graficii maghiare din Transilvania, Cseh Gusztáv s-a născut în anul 1934 la Cluj. Talentul său extraordinar la desen s-a arătat deja în caricaturi literare și prin activitatea de grafician de carte, dar numele său a devenit cunoscut mai ales datorită primei sale expoziții din 1965, prin lucrări de mare originalitate și impact.
  Pedanteria puritană, umorul filosofic, perspectiva absurdă asupra vieții și creativitatea spiritului său s-au împletit. În timp ce talentul său a "pus stăpânire pe lumea descompusă”, el crea unitate picturală din lucruri oxiomoronice.
  A fost o personalitate cerebrală, iar căutarea sa artistică reflectă frământările și rarele bucurii ale artiștilor, intelectualilor, scriitorilor maghiari din Transilvania de acum câteva decenii. În opera sa nu găsim urmele unei stîngăcii caracteristice artiștilor central-europeni. A creat un univers individual monden, elegant și dramatic, dar totuși juvenil și jucăuș, aducând noutăți radicale în viața artistică transilvăneană. Prin aliajul armonios al anticului și al avantgardei a creat compoziții de puritate clasică, cu ajutorul finelor pânze ale liniilor trasate cu penița și culminând mai ales în gravuri." (Csapody Miklós)

Co-organizatori: Kolozsvár Társaság, IDEA design + print
Partener: Consulatul General al Ungariei, Cluj-Napoca
Program: zilnic între: 11:00-14:00, 15:00-19:00 (inclusiv sfârșitul săptămânii)

Muzeele din Bucuresti



Casa de Cultura Friedrich Schiller


Ciclul de conferinte dezbatere


Magia satului traditional la Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti


Bucuresti


6 iunie 2013





  În cadrul ciclului de conferinţe dezbatere Muzeele din Bucuresti, Casa de cultură Friedrich Schiller (str. Batiştei nr. 15) organizează în parteneriat cu Muzeu Naţional al Satului Dimitrie Gusti joi, 6 iunie 2013, la ora 18.00,  evenimentul Magia satului tradiţional la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti.

 “Pentru a fi înţelese obiectele trebuie să fie aşezate astfel încît să alcătuiască un sat autentic, nu în standuri, ci în bătătura (curtea) omului.” ( Dimitrie Gusti, 1936)
  Cu acest prilej va fi vernisată şi o expoziţie de fotografie cu aspecte din muzeu.

Participă:

- Conf. Univ. dr. Paulina POPOIU, Director general - M.N.S Dimitrie Gusti.: 
"17 mai 1936 – Data semnificativă pentru istoria muzeelor din România", 
"Proiectul Aleea minorităţilor"/germană

- Dr. Georgeta STOICA: "Magia satului tradiţional” 

- Dr. Ioan OPRIŞ, Muzeul Naţional de Istorie a României:
 
"Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti - un muzeu european”
- Coordonator proiect/ Projektleiterin: Aurora FABRITIUS

17 mai 1936 – Data semnificativă pentru istoria muzeelor din România


  "17 mai 1936 este o dată semnificativă pentru istoria muzeelor din România: este ziua în care se deschidea, la Şosea, în prezenţa conducătorilor ţării şi a tuturor personalităţilor politice şi culturale ale vremii, Muzeul Satului Românesc, actualul Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti. Astăzi muzeul poartă numele celui mai important dintre fondatorii săi, întemeietor de şcoală şi intelectual carismatic – Dimitrie Gusti. De aceea ziua de 17 mai este sărbătorită la Muzeul Naţional al Satului în fiecare an ca o zi dedicată FONDATORILOR, adică celor care au visat şi au realizat Muzeul Satului Românesc – un muzeu special implantat în inima celui mai important oraş al României. Este o zi care reuneşte, într-o dublă semnificaţie, un bilanţ şi o recunoaştere a meritelor şi excepţionalităţii celor care au servit sau servesc cu pasiune un domeniu deosebit – cel al civilizaţiei rurale. Este un remember pentru tot ceea ce a însemnat munca monografiştilor Şcolii Sociologice şi a echipelor studenţeşti conduse de Dimitrie Gusti şi susţinute de Fundaţia Culturală Regală Principele Carol, echipe care, după aproape un deceniu de campanii în satele României, au desăvârşit munca de cercetare a satului şi ţăranului român, prin această operă fundamentală care este Muzeul Satului. Un remember pentru cei care le-au continuat munca, uneori în condiţii deosebit de grele şi care au protejat şi păstrat acest tezaur inestimabil concentrat într-un muzeu devenit, în timp, o veritabilă marcă de identitate. 
   Astăzi când muzeul împlineste 77 de ani, în configuraţia instituţiilor de cultură din Bucureşti şi din ţară, Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti este recunoscut ca o instituţie dinamică şi modernă care ocupă în prezent locul 1 în România ca număr de vizitatori, dar şi ca activitate ştiinţifică şi de protecţie a patrimoniului." (Conf. Univ. Dr. Paulina Popoiu, Director general Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti, 2013)

Magia Satului Tradiţional

   "Istoria Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti este legată de oameni şi de magia satului tradiţional. Pentru a-l înţelege trebuie să-i descoperi secretele ascunse, să-l iubeşti, să crezi în nemurirea moştenirii culturale, să apreciezi sensibilitatea creatorilor populari şi trăinicia tradiţiei. Acest muzeu, unic în felul său, nu se dezvăluie în toată plenitudinea sa deodată, deoarece prin natura sa, el te obligă să laşi deoparte ideile preconcepute privind vizita într-un muzeu etnografic obişnuit. Vizita la Muzeul Naţional al Satului te incită să meditezi la mijloacele cu care au fost realizate toate aceste construcţii, instalaţii tehnice sau unelte necesare unor cerinţe stringente de viaţă şi unor nevoi spirituale.
   Valoarea excepţională a acestui muzeu constă în faptul că prezintă ansambluri de gospodării constituite într-o sinteză a satului tradiţional, situând un muzeu aflat în centrul Bucureştiului alături de marile muzee europene". (Dr. Georgeta Stoica)

  "Cultul patrimoniului cultural şi natural are vechime, diferind într-o ţară sau alta, ba chiar de la un loc sau altul. Deşi patrimoniul în sine izvorăşte din istorie (umană, naturală), iar componentele acesteia ar trebui să o servească consemnîndu-i mărturiile, adeseori el acoperă doar consemnări sentimentale şi nu practici conservative. ” 
(Ioan Opris, Colecţionism. Muzeologizare. Patrimonializare, Editura Oscarprint, 2013)

Credinta si simtire romaneasca

Diaspora romana


Parohia Ortodoxa Romana Adormirea Maicii Domnului


Zaragoza, Spania


1 - 2 iunie 2013










Photo




La zece ani de la constituire, un multi ani si de-acum inainte, pentru pastrarea vie a credintei neamului romanesc in sufletul celor aflati in acest colt de lume.

Casa Avramide


Ziua Mondiala a Mediului


Expozitia de desene: Gandeste ! Mananca ! Salveaza !


Tulcea


5 iunie 2013







  Evenimentul este organizat de AGENȚIA PENTRU PROTECȚIA MEDIULUI TULCEA în parteneriat cu Garda Națională de Mediu - Comisariatul județean Tulcea, Colegiul Anghel Saligny, Palatul Copiilor Tulcea și Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean din cadrul ICEM Tulcea.

Intrarea liberă !