sâmbătă, 20 aprilie 2013

Nadia Boiechko


Expozitia de goblenuri: Bucuria Invierii Domnului


Palatul Administrativ, Suceava


22 aprilie 2013








   La Palatul Administrativ din Suceava va avea loc luni, 22 aprilie 2013, vernisajul expoziţiei de icoane Bucuria Învierii Domnului.
   Vernisajul va avea loc la ora 12:00, iar lucrările prezentate sunt realizate de Nadia Boiechko, soţia consulului general al Ucrainei la Suceava, Vasily Boiechko.
   Expoziţia este prilejuită de împlinirea a 1.025 de ani de la încreştinarea Rusiei Kievene (Ucraina).
   Întregul eveniment este organizat de Instituţia Prefectului Suceava, Consulatul General al Ucrainei la Suceava şi Consiliul Judeţean Suceava.

Evenimentul: Maini dibace


Hotel Zimbru, Campulung Moldovenesc


23 aprilie 2013








   Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava organizează marţi, 23 aprilie, de la ora 11:00, în incinta Hotelului ,Zimbru din Câmpulung Moldovenesc, evenimentul Mâini dibace. 
   Copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate și copii cu dizabilități din Câmpulung Moldovenesc, Sadova, Moldovița și Vama, monitorizați de către Echipa Mobilă Gura Humorului, vor realiza pe viu încondeieri de ouă, pictură de icoane pe sticlă, desene şi colaje dedicate sărbătorilor pascale. Cu exponate asemănătoare vor participa şi elevi ai clasei de artă de la Școala Gimnazială Stulpicani, dar şi beneficiari ai Complexului de Servicii ,Laurenția Ulici din Gura Humorului. 
    În cadrul evenimentului, va avea loc lansarea cărţii Freamăt și speranță de Sebastian Crăciun, elev în clasa a III a, la Şcoala Gimnazială nr. 3 ,Bogdan Vodă din Câmpulung Moldovenesc. Banii obținuți din vânzarea cărții vor fi folosiți pentru intervențiile chirurgicale de care Sebastian are nevoie urgent.                                                                                    
   Parteneri în organizarea evenimentului Mâini dibace sunt Primăria municipiului Câmpulung Moldovenesc, Biblioteca Judeţeană Suceava (Proiectul Te iubeşte mama), Asociaţia Kontrast-E Suceava, Şcoala Gimnazială Stulpicani, Complexul de Servicii ,Laurenţia Ulici din Gura Humorului.
   Sponsorii activităţii iniţiate de Protecţia Copilului Suceava sunt S.C. Rarău Turism S.A., Hotel ,,Zimbru” Câmpulung Moldovenesc, elevii Şcolii Gimnaziale Stulpicani, Baumax Suceava, Shopping City Suceava.
***monitorulsv

Pe simezele sucevene




Arta plastica contemporana romaneasca


Salonul de primavara al artistilor plastici amatori 

din judetul Suceava


Muzeul de Istorie, Suceava


17 aprilie




    La Muzeul de Istorie din municipiul Suceava s-a deschis miercuri (17 aprilie) Salonul de primăvară al artiştilor plastici amatori din judeţul Suceava, salon care etalează lucrări de pictură, grafică şi sculptură realizate de artiştii suceveni, cu precădere membri ai Cenaclului de pictură, grafică şi sculptură Dimitrie Loghin.
    Evenimentul, aşa cum au precizat organizatorii, a fost determinat de împlinirea a 30 de ani de colaborare între Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CCPCT) Suceava şi Cenaclul Dimitrie Loghin, colaborare care s-a soldat cu numeroase expoziţii organizate la nivel  local, judeţean şi naţional.
   Cenaclul, care, aşa cum a remarcat graficianul Mihai Pînzaru PIM, poartă "un nume cu rezonanţă în arta plastică românească”, cel al profesorului şi multilateralului artist Dimitrie Loghin, a constituit nucleul mişcării plastice sucevene de amatori.
    Preşedintele cenaclului, pictorul Grigore Micu, a subliniat faptul că la baza acestui cenaclu artistic s-au aflat cursanţii anului II, din 1983, ai secţiilor de pictură şi grafică de la Şcoala Populară de Artă Suceava.
    Acestora li s-au alăturat apoi şi alţi artişti plastici suceveni, din generaţii diferite, constituind împreună o comunitate artistică remarcabilă.
   Salonul a fost prezentat, cu referiri punctuale la adresa fiecărui participant, de Sophia-Cristina Lauric, artist plastic dr. în arte vizuale.
   Artiştilor expozanţi li s-au conferit la final Diplome aniversare cu prilejul marcării celor trei decenii de colaborare între CCPCT Suceava şi Cenaclul Dimitrie Loghin.
***monitorulsv.ro

Ziua Mondiala a Biodiversitatii



Ziua Internationala a Pamantului


Muzeul Olteniei

Biblioteca Judeteana Alexandru si Aristia Aman


Craiova


22 aprilie - 22 mai 2013





   Populaţia Terrei se pregăteşte să celebreze zilele de 22 aprilie – declarată de ONU Ziua Internaţională a Pământului şi 22 mai – Ziua Mondială a Biodiversităţii. Manifestări speciale dedicate celor două evenimente sunt organizate în numeroase localităţi din 175 de ţări, în jurul ideii de a proteja mediul înconjurător, de a construi o lume mai bună, mai curată şi mai verde. În Craiova, Universitatea, Muzeul Olteniei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj vor derula, în perioada 22 aprilie – 22 mai, o serie de activităţi prin care îşi propun să promoveze spiritul civic şi comportamentul ecologic.
    Eveniment-simbol al responsabilităţii civice în protecţia mediului, Ziua Mondială a Pământului a fost iniţiată în 1970, de senatorul american Gaylor Nelson, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arăta faţă de mediu. Primul an a antrenat într-o acţiune de plantare de arbori şi curăţenie a mediului înconjurător 20 de milioane de cetăţeni americani, în majoritate tineri şi foarte tineri. După două decenii, în 1990, evenimentul a devenit internaţional, fiind sărbătorit în fiecare an în aproape toate ţările lumii, inclusiv în România.
    La Craiova, festivitatea de deschidere a manifestărilor va avea loc luni, 22 aprilie, ora 14.30, la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei (strada Popa Şapcă nr. 8), în prezenţa reprezentanţilor Consiliului Judeţean Dolj, Primăriei, ai altor instituţii şi autorităţi locale implicate în gestionarea problemelor de mediu din regiune. 
    În aceeaşi zi vor avea loc vernisajul expoziţiei ECOART – ediţia a II-a, ce cuprinde obiecte de artă realizate din materiale reciclabile, vizitarea expoziţiei permanente Universul şi sistemul nostru solar şi sesiunea de comunicări Pentru un mediu mai curat, la care şi-au anunţat participarea studenţi dela Universitatea din Craiova, cadre didactice, elevi.
   Programul mai cuprinde o lecţie pentru iniţierea în astronomie şi radioastronomie susţinută în cadrul Planetariului de la Muzeul Olteniei, cu conectare la radiotelescopul Universităţii din Craiova (luni, 29 aprilie, ora 15.00), o masă rotundă şi o sesiune de comunicări pe teme de educaţie ecologică organizate de Asociaţia Fizicienilor Craioveni (vineri, 10 mai, ora 13.30), gala filmului de educaţie ecologică Earth Day (vineri, 17 mai, ora 13.30), o sesiune de comunicări ştiinţifice pe teme de mediu şi o serată culturală dedicată Zilei Mondiale a Biodiversităţii (miercuri, 22 mai, ora 19.00).
    Grupurile de elevi, studenţi, cadre didactice şi alţi invitaţi la manifestările cuprinse în program vor beneficia de acces gratuit pentru vizitarea muzeului, după cum au precizat reprezentanţii instituţiei.

    Şi Biblioteca Judeţeană Alexandru şi Aristia Aman, prin Secţia audio-video şi American Corner Craiova, va marca Ziua Internaţională a Pământului, luni, 22 aprilie. La ora 10.00,copiii de la grupa mare, Fluturaşii, a Grădiniţei Ethos vor prezenta un program artistic intitulat Lăsaţi Terra să trăiască, însoţit de o expoziţie de colaje şi desene sub acelaşi generic. La ora 12.00, elevii claselor a IX-a C şi a X-a F de la Colegiul Naţional Carol I implicaţi în proiectul American Corner Craiova  Împreună pentru un mediu mai curat vor participa la o prezentare intitulată Salvarea biodiversităţii prin conservarea habitatului natural al animalelor. Rezervaţiile naturale. Cu acest prilej, tinerii vor afla lucruri interesante despre parcurile naţionale din SUA – printre primele rezervaţii naturale constituite în lume.
***cvlpress.ro