marți, 16 aprilie 2013

Miki-Biraki (Drum deschis)



Gradina Botanica Dimitrie Brandza


Festival japonez


Bucuresti


editia a IV-a, 21 aprilie 2013







   Secția de Japoneză a Universitǎții din București vă invită la 
a IV - a ediție a festivalului japonez: 
Michi-biraki 道開き [Drum deschis]

Activitǎți:

▪ Dansuri
▪ Anime アニメ
▪ Sushi すし
▪ Go 碁
▪ Furoshiki 風呂敷
▪ Manga 漫画
▪ Shōgi 将棋
▪ Karaoke カラオケ
▪ Kimono 着物
▪ Shodo 書道
▪ Teatru
▪ Origami 折り紙
▪ Limba japoneză
▪ Prăjituri cu răvașe
▪ Ikebana 生け花
▪ Jocuri japoneze

Expozitie de fluturi exotici



Gradina Botanica Dimitrie Brandza


Bucuresti


20 aprilie - 20 mai 2013





Adevarata tragedie a lui Panait Istrati



Muzeul Brailei


Lansare de carte


Eleni Samios Kazantzakis: 


Expozitie de grafica: Ovidiu Dumitru


Casa Memoriala Panait Istrati, Braila


16 aprilie 2013








Feeria cristalelor



Complexul Muzeal de Științele Naturii Răsvan Angheluță


Salon de minerale


Galați


editia a IV-a, 19 - 21 aprilie 2013





   Vineri, 19 aprilie 2013, cu începere de la ora 12.00, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi va avea loc vernisajul celei de a patra ediţii a expoziţiei temporare Feeria Cristalelor, manifestare care îşi propune să aducă în faţa publicului vizitator fascinaţia şi frumuseţea din lumea mineralelor. Timp de trei zile, în holul mare de la parterul muzeului vor fi prezentate şi oferite spre vânzare publicului o mare diveristate de bijuterii – bijuterii unicat din pietre naturale, sidef, corali, perle sau chihlimbar - pietre semipreţioase, cristale, colecţii de minerale, eşantioane minerale, minerale şlefuite, geme, fosile, produse ornamentale din piatră, obiecte decorative si ornamentele.
   La manifestare vor expune colecţionari din Bucureşti, Tulcea, Baia Mare, Sângeorz-Băi şi Galaţi.    
  "Expoziţia Feeria Cristalelor, este organizată în parteneriat cu colecţionarii şi pasionaţii de lumea minerală din România. Salonul se doreşte a fi locul de întîlnire al profesioniştilor şi amatorilor lumii minerale, un loc al schimburilor de idei şi experienţe inedite, un loc al prezentării produselor” a declarat muzeograf Cornelia Şuster – coordonatoarea expoziţiei.
   De asemenea , în zona centrală a spaţiului expoziţional din holul muzeului, se va putea admira o microexpoziţia Minerale şi cristale- Povestea universului subpământean, care va rămâne deschisă la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi până pe data de 2 iunie 2013.    
   Microexpoziţia evidenţiază exponate de mineralogie din patrimoniul ştiinţific al instituţiei gălăţene: flori de mină , felii din agat , miniaturi de animale din varietăţi de agat, bijuterii, etc. 
   Pietrele provin din toate colţurile lumii: geode şi cuarţ din Brazilia, cuarţ roz din Madagascar, jad din China sau Canada, turcoaz din America de Nord, agate din Mexic, lapis lazuli din Afganistan, lemn silicifiat, calcedonie, lizardit sau diverse flori de mină (renumitele stibine, calcite, cuarţuri) din România, opal din Australia, malachit din Congo, azurit din Maroc, scoici din Noua Zeelandă.
   "Această manifestare este o tradiţie pentru instituţia noastră. Odată cu venirea primăverii, în fiecare an, gălăţenii, şi nu numai, vor putea intra în această lume plină de culoare a mineralelor şi a obiectelor artizanale confecţionate din minerale” a adăugat Emil Strungă, managerul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi. 
  Trebuie spus că expoziţia Feeria Cristalelor este cu vânzare, vizitatorii putând achiziţiona diferite cristale sau bijuterii, confecţionate din minerale, la preţuri mai mult decât accesibile. Mineralele expuse se pot transforma uşor într-un cadou inedit pentru cei dragi. 
   Special pentru public, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi va organiza Tombola Mineralelor, la care fiecare participant va avea un câştig asigurat după ce va achiziţiona un bilet de tombolă în valoare de 5 lei. ”
   Feeria Cristalelor, ediţia a IV-a, se va desfăşura în perioada 19 – 21 aprilie 2013. Microexpoziţia Minerale şi cristale va rămâne deschisă pentru vizitare până pe 2 iunie 2013.

Arta plastica contemporana romaneaca



Costel Lupu


Retrospectiva


Galeria de Arta Pavel Temov, Alexandria


26 aprilie - 15 mai 2013






Expozitie foto


Rashid Un Nabi


Galeria Euro Foto Art, Oradea


17 aprilie - 8 mai 2013






058-PILGRIMS

   Galeria Euro Foto Art din Oradea va găzdui, începând de pe data de 17 aprilie 2013, o expoziţie personală deosebită din Banglades. Autorul celor 101 de lucrări, care urmează să fie expuse pe simezele galeriei, este artistul fotograf Dr. Rashid Un Nabi din Dhaka (capitala Bangladesului).    
   Cariera lui fotografică a început în anul 1985, când era student la medicină. În acel moment, a fost inspirat de fratele vărului său, dr. Ahmed Rana Arefuddin și unchiul său, Dr Ahmed Ansar Uddin, care din anul 1980 au devenit mari maeştrii fotografi ai Bangladesului. Până în anul 2005, toate fotografiile sale au fost realizate în Banglades. În această perioadă, artistul fotograf expozant a fost interesat de a deveni un medic oncolog, în special în partea de radiologie, care a fost visul părinților săi. Astfel, în anul 1998 a devenit un medic oncolog radiolog, care îi oferă oportunitatea de a călători în mai multe țări, pentru a participa la seminarii, simpozioane de formare profesională. Datorită carierei profesionale, este foarte ocupat cu pacienții și predarea cursurilor elevilor săi. Din acest motiv, nu a beneficiat de suficient timp pentru a continua fotografierea în Banglades.

046-MOTHER EARTH

   Artistul fotograf expozant, a ajuns la cncluzia că oamenii sunt universali. În universul nostru, oameni trăiesc într-un mod diferit. Stilul lor de viață (casa, locuri de trai și cultură), este total diferit, ca şi atitudinea lor. Această diferență se poate vedea între Asia și Europa ori Africa. Prin comparaţie, cultura din Asia și Africa este cu totul diferită. Apoi a început să fotografieze persoane în străinătate, cu ocazia deplasărilor în străinătate. Pe lângă cariera profesională, a consacrat mai multe zile, pentru fotografierea de persoane, în străinătate. Cu aceste ocazii, a văzut o mulțime de diferențe între oameni asiatici și cle europeni. Oamenii din Asia sunt tot timpul fericiţi, însă oamenii din Europa sunt uneori dificili de fotografiat. Această expoziție este dedicată tatălui său. Artistul fotograf expozant este foarte recunoscător soției sale "scumpe”, care mereu îl inspiră, în ultimii 19 de ani, în fotografie. Cele 101 de fotografii alb-negru prezintă într-un mod deosebit, faptul că viaţa poate fi frumoasă, dacă noi vrem să credem acest lucru.
   Vernisajul expoziţiei, va avea loc miercuri, 17 aprilie 2013, la ora 12:00, la Galeria Euro Foto Art Oradea, unde organizatorii îi invită să participe pe toţi iubitorii fotografiei. Lucrările expuse vor fi prezentate de către criticul de artă dr. Ramona Novicov, iar momentele muzicale vor fi asigurate de artiştii Cvartetului Varadinum din Oradea. 
   Expoziţia va fi deschisă oficial de către artistul fotograf Ştefan Tóth, preşedintele Asociaţiei Euro Foto Art din Oradea. Noua expoziţie, organizată sub patronajul Consiliului Judeţean Bihor, va rămâne la dispoziţia publicului până la data de 8 mai 2013, în zilele de lucru, între orele 08:00 – 19:00. Intrarea publicului este gratuită.

095-WOMEN IN SOCIETY

***bihorstiri.ro

Inscrisuri incarcate de valoare



Muzeul Judetean Botosani


Expozitia: Manuscrise din tezaurul cultural botosanean


Muzeul de Istorie, Botosani


19 aprilie 2013




Muzeul Etnografic al Transilvaniei


90 de ani de la Genocidul Armean


Concert de muzica baroca: Flauto Dolce


Cluj-Napoca


24 aprilie 2013






Fotogeografica



Salonul National de Fotografie


Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti


editia a XVII-a, 16 aprilie 2013




***FOTO4all.ro

Arta plastica contemporana romaneasca


Victor Fota


Expozitia: Doua planuri


Imbold Galeria, Bucuresti


11 aprilie - 8 mai 2013






***Roaba de Cultura

Targul Cadourilor de Florii


Galeria Dalles, Bucuresti


23 - 30 aprilie 2013






Targul de Florii

   Anul acesta, meşteri populari din toate colţurile ţării îşi dau întâlnire, din 23 aprilie, la Sala Dalles, la Târgul Cadourilor de Florii. Ouăle încondeiate, icoanele pictate pe sticlă sau lemn, broşele din lână filţuită, vasele din ceramică sau sculpturile în lemn, meşteşugite cu grijă, vă vor încânta cu siguranţă.

Pentru că tradiţia trebuie dusă mai departe, vizitatorii pot participa gratuit la cursurile de modelaj în lut, de pictură pe ceramică sau la demonstraţiile de încondeiat ouă.

Nu am uitat nici de tradiţiile mai noi, aşa că ne-am pregătit cu:

-          bijuterii din argint cu pietre semipreţioase alese din toate colţurile lumii
-          seturi de monetărie, monede şi medalii, încorporate în felicitări de Paşti
-          flori şi muzică
-          ouă din ciocolată fină cu lichior, cremă de fructe,  cu alune, migdale sau stafide
-          miere şi produse apiterapeutice
-          delicatese, sortimente exotice de ceai şi cafea
-          obiecte unicat din metal, sticlă lemn sau ceramică, pictate manual
-          produsele cosmetice Bio, produse terapeutice şi suplimente alimentare
-          articole vestimentare, tricouri cu mesaje hazlii şi accesorii în culorile primăverii
-          jocuri şi jucării creative, puzzle-uri pentru cei mici dar şi modele 3D pentru cei pasionaţi
O premieră în cadrul târgului va fi şi expoziţia de obiecte de artă sacră „Scoală-te, România Mea!”, care ne va pregăti sufleteşte pentru sărbatoarea Învierii Domnului.

Floriile, primul praznic împărătesc sau Duminica Stâlparilor, deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte, fiind cunoscută sub numele de Săptămâna Mare.

Aşadar, vă aşteptăm la Târgul de Florii, între 23 şi 30 aprilie, la Sala Dalles (Bd. Nicolae Balcescu, Nr. 18 - intrarea prin libraria Dalles), între orele 10:00 şi 20:00, pentru a vă pregăti cum se cuvine de Sărbătoarea Paştelui.

Intrarea este liberă !

***centrulvechi.com via Radu Nicolescu

Arta plastica contemporana romaneasca


Salonul de Primavara


Galeria de Arta, Ploiesti


18 aprilie 2013







Vernisaj: 18 aprilie 2013, ora 17:00.

Si cateva imagini dintre lucrarile care vor fi expuse...







Credinta si ratiune



Lansare de carte


Mihail Neamtu


Libraria Orest Tafrali, Universitatea Al. I. Cuza, Iasi


17 aprilie 2013





***culturainiasi.ro

Exercitii iconografice



Arta plastica contemporana romaneasca


Adrian Emilian Gavrilean


Expozitie de grafica


Muzeul Memorial Mihail Kogalniceanu, Iasi


18 aprilie - 10 mai 2013





   Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi organizează la Muzeul Memorial Mihail Kogălniceanu, str. Mihail Kogălniceanu nr. 11, în perioada 18 aprilie – 10 mai 2013, expoziţia de grafică Exerciții iconografice a artistului Adrian Emilian Gavrilean.    
Vernisajul va avea loc joi, 18 aprilie 2013, ora 15.00 şi va fi prezentată de Pr. Arhim. Nichifor Horia, stareț al mănăstirii ,Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi şi exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor.

    Preot la Parohia Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Gura-Humorului, judeţul Suceava și, în prezent, student în anul al II-lea la Facultatea de Arte Vizuale şi Design, Secţia Arte Plastice - Pictură, din cadrul Universității de Arte ,George Enescu Iaşi - clasa profesorului Cristian Neagoe, pictorul Adrian Emilian Gavrilean a avut numeroase expoziții personale în țară dar și în străinătate, desfășurând și activități de restaurare a unor lucrări de artă religioasă decorativă şi murală intrate în uzul liturgic al mai multor biserici.

***culturainiasi.ro

Mostenirea noastra, in pericol !



Muzeul de Istorie Galati


Ziua Internationala a Monumentelor si Siturilor


Muzeul Casa Cuza Voda, Galati


18 aprilie 2013




   Muzeul de Istorie Galaţi organizează joi, 18 aprilie 2013, ora 10.00, în cadrul Programului didactico-pedagogic şi educaţional, manifestarea culturală dedicată Zilei Internaţionale a Monumentelor şi a Siturilor:  MOŞTENIREA NOASTRĂ, ÎN PERICOL ! 
   Cu acest prilej, elevi de la Şcoala Gimnazială Nr. 22, Şcoala Gimnazială Nr. 16 şi Liceul Teoretic Sf. Maria din Galaţi îşi propun prin prezentarea unor monumente care amintesc de Galaţii de altădată să atragă atenţia auditorului asupra vulnerabilităţii monumentelor istorice din Galaţi şi, în consecinţă, asupra eforturilor necesare pentru protejarea şi conservarea lor.
   Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor se sărbătoreşte anual pe 18 aprilie, la iniţiativa ICOMOS - Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor.
   Evenimentul cultural va avea loc la Muzeul Casa Cuza Vodă, str. Al. I. Cuza, nr. 80, Galaţi.

Organizator manifestare culturală: muzeograf Adrian Zăinescu.

Copilaria. Ramasite si patrimoniu



Muzeul National al Taranului Roman


Urbanesc, Bucuresti


19 - 28 aprilie 2013







   De aproape doi ani, alături de Institutul Cultural Român, Muzeul din Lębork (Polonia) și Asociația ARTEES (Franța), Muzeul Național al Țăranului Român construiește un Muzeu virtual al Copilăriei. În tot acest timp, cu sprijinul ICR, a călătorit prin Europa expoziția itinerantă Childhood. Remains and Heritage/ Copilăria. Rămășițe și patrimoniu, cu scopul de a face cunoscut proiectul omonim, finanţat prin Programul Cultura 2007-2013. 
   Pentru că Muzeul virtual se pregătește de deschidere, organizatorii proiectului propun o expoziție-semnal și la București, în preajma lansării turului virtual. 
   Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 19 aprilie 2013, la ora 17.30, într-un nou spațiu dedicat evenimentelor culturale – URBANESC (str. Ștefan Luchian nr. 17, colț cu str. Mântuleasa). 
   Imediat după vernisaj, copiii de toate vârstele, dar și adulții, sunt invitați la un atelier de pantomimă. 

Arta ca un imens decor



Arta plastică contemporană românească


Ecaterina Mihai


Palatul Parlamentului, București


18 aprilie 2013





   Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti vă invită în perioada aprilie - mai la expoziţia de pictură Arta ca un imens decor a doamnei Ecaterina Mihai, artist plastic.
   Expoziţia cuprinde o selecţie de lucrări din domeniul peisagistic, compoziţii cu personaje, natură statică şi motive florale, pline de culoare, pasiune, cu intenţia de a trezi în privitor sentimente şi dorinţa de frumos estetico-pictural.
   Debutând ca absolventă a Şcolii de Arte Bucureşti, Ecaterina Mihai devine rând pe rând membră a Uniunii Artiştilor Plastici - Filiala Bucureşti, a Cenaclului de Arte Plastice I.D. Negulici din Câmpulung Muscel dar şi membră a Cenaclului Literar Amurg Sentimental. Este, de asemenea, inclusă în Enciclopedia artiştilor români contemporani.
   Despre lucrările artistei, pictorul Alexandru Marinescu spune: "Ecaterina Mihai pictează din sinceritate, cu inima şi culorile sufletului”, fiind apreciată de cunoscătorii în domeniu şi nu numai, iar scriitorul Ion Machidon subliniază faptul că: atunci "când pictează, Ecaterina Mihai se gândeşte la primăveri cu zăpezi de cântec şi crânguri de păsări aurii, iar când se vredniceşte şi la munca de artist tapiser fără îndoială că succesul îi aparţine”. 
   Artista a participat cu numeroase expoziţii personale şi de grup în ţară şi străinătate, la Saloane Internaţionale de Artă Plastică şi Expoziţii itinerante, multe dintre lucrările sale regăsindu-se în colecţii particulare şi publice din întreaga lume.
   Expoziţia va fi însoţită de un moment special, un recital vocal - instrumental, oferit vizitatorilor la vernisaj de artistele Irina Ionescu (soprană) şi Cornelia Marinescu (harpă).
   Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 18 aprilie 2013, ora 14.00, la Muzeul Costumului Popular, secţie a Muzeului Naţional al Satului Dimitrie Gusti, situat în Palatul Parlamentului, Corpurile A3 şi F, str. Izvor nr. 2-4, sector 4, Bucureşti.
    Expoziţia poate fi vizitată zilnic, între orele 09.00-17.00, de marţi până duminică.

Club A


Cafeneaua critica


Ernest H. Latham Jr.


Bucuresti


editia a 96-a, 17 aprilie 2013








    Istoricul american Ernest H. Latham, Jr., diplomat şi profesor, bun cunoscător al României – şi vorbitor de română ! – vine la Cafeneaua critică pentru o discuţie al cărei pretext este apariţia recentă a culegerii sale de articole şi eseuri Timeless and Transitory. 20th Century Relations between Romania and the English-Speaking World (în limba engleză, la Editura bucureşteană Vremea, 2013). 
    Ernest H. Latham, Jr. a trăit în anumite perioade în România, mai întîi ca ataşat cultural al Ambasadei americane, în anii 1983-1987, cînd a şi obţinut, la finele intervalului, un doctorat la Universitatea din Bucureşti, apoi ca profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, în anii 2000-2002. Pasionat de istoria şi cultura ţării noastre, a lucrat şi ca expert pe teme româneşti, a scris articole şi studii, a colaborat la enciclopedii, a îngrijit şi prefaţat ediţii legate într-un fel sau altul de România. La Cafeneaua critică, Ernest H. Latham, Jr. va vorbi despre cariera sa şi despre cum vede trecutul, prezentul şi viitorul ţării sale favorite (din afara Statelor Unite ale Americii, bineînţeles!).
Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Vin Floriile cu soare și soarele cu Florii !



Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti


București


26 - 28 aprilie 2013





   Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti vă invită în perioada 26-28 aprilie 2013, începând cu ora 12.00, la evenimentul prilejuit de sărbătorile pascale Vin Floriile cu soare şi soarele cu Florii. 

   De vineri până duminică, între orele 9.00 – 19.00, curţile muzeului vor fi pline de meşteri populari şi produsele lor, preparate din gastronomia tradiţională (cozonaci, pască, plachie, colaci) şi produse bio, vin şi flori. Printre surprizele oferite publicului vizitator se numără teatrul pentru copii, muzică şi dansuri tradiţionale româneşti din diferite zone ale ţării, colinde de Paşte, dansuri şi cântece din repertoriul ruşilor lipoveni precum şi expoziţii şi demonstraţii de gătit. 
   Cei mai mici, dar şi cei mari pot participa la ateliere de icoane, ouă încondeiate, olărit şi...aluaturi.

Vineri – Duminică, 9.00 – 19.00

Adulţi – 10 lei, Elevi/Studenţi – 2.5 lei, Pensionari – 5 lei

Vă aşteptăm cu drag şi multă voie bună !

Centrul Cultural Lucian Blaga


Expozitia: Daruri de Paste


Sebes


19 aprilie 2013






Italienii din Romania - O istorie in imagini



Asociatia Italienilor din Romania - RO.AS.IT


Expozitie, lansare de carte


Teatrul de Stat Anton Pann, Ramnicu Valcea


19 aprilie 2013






***Muzeul Judetean Valcea