miercuri, 3 aprilie 2013

Istoria de langa noi



Muzeul de Istorie Galati

Situri arheologice si monumente istorice din judetul Galati


Casa de Cultura Ion Creanga, Beresti


4 aprilie 2013



   Muzeul de Istorie Galaţi derulează în acest an, în cadrul programelor sale educaţionale, proiectul cultural ISTORIA DE LÂNGĂ NOI.
   Proiectul iniţiat de muzeograful Costel Ilie, vizează promovarea siturilor arheologice şi a monumentelor istorice de pe teritoriul judeţului Galaţi, în comunităţile locale, cunoaşterea legislaţiei în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional, precum si sensibilizarea autorităţilor locale, în vederea stabilirii unor măsuri de protecţie şi valorificare a respectivelor monumente.
   În cadrul manifestării culturale, va fi itinerată o expoziţie fotodocumentară Situri arheologice și monumente istorice din judeţul Galaţi, în localităţile din judeţul Galaţi, prilej cu care vor fi susţinute expuneri cu temele Cercetarea arheologică - mijloc de recuperare a istoriei şi Monumente istorice din judeţul Galaţi. Expunerile vor fi completate cu prezentări media, referitoare la cele mai importante monumente istorice şi situri arheologice din judeţul Galaţi. 
   Prima manifestare, din cadrul acestui proiect, se va desfăşura joi, 4 aprilie 2013, ora 11.00, la Casa de Cultură Ion Creangă din oraşul Bereşti, localitate în care acum patru decenii se descoperea, în situl de la Dealul Bulgarului, o piesă arheologică excepţională: Hora de la Bereşti.

Eveniment expozițional



Muzeul Olteniei


Arme albe și de foc, 

Cositoare din colecția Muzeului Național Brukenthal


Craiova


1 aprilie - 30 iunie 2013




   Muzeul Olteniei - Secţia de Istorie-Arheologie, a vernisat expoziţiile Arme albe şi de foc şi Cositoare din colecţiile Muzeului Olteniei şi Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu, sec. XVI-XIX, la în Sala Ştefan Ciuceanu din Str. Madona Dudu nr. 14 de la parterul clădirii noi din spatele sediului principal. 
   Lansarea celor două expoziţii a fost realizată de către reprezentanţii Muzeului Olteniei în parteneriat cu Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor culturale ale comunităţii doljene, cu precădere a celui mai drag public – elevii.

   Muzeul Olteniei propune activităţi atractive, educative, chiar în perioada 1-5 aprilie când se  desfăşoara programul educaţional Şcoala altfel, răspunzând astfel obiectivelor specifice comunităţii şcolare.

   Expoziţia Cositoare din colectia Muzeului Naţional Brukenthal (sec. XVI-XIX) cuprinde 60 piese de patrimoniu, din cositor, ce aparţin atât artei decorative cât şi celei meşteşugăreşti. Sunt etalate obiecte de cult, obiecte ale breslelor, semne de breaslă şi vecinătate, obiecte de uz comun.
   În cadrul Expoziţiei Arme albe si de foc sunt expuse 80 de piese, arme albe şi de foc, precum şi echipament militar (coifuri, cămaşă zale) din colecţiile celor două muzee. Piesele au fost realizate în ateliere europene, occidentale, balcanice.
   Muzeul Olteniei a dezvoltat o colaborare deosebită cu reprezentanţii Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu care a răspuns permanent cu mare promptitudine şi solicitudine proiectelor comune propuse de Laboratorul de restaurare din cadrul Muzeului Olteniei. 
  La realizarea expoziţiilor menţionate, au contribuit muzeografii Olga Beşliu, dr. Raluca-Maria Frâncu (pentru cositoare) şi dr. Anca Niţoi (pentru arme) de la Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu.
  Punerea în scenă (panotarea) ambelor expoziţii este realizată de către specialiştii laboratorului de restaurare din cadrul Muzeului Olteniei. Piesele expuse au fost restaurate în laboratoarele celor doua instituţii.
   Cele două expoziţii vor fi deschise până la sfârşitul lunii iunie.
   În toate aceste activităţi, Muzeul Olteniei Craiova beneficiază de sprijinul permanent al Consiliului Judeţean Dolj.



Catalog expozițional.
Cu deosebite mulțumiri Dlui Secuianu Tristan pentru donație.
























































Coperta a IV-a.


Catalog expozițional.

Cu deosebite mulțumiri Dlui Secuianu Tristan pentru donație.





































Coperta a IV-a.