miercuri, 3 aprilie 2013

Istoria de langa noiMuzeul de Istorie Galati

Situri arheologice si monumente istorice din judetul Galati


Casa de Cultura Ion Creanga, Beresti


4 aprilie 2013   Muzeul de Istorie Galaţi derulează în acest an, în cadrul programelor sale educaţionale, proiectul cultural ISTORIA DE LÂNGĂ NOI.
   Proiectul iniţiat de muzeograful Costel Ilie, vizează promovarea siturilor arheologice şi a monumentelor istorice de pe teritoriul judeţului Galaţi, în comunităţile locale, cunoaşterea legislaţiei în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional, precum si sensibilizarea autorităţilor locale, în vederea stabilirii unor măsuri de protecţie şi valorificare a respectivelor monumente.
   În cadrul manifestării culturale, va fi itinerată o expoziţie fotodocumentară Situri arheologice și monumente istorice din judeţul Galaţi, în localităţile din judeţul Galaţi, prilej cu care vor fi susţinute expuneri cu temele Cercetarea arheologică - mijloc de recuperare a istoriei şi Monumente istorice din judeţul Galaţi. Expunerile vor fi completate cu prezentări media, referitoare la cele mai importante monumente istorice şi situri arheologice din judeţul Galaţi. 
   Prima manifestare, din cadrul acestui proiect, se va desfăşura joi, 4 aprilie 2013, ora 11.00, la Casa de Cultură Ion Creangă din oraşul Bereşti, localitate în care acum patru decenii se descoperea, în situl de la Dealul Bulgarului, o piesă arheologică excepţională: Hora de la Bereşti.

ExpozitiiMuzeul Olteniei


Arme albe si de foc, 

Cositoare din colectia Muzeului National Brukenthal


Craiova


1 aprilie 2013

   Muzeul Olteniei - Secţia de Istorie-Arheologie, a vernisat expoziţiile Arme albe şi de foc şi Cositoare din colecţiile Muzeului Olteniei şi Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu, sec. XVI-XIX, la în Sala Ştefan Ciuceanu din Str. Madona Dudu nr. 14 de la parterul clădirii noi din spatele sediului principal. 

   Lansarea celor două expoziţii a fost realizată de către reprezentanţii Muzeului Olteniei în parteneriat cu Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor culturale ale comunităţii doljene, cu precădere a celui mai drag public – elevii.
   Muzeul Olteniei propune activităţi atractive, educative, chiar în perioada 1-5 aprilie când se  desfăşoara programul educaţional Şcoala altfel, răspunzând astfel obiectivelor specifice comunităţii şcolare.
   Expoziţia Cositoare din colectia Muzeului Naţional Brukenthal (sec. XVI-XIX) cuprinde 60 piese de patrimoniu, din cositor, ce aparţin atât artei decorative cât şi celei meşteşugăreşti. Sunt etalate obiecte de cult, obiecte ale breslelor, semne de breaslă şi vecinătate, obiecte de uz comun.
   În cadrul Expoziţiei Arme albe si de foc sunt expuse 80 de piese, arme albe şi de foc, precum şi echipament militar (coifuri, cămaşă zale) din colecţiile celor două muzee. Piesele au fost realizate în ateliere europene, occidentale, balcanice.
   Muzeul Olteniei a dezvoltat o colaborare deosebită cu reprezentanţii Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu care a răspuns permanent cu mare promptitudine şi solicitudine proiectelor comune propuse de Laboratorul de restaurare din cadrul Muzeului Olteniei. 
  La realizarea expoziţiilor menţionate, au contribuit muzeografii Olga Beşliu, dr. Raluca-Maria Frâncu (pentru cositoare) şi dr. Anca Niţoi (pentru arme) de la Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu.
  Punerea în scenă (panotarea) ambelor expoziţii este realizată de către specialiştii laboratorului de restaurare din cadrul Muzeului Olteniei. Piesele expuse au fost restaurate în laboratoarele celor doua instituţii.
   Cele două expoziţii vor fi deschise până la sfârşitul lunii iunie.
   În toate aceste activităţi, Muzeul Olteniei Craiova beneficiază de sprijinul permanent al Consiliului Judeţean Dolj.

Exponatul lunii aprilieMuzeul National al Unirii


Alba Iulia


2 aprilie - 5 mai 2013   Marți, 2 aprilie, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a vernisat Exponatul lunii aprilie.
Cu această ocazie a fost expus un exemplar din Evanghelia tipărită la București în 1693.
   Tipăritura este realizată în limbile greacă și română, cu textele aranjate pe două coloane, fiind una dintre primele reușite tipografice ale lui Antim Ivireanul.
   Apariția cărții a primit binecuvântarea mitropolitului Teofil al Ungrovlahiei și s-a făcut pe cheltuiala lui Constantin Brâncoveanu, iar de pregătirea textelor s-au ocupat boierul Șerban Greceanu și Antim Ivireanul însuși.
   Exemplarul aflat în patrimoniul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia a fost dăruit chiar de voievodul Constantin Brâncoveanu unchiului său, marele spătar Mihail Cantacuzino, care l-a dăruit apoi unui fost comandant al gărzii personale a domnului.
   În jurul anului 1735 volumul a fost împodobit cu o frumoasă ferecătură de argint aurit, având reprezentate pe o parte scena Învierii în varianta Coborârii la iad, iar pe cealaltă Răstignirea.
   Exponatul poate fi văzut la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia în perioada 
2 aprilie – 5 mai.
   Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.
***ziarulapulum.ro

Arta plastica contemporana romaneasca


Kovacs Emil Lajos


Casa de Cultura, Simleul Silvaniei


11 aprilie 2013


Arta plastica contemporana romaneasca


Petrica Badila


Galeria de Arta Frezia, Dej


4 aprilie 2013

Prezente romanesti peste hotare


Teatrul National Lucian Blaga, Cluj-Napoca


Teatrul Era, Pontedera, Italia


10, 13 aprilie 2013


   Idiotul de F.M. Dostoievski și Hamlet de William Shakespeare, două producții ale Teatrului Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca, prezentate în premieră națională în Italia.
   Miercuri, 10 aprilie 2013, începând cu ora 21:00, pe scena Teatrului Era din Pontedera, va avea loc premiera națională a spectacolului Idiotul de F.M. Dostoievski. Regizat de Anna Stigsgaard și produs de Teatrul Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca, spectacolul spune povestea romanului omonim, oferind numeroase momente muzicale și vizuale.
   Actorii, considerați a fi printre cei mai buni din România, întruchipează personajele create de Dostoievski, recreând pe scenă, în rama unei petreceri care duce spre moarte, pasiunile, luptele, disperarea unei lumi care nu poate fi salvată de frumusețe și de bunătate. Regizoarea Anna Stigsgaard filtrează romanul printr-o cheie de lectură puternică și legitimă și ne conduce în lumea esențelor, spre drama universală a omului.
   Din distribuție fac parte actorii: Cristian Rigman – Prințul Mîșkin; Ionuț Caras – Parfeon Rogojin; Ramona Dumitrean – Natasia Filippovna; Miriam Cuibus – Generăleasa Epancina; Anca Hanu – Aglaia; Romina Merei – Adelaida; Petre Băcioiu – Toțki; Matei Rotaru – Ganea și Cristian Grosu – Ippolit. Scenografia este semnată de Adrian Damian, iar dramatizarea de Anna Stigsgaard și Ștefana Pop-Curșeu. Asistența de regie este asigurată de Alexandra Sofonea, iar mișcarea și improvizația scenică de Savino Paparella. Spectacolul este în limba română, cu subtitrări în italiană.
   Sâmbătă, 13 aprilie 2013, începând cu ora 21:00, tot pe scena Teatrului Era din Pontedera va avea loc și premiera națională a spectacolului Hamlet. A fi, un alt Hamlet de William Shakespeare. Regizat de Roberto Bacci și produs de Teatrul Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca, A fi, un alt Hamlet este subtitlul noii montări a acestei piese de teatru. Spectacolul propus de regizor păstrează din textul original numai urmele poveștii lui Shakespeare, propunându-i spectatorului să fie el însuși martor la rescrierea vieții lui Hamlet.
   Prizonier al propriului destin din care nu poate evada, Hamlet este astfel împins de celelalte personaje, luptători ce poartă mască și spadă – simbolizând forțele oarbe care ne obligă să acționăm – să-și amintească și să-și retrăiacă propria poveste. Din numeroasele metamorfoze ale luptătorilor, prind viață personajele operei, fără să existe un singur rol atribuit fiecărui actor în parte. Hamlet este înconjurat de Regi, Regine, Fantome, Ofelii, Horații și Poloniuși care se întrupează și se multiplică în jurul lui, pentru a-l împinge, încă o dată, spre propriul destin. Sunetul unui ceas, loviturile spadelor și zgomotul făcut de greoaia structură metalică care primește diferite funcții în timpul spectacolului, scandează scurtul timp care îl separă pe Hamlet de "sfârșitul” său.
   Din distribuție fac parte actorii: Cristian Grosu – Hamlet; Cătălin Codreanu – Primul luptător cu spada; Patricia Brad – Al doilea luptător cu spada; Cătălin Herlo – Al treilea luptător cu spada; Radu Lărgeanu – Al patrulea luptător cu spada; Miron Maxim – Al cincilea luptător cu spada și Irina Wintze – Al șaselea luptător cu spada. Traducerea și adaptarea în limba română este semnată de Maria Rotar, dramaturgia de Roberto Bacci și Stefano Geraci, decorul și costumele de Marcio Medina, iar muzica de Ares Tavolazzi. Scrima este asigurată de Peter Habala, luminile de Jenel Moldovan, regia tehnică de Doru Bodrea, asistenții de regie de Savino Paparella și Maria Rotar, iar asistența de scenografie de Valentin Codoiu. Spectacolul este în limba română, cu subtitrări în italiană.
   Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, alături de Ministero per i Beni e le Attività Culturali, Regione Toscana, Provincia di Pisa și Comune di Pontedera patronează acest important eveniment realizat de unul din teatrele de referință ale României, Teatrul Național Lucian Blaga din Cluj-Napoca în colaborare cu Teatrul Era din Pontedera.

Pentru mai multe informații: www.pontederateatro.it

***Instituto Romeno di Venetia

Suflete frumoase - Imortalizand clipa


Nicolae Cosniceru


Expozitie de fotografie: Drumuri


Alchemia Gallery, Bucuresti


4 aprilie 2013


   Fotograf de renume, Nicolae Cosniceru este genul de artist pasionat, care nu isi lasa niciodata camera acasa.  Si calatoreste mult!
   Va invitam joi, 4 aprilie 2013, sa luati parte la vernisajul expozitiei Drumuri, care prezinta o selectie dintre cele mai bune cadre realizate de Cosniceru in calatoriile lui prin Romania, Nepal sau Patagonia.
Adresa: Calea Mosilor, nr. 95.

Intrarea libera.

De sub frunza arțaruluiDe prin lume adunate....


Canada


Colecții și Colecționari


CartofilieQuebec. Poarta St. Louis. 1935.


Toronto. Casa Loma. 1992.


Toronto. Colaj. 1980.


Georgian Bay, Ontario. Anii '80. Necirculată.


Capela Martirilor, Midland, Ontario. Anii '80. Necirculată.


Cuib de lebede în Los Lagoon, Vancouver, B.C. Anii '70. Necirculată.


Icefield Parkway (cu râul Atabasca în prim plan - n.a.). 1975.

***Mulțumiri Dnelor Elena Măruță și Dorotea Momir pentru generozitatea 
cu care mi-au donat o parte din aceste vederi.Gradinile Butchart
Grădina Japoneză.


Grădina Trandafirului.


Grădina Japoneză.


Fântâna Ross.


Grădina Scufundată.


Grădina Scufundată.


Lacul Grădinii Scufundate.


Artificii.


Grădina Trandafirului.


Lumini de Crăciun.


Fântâna Ross.


Begonii.


Victoria, BC, Canada. Set 12 ilustrate, necirculate. 
Tipărit în Australia pe hârtie care nu conține lemn (celuloză ?).

Arta plastica contemporana romaneasca


Stefan Caltia


Expozitia: Minute uitate


AnnArt Gallery, Bucuresti


3 aprilie 2013
Peste 50 de lucrări ce povestesc despre lumea obiectelor, a florilor și a luminii.
***Uniunea Artistilor Plastici

De la romani pentru romaniDiaspora romana


Dublin, Irlanda


6 aprilie 2013***Romanian Community of Ireland

Arta plastica contemporana romaneasca


Eugenia Enescu, Radu Adrian


Muzeul de Arta, Pitesti


28 martie - 18 aprilie 2013


Arta plastica contemporana romaneasca


Salonul de Arte Textile


Galeria Orizont, Bucuresti


10 - 19 aprilie 2013Amurg DiafanArta plastica contemporana romaneasca


Florinel Agafitei


Biblioteca Judeteana Duiliu Zamfirescu, Focsani


5 aprilie 2013
   Începând de pe 2 aprilie 2013, foaierul Bibliotecii Duiliu Zamfirescu din Focşani găzduieşte expoziţia de debut a profesorului Florinel Agafiţei. 
   Peste 30 de tablouri ne oferă, pe de o parte o introspecţie a universului interior al misteriosului orientalist din Focşani, iar pe de altă parte arată zbaterile spirituale ale unui intelectual care încearcă să nu cadă în platitudinea activităţilor cotidiene într-un oraş plin de scriitori, dar cu puţini oameni de cultură şi artişti. 
***evenimentefocsaniblogspot.ro

Razboinici daciMuzeul National al Unirii


Tinutele istoriei III 


Alba Iulia


3 aprilie 2013

  Proiectul Ținutele istoriei III. Războinici daci reprezintă un nou proiect de ținută câștigat de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
  Dosarul depus de tânăra echipă formată din 6 doctori în istorie a fost considerat cel mai bun de către comisia AFCN, plasându-se astfel pe primul loc între numeroasele proiecte depuse pentru această sesiune de finanțare.
  Este vorba mai exact de constituirea unei trupe de 12 războinici daci, care vor fi selecționați dintre voluntarii ce se vor înscrie în acest program, care vor fi ulterior antrenați și costumați cu cele mai autentice replici de costume și arme dacice.
  Vorbim practic despre al treilea episod al proiectului Ținutele istoriei, după ce în 2011 au prins viață Personajele Istorice, iar în 2012 a fost constituită Garda de Legionari Romani, ambele acțiuni bucurându-se de un foarte mare succes la public.
   Proiectul a fost lansat miercuri, 3 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Sala Unirii din Alba Iulia la care au participat, Ion Dumitrel președintele Consiliului Județean Alba, Gabriel Rustoiu directorul Muzeului Național al Unirii, Liviu Zgârciu purtătorul de cuvânt al instituției, Valentin Frăcea din partea Rotary Club, coordonatorii proiectului  – istoricii Tudor Roșu, George Bounegru, Radu Ota, dar și primul războinic dac din viitoarea trupă – celebrul Dada (foto).
   Proiectul Muzeului Unirii care a concurat cu alte 81 de proiecte a obținut de la AFCN o finanțare de 43.404 de lei, care va fi completată cu 5.300 de lei de la Consiliul Județean Alba.
  În paralel cu instrucția celor 12  războinici daci – arcași, căpetenie, mare preot -  se va realiza documentarea și editarea unui album de prezentare care să fie cartea de vizită a trupei de reenactement. Textul va fi unul cu conținut de popularizare, cu un design grafic de excepție, care să informeze sau mai degrabă să ofere cititorului un suport cultural cu privire la ceea ce a reprezentat civilizația dacică.
   Potrivit dacului Dada, se intenționează crearea pe viitor a unui atelier de fierărie, cu o echipă de meșteri care să se ocupe de reparare și întreținerea echipamentelor de luptă care uneori se deteriorează în luptele pe care le performează aceștia.
  Echipa de proiect este formată din coordonatorul dr. George Bounegru și dr. Tudor Roșu, dr. Liviu Zgârciu, dr. Radu Ota, dr. Ilie Lascu și Rareș Diodiu.
***ziarulunirea.ro

Concert extraordinar


Hristos a Inviat !


Casa de Cultura, Ludus


23 aprilie 2013   Un Moment înălţător, în preajma celei mai mari Sărbători a Creştinătăţii, Învierea Domnului, o împletire în rugăciune a muzicii Omului cu cea a Cerului! 
   Un Concert de adâncă simţire creştină şi de întâlnire cu sublimul poetic şi muzical într-un moment de punctualitate divină: marţi, 23 aprilie 2013, la Casa de Cultură Luduş, ora 19.00.
***Dorin Grama


Scoala altfel


Palatul Elisabeta, Bucuresti


1 - 3 aprilie 2013   În această săptămână se desfășoară o nouă ediție a proiectului elevilor din întreaga țară, numit Școala, altfel. Anul trecut am avut plăcerea de a întâlni, în Săptămâna altfel, elevii și profesorii Liceului Internațional de Informatică din București.
   Anul acesta, un număr de cinci școli și licee vor trece pragul Palatului Elisabeta, în zilele de luni 1, marți 2 și miercuri 3 aprilie, pentru a vizita reședința regală și a se întâlni cu membrii familiei noastre.
   Luni, Liceul Regele Carol I din Ostrov, județul Constanța, a vizitat Palatul Elisabeta. Ieri, Principele Nicolae s-a întâlnit cu elevii Colegiului Național Iulia Hasdeu din București, care și-au prezentat proiectul școlar Monarhia, o stare de spirit. Astăzi (3 aprilie), Principesa Moștenitoare și cu mine vom primi elevii și profesorii Colegiului Național Regele Ferdinand din Sibiu, ai Școlii Tudor Arghezi și ai Școlii George Cosbuc, ambele din Capitală.
   Prezența elevilor din întreaga țară la Palatul Elisabeta este un fapt obișnuit. În ultimii doisprezece ani, pragul reședinței regale a fost trecut de mii de elevi, de toate vârstele. Ei se pot bucura de atmosfera caldă, de familie, a instituției regale, pot înțelege pe viu rosturile și importanța istorică a simbolurilor statale românești, pot lua cunoștință, prin fapte, cuvinte și imagini, despre cele mai importante momente din crearea și consolidarea statului modern român. Tot aici, elevii învăță despre puterea exemplului personal, despre marele rol al modelului în societate, despre demnitate, respect și încredere, despre mândria de a fi român.
***princeradublog.ro

Sa stii mai multe, sa fii mai bun !Muzeul National al Carpatilor Rasariteni


Scoala altfel 


Sfantu Gheorghe


1 - 5 aprile 2013http://www.mesageruldecovasna.ro/wp-content/uploads/2013/04/Afis-Scoala-Altfel-MNCR.jpg

   Oferta muzeului constă în vizite la: Expoziţia de arheologie – Aşezarea preistorică Păuleni-Ciuc Dâmbul Cetăţii, la Prima Şcoală Românească din Sfântu Gheorghe, la Casa Memorială   Romulus Cioflec, Araci, comuna Vâlcele şi la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea Ciuc (expoziția temporară Mamifere preistorice din Podişul Bârladului).
   De asemenea organizăm ateliere creative adaptate nivelului de vârstă al claselor şi jocuri tradiţionale europene: Mölkky, joc de îndemânare finlandez.
   Participarea la aceste activităţi se face numai pe baza unei programări, la numărul de telefon: 0267.314139, în limita locurilor disponibile.
   Tarife: 1.5 lei/ elev/ activitate.
   Pe data de 3 aprilie intrarea la expoziţii este gratuită, fiind ocazionată de programul naţional Zibo – Săptămâna familiei, săptămâna fără TV, ediţia a IV-a.
  Pentru mai multe informaţii vă rugăm să contactaţi Biroul Relaţii Publice şi Marketing al MNCR (muzeograf  Andrea Chiricescu, e-mail: deakandrea.mncr@gmail.com şi Cristina Felea, muzeograf, e-mail: feleacristina@gmail.com) sau vizitaţi  site-ul muzeului: www.mncr.ro.