miercuri, 20 martie 2013

Arta plastica contemporana romaneasca


Marieta Constantin


Expozitia de pictura: Din suflet...pentru suflet


Centrul Cultural Lucian Blaga, Sebes


3 aprilie 2013





Arta plastica contemporana romaneasca


Expozitie itinerantra: Insertii Cromatice


Galeria Artex, Ramnicu Valcea


editia a X-a, 22 martie 2013







Arta plastica contemporana romaneasca


Gratiela Gradinaru, Lucia Nica Pricopiuc, 

Ovidiu Ambrozie Borta, 


Galeria Tuturor - fara resentimente, 

Complexul Comercial Zimbru, Suceava


20 martie 2013





Expoziţie de grafică şi pictură

    La Galeria Tuturor-fără resentimente, de la Complexul Comercial Zimbru Suceava, se deschide miercuri, 20 martie, la ora 15.00, o expoziţie de grafică şi pictură realizată de Graţiela Grădinaru, Lucia Nica Pricopiuc şi Ovidiu Ambrozie Bortă - BOA.
   Invitatul special al evenimentului este graficianul şi tenorul Sorin Ursan - DELACLIT, revelaţia celei mai recente etape a emisiunii Românii au talent.
   Expoziţia, care etalează circa 40 de lucrări, poate fi vizionată timp de o lună.
***monitorulsv.ro

Memoria Privirii



Arta plastica contemporana romaneasca


Mircea Titus Romanescu


Muzeul Judetean de Arta Centrul Artistic Baia Mare


22 martie - 12 aprilie 2013




Mircea Titus Romanescu

   Începând de vineri 22 martie 2013, Muzeul Judeţean de Artă Centrul Artistic Baia Mare, prezintă publicului expoziţia personală de pictură cu titlul MEMORIA PRIVIRII, a artistului plastic din Piatra Neamţ, Mircea Titus Romanescu.
  Expoziţia prezintă o selecţie de treizeci şi cinci de lucrări (peisaje, compoziţii, naturi statice) şi va fi deschisă până pe 12 aprilie 2013.
  Prezentarea oficială a expoziţiei MEMORIA PRIVIRII precum şi lansarea albumului omonim, vor avea loc joi 28 martie 2013, ora 14:00, în prezenţa artistului, la sediul muzeului din Baia Mare, str. 1 Mai nr. 8.
dr. Ioan Angel Negrean
Şef Birou programe şi marketing

Libraria Cafe Kretzulescu


Joia linguritelor mostenite


Bucuresti


21 martie 2013







   Aceasta este o carte de reţete simple şi de bună primire a musafirilor… Aşa începe una dintre cele mai frumoase cărţi, lăsată drept moştenire de familie, scriitoarei Elizabeth Gilbert, autoarea bestsellerului Mănâncă, roagă-te, iubeşte, de către străbunica sa. 


   Apărută de curând la Editura Humanitas, Cartea de bucate, ospitalitate şi poveşti minunate de Margaret Yardley Potter, Gima, cum i se spunea în familie, este un savuros amestec de reţete culinare, sfaturi practice şi poveşti de familie, care şi-a păstrat prospeţimea.
   "Am deschis cartea de bucate a Gimei abia anul acesta în primăvară… Am deschis-o şi am stat s-o citesc de la cap la coadă, fascinată. Nu, nu e tocmai adevărat: de stat n-am stat, sau în orice caz nu multă vreme. După primele câteva pagini, am sărit în sus şi-am fugit să-l găsesc pe soţul meu ca să-i citesc fragmente: Ascultă aici ! Ce umor! Ce spirit de observaţie! Cât rafinament! Apoi m-am ţinut după el prin bucătărie cât timp a gătit (pulpă de miel), citindu-i în continuare în timpul mesei. După care am stat amândoi ore în şir printre vasele murdare, am terminat sticla de vin şi ne-am citit cu rândul pasaje unul altuia, la lumina lumânării.
  La sfârşitul serii, deja eram trei la masă. Gima ni se alăturase, era o minune de femeie, iar eu mă îndrăgostisem de ea. Străbunica mea cea creativă, dar greu încercată nu era nici prima, nici ultima femeie din istoria suferinţelor feminine care se refugia în mâncare. Ar trebui să spun de fapt că se refugia în mâncare şi în scris, fiindcă vocea care răzbate din paginile următoare este o încântare în egală măsură literară şi culinară. Gima nu se mărgineşte la a-şi înşirui reţetele, ea ni le povesteşte cu un simţ ascuţit al umorului şi o încredere în sine care o fac să sune ca un amestec de Dorothy Parker şi M.F.K. Fisher”, declară cunoscuta scriitoare Elizabeth Gilbert.


Arta plastica contemporana romaneasca


Daniel Moisii


Expozitie de pictura, desen si foto: Exercitiu de Creatie


Teatrul FiX, Iasi


23 martie 2013







Vernisaj: sâmbătă, 23 martie 2013, ora 18.00, la Teatru FiX, Cuza Voda Nr.10, la subsol.
  Expozitia nu are o tematica exacta, este fix un exercitiu de creatie a pictorului Daniel Moisii, pictor scenograf al Casei de Cultura a Studentilor din Iasi. 
  Lucrarile expuse  sunt realizate in tehnici si dimensiuni diferite, prezentand inspiratia artistului de zi cu zi.
  Vernisajul va fi prezentat de Prof.Doc. Teodor Hasegan, profesor de Istoria Artei la Colegiul National Octav Bancila Iasi.
  Petran Paveliuc (profesor de chitara la Casa de Cultura a Studentilor Iasi) va sustine un moment de recital de muzica ambientala.
***culturainiasi.ro

Un nou început...



Agenția de Știri Bune


Constanța redevine port de îmbarcare





  După zeci de ani, Constanţa redevine port de îmbarcare. Ultima navă de pasageri care avea ca punct de îmbarcare Constanţa a plecat din port înainte de instaurarea comunismului. 


  În acest an sunt aşteptate 49 de nave de pasageri care vor aduce peste 50.000 de turişti străini la Constanţa, turişti care nu sunt luaţi în evidenţele ministerului.
  Mai mult, din luna septembrie compania MSC Cruises transformă Constanţa în port de îmbarcare pentru 4 curse ale navei MSC Musica.
MSC Musica are 13 punţi cu o capacitate de 2.536 de pasageri.
***Constanta City

Jurnal Athonit - pagini de ucenicie



Lansare de carte


Alexandru Rădescu, Paul S. Grigoriu


Libr[ria Predania, București


20 martie 2013





Editura Filos vă invită la lansarea celui mai nou proiect editorial: Jurnal Athonit. Pagini de ucenicie, de Alexandru Rădescu și Paul S. Grigoriu.
Evenimentul va avea loc la Librăria Predania din București (Str. Vulturilor Nr. 8) în prezența autorilor. După lansare va avea loc o sesiune de autografe.

Un volum recomandat de Radio România Cultural, Pemptousia și Revista Cultura.

despre volum

Jurnal Athonit. Pagini de ucenicie este un proiect editorial inedit, o frumoasă încercare de reproducere a unei experiențe itinerante pe cărările Muntelui Athos. Muntele Athos este considerat prin excelență o fortăreaţă sau un bastion al Ortodoxiei, fiind o adevărată republică monahală. Frumoasa intocmire o constituie însăși abordarea: diferită - prin cele două perspective - dar, în același timp, unitară. Autorii, un jurnalist consacrat și un artist, tratează subiectul cu un firesc aparte. Pios, prietenos, cald, un jurnal neterminat. Neterminat pentru că autorii încă trăiesc experiența Muntelui Athos, experiență pe care o transmit mai departe ori de câte ori au ocazia.

Volumul este însoțit de fotografii inedite realizate de artistul Irinel Cîrlănaru.

"Nu cunosc pe nimeni din cei care au fost măcar o dată să nu își dorească, să nu jinduiască după o revenire în Sfântul Munte. Amintirea Athosului este cumva precum aceea a raiului pierdut. E ca o rană dulce în sufletul oricărui pelerin.”
Silviu-Andrei Vlădăreanu

"O taină pe care încă nu o pot dezlega: nimic nu se împlinește în acest jurnal fără participarea celorlalţi din grup. Nu ca un public de sală sau stadion, ci ca împreună-martori. Trebuie să îi adun de fiecare dată lângă mine, să-i am în faţă atunci când îmi aleg cuvintele care să răsară în urma cursorului de pe ecranul laptopului. Dacă vreunul din ei îmi e absent, indiferent de motiv, nici nu are rost să mai deschid vreo filă nouă de jurnal. Împreună-martori atunci când scriu aceste rânduri și purtători ai crucii celuilalt pe cărările Sfântului Munte.”
Alexandru Rădescu

despre autori

Alexandru Rădescu 

În prezent este editor IT&C la Jurnalul Naţional. Deţine Licenţă în Jurnalism şi un Masterat (Hyperion). În 2008 a fost desemnat Jurnalistul IT&C al anului în Gala Comunic@tii Mobile iar în 2010 a obţinut premiul Tânărul Jurnalist al anului, secţiunea IT&C, eveniment organizat de Freedom House.

Paul S. Grigoriu 

Timp de 12 ani a fost elev al şcolii germane din Bucureşti (actualul Colegiu Goethe), apoi a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă (secţia Teologie-Litere) şi pe cele ale Universităţii Naţionale de Muzică (secţia Pedagogie, cu un master în Muzicologie). Este muzician rock și poet. 

Ziua Nationala a Greciei


Galeriile Pod - Pogor, Iasi


22 martie 2013






   Muzeul Literaturii Române Iaşi, Lectoratul de Neogreacă al Universităţii Al. I. Cuza Iaşi şi Fundaţia pentru promovarea culturii balcanice şi europene Rigas Fereos România vă invită vineri, 22 martie 2013, începând cu ora 17.00, în Galeriile Pod - Pogor, la evenimentul cultural dedicat Zilei Naţionale a Greciei.

Vor avea loc momente artistice, prezentări video, alocuţiuni susţinute de:
Prof. Andreas RADOS, Libertatea în viziunea poetică a lui Dionysios Solomos,
Lector Angeliki MOUZAKITI, Rolul femeii în Revoluţia din 1821,
Prof. Valeriu MARDARE, Libertate şi revoltă în proverbele greceşti.

Invitaţi de onoare: acad. Alexandru UNGUREANU şi prof. dr. Traian DIACONESCU
Sponsori: Cofetăria Á la greque şi Vexal Iaşi
Moderatori: Angeliki MOUZAKITI şi Andreas RADOS 

Asociația Universul Prieteniei



Lansare de carte


Vasile Ionac


Casa cu absidă Laurențiu Ulici, Iași


23 martie 2013





   Asociaţia Universul Prieteniei Iaşi, organizează sâmbătă, 23  martie 2013, ora 11:00,  la sediul Uniunii Scriitorilor- Filiala Iaşi, lansarea a trei volume de poezie aparţinând scriitorului Vasile Ionac din Dej: Cântece de dragoste, Mesaje despre cuvinte, Priviri peste timp. Prezintă- scriitorul Emilian Marcu.


   "Citind această carte semnată de Vasile Ionac-Dej ai sentimentul că te afli într-o lume primordială, acolo unde preocuparea fundamentală a individului este aceea de a „descoperi”, în tăcere cuvintele şi mai ales rostul  cuvintelor." ( Emilian Marcu)

   Invitatul special, la rubrica Să facem cunoştinţă cu…, este  profesorul universitar doctor, actorul, poetul   Dionisie Vitcu,  care împlineşte  50 de  ani  în slujba teatrului şi a cinematografiei româneşti. 
   "Întotdeauna îmi doresc ca atunci când ies în faţa publicului să fiu actor, adică să nu ies doar cu titlul de actor, vreau să fiu artist în actorie !" (Dionisie Vitcu)
  Moderatorul evenimentului – Rodica Rodean
  ***culturainiasi.ro 

Gravura Colorata



Arta plastica contemporana romaneasca


Expozitie de linogravura


Casa Memoriala Nicu Enea, Bacau



22 martie 2013






   Casa Memorială Nicu Enea vă invita vineri, 22 martie 2013, ora 11:00, la vernisajul expoziţiei de linogravură GRAVURĂ COLORATĂ, a elevilor Colegiului Naţional de Artă George Apostu din clasele a XI-a şi a XII-a, profesor coordonator Luminiţa Radu. Va asteptam cu drag !