joi, 21 februarie 2013

Targul Martisorului



Muzeul Judetean de Etnografie si al Regimentului de Granita


Caransebes


editia a III-a, 25 februarie - 1 martie 2013




" Ediția a-III-a Târgului Mărțișorului"


    Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș alături de Consiliul Județean Caraș-Severin va organiza ediția a-III-a a Târgului Mărțișorului, luni, 25 februarie 2013, începând cu ora 10.00. Evenimentul va avea loc într-o încăpere special amenajată a muzeului caransebeșan, sala Marian Gumă, aflată la parterul instituției de cultură, unde va fi prezentată o expoziție cu vânzare de mărțișoare și produse confecționate manual de producători din diverse părți ale țării. Aceștia vor expune spre vânzare mărţişoare tradiţionale, gablonţuri, cadouri deosebite, felicitări şi aranjamante florale.

    Târgul de Mărțișor, ce va fi deschis timp de o săptămână, le va oferi cărășenilor posibilitatea de a cumpăra obiecte de decor frumoase, mărțișoare clasice, ce vor fi cadouri potrivite pentru prima zi de primăvară din acest an. În curtea muzeului se vor comercializa mici şi alte preparate la grătar.
   Vă invităm în perioada 25.02.2013–01.03.2013, între orele 10.00-18.00, la muzeul caransebeșan, să participați la Târgul Mărțișorului ediția a III-a, dedicat publicului larg. 
Intrarea este liberă !

Arta plastica contemporana romaneasca


Prezente romanesti peste hotare


Expozitia: Balcic - Artisti fara frontiera


Galeria de Arta, Ruse, Bulgaria


27 februarie - 16 martie 2013





Expozitie internationala "Balcic - Artisti fara frontiere"

   Primaria Municipiului Ruse, Galeria de Arta Ruse si Truicart Events au placerea sa va invite la vernisajul expozitiei internationale Balcic – Artisti fara frontiere, miercuri 27 februarie 2013, ora 17.00, care va avea loc la Galeria de Arta Ruse. 
   Manifestarea reuneste pe simeze 80 artisti plastici profesionisti, care prezinta 110 lucrari (pictura, grafica si sculptura).
   Expozitia va fi deschisa in perioada 27 februarie – 16 martie 2013. 

Dan Tudor Truica – Curator General

Arta plastica contemporana romaneasca


Corina Isabela Dobre


Expozitia: Intalniri


Libraria Predania, Bucuresti


20 februarie - 5 martie 2013







   Grupul Filos vă invită în perioada 20 februarie – 5 martie la expoziția de pictură a Corinei Isabela Dobre intitulata Întâlniri, expoziție găzduită de Librăria Predania.
   Corina Isabela Dobre studiază pictura din 2007, cu Horea Paștina, Simion Crăciun și Mihai Sârbulescu. A urmat un curs de master la Universitatea de Artă, București. A debutat în 2010, la Arcuș, într-o expoziție de grup. În ianuarie 2013 a expus la Elite Art Gallery, București, împreună cu alți 12 colegi reuniți de către profesorii lor, Mihai Sârbulescu și Horea Paștina. 
   "Mie îmi face bine să lucrez și pot să mă bucur împreună cu cei puțini, dispuși să creadă și să lucreze. De aceea îi simt prieteni pe ei, cei de acum, dar și pe cei dinainte, dispuși, împreună lucrători. Bun și frumos este să fie frații împreună - și cu adevărat sunt împreună.” (Horea Paștina - Ascultarea privirii)

 Librăria Predania: Str. Vulturilor nr. 8, București.

Un proiect Filos susținut de: 
Librăria Predania, Orasulm.eu, Metropotam, Book Land, ROSTonline.ro și FOTO4All.

Romani apreciati peste hotare


Constanta Abalasei - Donosa


Asakusa, Japonia







Redau, mai jos, postarea postarea Doamnei Constanta Abalasei - Donosa caci mai multe nu sunt de adaugat. Poate doar cateva dintre creatiile dansei...



Și eu am luat premii la Asakusa !

   Scriu din gândurile-mi fericite. Să parafrazez o zicală rămasă de secole: sunt uimită în fața acestui pământ Japonia și al oamenilor ei.
   De-alungul activității mele am obținut foarte multe premii. Voi aminti de cele 9 Premii de Excelență, obținute în diferite orașe din țară, pentru aportul meu adus semenilor prin arta pe care o fac. Nu m-am gândit vreodată la acest premiu: știam că am participat la începutul anului 2012 în urma unei invitații, la acest concurs. Zilele trecute la începutul lui februarie 2013, am primit un plic tocmai din Japonia. Deschizându-l, mi-am văzut un vis întruchipat aievea; un răsărit în arta pe care o fac.
   De ce acum ?! Este o întrebare la care nu pot răspunde fiindcă nu știu și nici nu voi cerceta cauza. În septembrie 2012, am participat la înmânarea acestor premii la una dintre ședințele de cenaclu literar, ce se țin la Biblioteca Metropolitană Mihail Sadoveanu din București. Numele meu, nici nu a fost pomenit spre a fi luat în seamă…Acum îmi dau seama de conjunctură ! Voi îngropa sub tăcere și ignorare din prea bunul meu simț această zi, și voi lăsa să înflorească mai departe toate talentele autentice, pline de valoare artistică .
   Citind și cele câteva rânduri scrise atât de frumos în limba română care au însoțit cele două diplome obținute, am înțeles că Asakusa este un oraș nipon plin de un farmec aparte, căutat de turiștii japonezi și nu numai. Asakusa, păstrează și acum din tradiția vechii capitale Edo-Tokayo de azi.
   Concursul Art & Life din cadrul Japanese Golden Week (săptămâna de aur a Japoniei): domnul Shinya Inoguchi și soția acestuia, doamna Cristina Cărbune-Inoguchi, de origine română; familie cu suflet generos și spiritual luminat spre aprecierea frumosului din artă și tradiție. Dorința acestei familii a fost una cu totul specială: de a pune în același rând frumusețea meleagurilor japoneze cât și cultura română, cunoașterea dintre artiștii japonezi cât și cei români fie ei pictori, graficieni, poeți, prozatori sau artiști fotografi .
  Sincere și cordiale mulțumiri, respect și prețuire familiei Inoguchi și în special doamnei Cristina Cărbune-Inoguchi, fără de care acest concurs nu ar fi avut loc și nici aprecierea artei pe care o fac, răsplătindu-mă cu cele două diplome trimise special, cât și pentru invitația făcută de a deschide în orașul Asakusa o expoziție personală de grafică în peniță și acuarelă .


Photo: Tg.-Mureș - Catedrala / grafică în peniță

Catedrala, Targu Mures (grafica in penita)


Manastirea Dragomirna (grafica in penita)


Biserica, Chisinau (grafica in penita)


Flori de mai (acuarela)


CDPL Fest


Nora Iuga


Club A, Bucuresti


editia a VIII-a, 22 februarie 2013





cdpl 8 mod

   Vineri, 22 februarie, în Club A, CDPL FEST 8 va avea o ediţie specială Nora Iuga.
Programul complet include două standuri personalizate şi un nou documentar din seria Cinema literar.


17.08 ce-am mai făcut, ce-am mai auzit, ce-am mai CeDePeLit
17.30 standurile Norei Iuga
- standul de familie
- standul de autor
Poveşti şi microfon deschis. 
19.00 (posibil 19.15) premiera documentarului AICI NORA IUGA
20.10 liber la autografe


    CDPL FEST 8 deschide seria FEST-urilor de autor. Cum editura CDPL s-a lansat pe piața de carte în 2010 cu două reeditări Nora Iuga, Spitalul manechinelor și Dactilografa de noapte, era firesc să se lanseze și edițiile personalizate cu aceeași autoare. 
    Prezentă de mai multe ori în Club A în ultimii ani (aniversarea de 81 de ani a fost făcută în 2011 în Club A), autoarea a dorit să-și prezinte primul stand de autor în spațiul din Blănari 14. Obiecte și cărți, povești și amintiri vor fi spuse de Nora Iuga înaintea premierei documentarului AICI NORA IUGA, microfonul deschis urmând să dea posibilitatea invitaților să participe la această întâlnire. 
   Următoarea ediţie CDPL FEST va avea loc pe 8 martie.

Clubul de lectura Institutul Blecher


Marin Malaicu-Hondrari, Catalina Matei


Tramvaiul 26, Bucuresti


editia a 70-a, 24 februarie 2013






Institutul Blecher, ediția 70 – Întâlnirea cu Marin Mălaicu-Hondrari și Cătălina Matei

   Clubul de lectură Institutul Blecher vă invită duminică, 24 februarie 2013, de la ora 19:00, în Tramvaiul 26 (București, strada Cercului nr. 6), la întâlnirea cu Marin Mălaicu-Hondrari (proză) și Cătălina Matei (poezie).

  Marin Mălaicu-Hondrari (n. 1971, Sângeorz-Băi) este unul dintre cei mai apreciați scriitori din ultimul deceniu. A debutat în volumul colectiv Camera (1995, împreună cu Dan Coman și Florin Partene). A publicat Zborul femeii pe deasupra bărbatului (2004), căruia i-au urmat volumul de poezie La două zile distanță (2011) și romanele Cartea tuturor intențiilor (2006, 2008) și Apropierea (2010). Prezent în antologiile Compania poeților tineri (2011) și Cele mai frumoase poeme din 2011 (2012). Este anunțată ecranizarea romanului Apropierea, în regia lui Tudor Giurgiu.
  Cătălina Matei (n. 1988, București) a absolvit Academia de Muzică din București și Facultatea de Litere a Universității București, precum și un masterat în Teoria literaturii și teorie comparată. A câștigat mai multe premii și mențiuni la concursuri pentru poeți nedebutați și a susținut, începând din 2010, lecturi publice la AtelieRelaționale, Institutul Blecher și Cenaclul Universitas.

Eveniment organizat de Claudiu Komartin.

Targul Martisorului



Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


27 februarie - 3 martie 2013





   Intrat în obişnuinţa publicului bucureştean, Târgul Mărţişorului continuă să experimenteze prin criteriile de selecţie care vizează valoarea obiectului handmade şi inovaţia, un grad de creativitate care să situeze participanţii în sfera artistică şi a unui meşteşug capabil să fie reînnoit. Selecţia urmăreşte şi anul acesta ca Târgul Mărţişorului să aibă o ofertă foarte bogată, uşor reperabilă prin diversitatea şi unicitatea mărțișoarelor, fie că au ca sursă de influență lumea țărănească, fie că recuperează stiluri artistice sau provenite din contextul urban (de la obiectul manufacturat, la amprenta unui design contemporan, la banda desenată sau personaje din mitologia țărănească și urbană) să comunice cu expresivitate, imaginație, simț al umorului și o bună stăpânire a materiilor cu care sunt create. Suntem interesați și de aducerea în atenția publicului cumpărător a anumitor categorii de mărțișoare care trimit la o serie de revizitări ale trecutului recent ca, de exemplu, mărțișorul de oraș, mărțișorul rustic, mărțișorul tip goblen, mărţişorul tradiţiilor reinventate sau miniaturile din sticlă ale anilor optzeci ca un contrapunct la creațiile ultimilor ani, în care principala expresie este cea a obiectului handmade. Povestea mărţişorului prinde zeci şi zeci de chipuri în cusături, fire de lână, fetru, lut, lemn, hârtie manuală, piele, plastic, metal şi alte materii interesant exploatate.
    Decorăm târgul şi cu câteva gusturi proaspete şi dulci de turtă dulce, kürtős kalács, mere şi prăjituri de casă, suc natural de mere, fructe uscate şi miere.
    De asemenea, invităm ca participanţi şcoli, fundaţii, asociaţii, organizaţii care au ca activitate acţiuni cu caracter umanitar.

Prin târg:

   Piesa de teatru cu păpuşi şi umbre, Baba Dochia, susținută de trupa Tropăiele - coordonator Beatrice Iordan, 2 martie 2013, ora 13.00, sala Atelierului de creativitate.

Orarul târgului: orele 10:00 -18:00.

Bilet de intrare: 6 lei preţ întreg, 3 lei preţ redus (elevi, studenţi, pensionari)



Arta plastica contemporana romaneasca


Expozitia interjudeteana de pictura: Natura statica


Galeria de Arta Artex, Ramnicu Valcea


22 februarie 2013