vineri, 8 februarie 2013

Arta plastica contemporana romaneasca


Sorin Vreme


Expozitie de desen


Jecza Gallery, Timisoara


14 februarie 2013






Vernisaj: 14 februarie 2013, ora: 19:00.
Prezinta: Ileana Pintilie

Suflete frumoase - Imortalizand clipa


Andrei Pungovschi


Premiul de excelenta, Pictures of the Year International






    Fotografia premiată face parte din reportajul Norii sunt prietenii tăi, de Oana Sandu, publicat la sfârşitul anului (2012) în Decât o Revistă. Norii sunt prietenii tăi spune povestea lui Luca şi a mamei sale, Mirela Alexandrescu. Luca, în vârstă de 5 ani, suferă de autism şi, pentru a merge la şedinţele de terapie în Bucureşti, trebuie să facă naveta în fiecare dimineaţă, timp de cinci zile pe săptămână. Pentru Mirela Alexandrescu, lupta pentru fiul său înseamnă să înfrunte în fiecare zi verigile lipsă ale sistemului de sănătate românesc.
    Primul loc la categoria Portret a fost câştigat de fotografia Padilla, urmată de Deported şi The Communism.
   "Meritul meu nu e cine ştie ce, meritul cel mare este al Oanei Sandu, care a stat cu ei din februarie până în septembrie. Accesul meu a fost foarte simplu, deoarece Oana m-a girat cumva şi a fost şi meritul familiei", a declarat Andrei Pungovschi pentru MEDIAFAX. "Este un semn că ceea ce facem are valoare, în zilele acestea în care presa pare să fie la pământ", a spus Pungovschi referitor la acest premiu.
   "Mă bucur să aud de premiul ăsta, pentru că simt că nu muncesc degeaba", a adăugat fotoreporterul.


    Aceasta nu este prima dată când Andrei Pungovschi ia acest premiu. În 2008, fotoreporterul a luat premiul de excelenţă pentru fotografia Triathletes, realizată în iulie 2007, la un concurs de triatlon din Seward Park, Seattle.
   Pictures of the Year International, devenit unul dintre cele mai importante concursuri internaţionale de fotojurnalism, a fost iniţiat în 1944, de Missouri School of Journalism, ca o competiţie pentru fotoreporterii americani care, în ciuda dificultăţilor din vreme de război, îşi făceau foarte bine meseria. De-a lungul timpului, menirea concursului s-a schimbat. Numărul de imagini înscrise a crescut până la zeci de mii, iar programul a devenit unul internaţional.
    Cea de-a 70-a ediţie a POYi cuprinde 50 de categorii. Premiile sunt dezvăluite treptat, pe măsură ce se încheie jurizarea categoriilor, în perioada 5 - 26 februarie. Imaginile premiate sunt postate pe site-ul www.poy.org.
   Andrei Pungovschi este fotograf freelancer, colaborator al publicaţiei Decât o Revistă şi al AFP. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti şi a lucrat ca fotoreporter la Mediafax, Ziarul Financiar şi Columbia Missourian. A beneficiat de două burse în Statele Unite ale Americii, la University of Montana şi University of Missouri, precum şi de un internship de fotojurnalism la Associated Press, Seattle. (MEDIAFAX)

Tramvaiul 26


Proteus/Interpretul - cumul al instantelor; 

Grade de libertate in revolutie (interpretare muzicala)


Bucuresti


10 februarie 2013





Proteus / Interpretul – cumul al instanțelor; Grade de libertate în revoluție (interpretare muzicală)

   Ce se află în spatele, în mintea și în degetele unui interpret ? Pianista Adriana Toacsen va vorbi, va cânta, va răspunde, încercând să faciliteze intrarea în laboratorul performerului muzician.   
   Înregistrările marilor pianiști vor exemplifica diversitatea contextelor istorice, a viziunilor interpretative, a ipostazelor stilistice. Discuțiile despre direcțiile interpretative vor însoți studiile comparative, într-o încercare de a trasa drumul de la pianistul compozitor la pianistul modern.
   Dumincă, 10 februarie (ora 19:00) interpretul se deconspiră: vă așteptăm în tramvaiul 26 la un concert dezbătut împreună cu Cătălina Matei. Un eveniment interactiv, în care publicul va avea ocazia să intre în culisele scenei de concert!

 Adriana Toacsen

   Absolventă a Universităţii Nationale de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Interpretare Instrumentală – secţia Pian , Promotia 2002
   Din 2003 a înființat împreună cu violonista Raluca Stratulat formația camerală Duo Atris, ansamblu prin care au încercat să aducă în fața melomanului un alt fel de duo
Concursuri Muzică de cameră:
2007 - Premiul I - Concursul de interpretare din cadrul Festivalului muzicii maghiare, duo clasic, Centrul cultural maghiar, Bucureşti; 2006 - Premiul III - Concursul de interpretare din cadrul Festivalului muzicii maghiare, duo clasic, Centrul cultural maghiar, Bucureşti; 2005 – Premiul III - Concursul Internaţional de muzică de cameră, Salonic – Grecia, duo clasic; 2003 – Premiul II - Concursul W.A. Mozart – Universitatea de Muzică Gheorghe Dima din Cluj , duo clasic; 1999 - PREMIUL I – Concursul W.A. Mozart Cluj – Muzică de cameră – Trio clasic; 1999- PREMIUL II – Concursul Mihail Jora – Bucureşti – Muzică de cameră – Trio clasic;
Concursuri Pian:
1997 – MARELE PREMIU - PREMIUL I –PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI – Concursul Internaţional de Interpretare George Georgescu Tulcea - pian; 1996 – Premiul II – Concursul Internaţional de Muzică Jeunesses Musicales Bucureşti - pian; 1995 – Premiul III – Concursul Internaţional de Interpretare pianistică Carl Filtsch Sibiu; 1995 –Premiul I – Concursul Ionel Perlea – Slobozia - pian.
A susținut recitaluri și concerte în țară și în Grecia, Belgia, USA.

30 de ani în slujba cantecului popular



Mariana Anghel


Aula Magna, Universitatea Spiru Haret, Bucuresti


10 februarie 2013






   Mariana Anghel, marea artistă din Ţara Haţegului, cântă duminică, 10 februarie, în Aula Magna a Universităţii ,Spiru Haret (USH), în spectacolul extraordinar Gala Cântecului Românesc.    
   Îndrăgita interpretă aniversează 30 de ani în slujba cântecului popular. Spectacolul începe de la ora 17.00, iar intrarea este liberă. Un eveniment organizat de către Societatea Naţională Spiru Haret pentru Educaţie, Ştiinţă Şi Cultură împreună cu 
TVH 2.0.
   Pe scena din Aula Magna USH vor mai urca să-i spună “La mulţi ani !” prin cântec o pleiadă de artişti de valoare ai folclorului nostru, o adevărată paradă de stele: Gheorghiţa Nicolae, Mariana Stănescu, Gabriela Tuţă, Maria Loga, Ileana Lăceanu, Cătălin Maximiuc, Maria Butaciu, Ionuţ Sidău, Mioara Velicu, Marcel Anghel, Marius Brutaru, Ovidiu Homorodean şi Mărioara Man Gheorghe.
   Accesul la spectacolul din Aula Magna a Universităţii ,Spiru Haret’ din Şoseaua Berceni, nr. 24, sector. 4, Bucureşti este permis începând cu ora 17.00. Punct de reper: Staţia de Metrou Apărătorii Patriei. 


Gala Cântecului Românesc va fi transmisă în direct de TVH 2.0

Arta plastica contemporana romaneasca


Ion Birladeanu


Expozitia: Fat Frumos cel urat


H'art Gallery, Bucuresti


13 februarie 2013





vernisaj Ion Bârlădeanu - Făt Frumos cel urît


    Există un mit fascinant al omului aflat la marginea lumii care duce o existenţă psihopompă dincolo de convenţii sau conforturi burgheze. Fiecare societate are nevoie de aceşti oameni care trăiesc atît înăuntrul, cît şi înafara ei. Ei sînt creatorii discursului critic, ironiştii, cinicii, libertinii sau nebunii care pun bazele filosofice ale civilizaţiei occidentale. Filosofia occidentală abundă în exemple: Socrate, Antistene, Diogene cinicul, Montaigne, Rousseau sau Nietzsche sînt momente de acest tip. Ei sînt acele spirite libere care fac cu putinţă discursul coroziv într-o societate deschisă. Acest discurs acid produce autoreglări sociale foarte importante. Istoria gîndirii libere europene este mai mult sau mai puţin un episod din această galerie a oamenilor care fie refuză să joace după regulile canonice de la un moment dat şi duc o existenţă contrariantă, fie chestionează status quo-ul. 
     Ion Bîrlădeanu a avut o existenţă de acest tip. Este născut în 1946 şi de mai bine de treizeci de ani a evitat să devină un "cetăţean onorabil”. Pe vremea comunismului a schimbat toate muncile posibile. La douăzeci de ani pleacă din satul său natal (Zăpodeni, judeţul Vaslui) şi începe să muncească la stuf în Tulcea sau docher în Constanţa. În Bucureşti este pe rînd gropar, tăietor la gater, paznic sau muncitor necalificat la Casa Poporului. 
     După 1989 trăieşte din resurse marginale ocupîndu-se ca un free lancer de selectarea gunoiului într-o curte de bloc de pe strada Moşilor şi face mici servicii locatarilor. Nu îşi întemeiază o familie şi nu se mai angajează. În toţi aceşti ani, Ion Bîrlădeanu îşi întreţine însă un proiect artistic pe care îl arată "doar cîtorva oameni deştepţi”. El a făcut ceea ce orice artist ar trebui să facă fie literal, fie metaforic: a parcurs drumul riscant în acel no man’s land unde fiecare societate îşi leapădă măştile. Groapa de gunoi este unul dintre aceste locuri. Aproape toată informaţia culturală a unei culturi ajunge sa fie aruncată la gunoi. E un loc bun pentru un autodidact şi pentru oricare căutator.   
    Prin existenţa lui, Ion Bîrlădeanu a selectat timp de mai bine de treizeci de ani imagini din reviste şi a realizat o serie de colaje unice. Le compune cu intenţia de a face filme. Porneşte de la un talent nativ de desenator şi, dorindu-şi să regizeze sau să joace în filme creează o lume imaginară proto-pop ce este cu douăzeci de ani înaintea unei receptări româneşti, deoarece stilistica pop este o realitate post-decembristă în România, o consecinţă directă a societăţii de consum. El creează cu resurse minimale o fotogramă cinematică care spune de fiecare dată o poveste completă. Toate colajele sale sînt o întîlnire foarte specială de artă pop hibridată de un filon suprarealist – dada. Şi totul respiră un aer melancolic de gulag comunist în care lumea filmului şi a brandurilor păreau singurele toposuri posibile ale libertăţii. 
    Expoziţia Făt Frumos cel Urat se va concentra pe seria de colaje de la începutul anilor '80 ale lui Ion Bârlădeanu, colaje ce construiesc o lume suprarealist-grotescă în care totul e posibil. Ele au fost făcute într-o perioadă în care nimic nu era posibil. În succesiunea aproape cinematică a lucrărilor există o ocurenţă a imaginii vagabondului care animă şi dă tensiune acţiunii. El este chiar nea Ion – Făt Frumos cel Urat un personaj care a trăit în cîţiva ani cîţi alţi artişti trăiesc într-o viaţă. (Dan Popescu)

Pe simezele Devei




Arta plastică contemporană românească


Vasile Tolan


Galeria de Arta Forma, Deva


11 - 28 februarie 2013





Vernisaj: luni, 11 februarie 2013, ora 17:00.

Arta plastica contemporana romaneasca


Catalin C. Botezatu


Orasul meu frumos


 - Constanta - 

in diafane acuarele








































Sunt un sentimental; nu m-am putut abtine sa nu postez aceste imagini cu orasul copilariei si adolescentei mele. Parca usor eterice, uneori estompate, alteori vii. Asa cum sunt si rememorarile mele. Ale orasului, ale anilor - decenii de-acum - trecuti. Atat de repede. Respectul meu; si multumirile mele aduse artistului - magician.