joi, 7 februarie 2013

Arta plastica contemporana romaneasca


Lucia Puscasu, Iulian Asimionesei, Niculai Morosan


Expozitia: Corpul uman - Fascinatie si mister


Galeria de Arta Ion Irimescu, Suceava


1 februarie 2013






   Expoziţia, care etalează un număr de 38 de lucrări de pictură, grafică şi tapiserie, aduce în prim-plan corpul uman în diferite ipostaze, reprezentări menite să exprime, în stilul personal al fiecărui artist expozant, aşa cum a spus la deschidere Lucia Puşcaşu (cea care a propus tema expoziţiei) "idei, gânduri şi sentimente”.
   O expoziţie în care "fiecare artist a căutat să fie cât mai original”, încercând totodată, după cum a remarcat Iulian Asimionesei (care s-a prezentat "cu câteva gravuri şi crochiuri mai vechi şi mai noi din mapa cu desene”) să susţină şi să pună în valoare prin propriile lucrări creaţiile celorlalţi.
   Şi dacă Niculai Moroşan s-a dovedit a fi mai puţin dispus să vorbească despre propriile tablouri, motivând că este curios să audă părerile celorlalţi despre lucrările sale (dar făcând mărturisirea că el vede "frumosul feminin la modul general, nu personalizat”), Lucia Puşcaşu şi-a prezentat creaţiile ca fiind "imaginative” ("păstrând proporţiile, atitudinea şi caracterul personajelor”), corpurile fiind supuse unor metamorfoze.
   Corpul femeii, pentru că dominant în reprezentările expuse întâlnim corpul feminin, se transformă în pasăre sau în copac, metamorfoze accentuate - mai ales în tapiserie - de contrastele de culoare.
   O expunere încheiată cu invitaţia adresată tuturor sucevenilor de a veni să vadă lucrările, "pentru a citi şi a descifra misterele corpului uman”.
***monitorul.sv


Pe simezele Arcușului



Arta plastică contemporană românească


Janos Markus Barbarossa


Galeria din Grajd, Centrul de Cultură Arcuș


8 februarie 2013




Pe 8 februarie anul curent, Centrul de Cultură Arcuş organizează expoziția de pictură a artistului János Márkus BARBAROSSA din Viena. Lucrările expuse sunt selectate dintre operele pictate în ultimii douăzeci de ani.


   Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 8 februarie 2013, ora 19:00 la Galeria din Grajd (Centrul de Cultură Arcuș). După vernisaj poetul Farkas Wellmann Endre va prezenta ultimele două volume ale lui Barbarossa recent apărute.

   János Márkus BARBAROSSA conform propriei sale mărturisiri – deloc demne de încredere – s-a născut în anul 1955 la Zăuan, în Europa. A vrut să se maturizeze în Oradea, București, Sf. Gheorghe, Viena, Paris și cu deosebire Veneția, dar până în prezent nu se poate spune că a reușit. Studiază artele plastice, devenind astfel muzician profesionist, compozitor, textier, lutier, și mai ales, artist al vieții.

   Producția lui de până acum se cifrează la aproape patru sute de piese muzicale și textele acestora, trei sute optzeci și nouă instrumente muzicale, mai bine de o mie de lucrări de grafică, lucrări de ceramică, câteva duzini de performance, zece volume catalogate de el însuși, ca demne de luat în seamă, "un fel de versuri”, și mai ales trei copii minunați (de mai mulți nu are cunoștință).

   Este cantonat departe de ism-uri și de transcendență.

   În general sălășluiește în propria-i piele.

Sulina - la capatul Romaniei



Arta plastica contemporana romaneasca


Expozitia de pictura si grafica


Galeria de Arta Ioan Octavian Penda, 

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, Bucuresti


11 - 25 februarie 2013



INVITATIE VERNISAJ "SULINA - LA CAPATUL ROMANIEI"

   Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi Bucuresti, Truicart Events, Liga Navala
 Romana, Asociatia Sculptor marinar Laurentiu Macarie,
   Au placerea sa va invite la vernisajul expozitiei de pictura si grafica Sulina - la capatul Romaniei, luni, 11 februarie 2013, ora 19.00, la Galeria de Arta Ioan Octavian Penda a Muzeului National al Hartilor si Cartii Vechi, str. Londra nr. 39, sect. 1, Bucuresti.

   Manifestarea este rezultatul taberei de creatie si documentare 
SULINA TRUICART 2012.
   Participa 20 de artisti plastici profesionisti, membrii ai Uniunii Artistilor Plastici din Romania care prezinta publicului iubitor de arta 45 de creatii recente.
   Evenimentul este dedicat implinirii a 85 de ani de la infiintarea Ligii Navale Romane.



Cu stima,
Dan Tudor Truica - curator.
tel.: 0766.790.094 / 0729.641.197

Expozitie de bijuterii, cristale si pietre semipretioase


Shopping City, Galeria Promenada Mall, Sibiu


22 - 24 februarie 2013






Pe simezele sucevene



Arta plastica contemporana romaneasca


Nicolae Zepciuc


Retrospectiva anilor 1975 - 2013


Muzeul de Stiintele Naturii, Suceava


4 februarie 2013




  În lucrările sale întâlnim, deopotrivă, graficianul şi pictorul Nicolae Zepciuc, un artist autodidact care pictează de aproape patru decenii, dar care s-a manifestat public, mai pregnant, în ultimii cinci-şase ani, atât în expoziţii personale cât şi prin participarea la saloanele anuale ale artiştilor amatori suceveni, se prezintă pe simezele Muzeului de Ştiinţele Naturii cu o selecţie alcătuită din 40 de lucrări în ulei pe pânză.
   În încercările sale de a-şi însuşi maniera de lucru a unor artişti consacraţi, Nicolae Zepciuc este tributar unor nume de referinţă ale artei moderne (Vincent van Gogh, Edouard Manet, Juan Gris sau Pablo Picasso...).
  În lucrările sale de diverse genuri (natură statică, peisaj, portret, compoziţie alegorică...), în care combină pointilismul ca modalitate de aşternere a culorilor cu geometrismul cubist în construcţia planurilor, "întâlnim, deopotrivă - aşa cum a remarcat la vernisaj artistul plastic Mihai Pînzaru PIM - graficianul şi pictorul”.


alaturi de Mihai Pinzaru PIM

   Lucrările lui Nicolae Zepciuc circumscriu universul unui om cu frământările lui existenţiale, lucrări care punctează secvenţe/emoţii de viaţă începând cu anul 1975, fixând apoi momentul schimbării de regim şi ilustrând peregrinările sale în căutare de lucru prin Grecia, Italia, Spania sau Israel.
   A ţinut să le împărtăşească celor care-au venit la vernisaj cum a plecat din ţară, imediat după deschiderea graniţelor, luându-şi în raniţă pensoanele şi culorile de ulei pentru a picta în clipele de răgaz, stârnind astfel uimirea vremelnicilor săi tovarăşi de muncă.
   Fie că este vorba de lucrări ca Ciprian Porumbescu, Balada sau Ţara Fagilor, de cele intitulate Olarul din Marginea, Noul legământ, Aruncă pâinea pe ape, Un boxer învins, Casa fluturilor, sau de peisajele realizate cu precădere în Spania, toate sunt mărturii menite să nu permită şubrezirea memoriei.
***monitorulsv.ro

Intamplari culturale La Mal


Restaurantul La Mal, Constanta


editia a III-a, 7 februarie 2013





Întâmplări culturale „La mal”

   În Constanţa se simţea nevoia unor întâlniri culturale... mai altfel, mai consistente, dedicate unui public mai pretenţios, mai deschis către evenimente nonconformiste, unicat. Aceasta este ideea de la care au plecat cei doi "autori” ai proiectului La mal, poeta Alina Pachiţanu - psiholog de profesie şi Bogdan Papacostea, când au dat startul întâlnirilor. De altfel, cei doi sunt şi iniţiatorii celuilalt proiect de succes, Căldură, continuat acum de poetul Yigru Zeltil.
   "Am mers pe un proiect mai... pretenţios, mai consistent, deoarece se simţea nevoia unor astfel de întâlniri, care "să spună” ceva în peisajul local, să fie atrăgătoare, pasionante, nu doar nişte întâlniri formale, organizate de persoane angajate să facă acest lucru”, a spus Bogdan Papacostea. Atrăgătoare, pasionantă şi nonconformistă a fost şi cea de-a treia întâlnire La mal de pe 7 februarie, organizată, ca şi în joile precedente, la restaurantul La Mal din portul turistic Tomis.
   În cadrul întâlnirii a fost lansat volumul colectiv Poveştile Duniazadei, ale sclavei sale, Raşazada şi ale regelui Şahzaman, apărut în 2012, la editura Tracus Arte, sub coordonarea Ruxandrei Cesereanu. La realizarea volumului, o continuare a faimoaselor 1001 de nopţi a contribuit şi Bogdan Papacostea. De altfel, contribuţia sa la realizarea "poveştilor orientale” constituie un pretext bibliofil: o carte de colecţie, în ediţie limitată, creată de Alina Pachiţanu, care va reuni cele şase poveşti ale lui Papacostea. Poveştilor Duniazadei, ale sclavei sale, Raşazada şi ale regelui Şahzaman au fost recenzate de catre lect. univ. dr. Angelo Mitchievici, iar creaţiile lui Bogdan Papacostea au fost rostite de catre Mircea Pânzaru.
***telegrafonline.ro

Expoziția: M & M



Arta plastică contemporană românească


Mariana Constantinescu, Mariana Samoilă


Galeria de Artă Ion Nicodim, Pavilionul Expozițional Mamaia


15 februarie 2013




   Galeria Ion Nicodim din cadrul Pavilionului Expoziţional Mamaia inaugurează anul expoziţional cu un eveniment plastic ale cărui protagoniste sunt două... Mariane: Mariana Constantinescu şi Mariana Samoilă. Expoziţia M & M, programată pe 15 februarie, cuprinde circa 30 de lucrări de pictură de dimensiuni mari.
   "Mariana Constantinescu îşi transformă propria suferinţă, tratată printr-o cură balneară la Techirghiol, într-o splendidă investigaţie plastică a nudului feminin, descoperindu-i o nouă frumuseţe specială. Formula abordată, alb/negru, are ca punct real de plecare simbioza care se naşte, pentru moment, între nuditatea albă a corpului şi sclipirea învăluitoare a nămolului negru şi tămăduitor”, subliniază criticul de artă Alice Dinculescu.
   Referitor la pictura Marianei Samoilă, criticul de artă apreciază: "Lumea copilăriei propusă de Mariana Samoilă face vizibilă meditaţia personală, guvernată de o legislaţie plastică ce are în vedere întoarcerea într-un univers părăsit demult, în care totul este posibil. Reintrarea în spaţiul copilăriei mici este posibilă prin intermediul obiectelor şi al situaţiilor pe care ele le creează, simbolurile nou instalate generând înţelegeri”.
   Expoziţia celor două artiste poate fi considerată o celebrare a evenimentelor apropiate dedicate iubirii, luminii şi eternei renaşteri. Ambele plasticiene sunt absolvente ale Facultaţii de Artă din Constanţa, din generaţii diferite.

Mariana-Samoila-(2)

Una dintre lucrarile (2010) Marianei Samoila

***telegrafonline.ro

Arta plastica contemporana romaneasca


Galeria de Arta Elite Prof Art


Expozitia: Maestri ai picturii romanesti contemporane


Cotroceni, Bucuresti


5 februarie - 5 martie 2013






Editura 3, Librariile Carturesti


Saptamana PSI pentru parinti


11 - 17 februarie 2013







  SuntParinte.ro recomanda evenimentul pregatit de Editura 3 si Librariile Carturesti.
  La  Saptamana PSI pentru Parinti accesul parintilor este GRATUIT. 
  Cartile de parenting si psihologia copilului ale Editurii Trei vor putea fi cumparate cu o reducere de 25% pe toata durata evenimentului.
***Silvia Dumitrache

Program de ghidaje gratuite



Muzeul de Arta


Cluj-Napoca


9 februarie 2013





  Urmând sugestiile voastre, în afara ghidajelor curente care se realizează contra cost în Galeria Naţională, Muzeul de Artă Cluj-Napoca lansează începând cu data de 9 februarie 2013 un program de GHIDAJE GRATUITE care vor avea ca obiect Galeria Naţională şi, pentru prima dată, unele expoziţii temporare. Ghidajele sunt organizate la sfârşitul fiecărei săptămâni, în zilele de sâmbătă şi duminică, astfel:
- Galeria Naţională permanentă: ora 15:00.
- Expoziţia temporară: ora 16:00
   Număr de locuri disponibile pentru fiecare ghidaj este de 30.
  Participanţii au obligativitatea achiziţionării unui bilet de intrare în expoziţiile pentru a căror prezentare ghidată optează. Pentru informaţii referitoare tarifele de intrare în expoziţii, se poate consulta website-ul: www.macluj.ro.
  Pentru acest sfârşit de săptămână ghidajele gratuite vor fi realizate în Galeria Naţională unde sunt expuse lucrări de artă românească din secolele XVI-XX, cu opere reprezentative ale artiştilor Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza şi în expoziţia temporară de sculptură Amintiri inocente a artistului Ionel Tănase. 

Suflete frumoase - Imortalizand clipa


Dan Mihalcea


Expozitie de fotografie: Canonicon


Galeria de Arta Rudolf Schweitzer-Cumpana, Pitesti


13 - 27  februarie 2013


 




   Expoziția personală de fotografie Canonicon are un caracter itinerant. A debutat în noiembrie 2012 la Râmnicu Vâlcea, orașul în care m-am născut, în februarie este la Pitești, în aprilie și mai este la Sibiu. Dacă Doamne-Doamne vrea, o să ajungă și în alte orașe. Ultimul popas al expoziției o să fie la București, orașul în care locuiesc.


Eu despre mine
Eu despre Canonicon

   Te naşti ca să vezi. Ai ochii deschişi şi crezi că vezi.
   De aici am pornit în urmă cu 17 ani când m-am angajat în televiziune. De aici am pornit când am început să fac fotografie. Am plecat în urmă cu 10 ani din Râmnicu Vâlcea, oraşul natal, să mă înţelepţesc la şcoala regizorilor de film din Bucureşti. Nu ştiu dacă mi-a reuşit. Undeva la capătul drumului, după ce am căutat ceva ireal într-o realitate imediată, mă văd cu povestea împlinită.
   Spaţiul şi timpul sunt două constante.
   Într-o televiziune de ştiri, am lucrat la două dintre ele, timpul se contractă iar spaţiul se dilată, devine infinit. Aşa simt. Într-un timp relativ scurt trebuie să pui în "pagină” ceea ce se întâmplă în spaţiul care se umflă ca un balon.
   Nu am avut şi nici nu mi-am dorit să am veleităţile unui corespondent special. Nu am fost niciodată un om al riscului. Acest fapt nu m-a împiedicat, însă, să nu fiu un om al cabinetului, un om al interiorului. A cunoaşte oameni şi locuri a rămas pentru mine lucrul esenţial.
   Prin fotografia mea încerc o extindere a timpului şi o reducere a spaţiului. Spaţiul concret într-un timp relativ este ceea ce vreau să descopăr prin clarobscur şi prin detaliu. "... unele mici amănunte de detaliu”, aşa spune bătrânul Muşatescu prin vocea Mizei. Graba de a vedea şi de a cunoaşte cât mai multe are ca rezultat suprimarea văzului.
   De interior sau de exterior, în fotografiile reunite sub titlul Canonicon, decupez cu lumină naturală, subliniez dar şi evidenţiez. Fotografiile reprezintă eşantioane ale realităţii concrete transpuse prin detalii, mai ales, şi prin plastică afectivă. Este fotografia care rămâne dincolo dar şi dincoace de prezentul meu.
   Încerc să ţin ochii deschişi pentru tot ce înseamnă gest omenesc. Ideea din spatele formei reprezintă realitatea şi nu forma ei exterioară, emoţia este vibraţia care ne conduce întreaga existenţă.
    Există o energie care vindecă, o vibraţie superioară în locurile acestea din care eu aduc eşantioane de viaţă blândă, de viaţă frumoasă.
Fotografia religioasă este căutare în spaţiu şi timp, este fotografia prin care gândesc că mă voi găsi pe mine, undeva la capătul drumului.

Dan Mihalcea
2012



Umbra fluida a literei


Umbra tacerii si lumina dintre noi


Zalog


Pietate

Arta plastica contemporana romaneasca


Ion Popdan


Galeriile de Arta Dr. Mihai Pop, Negresti-Oas


8 februarie 2013





Expoziţia de pictură "Ion Popdan"

Vernisaj: 8 februarie, ora 16:00.

   Expoziţia cuprinde o selecţie de lucrări de artă din creaţia pictorului Ion Popdan. 
   La eveniment vor participa prieteni dragi ai artistului care îşi vor aminti împreună despre omul, pictorul şi poetul Ion Popdan. 
****Muzeul Judetean Satu Mare

Agentia de stiri bune



Palatul Braunstein va fi reabilitat



Iasi








   Palatul Braunstein, ridicat la jumătatea secolului al XIX-lea şi folosit timp îndelungat drept spaţiu de locuinţe, va intra într-un amplu proiect de consolidare şi reabilitare. Primăria Iaşi a câştigat în instanţă dreptul de administrare totală a clădirii care găzduieşte şi Galeriile Cupola.     
   “Pe viitor, această clădire nu va mai fi una de locuit. O să regândim spaţiul imobilului. Am început lucrul la documentaţie pentru a prinde clădirea într-un proiect cu fonduri europene. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Primul pas va fi relocarea familiilor care încă mai stau acolo, iar mai apoi finalizarea documentaţiei şi accesarea fondurilor pentru reabilitarea palatului”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi. În acest sens a fost făcută expertiza tehnică a imobilului, documentaţie care va sta la baza depunerii proiectului.
   După refacere, o posibilă funcţiune a clădirii ar fi aceea de muzeu sau galerie de artă. Totodată, la etaj, clădirea ar putea servi drept spaţiu de birouri.
   Palatul Braunstein a fost ridicat de antreprenorul Adolf Braunstein, un evreu bogat, care deţinea prăvălii de-a lungul străzii Cuza Vodă. Clădirea a servit ca hotel şi sediu de bancă, iar ulterior a fost transformată în redacţii ale unor ziare, în sedii ale unor firme particulare sau a găzduit partide politice. În 1920, Partidul Ţărănesc a avut drept sediu Palatul Braunstein, în 1935 magazinul de bijuterii Cristal s-a aflat la parterul imobilului. În anii 1970, acolo s-a mutat magazinul Victoria. Cupola palatului a fost inaugurată în 1915. Palatul Braunstein a rezistat inundaţiilor din 1932, bombardamentelor din 1944 şi cutremurului din ’77.
***curierul-iasi.ro

Expozitia: Evolutia armamentului



Muzeul National al Unirii


Alba Iulia


7 februarie - 7 martie 2013






   Peste 1.ooo de arme, de o foarte mare valoare, care acoperă peste 6.000 de ani de istorie, vor fi expuse în cadrul instituţiei. Piesele  fac parte din cea mai importantă colecţie privată de arme din Europa de Est, care aparţine colecţionarului moldovean Petru Costin. 
   Printre cele peste 1.000 de piese se regăsesc  numeroase tipuri de arme albe (topoare, vârfuri de săgeți, de lance, de suliță, baltage, buzdugane, pumnale, săbii etc ) și obiecte de harnașament (zăbale, catarame, chingi, scări de șa).  Astfel, de la topoare din silex cu o vechime milenară până la baionete militare de secol XX, vizitatorul poate avea in faţă o istorie vie, neîntreruptă a ingeniozităţii umane.
    La deschiderea oficială a expozitiei a fost prezent si dl. Petru Costin – colecționar și director al Muzeului Serviciului Vamal din Republica Moldova, autorităţi din Raionul Ialoveni, Republica Moldova şi autorităţi locale.
    Evenimentul este organizat de: Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Raional Ialoveni (Republica Moldova), Serviciul Vamal (Republica Moldova), Camera de Comerț (Republica Moldova), Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia și Asociaţia „Prietenii Muzeului” Alba Iulia. (ziarul.unirea.ro)

Portretul lui Horea



Muzeul Național al Unirii


Exponatul lunii


Alba Iulia


5 februarie - 4 martie 2013





  Tabloul este inedit prin faptul că a fost realizat chiar în  timpul vieţii eroului. El a fost achiziţionat de la Viena, dintr-un magazin de anchităţi, în luna aprile 1943, de către inginerul George Minescu (1899-1984) şi ulterior donat Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.



Atelier de Traditii Romanesti



Diaspora romana


Asociatia Romanilor Valencia - AROVA


Valencia, Spania


editia a II-a, februarie - mai 2013





   Cei de la AROVA ne informeaza ca se pot inscrie copii din Valencia Capital cu varste cuprinse intre 5 si 9 ani. Acestia vor invata sa faca martisoare sau sa picteze oua pentru Pasti.
   Mai multe detalii pe site-ul www.arova.es


   Cursul se desfasoara la Centrul Juventud Trafalgar (langa Avenida del Puerto) Valencia.

Blog'n Roll



Fundatia Europeana Titulescu


Lansare de carte



Adrian Nastase


Muzeul National al Hartilor si Cartii vechi, Bucuresti


9 februarie 2013



http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-prn1/50449_506088912767777_937077836_n.jpg


   Vor lua cuvantul: Lucia Verona, Corina Crețu, Victor Ciutacu, Lucian Avramescu.
   Evenimentul va avea loc sâmbătă, 9 februarie 2013, la ora 11,00
   Adresa: str. Londra nr. 39, Bucureşti
   Pentru participare puteti confirma la Liliana Filip, evenimente@titulescu.eu


Dezbaterea - UN PRETIOS IZVOR AL ISTORIEI CONTEMPORANE A ROMANIEI

De semnalat si dezbaterea: Un pretios izvor al istoriei contemporane a Romaniei.
Evenimentul (petrecut, pe 7 februarie, la Casa Titulescu) a fost prilejuit de lansarea lucrarii: Grigore Gafencu - Jurnal.
Au luat cuvantul: Ion Calafeteanu, Laurentiu Constantiniu, Dan Zamfirescu, George G. Potra, Gheorghe Sbarna.


 

Arta plastica contemporana romaneasca


Ecaterina Marghidan


Expozitia: Soapte brodate


Galeria de Arta Grand Hotel Traian, Iasi


1 - 28 februarie 2013