sâmbătă, 2 februarie 2013

Yard Sale Serendipity


Ceainaria Serendipity, Bucuresti


10 februarie 2013





Afis Yard Sale Serendipity - Editia de februarie

   Duminica, 10 februarie, intre orele 10:00-18:30, la Ceainaria Serendipity Tea (langa Gradina Icoanei).
   Cumperi la preturi mici comori de care altii s-au plictisit, nu le mai vin, plac sau, pur si simplu, pentru care nu mai au loc. Cel mai chic yard sale din oras isi deschide portile la prima editie - haine, pantofi, viniluri, obiecte decorative, carti, ilustrate plus mult ceai si multa scotoceala in cautare de comori demult uitate prin dulapurile altora.
    Organizator: Gabriela Andreea Urda
telefon: 0724395358
Email: urdagabriela@yahoo.com
***Ioana Morar


Expozitia: Inceput



Arta plastica contemporana romaneasca


Cristian Ianza


Casa de Cultura a Studentilor, Petrosani


30 ianuarie - 6 februarie 2013






Colonia Ianza devine centrul culturii la Petrosani

Acesta este titlul unui articol aparut, pe 31 ianuarie 2013 in Cronica Vaii Jiului (cronicavj.ro). Si pe care vi-l redau, integral, mai jos....

   7 nemti, 7 romani si 7 zile reprezinta primul pas spre o noua viata. Vorbim de cele câteva clãdiri pãrãsite din centrul municipiului Petrosani, de o arhitecturã rarã, care vor deveni centrul cultural al orasului.
   Primul pas a fost fãcut si în fosta maternitate a Petrosani a fost inauguratã o expozitie cu picturi si sculpturi realizate de artisti nemti si artisti din Valea Jiului.
   Vernisajul a avut loc pe simezele Casei de Culturã a Studentilor din Petrosani si expozitia va sta aici 7 zile.
   La inaugurarea oficialã au venit oameni importanti ai Vãii Jiului, reprezentanti ai administratiilor locale din douã dintre cele mai importante municipii ale Vãii Jiului si artistii care au pus umãrul la acest proiect, conceput cu prijinul artistului Cristian Ianza, proprietarul de drept al clãdirilor din centrul localitãtii.
   Si cum locatia aleasã de organizatori e fost maternitate, toti au mizat pe un nou început "Poate e fatalitatea, destinul, nu stiu cum sã îi spun faptului cã e un început, în Casa de Culturã a Studentilor, care a fost maternitate. Si nu pot sã nu leg acest început al fundatiei care expune azi de acest lãcas, care a fost cândva maternitatea municipiului Petrosani. Sper sã fie de bun augur. Sã nu ne oprim aici si sã avem sprijinul comunitãtii pentru tot ce urmeazã sã încercãm sã facem”, a spus în deschiderea vernisajului, Lavinia Hulea, directorul Casei de Culturã a Strudentilor din Petrosani.
   Unul dintre cei care a venit cu ideea expozitiei este Sorin Oprea, cel care a declarat cã crede în sfârsitul lumii, asa cum crede si în noul început. "Sunt unul dintre cei care au crezut în sfârsitul lumii. Evenimentul de azi vine sã confirme aceastã poveste, pentru cã întotdeauna un început urmeazã unui sfârsit. Prezenta publicului special la vernisaj si a lucrãrilor speciale, vin sã contureze ideea acestui început. Este prima expozitie, cea de aici, internationalã. Poate e mult spus, ori poate putin, dar asa e. Avem onoarea sã expunem alãturi de 7 artisti din Germania si avem noi prieteni, alãturi de care grupul din Valea Jiului de 7 artisti ne-am etalat lucrãrile”, a spus si Sorin Oprea, artist plastic, membru fondator. "Numele celor care expun azi nu vã sunt o necunoascutã si e bizar, poate cã expozitia noastrãse numeste Început. Ei bine, existã o explicatie si aceasta îsi are originea acum 110 ani, când în plin centrul Petrosaniului avea sã fie pusã piatra de temelie a celei mai fotografiate, pictate si chiar cunoscutã clãdiri a municipiului Petrosani: casa Ianza. În 1903, strãmosul celui care expune azi aici, punea piatra de temelia a casei. Dupã 110 ani, strã-nepotul primului prefect român al judetului Hunedoara de atunci, sã fie cel care pune piatra de temelia a fundatii culturale, de care Valea Jiului si întreg judetul Hunedoara avea foarte mare nevoie. Spun asta cã, desi suntem la început, avem pasi bine conturati de viitor. Sperãm ca, în mai putin de 6 luni, Casa Ianza sã devivã un centru cultural al Vãii Jiului”, a spus si Tiberiu Vintan, organizator al evenimentului, care a subliniat totodatã importanta culturii, alãturi de scoalã si bisericã, pentru orice comunitate.
    Si primarii din Vulcan si Petrosani au venit la acest eveniment, pentru cã, spun ei, demersul este unul îndrãznet si care ar putea sã aibã mare succes pe viitor, pentru cã la Petrosani nu existã un loc propice pentru a expune pe simeze. "Când am primit invitatia chiar m-am întrebat ce putem face aici în acest domeniu, pentru cã, nu numai rãutãtile trebuie sã fie marcate. Meritã si cultura. Chiar din start sunt unul care mã voi înscrie si eu si sotia mea, pentru cã suntem iubitori de artã”, a precizat Gheorghe Ile, primarul din  Vulcan. "Suntem acum într-un loc în care, cu multi ani înainte, se dãdea viatã. Venim azi cu o nouã formã de viatãsi culturã si îi felicit pe cei care au avut curajul sã o facã. Cultura nu e acum unde ar trebui sã fie, dar noi sperãm cã e un bun început. Nu pot decât sã mã bucur si sã sper cã veti reusi”, le-a urat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
   Constructiile în care va fi centrul cultural al Petrosaniului au fost, în ultima vreme, în atentia presei si nu numai. Asta pentru cã au stat neutilizate si s-au degrat continuu, desi arhitectura este una de exceptie. Pentru început, Cristian Ianza spune cã va vopsi exteriorul si va crea un spatiu adecvat expozitiilor viitoare. "Vreau sã aranjez pentru început exteriorul clãdirilor. Pânã atunci, vreau sã le multumesc acum si colegilor mei din Germania, cãrora le-am adus eu în masinã lucrãrile nefurate ca sã le expun. Am locuit în Germania si Dumnezeu a orânduit totul. Promit cã voi face tot posibilul cã voi aduce cât mai multi artisti de bunã calitate, care sã-si lase aici amprenta, în Valea Jiului. Evenimentele se vor petrece prin diverse tabere anuale sau bianuale la care invitãm artisti din Europa si cei locali. Acea clãdire din centrul Petrosaniului nu a fost încã ceea ce a trebui. E bine cã va ajunge acum, iar ideea mea e sã fac ceea ce stiu mai bine,pentru cã sunt artist plastic. Am circulat în cercuri de artisti de bunã calitate si sper cã toatã lumea mã va sustine sã fac un centru cultural de bunã calitate”, a precizat artistul Cristian Ianza, proprietarul clãdirilor.
    Locul este situat în preajma sediului Companiei Huileidin Petrosani, iar proprietarul clãdirii spune cã prima actiune ar putea sã fie organizatã în aceastã varã.


Expozitie: Peisaje



Arta plastica contemporana romaneasca


Aurelia Belicincu Heinrich, Ileana Victoria Dragomirescu, Ilinca Manole, Dorel Manole, Iulian Virtopeanu


Romulus Art Gallery, Bucuresti


1 - 18 februarie 2013