joi, 31 ianuarie 2013

Curiozitati din lumea animalelor



Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa


Bucuresti


2 februarie 2013




Arta plastica contemporana romaneasca


Ion Truica, Laszlo Botar, Florentina Rizea, Dan Tudor Truica


Expozitia: Magia Gestului


Consiliul Judetean Calarasi


5 februarie - 5 martie 2013






Expozitie de pictura si grafica "Magia gestului" Calarasi



   Muzeul Dunării de Jos Călăraşi şi Consiliul Judeţean Călăraşi au plăcerea să vă anunţe deschiderea expoziţiei de pictură şi grafică Magia Gestului semnată de artisti plastici profesionisti, membrii ai Uniunii Artistilor Plastici din Romania: Ion Truică, László Botár, Florentina Rizea şi Dan Tudor Truică.
   Evenimentul va fi vernisat marţi, 5 februarie 2013, ora 14.00, în Foaierul Barbu Ştirbei al Consiliului Judeţean Călăraşi.
   Expoziţia este deschisă iubitorilor de artă din Călăraşi în perioada 5 februarie - 5 martie 2013.
   Proiect conceput şi susţinut de TRUICART EVENTS.

Cu stimă,
Dan Tudor Truică – curator.
tel.: 0766.790.094 / 0729.641.197
e-mail: tudorro7000@yahoo.com

Arta plastica contemporana romaneasca


Bojani Stefan


Expozitie de pictura si grafica


Castelul Karoly, Carei


2 februarie 2013







***calendarevenimente.ro


Lofoten - luminile nordului



Expoziție de fotografie


Dan Dinu, Alexandru Bobeică, Vlad Popescu, Lucian Brânduș


Librăria Okian, Brașov


1 - 28 februarie 2013






   Photolife si Libraria Okian din Brasov, va invita din 1 februarie sa descoperiti lumea minunata a nordului, dincolo de Cercul Polar, alaturi de fotografii Dan Dinu, Alexandru Bobeica, Vlad Popescu si Lucian Brandus. 
   Cei patru au facut o calatorie in cel mai frumos si spectaculos arhipelag al Scandinaviei, intr-o lume fascinanta, unde luminile din inceputul primaverii polare au o culoare aparte si redau peisajul din jur intr-un mod ce poate fermeca orice fotograf de peisaj. Cele 32 de imagini prezentate, va vor purta pe plaje ce pot rivaliza cu cele exotice la frumusete, printre porturi uneori miniaturale si arhitecturi specifice si printre minunatele lumini ale nordului. 
   Expozitia va fi deschisa intre 01-28 februarie 2013, orele 10:00-18:00, iar intrarea va fi libera. 
   Vernisajul expozitiei va fi marti 5 februarie, de la ora 17:00, cand autorii va vor prezenta personal lucrarile si va vor povesti intamplari neobisnuite din calatoria lor. 
    Aceasta expozitia face parte dintr-o serie inceputa in 2013 la Libraria Okian, la care vor participa atat autori consacrati cat si fotografi mai putin cunoscuti, insa nu mai putin talentati. Am inceput cu o expozitie minunata de portrete a Tatianei Volontir, si o sa continuam in lunile ce urmeaza cu: Dorin Bofan, Serban Simbotelecan, Laurentiu Pavel, Horia Bogdan, Cristian Goga si altii.      
    Expozitiile vor fi personale sau de grup, iar temele pe care vi le propunem, vor trece de la portret la fotografia de calatorie si de la peisaje montane la pasari. 
    In decembrie, vom realiza o noua expozitie dedicata celor mai frumoase imagini realizate la cursurile sau workshop-urile Photolife, realizate de cei care au participat.
    Libraria Okian se afla in Brasov, Piata Sfatului nr. 1, iar programul de vizitare este 10:00-18:00.

Arta plastica contemporana romaneasca


Misha Diaconu


Expozitia: Materie si spirit


Galeria Imbold, Bucuresti


31 ianuarie - 28 februarie 2013






   Imbold Galeria are placerea de a va invita la prima expozitie personala a tinerei sculptorite Misha Diaconu. 
   Unul dintre cei mai promitatori sculptori romani in metal, Misha Diaconu este cel mai adesea asociata cu cateva sculpturi amplasate in spatii neconventionale din Bucuresti, spatii expuse de obicei unui trafic intens: Arlechinul, expus in Piata Romana (Idelier) in perioada 2010-2011, diverse sculpturi si instalatii permanente - Atelierul de Productie, Bucuresti (2011-prezent).
   Expozitia Materie si Spirit cuprinde o serie de 13 lucrari si instalatii mult mai putin cunoscute, inspirate de muzica, teatru, senzualitate si fluiditate, dispuse atat in interior cat si in curtea Galeriei. 
   Cele 13 piese sau ansambluri de piese marcheaza aventura creatoare a artistei in ultimii 7 ani. O parte dintre ele fac parte din colectii private si vor fi expuse in premiera intr-un spatiu public, altele sunt piese nexpuse pana in prezent sau lucrari care au facut parte din colectivele in care a expus Misha. Expozitia este o oportunitate unica de a le privi in ansamblu, de intelege calatoria Mishei Diaconu pana in prezent.
   Titlul expozitiei este preluat de la cele 3 panouri pe suport mix metal-ceramica-sticla, inspirate de teatru si muzica; 3 personaje care amintesc de laitmotivul arlechinului, care dispare si reapare in creatiile Mishei Diaconu.
   Temele abordate de Misha Diaconu surprind prin relatia antitetica dintre masivitatea rece a metalului si dinamismul senzual al formei cioplite de artista.
   Materie si Spirit reprezinta cea de-a doua expozitie organizata de Asociatia Culturala Imbold de la inaugurarea Galeriei pe 20 decembrie 2012.

Program: luni - duminica, 16:00-21:00
Adresa: Strada Polona, Nr. 40, sector 1, Bucuresti
Curatori: Andrei Argaetic, Alexu Toader




Fantezii citadine



Arta plastică contemporană românească


Ruxandra Ștefan Munteanu


Institutul Irecson, București


31 ianuarie - 19 februarie 2013




   Creaţia Ruxandrei Munteanu avea până de curând o direcţie limpede care ne orienta, focalizându-ne privirea, către geometriile lirice pe care le construia cu acrilice pe carton sau le obţinea prin imprimare cu pigmenţi textili, pe pânză. 
   Cu această personală din 2013, de la Galeria Irecson, artista îşi mărturiseşte rezultatele cercetării pe care o întreprinde constant în atelierul de altfel inaccesibil chiar şi celor apropiaţi. Desoperim mai întâi, că pentru Ruxandra Munteanu, figurativul reprezintă o tentaţie bine rezolvată iar mai apoi, că în potenţarea expresiei plastice un rol aparte îl joacă şi colajul. 
(Ianuarie 2013, Roxana Pasculescu, critic de artă)

Programul sălii Irecson: luni - vineri, 9.00 – 17.00

Institutul Balassi - Institutul Maghiar Bucuresti


Csantos Levente


Expozitia de pictura: Peripetii


Bucuresti


4 februarie 2013






Adresa: str. Gina Patrichi, nr. 8.
 Prezinta: Dan Mircea Cipariu

Expozitia C.N.S.A.S.


Securitatea - Instrument al dictaturii


Sala de expozitii Constantin Brancusi, Palatul Parlamentului, Bucuresti



5 februarie - 15 martie 2013






   Expozitia este organizata de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor, in acord cu misiunea sa, "de a contribui la cunoasterea istoriei recente a Romaniei si formarea unei culturi politice democratice", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
   "Evenimentul desfasurat in parteneriat cu Camera Deputatilor, isi propune sa prezinte intr-o forma accesibila si sintetica istoria de peste patru decenii a Securitatii, in multiplele ei ipostaze institutionale.
   Manifestarea este astfel structurata incat sa ofere publicului o privire de ansamblu asupra activitatilor Securitatii si rolului acesteia in mentinerea regimului dictatorial de tip comunist. Expozitia se doreste a fi un instrument pentru intelegerea modului in care Partidul Comunist a exercitat controlul asupra societatii vreme de mai multe decenii", se mai arata in comunicatul citat.
   Principalele teme care vor fi abordate sunt: metode si tehnici de urmarire si de reprimare (supravegherea si arestarea persoanelor care se opuneau regimului comunist, anchetarea brutala a acestora si tratamentul inuman la care au fost supusi detinutii politici in penitenciarele romanesti), tipologia dosarelor Securitati sau atributiile unor directii si servicii importante ale Securitatii.
  Vor fi prezentate "exemple de operatiuni ale Securitatii pentru apararea regimului comunist".
  In premiera, va fi reconstruit un birou al ofiterului de Securitate, in cadrul caruia vor fi expuse obiecte folosite in actiunea de urmarire si supraveghere.
  Expozitia va fi deschisa in sala de expozitii Constantin Brancusi din Palatul Parlamentului (intrarea din str. Izvor nr.2-4, Sector 5, Bucuresti), in perioada
5 februarie-15 martie, accesul fiind gratuit.



Centrul Cultural Tramvaiul 26


Inaugurare


Bucuresti


2 februarie 2013




Prima cursă - Eveniment de deschidere a Tramvaiului 26


    Centrul cultural Tramvaiul 26 (strada Cercului, nr. 6) vă invită pe data de 2 februarie, începând cu ora 19.00, la inaugurarea cafenelei şi a librăriei cu acelaşi nume, deschise special pentru a vă face orice călătorie mai plăcută.
    Pentru început, până la prima staţie, ne vor însoţi patru poeţi importanţi ai literaturii contemporane: Teodor Dună, Claudiu Komartin, Andra Rotaru, Răzvan Ţupa. Apoi, restul călătoriei se va desfășura în ritm de jazz cu Luiza Zan & Jimmy Cserkesz - orice piesă stă bine pe vocea și chitara celor doi artiști plini de muzică faină!
Vă așteptăm !

Evenimentul va fi prezentat de Iulia Militaru.

   Teodor Dună (n.1981) - a absolvit cursurile Facultății de Litere din București. A publicat volumele trenul de treieșunu februarie, 2002 (Premiul Național Mihai Eminescu Opera Prima), catafazii, 2005 - ambele la ed. Vinea), de-a viul, 2010 - ed. Cartea Românească, Der Lärm des Fleisches (antologie bilingvă), 2012, Ed. Solitude, Germania. A colaborat, printre altele, cu revistele: România literară, Dilemateca, Vatra, Ziarul de duminică, Time Out, Wespennest, Manuskripte etc. În 2010 a beneficiat de o bursă de creație la Akademie Schloss Solitude.
   Claudiu Komartin (n. 1983) a terminat liceul și s-a pus pe citit, pe scris și tradus. În Facultatea de Limbi Străine s-a simțit complet alienat, așa că a renunțat după mai puțin de doi ani. A publicat la nici 20 de ani volumul de poezie Păpușarul și alte insomnii (2003), urmat de Circul domestic (2005) și Un anotimp în Berceni (2009). Păpușarul și Un anotimp au fost reeditate, în 2007, respectiv 2010, nu fiindcă ar fi avut un succes enorm, ci fiindcă apăruseră inițial în tiraje derizorii. S-a iluzionat că poezia îi va salva viața. Chiar și când a devenit evident că mai mult complică lucrurile. A câștigat câteva premii care i-au luat mințile pentru un timp. A construit o revistă (Poesis internațional), un cenaclu cunoscut (Institutul Blecher) și o editură de literatură contemporană (Casa de editură Max Blecher), care l-au ținut, din 2010 încoace, pe linia de plutire. Visează să scrie un volum în care să termine odată cu poezia. Și știe că acest ultim enunț e cel mai ipocrit dintre toate.
    Andra Rotaru (n. 5 ianuarie 1980). Volume publicate: Într-un pat sub cearşaful alb, Editura Vinea, 2005 (Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu-opera prima, 2006; Premiul Iustin Panţa, 2006; Premiul Naţional Tudor Arghezi, 2006; Premiul Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti, 2006); En una cama bajo la sabana blanca, Bassarai Ediciones, Spania, 2008; Ţinuturile sudului, Editura Paralela 45, 2010; Lemur, Editura Cartea Românească, 2012 (PremiulTânărul Poet al anului 2012 în cadrul Galei Tinerilor Scriitori). Prezentă în numeroase antologii în ţară şi străinătate, dintre care: Scriitori pe Calea Regală, Literatură potenţială 01, Maratonul de poezie şi jazz, Poeţi laureaţi ai Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu, Iubirea e pe 14 februarie ş.a.
Bursieră ArtistNe(s)t – Reţeaua Centrelor de Rezidenţă pentru Artişti, la Tescani, în 2010. Bursieră CEC Artslink în America (Portland şi New York) în 2011. Site: http://andrarotaru.ro/
   Razvan Ţupa s-a născut la Brăila în 1975. Primul său volum publicat în 2001, fetiş, a fost distins cu Premiul naţional pentru poezie Mihai Eminescu, la Botoşani, in ianuarie 2002. In 2003, fetiş – o carte românească a plăcerii a făcut obiectul unei a doua ediţii revăzute şi adăugite la Editura Vinea. In 2005 a publicat volumul corpuri româneşti la editura Cartea Romaneasca. Iar în 2011 a lansat poetic. cerul din delft şi alte corpuri româneşti la Casa de Editură Max Blecher.
A fost unul dintre fondatorii revistei de poezie Versus-Versum pe care a condus-o ca redactor sef din 2005 pana in 2007. Din 2006 până în 2008 a fost redactor şef al revistei Cuvântul. Până acum a participat la festivaluri, ateliere si lecturi de poezie in Bucuresti, Constanta, Timisoara, Cluj Napoca, Sibiu, Buzau, Chisinau si în străinătate (Banska Stiavnica, Berlin, Bratislava, New York, Paris, Praga, Roma). 
   Între 2005 si 2010 a organizat întâlnirile Poeticile cotidianului, iar din septembrie 2010 a lansat Atelierelationale, un proiect de încurajare a interacţiunii poetice pornind de la formularea unor principii de poetică relaţională.www.poetic.ro

Stramosi pe alese



Lansare de carte


Filip-Lucian Iorga


Libraria Humanitas, Cismigiu, Bucuresti


7 februarie 2013



Poezie si proza



Salonul de literatura zero +


Muzeul Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul, Iasi


editia a IX-a, 31 ianuarie 2013






***Centrul Promovare Turistica Iasi

Colectii si Colectionari


Targul Colectionarilor


Iulius Mall, Suceava


1 - 3 februarie 2013






Mesaje cu flori



Gradina Botanica Anastasie Fatu


Expozitie de plante exotice


Iasi


3 - 24 februarie 2013




expozitie plante exotice Expozitie de plante exotice la Gradina Botanica, 3 24 februarie

   Inaugurarea are loc duminica, 3 februarie 2013, de la ora 11:00. Expozita va fi deschisa zilnic, intre orele 9:00 si 16:00, pana pe 24 februarie; biletul de intrare costa 5 lei.
   Iesenii pot admira incepand cu aceasta duminica o noua expozitie de flori la Gradina Botanica cu specii de plante exotice, cultivate in Complexul de Sere.
  "Acest eveniment ne ofera prilejul sa prezentam in Sera Expozitionala colectii de plante cu o valoare patrimoniala deosebita, ce se remarca prin bogatia de specii si soiuri, care provin din schimburi internationale cu gradini botanice de pe alte continente. Simbolurile pline de mister din Estul indepartat se regasesc in diversitatea cromatica si formele cultivate, dar si in elementele utilizate pentru realizarea aranjamentelor florale“, au specificat reprezentantii institutiei.
  Publicul va fi incantat de azalee, camelii si plante dirijate in stil bonsai, elemente care amintesc de spatiul japonez. Nu vor lipsi exemplarele de crotoni, dracene, ferigi, begonii, marante, orhidee, citrice, cactusi, alte plante suculente.
   Un abonament lunar costa 50 lei. Miercurea, serele sunt inchise !

INFO

Gradina Botanica Anastasie Fatu
Str. Dumbrava Rosie, 7-9
botanica.uaic.ro

***iasifun.ziaruldeiasi.ro